Ρύθμιση mouse σε Linux

Συζητήσεις σχετικά με θέματα που αφορούν λειτουργικά συστήματα (Linux, *BSD, MacOS, Windows, κτλ.) .
Post Reply
Einherjar
Venus Project Founder
Venus Project Founder
Academic status: Alumnus/a

Ρύθμιση mouse σε Linux

Post by Einherjar » Fri Jul 23, 2004 3:10 pm

Υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος τρόπος για να ρυθμίσει κάποιος το mouse σε Linux (Debian). Δεν υπάρχει σωστή ανταπόκριση. Το κουνάω δηλαδή δεξιά αριστερά και πάει πάνω κάτω :!:
[Better to understand a little than to misunderstand a lot]
mikem4600
Gbyte level
Gbyte level

Post by mikem4600 » Fri Jul 23, 2004 3:38 pm

Στις εμπορικές διανομές είναι πολύ χρήσιμα τα utilities που δίνουν (όπως το Mandrake Control Center). Για το Debian, φαντάζομαι η μόνη λύση είναι να παίξεις με το αρχείο /etc/X11/XF86Setup (ή όπου αλλού είναι, αν χρησιμοποιεί XFree86, που δεν το νομίζω) ή το αντίστοιχο για τα X-Windows σου. Τι ποντίκι έχεις; Δεν έγινε auto-detect;
Autocracy hates questions. Anarchy hates answers.
Einherjar
Venus Project Founder
Venus Project Founder

Post by Einherjar » Fri Jul 23, 2004 5:04 pm

Έχω ρυθμίσει το XF86config με ρυθίσεις που ξέρω ότι είναι σωστές. Έχει εντοπιστεί το ποντίκι αλλά δεν λειτουργεί σωστά. Είναι M$ IntelliPoint
HdkiLLeR
Venus Project Founder
Venus Project Founder

Post by HdkiLLeR » Fri Jul 23, 2004 6:16 pm

Einherjar wrote:Είναι M$ IntelliPoint
Ε και περιμένεις να παίξει ;;;

Με τι ρύθμησες τα X; Ελπίζω με το dpkg--reconfigure.
-----BEGIN GEEK CODE BLOCK-----
Version: 3.12
GCS d-->--- s+:+ a- C++(+++) BILS++++$ P--- L++++>+++++ E--- W+++ N+ o+ K w--
O M+ V-- PS++>+++ PE- Y++ PGP++ t+ 5+ X+ R* tv b++ DI- D+ G+++ e+++>++++ h r++ y++
------END GEEK CODE BLOCK------

"UNIX is basically a simple operating system, but you have to be a genius to understand the simplicity." -- Dennis Ritchie
TaRaNTuLa
Gbyte level
Gbyte level
Academic status: PhD

Post by TaRaNTuLa » Fri Jul 23, 2004 7:02 pm

Θες να βάλεις να συνεργαστούν Microsoft με Debian;;;; Ήηηηημαρτον ρε Νεχτάριε....Από τη φύση του αυτό δε θα δουλέψει.... :-D

Υ.Γ. θέλω να μάθω καλύτερα το τι παίζει με τους drivers σε Linux.Καμία καλή πρόταση για να κοιτάξω;;;(link,e-book,whatever.... :roll: )
Tamiya rulezZz....

TL-01 Full Carbon, TL-01 Upgraded, FF-01 Upgraded, M03, CC-01, ΤΤ-01 TypeE, Volvo και Scania Trucks και η λίστα συνεχίζεται...
jimmyD
Venus Former Team Member
Academic status: MSc

Post by jimmyD » Fri Jul 23, 2004 7:09 pm

Καημενε Einherjar παρασύρθηκες και εσύ...
Μια χαρά δεν ήταν με τα mandrake...
Since I was born I started to decay
now nothing ever ever goes my way...
Image
mikem4600
Gbyte level
Gbyte level

Post by mikem4600 » Fri Jul 23, 2004 8:35 pm

HdkiLLeR wrote:
Einherjar wrote:Είναι M$ IntelliPoint
Ε και περιμένεις να παίξει ;;;
Α, δηλαδή κι εγώ που έχω το Microsoft Natural Multimedia Keyboard, και το ίδιο ποντίκι, μένω χωρίς συσκευές εισόδου; :-D
jimmyD wrote:Καημενε Einherjar παρασύρθηκες και εσύ...
Θα συμφωνήσω. BTW, έχε το mouse σε PS/2, όχι USB, μπας και βελτιωθεί (το Linux - ακόμα και το Mandrake - πάντα είχε ένα κόλλημα με τα USB).
minas
byte level
byte level

Post by minas » Fri Jul 23, 2004 11:05 pm

Καταρχήν το γεγονός ότι είναι Microsoft ποντίκι δεν έχει καμία σημασία. Επίσης αν είναι USB αρκεί κάποιος να βρεί το κατάλληλο module HID (?Human Interaction?) στην αντίστοιχη κατηγορία του πυρήνα. Απο κει και πέρα συμπεριφέρεται σαν ένα απλό ποντίκι (/dev/psaux ή/και /dev/input/mice).

Ένα παράδειγμα από το CSLAB 1, στο οποίο απ'όσο θυμάμαι είναι όλα MS Intellimouse στα Linux PCs, είναι το παρακάτω

Section "InputDevice"
Identifier "Generic Mouse"
Driver "mouse"
Option "Device" "/dev/input/mice"
Option "Protocol" "ImPS/2"
Option "ZAxisMapping" "4 5"
EndSection

Το ZAxisMapping είναι για να παίζει το scrolling. Το "Protocol" καθορίζει τι είδους ποντίκι είναι. Και μην ξεχάσεις να προσθέσεις το identifier στο Section "ServerLayout".
Επίσης σιγουρέψου ότι διορθώνεις το σωστό αρχείο. Δηλαδή μπορεί να φορτώνεται το /etc/X11/XF86Config-4 αλλά να υπάρχει και το /etc/X11/XF86Config. Λογικά έχεις Xfree 4.x. Εκτός και αν έχει μετακομίσει στο Xorg. Πάντως αυτό φαίνεται και στα logs (/var/log συνήθως) αλλά και την στιγμή που φορτώνεις Χ-server από virtual console.

Για τις πιθανές τιμές του Protocol υπάρχει man page. Αν κολλήσεις πάλι, άρχισε να ψάχνεις στο Google. Δεν υπάρχει περίπτωση κάποιος άλλος να μην έχει αντιμετωπίσει το ίδιο πρόβλημα. Συνήθως υπάρχει μία λύση αλλά υπάρχουν και συσκευές οι οποίες δεν πρόκειται να δουλέψουν χωρίς πολύ ψάξιμο.

Αν ο Einherjar καταφέρει και βάλει το ποντίκι σε Debian (ψάχνοντας λίγο παραπάνω ) τότε οποιοδήποτε πρόβλημα του παρουσιαστεί σχετικό με ποντίκι σε κάθε distribution θα μπορεί να το επιλύει και χωρίς πολυ κόπο μάλιστα. Ενώ με το Mandrake αν και υπάρχει μια πιο αυτοματοποιημένη διαδικασία σε σχέση με το Debian όταν κάποια στιγμή αντιμετωπίσει πρόβλημα δεν θα ξέρει τι να κάνει. Και είναι κρίμα να μην ξέρει διότι τελικά δεν είναι τόσο δύσκολο. Δεν είναι απαραίτητο να μαθαίνεις τα πάντα απ'εξω. Απλά να έχεις μια γενική ιδέα του πως γίνονται τα πράγματα και θα βρεθούν δεκάδες παραδείγματα που θα προσαρμόζονται στην περίπτωσή σου.
Einherjar
Venus Project Founder
Venus Project Founder

Post by Einherjar » Sat Jul 24, 2004 3:05 am

Το τμήμα του XF86Config που αναφέρεις είναι το ίδιο με αυτό που έχω εγώ. Δοκίμασα διάφορα protocols αλλά τελικά κανένα δεν δούλεψε σωστά. Επίσης κατά την εκκίνηση αναγνωρίζεται σωστά. Απλά δεν συμπεριφέρεται σωστά. Θα συνεχίσω πάντως το googling. Αν βρει κάτι κανείς ας με ενημερώσει pls
HdkiLLeR
Venus Project Founder
Venus Project Founder

Post by HdkiLLeR » Sat Jul 24, 2004 2:54 pm

Είπε να δοκιμάσει και λίγο linux...Βαρέθηκε ο καημένος τα Windrake :-D
mikem4600 wrote:Α, δηλαδή κι εγώ που έχω το Microsoft Natural Multimedia Keyboard, και το ίδιο ποντίκι, μένω χωρίς συσκευές εισόδου;
Τι να σου πώ δεν έχω δουλέψει ποτέ(και ούτε και πρόκειται) με τέτοια περιφεριακά. Ούτε macdonadls τρώω...Δεν μου αρέσουν οι σαβούρες γενικά.

Einherjar: Δοκίμασε όπως είπε και ο Μηνάς παραπάνω να αλλάξεις το σωστό XF86Config. Συνήθως είναι το -4. Επίσης υπάρχει μια παράμετρος που ορίζεις κάπου για εναλαγή των αξόνων κίνησης. Το είχα συνατνήσει και εγώ κάποτε αυτό και το διόρθωσα έτσι. Είναι ένα rule που ορίζει το mapping σε κινήσεις στο mouse και στην οθόνη.
-----BEGIN GEEK CODE BLOCK-----
Version: 3.12
GCS d-->--- s+:+ a- C++(+++) BILS++++$ P--- L++++>+++++ E--- W+++ N+ o+ K w--
O M+ V-- PS++>+++ PE- Y++ PGP++ t+ 5+ X+ R* tv b++ DI- D+ G+++ e+++>++++ h r++ y++
------END GEEK CODE BLOCK------

"UNIX is basically a simple operating system, but you have to be a genius to understand the simplicity." -- Dennis Ritchie
koki
Kilobyte level
Kilobyte level
Academic status: N>4

Post by koki » Sat Jul 24, 2004 3:32 pm

Θα συμφωνήσω πάλι με τον Μηνά, κι εγω εχω MS Mouse (intelli δεν είναι εκείνα τα οπτικά με καλωδιάκι & ροδέλλα, τα κλασσικά?) και debian, και το XF86Config-4 μου πάει κάπως ως εξής
Section "InputDevice"
Identifier "Configured Mouse"
Driver "mouse"
Option "CorePointer"
Option "Device" "/dev/psaux"
Option "Protocol" "ImPS/2"
Option "ZAxisMapping" "4 5"
EndSection

Και δουλεύει μια χαρά. Είδα στο net κάτι αναφορές σε "protocol" "Intellimouse". Κοίτα λίγο το google, κάτι μπορεί να βρεις.
``Άναρθρες κραυγές τύπου απόλυσης από στρατό' ' + ``'Άναρθρες κραυγές τύπου θα πάω στο Παρίσι' ' + ``Άναρθρες κραυγές τύπου μαμά μου φοβάμαι' '

Τα βλογς είναι σαν τις ********, όλοι έχουν από μία ;)

Death By Popcorn : Η απάντηση σε κάθε εσωτερική και εξωτερική σινε/σειρο-αναζήτηση. :D
Einherjar
Venus Project Founder
Venus Project Founder

Post by Einherjar » Sat Jul 24, 2004 4:00 pm

Διόρθωση: έκανα κάποιο λάθος. Το ποντίκι είναι Wireless Optical Mouse 2.0
HdkiLLer θα βοηθούσες νομίζω πολύ αν μου έλεγες περισσότερα γι'αυτό το rule. Λέτε να χρειάζεται ειδικό driver?
Επίσης νομίζω ότι δεν έχει διαφορά αν χρησιμοποιείς αρχείο XF86Config-4 ή XF86Config. Απλά ο xserver κοιτάει πρώτα αν υπάρχει το 2ο
mikem4600
Gbyte level
Gbyte level

Post by mikem4600 » Sat Jul 24, 2004 5:35 pm

Einherjar wrote:Διόρθωση: έκανα κάποιο λάθος. Το ποντίκι είναι Wireless Optical Mouse 2.0
HdkiLLer θα βοηθούσες νομίζω πολύ αν μου έλεγες περισσότερα γι'αυτό το rule. Λέτε να χρειάζεται ειδικό driver?
Επίσης νομίζω ότι δεν έχει διαφορά αν χρησιμοποιείς αρχείο XF86Config-4 ή XF86Config. Απλά ο xserver κοιτάει πρώτα αν υπάρχει το 2ο
Έχω την εντύπωση ότι πρώτα κοιτάει το πρώτο (XF86Config-4) και μετά το δεύτερο. Δηλ. αν υπάρχουν και τα δύο, το -4 έχει προτεταιότητα.
vagalati
Mbyte level
Mbyte level

Post by vagalati » Sat Jul 24, 2004 5:55 pm

Einherjar wrote:Διόρθωση: έκανα κάποιο λάθος. Το ποντίκι είναι Wireless Optical Mouse 2.0
Έχω ακριβώς το ίδιο. Ορίστε το αντίστοιχο section σε εμένα:

Code: Select all

Section "InputDevice"

# Identifier and driver

Identifier	"Mouse1"
    Driver	"mouse"
    Option "Protocol"    "Auto"
    Option "Device"      "/dev/mouse"
    Option "ZaxisMapping""4 5"

EndSection
Σημειώνω ότι έχω xorg 6.7 (/etc/X11/xorg.conf) αλλά δεν αλλάχει τίποτα. Πού ήταν το δύσκολο;

Όσο για τα XF86Config, νομίζω ότι είναι έτσι όπως τα είπε ο mikem. Διαβάζει πρώτα το -4 και αν δεν υπάρχει αυτό, διαβάζει το γενικό. Αυτό έγινε απο την μετάβαση απο το 3.6 στο 4.0.
Ni!! Ni!! Ni!!
minas
byte level
byte level

Post by minas » Sat Jul 24, 2004 6:32 pm

Για κοίτα αυτό το θεματάκι:
http://www.linuxquestions.org/questions/history/193880

Φαίνεται να μοιάζει με το πρόβλημά σου. Στο τέλος βρέθηκε μια λύση (αν και ομολογουμένως είναι λίγο περίεργη και αναφέρεται σε 2.4.26 με Xorg).

Επίσης δοκίμασε να κοιτάξεις το configuration ενός livecd (π.χ knoppix). Συνήθως το hardware detection λειτουργεί άψογα και αν αυτό συμβαίνει και στην περίπτωσή σου τότε απλά αντέγραψε τις ρυθμίσεις. Μην ξεχάσεις να ελέγξεις για το αν έχουν φορτωθεί modules που σχετίζονται με το ποντίκι.
vagalati
Mbyte level
Mbyte level

Post by vagalati » Sat Jul 24, 2004 6:46 pm

minas wrote:Για κοίτα αυτό το θεματάκι:
http://www.linuxquestions.org/questions/history/193880

Φαίνεται να μοιάζει με το πρόβλημά σου. Στο τέλος βρέθηκε μια λύση (αν και ομολογουμένως είναι λίγο περίεργη και αναφέρεται σε 2.4.26 με Xorg).
Απ'ότι κατάλαβα, ο kernel φόρτωνε το usbmouse module και φαίνεται ότι αυτό έκανε όλο τον σαματά - conflict με το mousedev. Απλά μετονόμασε το αρχείο του module έτσι ώστε να μην το βρίσκει ο kernel και να μην το φορτώνει.
Σημειώνω ότι εγώ το δουλεύω στη ps2 θύρα (με τον adaptor που δίνει το πακέτο).
Ni!! Ni!! Ni!!
Einherjar
Venus Project Founder
Venus Project Founder

Post by Einherjar » Sat Jul 24, 2004 9:50 pm

Ήταν πολύ καλό αυτό που μου είπες Μηνά. Όλα τα συμπτώματα ήταν ίδια, αλλά... τζίφος. Τελικά άλλαξα σε ps/2 με τον adaptor και βρήκα την υγειά μου. Δεν είχα τίποτα να χάσω
Όπως έχω πει πάμπολλες φορές η Mandrake είναι εισαγωγική. Είπα επιτέλους να προχωρήσω. Όχι ότι έβγαλα τη Mandrake, αλλά ίσως έτσι να σταματήσει να φωνάζει ο φίλος μου ο HdkiLLer :-D

Btw μήπως έχει κανείς να προτείνει κάποιον άλλο dialer εκτος του kppp γιατί πάντοτε μου φαινόταν λίιιγο buggy
Einherjar
Venus Project Founder
Venus Project Founder

Post by Einherjar » Thu Jul 29, 2004 10:08 pm

Κάποια από τα posts που ακολούθησαν μεταφέρθηκαν στη θ.ε. Dialer για Linux
Post Reply

Return to “Λειτουργικά συστήματα”