Linux boot problem
- ailouros
- Gbyte level
- Academic status: Alumnus/a
Linux boot problem
Λοιπόν κατέβασα το πρόγραμμα για να βλέπεις ext2/3 από το θέμα http://venus.cslab.aueb.gr/forum/viewto ... 0c375#9216
(σε windows 2000 ) και στην εγκατάσταση μου ζήτησε να δώσω ένα γράμμα στο παρτίσιον του δισκου όπου βρίσκεται το λίνουξ.Το έκανα και στη συνέχεια έκανα mount αυτό το τμήμα του δίσκου σε ένα άδειο NTFS φάκελο.Μόλις έκανα ριστάρτ το λίνουξ ήταν μη διαθέσιμο(unavailable).Έτσι μπήκα στα γουιντους έσβησα το φάκελο όπου είχε γίνει mount το τμήμα του λίνουξ και επίσης έσβησα το γράμμα που είχα δώσει στο συγκεκριμένο partition.Στη συνέχεια με το installation cd του λινουξ εκανα κάθε δυνατό repair (manual,automatic,expert klp).Το αποτέλεσμα ήταν και είναι ίδιο.Μπαίνω σε μια κονσόλα που μου ζητάει τον κωδικό και αναφέρει τα εξής:
fscK for root file system failed.Please repair it manually.Root file system is currently mounted read only.
Μπήκα rescue system και έτρεξα την εντολή reiserfsck με κάθε δυνατό τρόπο αλλά τίποτα.Συγκεκριμένα η --check /dev/hda2 δεν βρήκε προβλήματα ενώ η build,rebuild,fix-fixable τρέξαν χωρίς όμως να αλλάξει κάτι.
Από ότι έχω καταλάβει έχει ζημιά το filesystem του εν λόγω παρτίσιον αλλά δεν επιδιορθώνεται ούτε μέσα από το ρεσκιου σίστεμ ούτε από το cd όπου υπάρχει ανάλογη επιλογή(repair filesystem)
Καμιά ιδέα πριν κάνω φορμάτ(και δεν θέλω καθόλου! ) ?
(σε windows 2000 ) και στην εγκατάσταση μου ζήτησε να δώσω ένα γράμμα στο παρτίσιον του δισκου όπου βρίσκεται το λίνουξ.Το έκανα και στη συνέχεια έκανα mount αυτό το τμήμα του δίσκου σε ένα άδειο NTFS φάκελο.Μόλις έκανα ριστάρτ το λίνουξ ήταν μη διαθέσιμο(unavailable).Έτσι μπήκα στα γουιντους έσβησα το φάκελο όπου είχε γίνει mount το τμήμα του λίνουξ και επίσης έσβησα το γράμμα που είχα δώσει στο συγκεκριμένο partition.Στη συνέχεια με το installation cd του λινουξ εκανα κάθε δυνατό repair (manual,automatic,expert klp).Το αποτέλεσμα ήταν και είναι ίδιο.Μπαίνω σε μια κονσόλα που μου ζητάει τον κωδικό και αναφέρει τα εξής:
fscK for root file system failed.Please repair it manually.Root file system is currently mounted read only.
Μπήκα rescue system και έτρεξα την εντολή reiserfsck με κάθε δυνατό τρόπο αλλά τίποτα.Συγκεκριμένα η --check /dev/hda2 δεν βρήκε προβλήματα ενώ η build,rebuild,fix-fixable τρέξαν χωρίς όμως να αλλάξει κάτι.
Από ότι έχω καταλάβει έχει ζημιά το filesystem του εν λόγω παρτίσιον αλλά δεν επιδιορθώνεται ούτε μέσα από το ρεσκιου σίστεμ ούτε από το cd όπου υπάρχει ανάλογη επιλογή(repair filesystem)
Καμιά ιδέα πριν κάνω φορμάτ(και δεν θέλω καθόλου! ) ?
- HdkiLLeR
- Venus Project Founder
Σου χάλασε το cοnsistency γιατί μάλον πήγες ρε ReiserFS να κάνεις read/write με προγραμματάκι που διαβάζει/γράφει σε ext3!! Άλλο το ext2 fs άλλο το ext3 άλλο το Reiser κλπ κλπ. Απο ότι κατάλαβα το δικό σου fs είναι reiser έτσι ; Απλά δεν μπορεί στην αρχή να κάνει check γι' αυτό σου κάνει mount σε ro. Προσωρινά πήγαινε στο /etc/fstab
βρές κατι σαν το παραπάνω και κάντο/dev/hda2 / reiser errors=remount-ro 0 0
Εάν έχουν χαλάσει τα superblocks τότε θέλει reconstruction / rebuit(journaling)./dev/hda2 / reiser errors=remount-rw 0 0
-----BEGIN GEEK CODE BLOCK-----
Version: 3.12
GCS d-->--- s+:+ a- C++(+++) BILS++++$ P--- L++++>+++++ E--- W+++ N+ o+ K w--
O M+ V-- PS++>+++ PE- Y++ PGP++ t+ 5+ X+ R* tv b++ DI- D+ G+++ e+++>++++ h r++ y++
------END GEEK CODE BLOCK------
"UNIX is basically a simple operating system, but you have to be a genius to understand the simplicity." -- Dennis Ritchie
O M+ V-- PS++>+++ PE- Y++ PGP++ t+ 5+ X+ R* tv b++ DI- D+ G+++ e+++>++++ h r++ y++
"UNIX is basically a simple operating system, but you have to be a genius to understand the simplicity." -- Dennis Ritchie
- ailouros
- Gbyte level
To fs είναι ΕΧΤ2 όπως το είχα φορμάρει και ξέρω ,απλά στο rescue όταν έκανα
fsck μου ζήτησε να το κάνω manually και μετά έδωσα reiserfsck το οποίο έπαιξε.Αν είναι ext2 το reiserfsck δεν θα έπρεπε να μην τρέχει;Το τσέκαρα και από Partition Magic ότι είναι ΕΧΤ2.Πάω να κάνω εντιτ το fstab αν και από ότι θυμάμαι στο hda2 έχει defaults και δεν με αφήνει να το πειράξω/σώσω!
fsck μου ζήτησε να το κάνω manually και μετά έδωσα reiserfsck το οποίο έπαιξε.Αν είναι ext2 το reiserfsck δεν θα έπρεπε να μην τρέχει;Το τσέκαρα και από Partition Magic ότι είναι ΕΧΤ2.Πάω να κάνω εντιτ το fstab αν και από ότι θυμάμαι στο hda2 έχει defaults και δεν με αφήνει να το πειράξω/σώσω!
.Υπάρχει και κάτι πιο μόνιμο;Προσωρινά πήγαινε στο /etc/fstab

- HdkiLLeR
- Venus Project Founder
Ρε τι κάνεις!!. Υπάρχει το ext2.fsck εάν είναι ext2 το fs. Κάνε repair με αυτό όχι με tool για reiser. Καταρχάς το reiser είναι journaling fs και το ext2 δεν είναι καν! Το ext2.fsck κάντο απο κάποια rescue disk και όχι όταν έχει bootάρει το ίδιο το λειτουργικό. Τα check/restore τα κάνεις όταν είναι unmounted το Partition και ενοείτε με το κατάλληλο για το FS εγραλείο. Το reiser.fsck δεν έκανε τπτ γιατί το partition είναι γίνει Mounted ήδη και μάλιστα read-only.
- Einherjar
- Venus Project Founder
όταν σου λέει scK for root file system failed.Please repair it manually.Root file system is currently mounted read only. δώσε το admin passwd (αν στο ζητάει), κάνε mount το partition σαν rw (αν θυμάμαι καλά η εντολή είναι ) και μετά τρέξε όπου x το partition που θέλεις τα φτιάξεις. Για όλες τις ερωτήσεις που θα σου κάνει πάτα enter
Code: Select all
mount -r rw /dev/hdax
Code: Select all
fsck.ext2 /dev/hdax
[Better to understand a little than to misunderstand a lot]
- HdkiLLeR
- Venus Project Founder
Δεν κάνεις ποτέ repair/check ένα fs mounted...Ρίχνουμε και καμιά ματιά παραπάνωEinherjar wrote:όταν σου λέει scK for root file system failed.Please repair it manually.Root file system is currently mounted read only. δώσε το admin passwd (αν στο ζητάει), κάνε mount το partition σαν rw (αν θυμάμαι καλά η εντολή είναι) και μετά τρέξεCode: Select all
mount -r rw /dev/hdax
όπου x το partition που θέλεις τα φτιάξεις. Για όλες τις ερωτήσεις που θα σου κάνει πάτα enterCode: Select all
fsck.ext2 /dev/hdax
- ailouros
- Gbyte level
Λοιπόν έκανa mount -rw /dev/hda2 αλλά λέει ότι είναι ήδη mounted or data busy. Μετά έκανα umount και λέει ότι δεν είναι καν mounted .Μετά άνοιξα το fstab και είναι γεμάτο με 3-4 /dev/hda2 reiserfs(μηπως όταν έκανα reiser.fsck).Το fstab δεν αλλάζει ούτε καν αντιγράφεται γιατί είμαι σε read only mode.Παρόλαυτα ήταν EXT2 και έτσι τουλάχιστον δείχνει ακόμα από τα windows..Αν τελικά κάνω φορμάτ να βάλω fs ext3;Το θέμα όμως είναι τι θα κάνω 
Επίσης το τουλ που κατέβασα ήταν το:

Επίσης το τουλ που κατέβασα ήταν το:
What is EXT2IFS?
EXT2IFS is an Installable File System Driver (IFS) for Microsoft Windows NT 4.0,
Microsoft Windows 2000 (NT 5.0) and Microsoft Windows XP (NT 5.1)
The driver can read the Second Extended File System (EXT2) and Third Extended
File System (EXT3). The driver is read only.
- HdkiLLeR
- Venus Project Founder
Περαστικά...Το mount/remount δεν είναι ψωμοτύρι να το κοπανάμε παντού και ειδικά σε unckeked filesystems. To λειτουργικό κατά το boot είδε πως ήταν λάνθασμένο και το έκανε mount ro για να μην προκληθεί απώλεια. Το να το ξανακάνεις manualy rw και να κάνεις repair mounted είναι σαν τα βγάζεις τα μάτια σου μόνος σου... R.T.F.M.
- ailouros
- Gbyte level
Το λειτουργικό #(*$*&% το ξαναπέρασα τώρα μιας και μετά από αρκετό γκούγκλινγκ όλα εκεί κατέληγαν.Εξάλλου όπως και σε πολλές άλλες περιπτώσεις με ικανοποιεί αυτή η μέθοδος learning by doing σε σημείο μαζοχισμού.Τουλάχιστον θα είμαι πιο προσεκτικός την επόμενη φορά(Περίμενε σε κανα μήνα ανάλογο ποστ!)
- Einherjar
- Venus Project Founder
Μη με τσαντίζεις Βασίλη! Σε ανάλογη περίπτωση προβλήματος, μου είχε βγάλει μήνυμα να κάνω remount σε rw mode. Τώρα αν το f.m. έλεγε άλλα αντί άλλων αυτό είναι άλλο θέμα. Πάντως θα έχω έχω υπ'όψιν μου στο μέλλον αυτό που λεςHdkiLLeR wrote:R.T.F.M.
[Better to understand a little than to misunderstand a lot]
- HdkiLLeR
- Venus Project Founder
Πότε τσαντίστηκα καλέ; Πάμε απλά δια της σωστής οδού. Στο κάτω κάτω δεν έπαθε ο δικό μου partition κοκομπλόκο
.

- vagalati
- Mbyte level
Εγώ πάντως μπερδέυτηκα! Τελικά είχες ext2/3 ή reiserFS? Κάποτε είχα παρατηρήσει πάντως ότι το Partition Magic (δεν θυμάμαι έκδοση) μου εμφάνιζε reiserfs partitions σαν ext2. Δεν ήταν ανάγκη να κάνεις format (τώρα ότι έγινε δεν ξεγίνεται). Θα μπορούσες να μας πείς όλα τα περιεχόμενα του fstab για να σε βοηθούσαμε. Τέλος, να ξέρεις ότι μπορείς να χρησιμοποιήσεις και το fdisk (και καλύτερα το cfdisk) στο Linux για να δεις το partition table.ailouros wrote:Το λειτουργικό #(*$*&% το ξαναπέρασα τώρα μιας και μετά από αρκετό γκούγκλινγκ όλα εκεί κατέληγαν.Εξάλλου όπως και σε πολλές άλλες περιπτώσεις με ικανοποιεί αυτή η μέθοδος learning by doing σε σημείο μαζοχισμού.Τουλάχιστον θα είμαι πιο προσεκτικός την επόμενη φορά(Περίμενε σε κανα μήνα ανάλογο ποστ!)
Έχασες καθόλου δεδομένα;
Ni!! Ni!! Ni!!
- HdkiLLeR
- Venus Project Founder
Απ' ότι κατάλαβα και εγώ το partition πρέπει να ήταν reiserfs(η τουλάχιστον πρέπει να έγεινε κάποια στιγμή μετά). Αλλιώς τι δουλειά είχαν τα reiser tools(fsck,...) εκεί και μάλιστα το fsck(reiser) έτρεξε χωρίς να παραπονεθεί.
- ailouros
- Gbyte level
Λεπόν το partition magic έβρισκε το partition ext2 το fstab reiser και συγκεκριμένα στο εν λόγω αρχείο υπήρχαν τέσσερις ίδιες γραμμές /dev/hda2 reiser defaults 0 0....Πάντως θυμάμαι την τελευταίο φορά είχα επιλέξει να εγκαταστήσω λινουξ από το partition magicν το οποίο ουσιαστικά προετοιμάζει και φορμάρει τα τμήματα του δίσκου ως προεπιλογή.Με δεδομένο ότι default fs ήταν το ext2 και ότι ως τότε δεν είχα μπει στον κόπο να ψάξω αν το reiser είναι κάτι σε απορρυπαντικό ή κατσαριδοκτόνο είμαι σίγουρος ότι είχα ext2.Για να φτάσουμε στην κατεστραμμένη μορφή του fstab προηγήθηκαν αρκετά repair του λίνουξ από το σι ντι όπου εγώ ως καγκούρι πατούσα yes σε όλα για αυτό υποθέτω έγινε mount 4 φορές.Φορμάρισμα όμως σε reiser δεν υπήρξε παρά μόνο σε rescue mode το τρέξιμο όλων των reiserfsck (rebuild,fix και τα ρέστα).Οπότε υποθέτω ότι εκεί θα έγινε κάποιο κοκομπλόκο.
Δεδομένα ευτυχώς δεν έχασα.Δεδομένης της αυτοκαταστροφικής μου τάσης(και της πειραματικής διάθεσης που έρχεται στην εξεταστική πάντα) η οποία θα περιληφθεί σε μηνιαίο περιοδικό με τίτλο "Βγαλτε τα μάτια σας-καταστρέφοντας δημιουργικά" ,έχω προνοήσει να έχω σε ξεχωριστό partition fat32 ορατό από όλα τα λειτουργικά τα δεδομένα μου.Το καλό της υπόθεσης είναι ότι αυτή την φορά έβαλα ext3 fs και ότι η όλη εμπειρία είναι άκρως διδακτική για μένα σχετικά με τα fs τουλάχιστον.Το άλλο καλό είνια ότι ξαναβάζω λίνουξ και εδώ είναι το καλό της υπόθεσης.Υπάρχουν όλα στο λειτουργικό εκτός απο τους ντράιβερς της κάρτασ γραφικών και από τα ελληνικά στην κονσόλα που δεν θυμάμαι πως τα είχα ενεργοποιήσει(όχι ότι θα μου χρειαστούν αλλά έτσι για το εφέ).Σκέφτομαι αν είχαν κρασάρει τα γουίντοους θα ήθελα τουλάχιστον 2 μέρες να συγκεντρώσω και να ξαναπεράσω το κάθε πρόγραμμα με το κάθε κρακ κλπ κλπ.Τώρα κατέβασα τον firefox για linux και επειδή είμαι και λίγο κάγκουρας υπάρχει τρόπος να κάνω την εγκατάσταση και να δημιουργηθεί κάποιο εικονίδιο αντίστοιχο με αυτό που δημιουργείται στο σταρτ των γουίντοους όταν εγκαθιστάς κάτι;Ευχάριστώ για τις συμβουλές και την υποστήριξη
Δεδομένα ευτυχώς δεν έχασα.Δεδομένης της αυτοκαταστροφικής μου τάσης(και της πειραματικής διάθεσης που έρχεται στην εξεταστική πάντα) η οποία θα περιληφθεί σε μηνιαίο περιοδικό με τίτλο "Βγαλτε τα μάτια σας-καταστρέφοντας δημιουργικά" ,έχω προνοήσει να έχω σε ξεχωριστό partition fat32 ορατό από όλα τα λειτουργικά τα δεδομένα μου.Το καλό της υπόθεσης είναι ότι αυτή την φορά έβαλα ext3 fs και ότι η όλη εμπειρία είναι άκρως διδακτική για μένα σχετικά με τα fs τουλάχιστον.Το άλλο καλό είνια ότι ξαναβάζω λίνουξ και εδώ είναι το καλό της υπόθεσης.Υπάρχουν όλα στο λειτουργικό εκτός απο τους ντράιβερς της κάρτασ γραφικών και από τα ελληνικά στην κονσόλα που δεν θυμάμαι πως τα είχα ενεργοποιήσει(όχι ότι θα μου χρειαστούν αλλά έτσι για το εφέ).Σκέφτομαι αν είχαν κρασάρει τα γουίντοους θα ήθελα τουλάχιστον 2 μέρες να συγκεντρώσω και να ξαναπεράσω το κάθε πρόγραμμα με το κάθε κρακ κλπ κλπ.Τώρα κατέβασα τον firefox για linux και επειδή είμαι και λίγο κάγκουρας υπάρχει τρόπος να κάνω την εγκατάσταση και να δημιουργηθεί κάποιο εικονίδιο αντίστοιχο με αυτό που δημιουργείται στο σταρτ των γουίντοους όταν εγκαθιστάς κάτι;Ευχάριστώ για τις συμβουλές και την υποστήριξη

- HdkiLLeR
- Venus Project Founder
Σχετικά με το ext3 πολύ καλά έκανες και το έχωσες είναι και journaling..άντε και σε Reiser μπας και δείς άσπρη μέρα !!
Όσον αφορά τις εγκαταστάσεις κλπ πές τι distro είναι και τι window manager χρησιμοποιείς. Α και επειδή σε βλέπω ορεξάτο για εγκαταστάσεις κλπ...Πέρνα και μια Debian...για να δουλέψεις λίγο με Linux

Όσον αφορά τις εγκαταστάσεις κλπ πές τι distro είναι και τι window manager χρησιμοποιείς. Α και επειδή σε βλέπω ορεξάτο για εγκαταστάσεις κλπ...Πέρνα και μια Debian...για να δουλέψεις λίγο με Linux

- ailouros
- Gbyte level
Βασικά έχω suse
...Εντάξει δεν φταίω εγώ αυτός που με μύησε χρησιμοποιούσε suse στην δουλειά του και έτσι μπήκα και γω.Ετσι σήμερα έχω φτάσει να έχω την 9 έκδοση.Σε σχέση με ένα Mandrake που είχα δοκιμάσει παλιότερα είναι πολυ πιο στυλιζαρισμένο και πάει ντούμπανο.To Debian σε τι υπερτερεί;Τώρα ντάξει ως μαζόχας έχω περάσει περίπου μια εγκατάσταση 11 gigabyte suse έτσι για να κορεστεί το μάτι.Με τον Firefox ομως που πήγα να εγκαταστήσω(rpm είτε από κονσόλο είτε από Yast) η τελευταία έκδοση 0,93 δεν μπορεί να περαστεί γιατί θέλει τo glibc-2-3-4 αν δεν απατώμαι αλλά με ένα πρόχειρο ψάξιμο η suse δεν πρέπει να έχει κάτι τέτοιο ακόμα,οπότε θα πρέπει να βρω μια παλιότερη έκδοση του firefox. 

- HdkiLLeR
- Venus Project Founder
Κοίτα δεν το Linux είναι δυο πράγματα:
1)Ο πυρήνας
2)Τα υπόλοιπα(base system, libs, progs)
Οποιαδήποτε distro και να βάλεις ο πυρήνας είναι ο ίδιος. Η debian όμως έχει το καλύτερο packaging system που υπάρχει κάτι που κάνει το βάλε-βγάλε των προγραμμάτων απο την μία παιχνίδι και απο την άλλη ολόκληρη επιστήμη. Το βασικό είναι ένας ενιαίος τρόπος για το config του συστήματος και για το πέρασμα κάθε εφαρμογής, αυτόματο πέρασμα των depedencies, εύρεση των minimal packages που χρειάζεται να περαστούν για να λειτουργήσει μια εφαρμογή, roll-back,selective updates, uninstall, purge-full uninstall, configure, reconfigure, depedencies info κλπ κλπ καθαρό χωρίς να γίνεται τπτ μπάχαλο. Επίσης είναι SysV based(για μένα είναι αρκετά σημαντικό αυτό) και η οργάνωση του συστήματος είναι τέλεια. Όλα τα conf στο /etc/ όλα τα logs στο /var/log και πολλά άλλα τα οποία τώρα χλωμό να τα γράψω...Επίσης υπάρχει συναότητα να διατηρείς Mixed system. Πχ μερικά πακέτα απο stable, μερικά απο Unstable(για να είσαι up2date) κλπ ενώ με μία απλή εντολή περνάς κάθε φορά τις καινούργιες εκδόσεις κάθε package που υπάρχει στο σύστημα(ενοείται πως εάν παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα,ασυμβατόητας, broken depedencies,...,δεν θα γίναι update στο package αυτό) και το καλό είναι ότι τα sources για τα packages μπορεί να είναι cds,http,ftp,Nfs κλπ κλπ .
1)Ο πυρήνας
2)Τα υπόλοιπα(base system, libs, progs)
Οποιαδήποτε distro και να βάλεις ο πυρήνας είναι ο ίδιος. Η debian όμως έχει το καλύτερο packaging system που υπάρχει κάτι που κάνει το βάλε-βγάλε των προγραμμάτων απο την μία παιχνίδι και απο την άλλη ολόκληρη επιστήμη. Το βασικό είναι ένας ενιαίος τρόπος για το config του συστήματος και για το πέρασμα κάθε εφαρμογής, αυτόματο πέρασμα των depedencies, εύρεση των minimal packages που χρειάζεται να περαστούν για να λειτουργήσει μια εφαρμογή, roll-back,selective updates, uninstall, purge-full uninstall, configure, reconfigure, depedencies info κλπ κλπ καθαρό χωρίς να γίνεται τπτ μπάχαλο. Επίσης είναι SysV based(για μένα είναι αρκετά σημαντικό αυτό) και η οργάνωση του συστήματος είναι τέλεια. Όλα τα conf στο /etc/ όλα τα logs στο /var/log και πολλά άλλα τα οποία τώρα χλωμό να τα γράψω...Επίσης υπάρχει συναότητα να διατηρείς Mixed system. Πχ μερικά πακέτα απο stable, μερικά απο Unstable(για να είσαι up2date) κλπ ενώ με μία απλή εντολή περνάς κάθε φορά τις καινούργιες εκδόσεις κάθε package που υπάρχει στο σύστημα(ενοείται πως εάν παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα,ασυμβατόητας, broken depedencies,...,δεν θα γίναι update στο package αυτό) και το καλό είναι ότι τα sources για τα packages μπορεί να είναι cds,http,ftp,Nfs κλπ κλπ .
- HdkiLLeR
- Venus Project Founder
Δεν είναι ανάγκη να σε πείσω για μερικά πράγματα...Πχ ο γάιδαρος δεν πετάει, ο ήλιος φωτίζει, η γή γυρίζει η debian είναι και θα παραμείνει με διαφορά η καλύτερη distro με πρότυπο package system. Γιατί το linux μόνο packaging είναι τα βασικά είναι port απο το base system της BSD και τα υπόλοιπα απλά precompiled/compiled για το αντίστοιχο σύστημα.