LinuX....???

Συζητήσεις σχετικά με θέματα που αφορούν λειτουργικά συστήματα (Linux, *BSD, MacOS, Windows, κτλ.) .
HdkiLLeR
Venus Project Founder
Venus Project Founder
Academic status: Alumnus/a

Re: LinuX....???

Post by HdkiLLeR » Thu May 29, 2008 12:31 am

zweistein wrote:
wrote: Το σημαντικό αυτό πρόβλημα φαίνεται να δείχνει μία γενικότερη αδυναμία του Open Source λογισμικού, οπού ένας προγραμματιστής κάνει μία σημαντική αλλαγή η οποία τις περισσότερες φορές γίνεται αποδεκτή χωρίς δεύτερη κουβέντα από την κοινότητα.
Φαίνεται ότι πρέπει να αλλάξει η μεθοδολογία που ακολουθείται στα ζητήματα ασφαλείας, ώστε να είμαστε σίγουροι πως δεν θα δημιουργηθεί ασυνεννοησία στις ομάδες προγραμματιστών, όπως εδώ, οπού η ομάδα του Debian θα έπρεπε να ενημερώσει τους προγραμματιστές του OpenSSL για να να διορθώσουν το δικό τους bug και όχι να αναλάβουν την πρωτοβουλία να το διορθώσουν αυτοί, κάνοντας έτσι ακόμα χειρότερα τα πράγματα.
Εδώ θα διαφωνήσω λίγο. Το disclose έγεινε απο απο τον Luciano Bello, το patch ήταν έτοιμο σε δύο μέρες και το που ακριβώς έγεινε η λανθασμένη προσθήκη βρέθηκε άμμεσα απο το version control (είδαν πότε έγεινε το επίμαχο commit και τι ακριβώς άλλαξε).

1)Εάν ο κώδικας δεν ακολουθούσε κάποιο public peer-review model (όπως το open source) αλλά έπρεπε να γίνει revise απο τους ίδιους τους developers ή κάποιους testers φέξε μου και γλύστησα. Εδώ σε public θέα και κάναμε 2 χρόνια να το βρούμε -- και υπόψην οτι τον κώδικα αυτόν τον πειράζουν-διαβάσουν συνεχώς αρκετοί καλοθελητές :) :)

2)Τα περισσότερα corporate projects ακόμη αρνούνται να χρησιμοποιήσουν κάποιο version control σύστημα. Το distributed development που γίνεται σε τέτοια projects εξαναγκάζει την χρήση CVS/SVN/something οπότε τελικά σε τέτοιες περιπτώσεις να μπορείς άμμεσα να κάνεις roll-back.

3)Τελικά έχουμε ένα security bug λιγότερο :), άρα (quality, security)++.

Μάλλον ο συγγραφέας του παραπάνω απο το PCWORLD θα πρέπει να κάνει κάποιο search για να δει το impact που έχει το open source αλλά και τα ουσιαστικά προβλήματα που έχει λύσει, τα best practices που έχουμε αποκτήσει -- και πολλά άλλα που δεν έχει νόημα να γράψω για να κράξω -- πριν μας πείσει για τις θέσεις του. Χωρίς να μπώ σε φιλοσοφική κουβέντα σχετικά με ιδανικά, business models, κλπ, δεν σημαίνει ότι το closed source δεν έχει να δείξει κάποια practices η pros έναντι της διαδικασίας του open development αλλά ας καταλάβει ο εκάστοτε software critic guru ότι μερικά πράγματα πρέπει να τα διαβάσουμε και να δούμε τι μας προσφέρουν πριν περάσουμε στην αξιολόγηση τους -- και εαν δεν έχουμε πάρει μυρωδία και νομίζουμε ότι όλα είναι για το τσαμπέ και αυτό είναι όλο...goodnight...
-----BEGIN GEEK CODE BLOCK-----
Version: 3.12
GCS d-->--- s+:+ a- C++(+++) BILS++++$ P--- L++++>+++++ E--- W+++ N+ o+ K w--
O M+ V-- PS++>+++ PE- Y++ PGP++ t+ 5+ X+ R* tv b++ DI- D+ G+++ e+++>++++ h r++ y++
------END GEEK CODE BLOCK------

"UNIX is basically a simple operating system, but you have to be a genius to understand the simplicity." -- Dennis Ritchie
iorulezz
Kilobyte level
Kilobyte level

Post by iorulezz » Fri Jun 13, 2008 2:19 pm

Σε 5 μέρες βγαίνει το καινούριο OpenSuse (11) . Σε 5 μέρες δίνω τεχνολογία λογισμικού. γαμώτο :smt021
Image

Travelling at twice the speed of light, Orion's stars are high tonight
The gentle madness has touched my hand, now I'm just a cosmic man.
tsilochr
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level
Academic status: PhD

Post by tsilochr » Sat Jun 14, 2008 8:05 pm

δεν θυμάμαι να έχει αναφερθεί. βρήκα ένα πολύ παιχνιδιάρικο utility, το gnome-do. Πολύ σύντομα, είναι ένας launcher, δλδ του λες τι θες να κάνεις και ανοίγει την αντίστοιχη εφαρμογή. Πχ

Open Venus -> ανοίγει browser και σε πάει στο venus
mail XYZ -> ανοίγει mail client για να στείλεις mail στον ΧΥΖ
listen Madonna -> ανοίγει ότι mp3 έχεις της Madonna :lol:

https://wiki.ubuntu.com/GnomeDo | http://do.davebsd.com/
cyberpython
Mbyte level
Mbyte level

Post by cyberpython » Sat Jun 14, 2008 11:53 pm

iorulezz wrote:Σε 5 μέρες βγαίνει το καινούριο OpenSuse (11) . Σε 5 μέρες δίνω τεχνολογία λογισμικού. γαμ... :smt021
Από ότι είδα από τη beta του OpenSuse 11 έχει γίνει πάρα πολλή και ποιοτική δουλειά, αλλά δε θα το χρησιμοποιούσα ποτέ (πέρα από μία ματιά στο VirtualBox), αφού οι δεσμοί του με τη μαμά-Novell και τις συμφωνίες της με την MS αλλά και η απόφαση της Novell συμπεριλάβει EULA που ουσιαστικά δεν επιτρέπει τις αλλαγές και την εμπορική χρήση της distro (από ότι κατάλαβα όταν τη διάβασα - μορεί να κάνω και λάθος) το κάνουν να απέχει έτη φωτός από αυτό που θα χαρακτήριζα την απόλυτη διανομή.
AmmarkoV
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by AmmarkoV » Sun Jun 15, 2008 4:08 pm

HdKiLLeR++ τα λέει απλά , μεστά και ωραία.. ;) :)
Spoiler: εμφάνιση/απόκρυψη
I would love to change the world, but they won't give me the source code. Οι καθηγητές πληρώνονται από το δημόσιο αρα από όλους τους Έλληνες για να κάνουν τα μαθήματα. Όλοι οι Έλληνες θα έπρεπε να μπορούν να δουν τα μαθήματα τα οποία πληρώνουν! Tο πνευματικό έργο που επιτελείται με τα χρήματα του δημοσίου ΔΕΝ είναι μόνο δικό σας Όποιος δεν δίνει πανελλήνιες έχει δικαίωμα στην γνώση που πληρώνει [url=http://ammar.gr/gddg]gddg blog[/url]
Image
SeniorCarbone
Kilobyte level
Kilobyte level

Post by SeniorCarbone » Mon Jun 16, 2008 5:13 pm

Image
*--Common sense is not so common--*
StormRider
Gbyte level
Gbyte level

Post by StormRider » Mon Aug 18, 2008 11:51 am

Γιατί το ubuntu κρατάει τους παλιούς kernels ενώ άλλες διανομές τους κάνoντας update, διαγράφουν τους παλιούς (π.χ openSUSE); Πώς μπορώ να τους διαγράψω, αφού δεν τους χρειάζομαι;
Image
ultimate_aektzis
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by ultimate_aektzis » Mon Aug 18, 2008 1:42 pm

Τσεκαρε αυτο το τοπικ ;)
StormRider
Gbyte level
Gbyte level

Post by StormRider » Mon Aug 18, 2008 2:35 pm

ultimate_aektzis wrote:Τσεκαρε αυτο το τοπικ ;)
Ωραίος! Σε κανονικές συνθήκες να κρατάμε μία παλιά έκδοση, μήπως και πάει κάτι στραβά με τον νέο kernel.
Image
HdkiLLeR
Venus Project Founder
Venus Project Founder

Post by HdkiLLeR » Wed Aug 20, 2008 3:31 am

StormRider wrote:Γιατί το ubuntu κρατάει τους παλιούς kernels ενώ άλλες διανομές τους κάνoντας update, διαγράφουν τους παλιούς (π.χ openSUSE); Πώς μπορώ να τους διαγράψω, αφού δεν τους χρειάζομαι;
/boot και διαγράφεις τα config-2.6.X, vmlinuz-2.6.X, initrd.img-2.6.X, System.map-2.6.X (όπου X η version που θέλεις να αφαιρέσεις). Μετά κάνεις edit το /boot/grub/menu.lst και στο τέλος αφειρείς και απο το menu τις επιλογές που δεν θέλεις (δηλαδή ότι kernel αφαίρεσες το βγάζεις και απο το menu επιλογών του boot).
-----BEGIN GEEK CODE BLOCK-----
Version: 3.12
GCS d-->--- s+:+ a- C++(+++) BILS++++$ P--- L++++>+++++ E--- W+++ N+ o+ K w--
O M+ V-- PS++>+++ PE- Y++ PGP++ t+ 5+ X+ R* tv b++ DI- D+ G+++ e+++>++++ h r++ y++
------END GEEK CODE BLOCK------

"UNIX is basically a simple operating system, but you have to be a genius to understand the simplicity." -- Dennis Ritchie
atomo
byte level
byte level

Post by atomo » Thu Aug 21, 2008 4:52 pm

ακουσα προσφατα οτι μπορω να συνδεθω σε ftp η ssh με nautilus ... ισχυει ?? (συγκεκριμενα στο dias.aueb.gr)
κι αν ναι πως ?
εχω δοκιμασει τα παντα! και δεν τα καταφερα
ενω απο τερματικο μπαινω μια χαρα
ultimate_aektzis
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by ultimate_aektzis » Thu Aug 21, 2008 5:23 pm

Με το putty μπες οπως και στη σχολη.Δωσε σε τερματικο sudo apt-get install putty και εισαι ετοιμος
StormRider
Gbyte level
Gbyte level

Post by StormRider » Thu Aug 21, 2008 5:51 pm

Δε δουλεύει κάποιο από τα ssh://server ή ssh://user:password@host/directory; Το ftp μου φαίνεται το είχα τεστάρει, αλλά εδώ φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα. Δεν είμαι σε pc με gnome, θα το τεστάρω όταν μπορέσω. Αν βρεις άκρη πόσταρέ.
Image
atomo
byte level
byte level

Post by atomo » Thu Aug 21, 2008 9:20 pm

ultimate_aektzis wrote:Με το putty μπες οπως και στη σχολη.Δωσε σε τερματικο sudo apt-get install putty και εισαι ετοιμος

δεν ενδιαφερομαι για putty η κατι παρομοιο γιατι μπορω να συνδεθω απο το τερματικο το οποιο βασικα ειναι η ιδια "μαυρη οθονη"
το θεμα ειναι να συνδεθω με ενα προγραμμα σαν το nautilus για πιο ευκολη περιηγηση
StormRider wrote:Δε δουλεύει κάποιο από τα ssh://server ή ssh://user:password@host/directory; Το ftp μου φαίνεται το είχα τεστάρει, αλλά εδώ φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα. Δεν είμαι σε pc με gnome, θα το τεστάρω όταν μπορέσω. Αν βρεις άκρη πόσταρέ.

δεν δουλευουν τα παραπανω
απ οτι διαβασα και σε ξενα fora υπαρχει ενα bug μ αυτο το θεμα
ultimate_aektzis
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by ultimate_aektzis » Thu Aug 21, 2008 9:52 pm

καναν browser ισως?Ο ΙΕ εμπαινε στα win.O ff δεν ξερω :smt017
StormRider
Gbyte level
Gbyte level

Post by StormRider » Fri Aug 22, 2008 2:40 am

ftp://p*********@dias.aueb.gr στο Nautilus 2.22.3, μου λειτουργεί ok. Επίσης μπορείς με την ίδια εντολή με firefox, αλλά δε στο συνιστώ. FireFTP (a ff extension), είναι η λύση στα προβλήματά σου. Αν θες οπωσδήποτε για linux, δοκίμασε το gftp (sudo apt-get install gftp)
Image
cyberpython
Mbyte level
Mbyte level

Post by cyberpython » Fri Aug 22, 2008 1:08 pm

Δοκίμασε το Filezilla - από τους καλύτερους FTP clients που έχω δοκιμάσει και είναι διαθέσιμος και για win και για linux.
atomo
byte level
byte level

Post by atomo » Sat Aug 23, 2008 7:10 pm

ξερει κανεις πως μπορω να δω τηλεοραση με τα ubuntu ??
εχω καρτα τηλεορασης / ραδιοφωνου MM K-WORLD XPER TV-PVR 878 κι εχω δοκιμασει τα προγραμματα motv , xawtv , mythtv , tvtime αλλα δεν εχω καταφερει να ρυθμισω την καρτα ...ακομα ...
ευχαριστω !
Ισοβίτης
Venus Former Team Member

Post by Ισοβίτης » Thu Oct 30, 2008 7:26 pm

Πρώτες εντυπώσεις από Ubuntu 8.10 κανείς?
Συγχώρα με που δεν καταλαβαίνω τι λένε τα κομπιούτερς κι οι αριθμοί...

Image

Find me: Image Image Image Image Image
gasparosoft
Gbyte level
Gbyte level

Post by gasparosoft » Thu Oct 30, 2008 7:29 pm

Ότι θα έκανε τέτοια ερώτηση ο Ισοβίτης δεν το περίμενα.Επίσης δεν περίμενα να το κατέβαζε κιόλας. :-p
Πάντως όποιος το κατέβασε να πει καμμιά εντύπωση , αξίζει καθόλου; Πάντως πλέον είμαστε με Arch οπότε δύσκολα βάζουμε Ubuntu.
cyberpython
Mbyte level
Mbyte level

Post by cyberpython » Fri Oct 31, 2008 11:29 am

Ισοβίτης wrote:Πρώτες εντυπώσεις από Ubuntu 8.10 κανείς?
Πρώτα απ' όλα, επιτέλους λειτουργεί και η onboard κάρτα ήχου μου (πέρα από την PCI)!!! Και με pulse audio! Επίσης, έχει βελτιωθεί ο κλειστός dirver της nvidia (για atheros wifi δεν έχω δοκιμάσει ακόμα στο laptop οπότε δε μπορώ να πω με σιγουριά). Από άποψη εμφάνισης δεν είδα κάτι το εντυπωσιακό (αλλά μη ξεχνάμε οτι το /home μου έμεινε ανέπαφο κατά την εγκατάσταση οπότε οι ρυθμίσεις μου είναι ολόιδιες με αυτές που είχα στο 8.04). Ακόμη, ο nautilus με tabs είναι φοβερός και είμαι εν αναμονή της stable έκδοσης του timevault. Αυτά τα λίγα...
Και ένα screenshot:
Image
gkaueb
byte level
byte level

Post by gkaueb » Fri Oct 31, 2008 2:44 pm

Και εμένα μου έκανε εντύπωση ο Nautilus με tabs... Ξέρει κανείς αν υπάρχει σε άλλο OS file manager me tabs?
Post Reply

Return to “Λειτουργικά συστήματα”