Δε γίνεται resize το ntfs partition

Συζητήσεις σχετικά με θέματα που αφορούν λειτουργικά συστήματα (Linux, *BSD, MacOS, Windows, κτλ.) .
Post Reply
Luke
Gbyte level
Gbyte level
Academic status: Alumnus/a
Δε γίνεται resize το ntfs partition

Post by Luke » Mon Mar 29, 2010 11:19 pm

Προσπαθούσα σήμερα να εγκαταστήσω το Ubuntu σε laptop HP ενός φίλου το οποίο έχει 2 partitions (ένα με το λειτουργικό - windows vista, και το recovery partition).

Στο πρώτο partition έχουν εκχωρηθεί συνολικά 100+ GB και έχει γύρω στα 40 ελεύθερα. Αυτό που προσπάθησα να κάνω ήταν resize του πρώτου αυτού partition έλα όμως που δε με άφηνε ούτε κατά την εγκατάσταση του ubuntu αλλά ούτε και μέσω gparted. Minimum και maximum μέγεθος του δίσκου ήταν ακριβώς το ίδιο κι έτσι δε με άφηνε να το αλλάξω. Από την άλλη με άφηνε κανονικότατα να αυξομειώσω το μέγεθος στο recovery partition αλλά είχε μόνο 1,5 GB ελεύθερα κι έτσι δεν έκανα την εγκατάσταση εκεί.
Οι δίσκοι όπως τους είδα μέσα από το gparted είχαν τα εξής ονόματα
/dev/sda1
/dev/sda2
Ο /dev/sda1 προφανώς είχε το boot flag κι επίσης να αναφέρω ότι είχε κι ένα θαυμαστικό.

Είναι λογικό που δε με άφηνε και μπορώ να κάνω κάτι για να το παρακάμψω; :smt017
Είμαι ένας μοναχικός cowboy...
cyberpython
Mbyte level
Mbyte level

Re: Δε γίνεται resize το ntfs partition

Post by cyberpython » Tue Mar 30, 2010 12:01 pm

Μάλλον ο δίσκος έχει bad sectors και γι' αυτό δε σε αφήνει να κάνεις αλλαγές...
(Δες τι λέει το μήνυμα αν κάνεις δεξί κλικ στο partition και μετά στο Information).
Κάνε ένα backup και δοκίμασε να κάνεις έλεγχο δίσκου (από windows) :

Code: Select all

chkdsk /f /r
και μετά δύο φορές reboot στα windows. Μετά πρέπει να σε αφήσει να κάνεις αλλαγές στο gparted.
Luke
Gbyte level
Gbyte level

Post by Luke » Tue Mar 30, 2010 12:47 pm

Κι εγώ με λίγο ψάξιμο στο google σήμερα εκεί κατέληξα, ότι πρέπει να χρησιμοποιήσω το check disk tool. Θα το δοκιμάσω μετά τις γιορτές πλέον και θα ενημερώσω για τις εξελίξεις.
Luke
Gbyte level
Gbyte level

Post by Luke » Sat Apr 10, 2010 3:00 pm

Τελικά όλα εντάξει. :)

Έκανα έλεγχο δίσκων και μετά μπήκα από gparted κι έφτιαξα μια χαρά τα partitions. Το εικονίδιο με το θαυμαστικό είχε προφανώς εξαφανιστεί.
Post Reply

Return to “Λειτουργικά συστήματα”