debian και ελληνικιά γραμματικιά

Συζητήσεις σχετικά με θέματα που αφορούν λειτουργικά συστήματα (Linux, *BSD, MacOS, Windows, κτλ.) .
jimmyD
Venus Former Team Member
Academic status: MSc

debian και ελληνικιά γραμματικιά

Post by jimmyD » Sun Dec 05, 2004 2:54 am

Επειδή έφαγα κράξιμο :) πριν λίγες μέρες όταν χρησιμοποιώντας την λέξη debian την χρησιμοιποίησα σε ουδέτερο και όχι θηλυκό, επανέρχομαι για να υπερασπιστώ τον εαυτό μου όπως άλλωστε έιχα υποσχεθεί .
Όταν σε μια πρόταση χρησιμοποιούμε τη λέξη debian αυτή αποτελεί επίθετο.
Δηλ.
" Έχω εγκαταστήσει τη διανομή debian "
" Έχω εγκαταστήσει τo λειτουργικό debian linux"

Οι παραπάνω εκφράσεις αποτελούν είναι και οι δύο σωστές. Παρατηρούμε λοιπόν πως η λέξη debian λειτουργεί ως επίθετο στη διανομή και στο λειτουργικό αντίστοιχα σε κάθε φράση και όπως όλα τα επίθετα στην ελληνική γλώσσα δανείζονται το γένος του ουσιαστικού της πρότασης. Στον προφορικό κυρίως λόγω αλλά και σε μη επίσημες μορφές του γραπτού όπως για την περίπτωσή μας chat και forum είναι συχνό και αποδεκτό φαινόμενο αρκετές φορές να παραλείπεται ένα η περισσότερα από τα βασικά στοιχεία μιας πρότασης καθώς είναι ιδιαίτερα εύκολο να τα υποθέσει ο συνομιλητής. Έτσι μπορεί να παραληφθεί το ουσιαστικό στις περιπτώσεις μας το "λειτουργικό" καθώς όλοι ξέρουν τι εστί debian, ενώ σε αρκετές προτάσεις παραλέιπεται ακόμα και το ρήμα. Τελειώνοντας καταλήγω στο ότι όταν κάποιος λέει "το debian" θα έγραφε επίσημα "το λειτουργικό debian" ενώ κάποιος που λέει η debian εννοεί η διανομή debian.

Η γραμματική λέει πως κάθε ξένη λέξη που χρησιμοποιείται αυτούσια χωρίς ελληνικοποίηση είναι ουδέτερου γένους. Όποιος λοιπόν θέλει να κατατάξει
τη λέξη debian σε κα΄ποιο από τα τρία γένη θα πρέπει να της δώσει ελληνική μορφή κάνοντας κάτι σαν δεβιανή ή δεβιανός
:-D :-D
Since I was born I started to decay
now nothing ever ever goes my way...
Image
Einherjar
Venus Project Founder
Venus Project Founder
Academic status: Alumnus/a

Post by Einherjar » Sun Dec 05, 2004 10:57 am

και όμως κάνεις λάθος. το εν λόγω λειτουργικό σύστημα είναι το Linux. Αυτό το λειτουργικό σύστημα βγαίνει σε διάφορες εκδόσεις. π.χ. SuSe/Debian/RedHat/Fedora. Έτσι λέμε η έκδοση τάδε του λειτουργικού συστήματος Linux.
Γκεγκε?
[Better to understand a little than to misunderstand a lot]
Ethel
Venus Project Founder
Venus Project Founder

Post by Ethel » Sun Dec 05, 2004 11:18 am

Εδώ τίθεται και άλλο θέμα.... Πολλοί λένε "τα linux" κατά το "τα Windows". Ένα είναι ρε παιδιά και κάπου εδώ μέσα έχει ξανα-αναφερθεί
There's no place like 127.0.0.1
silegav
Venus Project Founder
Venus Project Founder

Post by silegav » Sun Dec 05, 2004 11:32 am

Ο JimmyD έχει απόλυτο δίκιο.
όταν κάποιος λέει "το debian" θα έγραφε επίσημα "το λειτουργικό debian" ενώ κάποιος που λέει η debian εννοεί η διανομή debian.
Δεν λέει πως είναι η Linux ή ότι είναι το Debian.
Σωστός ρε. Μπράβο.
HdkiLLeR
Venus Project Founder
Venus Project Founder

Post by HdkiLLeR » Sun Dec 05, 2004 12:04 pm

Einherjar wrote:εκδόσεις. π.χ. SuSe/Debian/RedHat/Fedora. Έτσι λέμε η έκδοση τάδε του λειτουργικού συστήματος Linux.
Γκεγκε?
Η έκδοση του Linux είναι άλλο. Είναι v0.x , 1.x , 2.x κλπ κλπ και σχετίζεται με τον πυρήνα και μόνο. Αυτό που λέμε είναι διανομή. Distribution κοινώς και έχει να κάνει με το πώς οργανώνεται και μοιράζεται το σύνολο των user land utilities, progs κλπ κλπ..

Ο jimmy σωστός είναι αλλά μην ξεχνάμε και απο που προήλθε το όνομα Debian. To όνομα αυτό βγήκε απο του αρχικούς δημιουργούς του project τα ονόμα τα των οποίων ήταν Ian και Debra. Άρα έχει μέσα του και το αρσενικό αλλά και το θηλυκό :) :) :) :)
-----BEGIN GEEK CODE BLOCK-----
Version: 3.12
GCS d-->--- s+:+ a- C++(+++) BILS++++$ P--- L++++>+++++ E--- W+++ N+ o+ K w--
O M+ V-- PS++>+++ PE- Y++ PGP++ t+ 5+ X+ R* tv b++ DI- D+ G+++ e+++>++++ h r++ y++
------END GEEK CODE BLOCK------

"UNIX is basically a simple operating system, but you have to be a genius to understand the simplicity." -- Dennis Ritchie
jimmyD
Venus Former Team Member

Post by jimmyD » Sun Dec 05, 2004 2:15 pm

Einherjar wrote:και όμως κάνεις λάθος. το εν λόγω λειτουργικό σύστημα είναι το Linux. Αυτό το λειτουργικό σύστημα βγαίνει σε διάφορες εκδόσεις. π.χ. SuSe/Debian/RedHat/Fedora. Έτσι λέμε η έκδοση τάδε του λειτουργικού συστήματος Linux.
Γκεγκε?
Μα ακριβώς αυτό λέω και εγώ. Το άρθρο πάει στο διανομή ή στο λειτουργικό η λέξη debian είναι επιθετικός προσδιορισμός δεν παίρνει άρθρο. Το πρόβλημα εγκειται στην παράλειψη κάποιον από τα μέρη του λόγου που απαρτίζουν την πρόταση . Το σωστό είναι να γράφουμε : Έχω εγκαταστήσει τη διανομή debian του λειτουργικού linux. Τα άρθρα πάνε στις λέξεις διανομή και λειτουργικό αντίστοιχα όχι στα debian και linux. Οπότε αν παραλείψουμε τη λέξη διανομή παραλείπουμε και το άρθρο της και το ίδιο αν παραλείψουμε και τη λέξη λειτουργικό. Τώρα το θέμα είναι τι παραλείπει ο καθένας. Εγώ θεωρώ ότι ο όρος λειτουργικό έχει μεγαλύτερη βαρύτητα και παραλείπω τη διανομή.
Image
ailouros
Gbyte level
Gbyte level

Post by ailouros » Sun Dec 05, 2004 3:43 pm

Μπορεί να είναι και ο debian :razz: :razz: !Επίσης με την ίδια λογική μπορούμε να λέμε γράφω στον(κειμενογράφο) Word ή γράφω στο (πρόγραμμα) Word.Το σωστό για μένα είναι :
-έβαλα την(δίανομή) debian του λειτουργικού (λίνουξ) και είναι χάλια(έτσι για να πειράξουμε λίγο τον Hdkiller).
Από την άλλη είναι σαν να προσπαθούμε να βρούμε ορθογραφικά λάθη σε γρικλις!
jimmyD
Venus Former Team Member

Post by jimmyD » Sun Dec 05, 2004 4:03 pm

ailouros wrote: Από την άλλη είναι σαν να προσπαθούμε να βρούμε ορθογραφικά λάθη σε γρικλις!
Όντως η ουσία δεν είναι στο όνομα
Image
Einherjar
Venus Project Founder
Venus Project Founder

Post by Einherjar » Sun Dec 05, 2004 11:55 pm

jimmyD όταν θα απευθύνεσαι σε μένα θα λες η Debian...αν θες να τα'χουμε καλά :-D
jimmyD
Venus Former Team Member

Post by jimmyD » Mon Dec 06, 2004 12:05 am

άμα είναι να βοηθήσεις να το στήσω το λειτουργικό σωστά , το φωνάζω και δαλμανουθά :-D :-D :-D
Image
Einherjar
Venus Project Founder
Venus Project Founder

Post by Einherjar » Mon Dec 06, 2004 12:10 am

γιατί έχεις πρόβλημα? εγώ δε στο έστησα στο debiday? αν θες στείλε μου pm να κανονίσουμε να φτιάξουμε ότι πρόβλημα έχεις
silegav
Venus Project Founder
Venus Project Founder

Post by silegav » Mon Dec 06, 2004 12:36 am

τι κάνει για ο άνθρωπος για να προσαρμόσει τους γύρω του σε αυτόν!!!
Προσπαθεί να τον δωρωδοκήσει με φθηνές επισκευές προκειμένου να ο JimmyD να απαρνηθεί την ανακάλυψη του...εξαγοράστηκες!!!!
:-)
jimmyD
Venus Former Team Member

Post by jimmyD » Mon Dec 06, 2004 1:16 am

Ρε σεις ηρεμα, μια πλακιτσα ειπα να κάνω . Τώρα που μιλάμε κάνω recompile , το πρώτο δεν πευχε αλλά τωρα ξαναδοκιμάζω. Από τότε που το έστησες εσυ εγώ κατάφερα και το διέλυσα και το ξαναέστησα από την αρχή με πυρήνα 2.6.8.1
Γενικά δεν αντιμετωπίζω φοβερά προβλήματα. Με ένα γούγλη τα βρίσκω στα πρώτα 5 αποτελέσματα. Αν χρειαστώ κατι θα σας ρωτήσω. Ευχαριστώ
Image
Ethel
Venus Project Founder
Venus Project Founder

Post by Ethel » Mon Dec 06, 2004 9:54 am

Einherjar wrote:jimmyD όταν θα απευθύνεσαι σε μένα θα λες η Debian...αν θες να τα'χουμε καλά :-D
Ούτε γκόμενα να ήταν.... ;)
Einherjar
Venus Project Founder
Venus Project Founder

Post by Einherjar » Mon Dec 06, 2004 5:39 pm

αν ήταν γκόμενα θα μου έλεγε το γκομενάκι και θα ήμασταν κυριλε. τώρα τι θα μου πει.... το debianάκι? δε λέει :lol: :lol: :lol:
HdkiLLeR
Venus Project Founder
Venus Project Founder

Post by HdkiLLeR » Mon Dec 06, 2004 8:07 pm

Μόνο ο vagalati τα λέει αυτά :) :)
-----BEGIN GEEK CODE BLOCK-----
Version: 3.12
GCS d-->--- s+:+ a- C++(+++) BILS++++$ P--- L++++>+++++ E--- W+++ N+ o+ K w--
O M+ V-- PS++>+++ PE- Y++ PGP++ t+ 5+ X+ R* tv b++ DI- D+ G+++ e+++>++++ h r++ y++
------END GEEK CODE BLOCK------

"UNIX is basically a simple operating system, but you have to be a genius to understand the simplicity." -- Dennis Ritchie
Ethel
Venus Project Founder
Venus Project Founder

Post by Ethel » Mon Dec 06, 2004 8:43 pm

Einherjar wrote:αν ήταν γκόμενα θα μου έλεγε το γκομενάκι και θα ήμασταν κυριλε. τώρα τι θα μου πει.... το debianάκι? δε λέει :lol: :lol: :lol:
lol lol ... έχεις χούμορ τελικά! :lol:
ailouros
Gbyte level
Gbyte level

Post by ailouros » Tue Dec 07, 2004 8:56 pm

Πάντως πιστεύω πως μόνο η debian είναι θυληκό.Οι άλλες εμπορικές διανομές είναι το γιατί ειναι "γκει" κάτι μεταξύ γουίντοους και λίνουξ.Καλό ε;
semis19
Gbyte level
Gbyte level

Post by semis19 » Tue Dec 07, 2004 11:24 pm

Μου δώθηκε ερέθισμα από τη συζήτηση αυτή να αναφέρω ένα ολέθριο σφάλμα στο οποίο "πέφτουν" πολλοί πληροφορικάριοι ... (έχω δει και στο foroum αυτό και καθηγητές μας να το λένε και είναι σπαστικό ...)
Το bit και το byte δεν έχουν πληθυντικό δηλ. δεν μπορούμε να πούμε bits & bytes είναι λάθος σοβαρό ... Ξυλωμένος speaking (από εκεί το έμαθα γιατί και εγώ το έκανα λάθος πριν το ομολογώ ... εξάλλου "Ουδείς άσφαλτος" - Λαίδη Άντζυ)
Είναι σαν να λες στα αγγλικά peoples, informations κτλ ...
"Make way for the bad guy.", Al Pacino, Playing Tony Montana in Scarface
"Elementary, my dear Watson.",The adventures of Sherlock Holmes
"A boy's best friend is his mother.", Antony Perkins, Psycho
"P.M.P. Fight Hey, Juohmaru, you are a fighter of hope, P.M.P. Fight Put your love into machines ..." - Plawres SanShiro
minas
byte level
byte level

Post by minas » Wed Dec 08, 2004 12:51 am

semis19
Gbyte level
Gbyte level

Post by semis19 » Wed Dec 08, 2004 1:01 am

minas, δεν ξέρω τι να πω ... εγώ σου είπα και την πηγή μου την οποία εμπιστεύομαι σαφώς πιο πολύ από ότι την encarta ... sorry!
υγ: Μια πρόκληση minas είναι να δεις την 4η έκδοση στα δίκτυα υπολογιστών του Tanenbaum (το έχει μεταφράσει ο Ξυλωμένος!) όπου σε 1000 σελίδες που μιλάει συνέχεια για bit & byte δε θα βρεις ΟΥΤΕ ΕΝΑ bytes & bits! ;-) :shock: :shock:
"Make way for the bad guy.", Al Pacino, Playing Tony Montana in Scarface
"Elementary, my dear Watson.",The adventures of Sherlock Holmes
"A boy's best friend is his mother.", Antony Perkins, Psycho
"P.M.P. Fight Hey, Juohmaru, you are a fighter of hope, P.M.P. Fight Put your love into machines ..." - Plawres SanShiro
minas
byte level
byte level

Post by minas » Wed Dec 08, 2004 2:42 am

Wikipedia - The free encyclopedia ===> http://en.wikipedia.org/wiki/Byte

IBM ===> http://www-106.ibm.com/developerworks/l ... dingforms/

SGI admin Frequently Asked Questions (FAQ) ==> http://www.uni-giessen.de/faq/archiv/sg ... 00000.html

http://netlexikon.akademie.de/Least-sig ... t-bit.html

This is Chapter 1 of Randall Hyde's book, "Art of Assembly Language." It describes the binary and hexadecimal numbering systems, binary data organization (bits, nibbles, bytes, words, and double words), signed and unsigned numbering systems, arithmetic, logical, shift, and rotate operations on binary values, bit fields and packed data, and the ASCII character set. ===> http://wi-fiplanet.webopedia.com/TERM/D/data.html

Άλλωστε bit=binary digit. Γιατί να μην μπορεί κάποιος να πεί bits=binary digits
Post Reply

Return to “Λειτουργικά συστήματα”