Ο "Αλχημιστής" είναι "παιδικό", με την έννοια ότι σου τα λέει όλα όσα θέλει άμεσα και χωρίς να πρέπει να σκεφτείς και πολλά. Εκτός αυτού είναι και αρκετά μικρό(200-250 το πολύ). Θα σου πρότεινα να το διαβάσεις μετά από κάποιο άλλο πιο "βαρύ" αφού θα το τελειώσεις τσακ μπαμ

"Τα σταφύλια της οργής" από την άλλη, είναι αρκετά πιο "περίεργο". Προσωπικά το εκτίμησα περισσότερο διαβάζοντας 1-2 κριτικές και αναλύσεις πάνω σε αυτούς για να κάνω τους παραλληλισμούς. Είναι περισσότερο για να σε προβληματίσει και να σε κάνει να το ψιλοψάξεις το τι γίνεται με την εξέλιξη του χρόνου(πιάνει μέσα και πολιτικά ζητήματα)
Το "Όνομα του Ρόδου"(πέρα από το μαγαζί στην Καλλιθέα

Το "Πόλεμος και ειρήνη" είναι απίστευτο αριστούργημα, από τα καλύτερα που έχω διαβάσει, αλλά αν δεν έχεις ασχοληθεί με Ρώσικη Λογοτεχνία πιο πριν, θα σου πρότεινα κάτι στον(ίσως αγαπημένο μου συγγραφέα ever) Ντοστογιέφσκι(μισώ τον εαυτό μου που γράφω το όνομα στα Ελληνικά), αφού (τουλάχιστον εμένα) με βοήθησε να κάνω μια πιο ομαλή μετάβαση.
Resume: Αν έχεις κάποια σχέση με την Ρωσική Λογοτεχνία εκείνης της εποχής ή αν δεν σε πειράζει να περάσεις τις πρώτες σελίδες για προθέρμανση, τότε για μένα το "Πόλεμος και Ειρήνη" είναι αυτό που θα σου πρότεινα. Αλλιώς, εξαρτάται από το τι ψάχνεις.(και προφανώς δεν ξέρω για το "Ημερολόγιο της Άννας Φράνκ")

P.S.: Προσωπικές απόψεις και εμπειρίες. Προφανώς κάποιος άλλος μπορεί να πιστεύει κάτι διαφορετικό.
Ελπίζω να βοήθησα συνονόματε