marios wrote:Ο Orwell είχε περάσει από διάφορα ιδεολογικά πιστεύω κατά την διάρκεια της ζωής του(σοσιαλισμό, αναρχισμό κ.α.). Γενικά δεν ήταν αντι-κομμουνιστής, αλλά αντι-Σταλινικός. Το 1984 πάντως, γράφτηκε όταν περνούσε περίοδο αναρχικών αντιλήψεων. Αυτά από διάφορα βιογραφικά σημειώματα που έχω διαβάσει

Ας ξεκαθαρίσω κάτι από την αρχή, τα βιβλία του Orwell είναι για μένα προσωπικά κομμάτι από τον παγκόσμιο θησαυρό της λογοτεχνίας. Ο λόγος για τον οποίο μπορεί να γράφτηκαν δεν καταφέρνει να υποτιμήσει την αξία τους.
Πέρα όμως από αυτό στα χέρια μου έχουν πέσει δύο περιοδικά που αναφέρονταν στο έργο του Orwell. Αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν ότι και στα δύο γινότανε υπαινιγμός ότι ο Orwell εισέπραξε χρήματα για αυτά τα δύο του βιβλία. Με λίγα λόγια, υποστηρίζανε ότι χρηματοδοτήθηκε, πλαγίως μεν, αλλά χρηματοδοτήθηκε προκειμένου να γράψει κείμενα(βιβλία) που να μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως έμμεση προπαγάνδα.
Από το λίγο που έψαξα στο ίντερνετ συνάντησα αρκετά άρθρα που να γίνεται υπαινιγμός για συσχετισμό του με την τότε κυβέρνηση της Μεγάλης Βρετανίας, όταν μάλιστα ο συγγραφέας βρισκότανε σε άσχημη οικονομική κατάσταση λόγω της βεβαρυμένης υγείας του.
Η αλήθεια για μένα βρίσκεται στο ότι και τα δύο βιβλία είναι αρκετά "δυνατά" για να προκαλούν ένα μεγάλο φάσμα αντιδράσεων και δεν μου φαίνεται καθόλου απίστευτο το γεγονός ότι ενώ άλλοι τα "αγαπάνε" υπάρχουν και αυτοί που τα "καταδικάζουν".
dexter wrote: ultimate_aektzis wrote:
fotini wrote:
Έχω διαβάσει όμως ότι και τα δύο βιβλία γράφτηκαν κατόπιν παραγγελίας για να αποτελέσουν μέρος της τότε προπαγάνδας εναντίον του κομμουνισμού.
Εμενα πιο λογικη εκδοχη μου φαινεται να ηταν κανονισμενα αυτα τα περι μεγαλου αδερφου απο τοτε παρα να τα προβλεψε ο οργουελ.
σωστός..
όσοι θέλουν να πιστεύουν σε προβλέψεις και συμπτώσεις ας πιστεύουν πολύ λίγα πράγματα είναι αληθινά "τυχαία"
Προσωπική μου άποψη για το πως βρήκαν οι παραγωγοί του Big Brother την ιδεά για το show είναι το εξής γνωμικό: "Αν θες να βρεις μια καινούρια ιδέα διάβασε ένα παλιό βιβλίο!"