venus workshop

Οτιδήποτε αφορά την (online και μη) κοινότητα του Venus. Προτάσεις, προβλήματα, meetings...
shodanjr_gr
Mbyte level
Mbyte level
Academic status: Alumnus/a

Post by shodanjr_gr » Wed Apr 04, 2007 9:38 pm

Πιθανότατα μπορώ και εγώ να προσφέρω hardware (έχω -μεταξύ άλλων- ένα setάκι επεξεργαστή μητρικής που μπορώ να δανείσω για τους σκοπούς του workshop -αν δεν έχει στηθεί σε PC μέχρι τότε- καθώς και κάρτα γραφικών) όπως επίσης και να συμμετάσχω.
"Liberal" isn't a dirty word Blackadder!
The Punisher
Venus Former Team Member

Post by The Punisher » Wed Apr 04, 2007 11:30 pm

για τα δε περισσοτερα, αρκει να διαβασει καποιος το manual της μητρικής κάρτας του...
πολύ σωστά, αλλά εμπνέει φόβο στους περισσότερους. Αυτό το συναίσθημα πας να σπάσεις με ένα τέτοιο workshop
xrokos
Gbyte level
Gbyte level

Post by xrokos » Wed Apr 04, 2007 11:31 pm

Και εγώ ότι hardware διαθέτω θα το δώσω. Αλλά δε νομίζω ότι έχει νόημα να μιλήσουμε για ενώσεις καλωδίων (αυτά τα κάνει και η γιαγιά μου!). Θα μου άρεσε περισσότερο να γίνει σε ενότητες
πχ. Φτιάξε το pc κομμάτι-κομμάτι
Overclocking
Security
How to setup a local network ...
Όχι μόνο σε επίπεδο hardware αλλά και software. Προσωπικά δεν τρελαίνομαι αλλά το βρίσκω ως καλή ιδέα και κυρίως να απευθύνεται στο νέο αίμα της σχολής!
Horrific, deplorable violence is okay, as long as people don't say any naughty words!
The Punisher
Venus Former Team Member

Post by The Punisher » Wed Apr 04, 2007 11:33 pm

Φτιάξε το pc κομμάτι-κομμάτι
Ποια είναι τα απαραίτητα parts, τι χρειάζεται το καθε ένα, ποια είναι τα επιπλέον, πως στήνεται (υποδειγματικό, καθώς το mobo manual είναι Βίβλος στον τομέα) και γενικά "must-know" πράγματα, καθώς και τι μπορεί να προκαλέσει μη-αναστρέψιμες βλάβες
Zifnab
Venus Former Team Member
Academic status: MSc

Post by Zifnab » Thu Apr 05, 2007 3:43 am

Μπορώ να παρουσιάσω αν χρειαστεί (αφού οργανωθώ και φτιάξω διαφάνειες) / και έχω μια spare κάρτα γραφικών μία παλιά soundblaster 128 και κάτι cd-rom / floppy devices...

Διαφωνώ αρκετά με τα παραπάνω! προτείνω να ξεκινήσουμε από το εσωτερικό (καθαρά hardware)- δεν φαντάζομαι κάποιος να μην πορεί να συνδέσει τα καλώδια απ' έξω :???: Να μην επεκταθούμε αρχικά σε δίκτυα...Με μια απερισκεψία μπορείς να ενώσεις το PC σου με όλο το WWW δίνοντας λάθος permissions (πλακίτσα :lol: - όχι πως δεν γίνεται ;) ). Μην ξεχνάμε ότι τα δίκτυα είναι μάλλον softwareικές ρυθμίσεις παρά hardware απαιτήσεις,εκτός και αν μιλάμε για πολύ πολύπλοκα δίκτυα με hardware firewalls κτλ...Ωστόσο τα έβαλα στην τέταρτη ενότητα που προτείνω παρακάτω...
Ξεκινάμε από την Motherboard (Ενότητα 1):

Μιλάμε περιληπτικά για:
>Είδη motherboard(ΑΤΧ,BTX, baby-ATX,mini-ATX, ITX, LTX, κ.α)
>το socket της cpu
>τα dimm της DRAM
>Τα buses (PCI, AGP/PCI-Express)
>Tα IDE/SATA channels
>το northridge
>το southbridge
>Ενσωματωμένη κάρτα ήχου
>USB/FireWire/RAID Controller
>μπαταρία για ρολόι
>chipset (απλή αναφορά σε SLI, Crossfire, PhysiX και QuadSLI)

Συνεχίζουμε με τις εσωτερικές συσκευές (Ενότητα 2):

Μιλάμε αρκετά αναλυτικά για απο τί επιμέρους κομμάτια αποτελούνται, και περιληπτικά για το interface συνδεσμολογίας τους.

>CPU (επιμέρους FSB,Memory Controller, L1-L2-L3 Cache,λίγα λόγια για την Αρχιτεκτονική τους σήμερα/ Διπλοπύρηνοι/Τετραπύρηνοι)

>RAM (SDRAM/DDR1/DDR2 +upcoming DDR3/Dual Channel χρονισμοί)
>Σκληροί δισκοι
>Οπτικές/Μαγνητικές Συσκευές
>PSU (τροφοδοτικό)
>Κάρτα Γραφικών (GPU χρονισμός, interface, Memory GDDR3/GDDR4, TMUs κτλ, pixel / vertex shader processors)
>Κάρτα Ήχου (SPU,DAC, ADC, dolby-digital προτόκολλα)

Eνώνοντας Κομμάτι-Κομμάτι (Ενότητα 3):

>Λίγα λόγια για τους τύπους των cases (Full Tower/ Mid Tower/ Multimedia Center για mobos ΒΤΧ,ΑΤΧ,mini,Ε-ΑΤΧ,ITX)
>Εγκατάσταση τροφοδοτικού στο κουτί
>Εγκατάσταση CPU στην μητρική και τοποθέτηση/αλλαγή fan (με πυρτσίνια/βιδωτό/κούμπωμα συνδετήρα), σύνδεση τροφοδοσίας fan
>Εγκατάσταση μητρικής στο κουτί
>Εγκατάσταση RAM
>Εγκατάσταση Κάρτας Γραφικών και Κάρτας Ήχου αν δεν υπάρχει η τελευταία ενσωματωμένη, ή για άλλο λόγο.
>Σύνδεση τροφοδοσίας της CPU και της Motherboard, καθώς και GPU αν είναι αναγκαίο
>Εγκατάσταση δίσκων / οπτικών συσκευών / μαγνητικών + παρουσίαση του πίσω interface όλων αυτών σε PATA και σε SATA που είναι το μέλλον
>Παροχή ρεύματος στις παραπάνω συσκευές
>Τακτοποίηση καλωδίων και λίγα λόγια για την σωστή ροή αέρα
>Μέθοδοι ψύξης περιληπτικά...και για ποιές συσκευές υπάρχουν εξαρτήματα
>Προαιρετικά λίγα λόγια για OC και PCModding (κυρίως φωτογραφικό υλικό)

Eπεκτείνοντας τον υπολογιστή (Ενότητα 4):

>Σύνδεση σε δίκτυο με Ethernet/Wifi
>56k Modems, DSL Modems,Routers
>Πρωτόκολλα επικοινωνίας IrDA (υπέρθες) / BlueTooth
>TV/Radio-Tuner, Video-In devices για επεξεργασία μετατροπή εικόνας
>Επιπλέον USB 2.0 Host Controllers, για τους παλιούς υπολογιστές με USB 1.0 ή 1.1
>Raid Controllers για ασφάλεια/απόδοση ή και τα δύο (RAID 0,1,0+1,5)
>Σύνδεση με WebCams/ Εξωτερικούς δίσκους (+E-SATA), USB hubs, Εκτυπωτές,Σαρωτές, ηχεία, εξωτερικές κάρτες ήχου, midi controllers,κτλ,κτλ,κτλ
PASCAL
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level
Post by PASCAL » Thu Apr 05, 2007 2:18 pm

Zifnab++
(Αλλά νομίζω ότι δεν χρειάζεται να το κάνουμε τόσο επίσημο/επίπονο με διαφάνεις, παρουσιάσεις κτλ. Να είναι στο πιό "φιλικό", στο πιο "μεταξύ μας")
Last edited by PASCAL on Thu Apr 05, 2007 2:37 pm, edited 3 times in total.
tZoLe
Venus Former Team Member

Post by tZoLe » Thu Apr 05, 2007 2:30 pm

Νομίζω αυτά που λέει ο Zifnab είναι αρκετά καλά για κάποιον που θέλει να ξέρει τα βασικά από hardware και νομίζω οτί αυτός είναι ο στόχος.
Image
"αν ελευθερία σημαίνει κάτι τελικά , σημαίνει το δικαίωμα να λες στους ανθρώπους αυτό που δεν θέλουν να ακούσουν"
George Orwell (1903 - 1950)

έτσι

Θα μας λείψεις μάγκα Σισσέ...σε ευχαριστούμε για όλα...
tsilochr
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level
Academic status: PhD

Post by tsilochr » Thu Apr 05, 2007 2:42 pm

Από θεματολογία έχουμε ομιλητές και θέματα. Να φτιάξουμε και λίγο την οργάνωση του όλου

Πχ σηκώνουμε μια ωραία σελίδα στο venus, φτιάχνετε οι ομιλητές από ένα αρχείο στο powerpoint με fotos από όλα αυτα για τα οποία θα μιλήσετε και την ώρα του workshop μπορούν όλοι να κατεβάσουν το αρχείο και να το κοιτάνε ταυτόχρονα (αν φυσικά το κάνουμε σε κάποιο cslab)

Λοιπόν όσοι ενδιαφέρεστε να κάνετε παρουσίαση ξεκινήστε προεργασία, σε διακοπές βρίσκεστε, χρόνο έχετε.

Πολύ ευχαρίστως να βοηθήσω στο οργανωτικό γιατί σε θέματα hardware βλέπω είστε πιο εξοικιωμένοι. Επίσης έχω ένα παλιό pc να φέρω για παρουσίαση parts
tZoLe
Venus Former Team Member

Post by tZoLe » Thu Apr 05, 2007 2:47 pm

Μήπως να κανονιστεί μία συνάντηση έτσι ώστε να ξέρουμε σε ποιο κομμάτι και με ποιο τρόπο θα συνεισφέρει ο καθένας;
Image
"αν ελευθερία σημαίνει κάτι τελικά , σημαίνει το δικαίωμα να λες στους ανθρώπους αυτό που δεν θέλουν να ακούσουν"
George Orwell (1903 - 1950)

έτσι

Θα μας λείψεις μάγκα Σισσέ...σε ευχαριστούμε για όλα...
PASCAL
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level
Post by PASCAL » Thu Apr 05, 2007 2:50 pm

Βασικά στοχός είναι να υπάρχει και ενεργή συμμετοχή, δηλαδή π.χ. αυτός που θα ενδιαφέρεται να αλλάξει σκληρό στο υπολογιστή του να μάθει να το κάνει επιτόπου, στο workshop.
Einherjar
Venus Project Founder
Venus Project Founder

Post by Einherjar » Thu Apr 05, 2007 3:33 pm

Παλιότερα είχαμε οργανώσει το DEBI-DAY WorkShop (και εδώ) όπου ο στόχος ήταν να δ'ωσουμε οδηγίες για το πως στήνεται ένα linux box με debian. Όσοι ήθελαν είχαν φέρει το pc τους και κάνανε επι τόπου τη διαδικασία. Αυτό είχε γίνει στο cslab 2 όπου τότε είχαμε παλιά pc με linux πάνω και έτσι όσοι δεν είχαν φέρει το pc τους βλέπανε το τι γινόταν από τα εκεί pc.
Αυτό που θέλω να πω είναι ότι πρέπει να έχουμε έναν ανάλογο χώρο. Ίσως κάποιος admin από τα cslabs συνεργαστεί ώστε να βρούμε κάποια κενή ώρα και να τα καταλάβουμε.

Επίσης είχαμε φτιάξει φόρμες εκδήλωσης ενδιαφέροντος ώστε να γνωρίζουμε το πόσοι ενδιαφέρονται και να είμαστε προετοιμασμένοι (χωρικά ανάλογα).

Κάποιος πρέπει να το αναλάβει αυτό. Η draft agenda υπάρχει άρα λογικά όσοι θέλουν να έλθουν θα μπορούν να το πουν και να υπάρχει ανάλογη προετοιμασία. Εν δυνάμει ομιλητές απ'ότι φαίνεται είναι περισσότεροι από αυτούς που δείχνουν ενδιαφέρον εδώ οπότε από αυτή την άποψη δε θα υπάρχει πρόβλημα.
[Better to understand a little than to misunderstand a lot]
Paralias
Gbyte level
Gbyte level

Post by Paralias » Thu Apr 05, 2007 3:46 pm

Για να παρουσιάσω είμαι και'γω μέσα.Δόξα τω Θεό από γνώσεις πάμε πολύ καλά.Οπότε το καλύτερο θα ήταν να χωρίσουμε σε parts τι θα παρουσιάσει ο καθένας,ώστε να αρχίσουμε να φτιάχνουμε διαφάνειες και να μη φτιάχνουν 2(άτομα) ή παραπάνω το ίδιο κομμάτι.
tsilochr
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by tsilochr » Thu Apr 05, 2007 6:19 pm

τετάρτη του πάσχα να κάνουμε meeting?
xrokos
Gbyte level
Gbyte level

Post by xrokos » Thu Apr 05, 2007 6:22 pm

Γιατί όχι! Άλλος κανείς;
Horrific, deplorable violence is okay, as long as people don't say any naughty words!
Zifnab
Venus Former Team Member

Post by Zifnab » Thu Apr 05, 2007 7:48 pm

Παιδιά όλα αυτά που έγγραψα εννοείται ότι θα είναι φιλικά/συνοπτικά/εκλαϊκευμένα χωρίς λεπτομέρειες και κουραστικά κατατόπια - όπως ακριβώς δεν ήταν το μάθημα της Οργάνωσης δηλαδή ! :-D. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι τελείωσα την Οργάνωση και δεν έμαθα/διδάχτηκα (καλύτερα) την διαφορά των SDRAM από τις καινούριες DDRI και DDR2, τί στο καλό είναι το FSB του επεξεργαστή και τί διαφορά έχει το PIO και το DMA στις οπτικές συσκευές και τους δίσκους. Αλλά το ακόμα χειρότερο είναι αυτό που λένε οι συνάδελφοι, ότι τελειώνουν πολλοί και δεν έχουν δει το εσωτερικό του pc τους! ΈΛΕΟΣ! Το σλόγκαν είναι απλές ευνόητες βασικές και πρακτικές γνώσεις ! ;)

Εγώ προτείνω να γίνει σε κάποιο αμφιθέατρο με laptop κάποιου και μια φορητή web-cam ή ψηφιακή που θα είναι live και θα ζουμάρει στο μέρος που θέλουμε, ενώ παράλληλα θα μεγενθύνεται από τον projector. Δεν ξέρω κατά πόσο είναι εφικτό αυτό...

Υ.Γ Και δυστυχώς αυτά που αναφέρω στη λίστα είναι μακριά από advanced αλλά για beginners-intermediates !! Άρα είμαστε πολύ πίσω ήδη :roll:
HdkiLLeR
Venus Project Founder
Venus Project Founder

Post by HdkiLLeR » Thu Apr 05, 2007 9:30 pm

tsilochr wrote:τετάρτη του πάσχα να κάνουμε meeting?
Μέσα αλλά εάν μαζευτούμε 2-3 δεν έχει νόημα. Επίσης ίσως θα ήταν καλύτερο να γίνει πιο μετά για να μπορέσουμε να μαζευτούμε περισσότεροι. Τέλος για να κάνουμε το meeting θα πρέπει να υπάρχει και βάση πάνω στην οποία να συζητήσουμε (ένα σχετικά μεγάλο pool θεμάτων δηλαδή).
-----BEGIN GEEK CODE BLOCK-----
Version: 3.12
GCS d-->--- s+:+ a- C++(+++) BILS++++$ P--- L++++>+++++ E--- W+++ N+ o+ K w--
O M+ V-- PS++>+++ PE- Y++ PGP++ t+ 5+ X+ R* tv b++ DI- D+ G+++ e+++>++++ h r++ y++
------END GEEK CODE BLOCK------

"UNIX is basically a simple operating system, but you have to be a genius to understand the simplicity." -- Dennis Ritchie
Paralias
Gbyte level
Gbyte level

Post by Paralias » Thu Apr 05, 2007 10:14 pm

Δεν είναι καλύτερα Παρασκευή;Λέω εγώ τώρα...
Ή ακόμα καλύτερα Κυριακάτικο καφεδάκι που θα έχουν επιστρέψει όσοι δε μπορούν...
PASCAL
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level
Post by PASCAL » Thu Apr 05, 2007 10:46 pm

Και βέβαια μην ξεχνάμε ότι αυτοί που θα έρθουν να μάθουν κάτι πρέπει όχι μόνο να το δουν αλλά και να το πιάσουν, να το δουλέψουν, να κάνουν κάτι ενεργητικό με το hardware. Το να δείξουμε μόνο διαφάνειες δεν έχει και τόσο σημασία όσο το...να "λερώσουμε τα χέρια μας" μαθαίνοντας!

ΥΓ. Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή του Πάσχα είναι καλά για ένα meeting αν και πολλά μπορούν να συζητηθούν και μέσω venus.
TaRaNTuLa
Gbyte level
Gbyte level

Post by TaRaNTuLa » Fri Apr 06, 2007 4:09 am

Και εγώ μέσα για να συμβάλλω στο workshop. Επειδή, πιθανότατα, θα είμαι εκτός Αθηνών, μήπως να αφήναμε το meeting για Κυριακή;;;
Tamiya rulezZz....

TL-01 Full Carbon, TL-01 Upgraded, FF-01 Upgraded, M03, CC-01, ΤΤ-01 TypeE, Volvo και Scania Trucks και η λίστα συνεχίζεται...
Zifnab
Venus Former Team Member

Post by Zifnab » Fri Apr 06, 2007 11:41 am

Συμφωνώ Pascal! ;) Όμως εκτός ότι καλό θα είναι να μην έχουμε μόνο διαφάνειες αλλά και live υλικό μέσω webcam, όπως είπα πρίν...Αυτό που λες για το λέρωμα των χεριών είναι λίγο δύσκολο...Δηλαδή αν πχ είμαστε σε ένα αμφιθέατρο θα λέμε π.χ αυτό είναι το Northbridge, αγγίξτε το όλοι :lol: . Στη συνέχεια αυτή είναι η DIMM για τη RAM, ένας ένας αφού θα παιρνάει ένα παιδί με την mobo θα τοποθετεί με τη σειρά του τη RAM στο DIMM? :roll:
PASCAL
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level
Post by PASCAL » Fri Apr 06, 2007 2:10 pm

Zifnab wrote:Δηλαδή αν πχ είμαστε σε ένα αμφιθέατρο θα λέμε π.χ αυτό είναι το Northbridge, αγγίξτε το όλοι :lol: . Στη συνέχεια αυτή είναι η DIMM για τη RAM, ένας ένας αφού θα παιρνάει ένα παιδί με την mobo θα τοποθετεί με τη σειρά του τη RAM στο DIMM? :roll:
Μα ναι! Πώς θα μάθουν/-μαι;
TaRaNTuLa
Gbyte level
Gbyte level

Post by TaRaNTuLa » Fri Apr 06, 2007 2:20 pm

Ποιος σας είπε πως εγώ θα μιλάω απλά και θα προβάλω κάποιες διαφάνειες;;; Με τα κατσαβίδια μου θα έρθω... :lol: :lol: :lol:
Tamiya rulezZz....

TL-01 Full Carbon, TL-01 Upgraded, FF-01 Upgraded, M03, CC-01, ΤΤ-01 TypeE, Volvo και Scania Trucks και η λίστα συνεχίζεται...
Post Reply

Return to “Venus Community”