Βαθμολογική Κατάταξη & Βαθμός Πτυχίου

Συζητήσεις σχετικές με την λειτουργία του Πανεπιστημίου και του Τμήματος, νέα, αποφάσεις συγκλήτου, αποφάσεις συνελεύσεων πληροφορικής. Γενικότερα ό,τι έχει σχέση με τον Πανεπιστημιακό χώρο.
michalisftw
Buffer underflow exception
Buffer underflow exception
Posts: 2
Joined: Wed Dec 12, 2018 9:57 pm
Academic status: 2nd year

Re: Βαθμολογική Κατάταξη & Βαθμός Πτυχίου

Post by michalisftw » Fri Jul 16, 2021 2:46 am

Εχει περάσει πολύς καιρός από όταν ανέβηκε αυτό το ποστ αλλά:

Υπάρχει σελίδα του πανεπιστημίου που έχει στατιστικά για το βαθμό πτυχίου:

https://www.aueb.gr/el/content/poreia-f ... es-spoydon

Για καθε ακαδημαϊκό έτος από το 2015-16 ως το 2019-20 λέει πόσοι ήταν στο range 5-5.99, 6-6.99, ..., 9-10 και τον μέσο όρο για κάθε τμήμα.

Με βάση αυτά έχω κάνει κι ένα μικρό πρότζεκτ σε R όπου παίρνω τα δεδομένα και παράγω κάποια γραφήματα και δυο συναρτήσεις:
- μια συνάρτηση cdf_of_grades που της δίνεις ένα βαθμό και ένα τμήμα του ΟΠΑ και σου λέει σε τι ποσοστημόριο είσαι με αυτό το βαθμό και
- μια συνάρτηση inverse_cdf_of_grades που της δίνεις ένα νούμερο στο [0, 1] και ένα τμήμα του ΟΠΑ και σου λέει τι βαθμό πτυχίου χρειάζεται να έχεις για να είσαι σε αυτό το ποσοστημόριο.

Με αυτές τις συναρτήσεις μπορεί κανείς να δει και μια άτυπη "αντιστοιχία" βαθμών μεταξύ διαφορετικών τμημάτων. Πχ γράφοντας:

inverse_cdf_of_grades(cdf_of_grades(8.5, "DET"), "CS")

μπορεί κανείς να δει σε τι βαθμό του τμήματος πληροφορικής "αντιστοιχεί" το 8.5 του ΔΕΤ (περίπου 7.5).

Αν θέλει κάποιος να δει το πρότζεκτ και ίσως να πειραματιστεί και μόνος του (με το δικό του βαθμό ή με διάφορους άλλους), το πρότζεκτ είναι εδώ:

https://github.com/michalisvaz/Aueb-Statistics-Project

Υπάρχουν αντίστοιχα δεδομένα και για το χρόνο αποφοίτησης αλλά εκεί δεν λέει μέσο χρόνο αποφοίτησης και λέει μόνο πόσοι πήραν πτυχίο στα 4 χρόνια, πόσοι στα 5, πόσοι στα 6 και πόσοι σε >=7. Οπότε υπάρχει λίγο μεγαλύτερη δυσκολία στο να γίνει το ίδιο πράγμα για το χρόνο απόκτησης πτυχίου, αφού χρειάζεται extrapolation μιας cdf (ενώ σε αυτό που έκανα εγώ χρειαζόταν interpolation). Αν κάποιος πάντως το κάνει (ακόμα και μετά από πολύ καιρό) κι έχει αποτελέσματα ας μας πει.

Βάζω και μια εικόνα που δείχνει ένα boxplot για το βαθμό πτυχίου ανά τμήμα:

Image
Post Reply

Return to “Τμήμα - Πανεπιστήμιο”