Ιστοσελίδες στο Δία

Συζητήσεις σχετικές με την λειτουργία του Πανεπιστημίου και του Τμήματος, νέα, αποφάσεις συγκλήτου, αποφάσεις συνελεύσεων πληροφορικής. Γενικότερα ό,τι έχει σχέση με τον Πανεπιστημιακό χώρο.
Post Reply
Fairy
Gbyte level
Gbyte level
Academic status: Alumnus/a

Ιστοσελίδες στο Δία

Post by Fairy » Fri Jun 02, 2006 3:13 pm

:smt024 Στα πλαίσια του μαθήματος "Εισαγωγή στην Επιστήμη Υπολογιστών" μας είχε δοθεί (πέρσι τουλάχιστον) μία περιοχή στο Δία για να κάνουμε ftp τις ιστοσελίδες της τελικής εργασίας HTML. Έχω λοιπόν δύο αποριούλες:

1)Από τότε που πέρασα το μάθημα απαγορέυτηκε η πρόσβασή μου στη διεύθυνση - ευρετήριο http://dias.aueb.gr/~p30...../ , καθώς και σε άλλους συμφοιτητές μου που πέρασαν το μάθημα. Αντίθετα μια φίλη μου που δεν το πέρασε είχε πρόσβαση κανονικά. Αυτό είναι πάγια τακτική, ή εγώ έχω κάποιο πρόβλημα; Υπόψιν, αν κάνω κάτι ftp στο φάκελο public html, και μπω καταλλήλως μπορώ να το δω χωρίς πρόβλημα στο web, καθώς και το project μου.

2)Από όσα γνωρίζω η περιοχή μας στο Δία καταργείται με την απόκτηση πτυχίου. Όσο όμως συνεχίζονται οι σπουδές, επιτρέπεται να αναρτούμε προσωπικές σελίδες ή φωτογραφίες εκεί (καλά, εννοείται με την προϋπόθεση να μην σταλούν υπερβολικά μεγάλα και "βαριά" αρχεία). Απλά το σκεφτόμουν για εξάσκηση σε HTML κτλ, τίποτα επαγγελματικό ή σοβαρότερο...

Ευχαριστώ για τις όποιες πληροφορίες... :smt041
"Αν αυτό που έκανες χτες σου φαίνεται ακόμα μεγάλο, δεν έχεις κάνει αρκετά σήμερα."
shodanjr_gr
Mbyte level
Mbyte level

Post by shodanjr_gr » Fri Jun 02, 2006 3:34 pm

Προσωπικά το δικό μου dias web site λειτουργεί κανονικά αν και έχω περάσει το μάθημα...
"Liberal" isn't a dirty word Blackadder!
georgie
bit level
bit level

Post by georgie » Fri Jun 02, 2006 4:37 pm

Τα permissions που έχει ο κατάλογος(dir) ή τα αρχεία (files) δεν είναι σωστά.
Δοκίμασε με chmod ((man chmod gia help)(apo telnet/ssh)) να βάλεις τα σωστά permissions αλλιώς μέσω του ftp client που χρησιμοποιείς.

Αν δεν εχεις ftp client μπορείς απλα με τον Internet Explorer να μπεις ftp://p30xxxxx@dias.aueb.gr και με δεξί click πάνω στο κατάλογο/αρχειο που επιθυμείς να αλλαξεις τα Permissions.

Ελπίζω να βοήθησα. :-)
vangos
Mbyte level
Mbyte level

Post by vangos » Fri Jun 02, 2006 5:27 pm

Για όσο είσαι φοιτητής/τρια δεν μπορεί κανείς να σου απαγορέψει την πρόσβαση στους προσωπικούς σου φακέλους. Εκτός βέβαια από τον διαζειριστή του dias ο οποίος όμως δεν έχει λογο να το κάνει αν εσύ δεν έκανες κατι κακό. Κάνε αυτά που σου είπε ο/η georgie και θα είσαι ok.
HdkiLLeR
Venus Project Founder
Venus Project Founder

Post by HdkiLLeR » Fri Jun 02, 2006 8:27 pm

Όπως ειπώθηκε και παραπάνω δεν είναι σωστά τα perms στο public_html (δώσε chmod -R 711 public_html) και θα είσαι οκ.
-----BEGIN GEEK CODE BLOCK-----
Version: 3.12
GCS d-->--- s+:+ a- C++(+++) BILS++++$ P--- L++++>+++++ E--- W+++ N+ o+ K w--
O M+ V-- PS++>+++ PE- Y++ PGP++ t+ 5+ X+ R* tv b++ DI- D+ G+++ e+++>++++ h r++ y++
------END GEEK CODE BLOCK------

"UNIX is basically a simple operating system, but you have to be a genius to understand the simplicity." -- Dennis Ritchie
Fairy
Gbyte level
Gbyte level

Post by Fairy » Fri Jun 02, 2006 9:35 pm

Έκανα ftp με το γνωστό τρόπο, δεξί κλικ πάνω στο public_html και έπειτα Properties. Τα permissions είναι σωστά, δηλαδή επιτρέπονται όλα στον owner και απαγορεύεται το γράψιμο στους άλλους δύο.

Όταν ανοίγω όμως το φάκελο και κάνω την ίδια διαδικασία σε κάποιο περιεχόμενό του, από τα permissions λείπει η ανάγνωση στο group και το others. Πώς είναι δυνατόν, άλλα να έχει ο φάκελλος, κι άλλα ένα ένα τα περιεχόμενα του; Να κάτσω να τα αλλάξω ένα ένα; ](*,)

Επίσης δεν έχω πρόσβαση στο δικό μου ευρετήριο http://dias.aueb.gr/~p30......../, μου πετάει το εξής: "403 Forbidden. You don't have permission to access /~p30....../ on this server." Όταν φοιτούσα στο μάθημα, έβγαιναν μικρά εικονιδιάκια με τα περιεχόμενα του public_html, καθώς δεν είχα φτιάξει κάποια εισαγωγική σελίδα. Αυτό πού είναι αποθηκευμένο να του αλλάξω τα properties; Είναι κάτι διαφορετικό από το public_html;

Παίζοντας λίγο με τους αριθμούς μητρώου παρατηρώ πως αρκετά παιδιά του έτους μου p304.... έχουν το ίδιο πρόβλημα, αν και όχι όλα.

Τέλος, HdkiLLeR η εντολή σου μου αφαιρεί το read από group και others, μήπως δεν είναι το 711 σωστό;
"Αν αυτό που έκανες χτες σου φαίνεται ακόμα μεγάλο, δεν έχεις κάνει αρκετά σήμερα."
Fairy
Gbyte level
Gbyte level

Post by Fairy » Fri Jun 02, 2006 9:45 pm

Συμπλήρωση: Δοκίμασα και το chmod ugo+r public_html αλλά τίποτα. Κι αυτό αλλάζει perms μόνο στο φάκελλο κι όχι στα περιεχόμενά του. Και το ευρετήριο επίσης άφαντο...
georgie
bit level
bit level

Post by georgie » Fri Jun 02, 2006 10:32 pm

Δοκίμασε chmod 755 public_html και μετά chmod 755 public_html/* .

θα πρέπει όλοι(group/owner/users) να έχουνε read permissions και σε μερικές περιπτώσεις κ execute.
Einherjar
Venus Project Founder
Venus Project Founder

Post by Einherjar » Fri Jun 02, 2006 11:03 pm

Πρέπει ο κατάλογος, οι υποκατάλογοι και τα αρχεία εσωτερικά αυτών να είναι world readable. Αυτό μπορείς να το κάνεις με μια εντολή:

Code: Select all

chmod -R a+r public_html
[Better to understand a little than to misunderstand a lot]
HdkiLLeR
Venus Project Founder
Venus Project Founder

Post by HdkiLLeR » Sat Jun 03, 2006 12:07 am

Fairy wrote: Τέλος, HdkiLLeR η εντολή σου μου αφαιρεί το read από group και others, μήπως δεν είναι το 711 σωστό;
Όχι δεν χρειάζεται να έχουν read μόνο execute. Για να μπορούν να πηγαίνουν σε υπικαταλόγους κλπ αλλά να μην μπορούν να κάνουν list τα περιεχόμενα τους. Πχ έστω ότι έχεις μια διάταξη ως εξής: public_html/folder1/folder2/file. Στα folders folder1 και folder2 δεν χρειάζεται να έχεις +r γιατί πολύ απλά κάποιος μπορεί να κάνει ls ~p30100.../public_html/filder1 και να δει τα περιεχόμενα του καταλόγου σου. Οπότε βάζεις μόνο +x για να μπορεί να κάνει cd κλπ αλλά όχι list. Εάν δεν σε πειράζει να τα βλέπει τότε και το 755 είναι μια χαρά. Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι:

chmod -R 711 public_html
και μετά θα πας στα τελικά .html files και θα δώσεις chmod +r *.html.

Πχ εάν έχεις τα πάντα μέσα στο public_html χωρίς subdirectories τότε κάνεις ένα chmod +r *.html και δεν θα έχεις prob. Τώρα εάν μέσα εκεί εχειε subdirectories θα πηγαίνεις σε κάθε επίπεδο που έχεις html files και θα κάνεις την ίδια δουλειά.
O M+ V-- PS++>+++ PE- Y++ PGP++ t+ 5+ X+ R* tv b++ DI- D+ G+++ e+++>++++ h r++ y++

"UNIX is basically a simple operating system, but you have to be a genius to understand the simplicity." -- Dennis Ritchie
Fairy
Gbyte level
Gbyte level

Post by Fairy » Sat Jun 03, 2006 12:10 am

Η συμβουλή σου Einherjar ήταν εξαιρετικά αποτελεσματική! :smt041 Μπήκαν αυτόματα τα επιθυμητά permissions σε όλα τα περιεχόμενα του folder! Τουλάχιστον οι σελιδούλες που κάνω ftp είναι πλέον ορατές.

Παρέμεινε το πρόβλημα του index, δυστυχώς... :smt022
HdkiLLeR
Venus Project Founder
Venus Project Founder

Post by HdkiLLeR » Sat Jun 03, 2006 12:17 am

Ποιό είναι το prob με το index;

Fairy
Gbyte level
Gbyte level

Post by Fairy » Sat Jun 03, 2006 12:26 am

HdkiLLeR wrote: Όχι δεν χρειάζεται να έχουν read μόνο execute. Για να μπορούν να πηγαίνουν σε υπικαταλόγους κλπ αλλά να μην μπορούν να κάνουν list τα περιεχόμενα τους. Πχ έστω ότι έχεις μια διάταξη ως εξής: public_html/folder1/folder2/file. Στα folders folder1 και folder2 δεν χρειάζεται να έχεις +r γιατί πολύ απλά κάποιος μπορεί να κάνει ls ~p30100.../public_html/filder1 και να δει τα περιεχόμενα του καταλόγου σου. Οπότε βάζεις μόνο +x για να μπορεί να κάνει cd κλπ αλλά όχι list. Εάν δεν σε πειράζει να τα βλέπει τότε και το 755 είναι μια χαρά. Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι:

chmod -R 711 public_html
και μετά θα πας στα τελικά .html files και θα δώσεις chmod +r *.html.

Πχ εάν έχεις τα πάντα μέσα στο public_html χωρίς subdirectories τότε κάνεις ένα chmod +r *.html και δεν θα έχεις prob. Τώρα εάν μέσα εκεί εχειε subdirectories θα πηγαίνεις σε κάθε επίπεδο που έχεις html files και θα κάνεις την ίδια δουλειά.
:oops: Ωχ, αυτό το είδα έπειτα από το post! Εκτελώντας την πρόταση του Einherjar είμαι στην εξής φάση: όλα τα περιεχόμενα του public_html τα διαβάζουν όλοι, τα εκτελούν όλοι και γράφω μόνο εγώ... (Υποκαταλόγους δεν έχω στο συγκεκριμένο φάκελο, αλλά δεν έκανες άσχημα που είπες το tip...) To ευρετήριό μου http://dias.aueb.gr/~p30......../ δεν ανοίγει... Αν προσθέσω δίπλα στο slash όνομα αρχείου φαίνεται μια χαρά! Μήπως κάτι από τα παραπάνω συνιστά βελτίωση της κατάστασης;;;

Και να θέσω και μια επιπλέον εμβόλιμη ερωτησούλα! Αν καταφέρω και λύσω το πρόβλημα του ευρετηρίου, πώς καθιστώ μια σελίδα να εμφανίζεται πρώτη, αντί για τη λίστα των αρχείων μου; Νομίζω έπρεπε να ονομαστεί index ή κάτι τέτοιο...
mariosCSX
Kilobyte level
Kilobyte level
Post by mariosCSX » Sat Jun 03, 2006 1:03 am

πολύ απλά, το html file που θέλεις να εμφανίζεται πρώτο οταν μπαίνεις στο dias.aueb.gr/~p30xxxxx/ , πρέπει να έχει την ονομασία "index.html". και το εμφανίζει πρώτο αυτόματα.
1996 Δεν Ξεχνώ
Spoiler: εμφάνιση/απόκρυψη
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=r7g1O1JZNq4[/youtube] Γιατί δεν βγήκαν οι ευαίσθητοι στους δρόμους τότε;Γίνονταν έργα στο οδόστρωμα; Κι όμως,από κράτος δολοφονήθηκαν Περιέργως,η αντιεξουσιαστική κ εξουσιομάχος Αριστερά δεν ξήλωσε πεζοδρόμια.Οι αγωνιστές για Κύπρους και άλλα παρωχημένα είναι παρακατιανοί; Ακόμα κ αν πέσαν από κράτος;Ω ναι! Και δεν είναι αξιοκατάκριτο το έγκλημα αν σε τρώει η ημισέληνος;Όχι δεν είναι Και μερικοί επιμένουν να θυμούνται;Μέχρι ν' ασπρίσουν τα κοράκια και ν' ανατέλει απ' τη Δύση
rak
byte level
byte level

Post by rak » Sat Jun 03, 2006 2:32 am

Αντιμετώπιζα και εγω το ίδιο πρόβλημα και το έλυσα με έναν από τους παραπάνω τρόπους.
Μήπως γνωρίζετε για ποιόν λόγο ενώ στο πρώτο έτος λειτουργούσε κανονικά μετά άλλαξαν τα δικαιώματα;
HdkiLLeR
Venus Project Founder
Venus Project Founder

Post by HdkiLLeR » Sat Jun 03, 2006 12:35 pm

Μπορεί να έγεινε απο κάποιο maintain script σε όλους σας. Γενικά πάντος μπορείτε να το ξανακάνετε δεν είναι και τπτ τραγικό!
Fairy wrote: :oops: Ωχ, αυτό το είδα έπειτα από το post! Εκτελώντας την πρόταση του Einherjar είμαι στην εξής φάση: όλα τα περιεχόμενα του public_html τα διαβάζουν όλοι, τα εκτελούν όλοι και γράφω μόνο εγώ... (Υποκαταλόγους δεν έχω στο συγκεκριμένο φάκελο, αλλά δεν έκανες άσχημα που είπες το tip...) To ευρετήριό μου http://dias.aueb.gr/~p30......../ δεν ανοίγει... Αν προσθέσω δίπλα στο slash όνομα αρχείου φαίνεται μια χαρά! Μήπως κάτι από τα παραπάνω συνιστά βελτίωση της κατάστασης;;;

Και να θέσω και μια επιπλέον εμβόλιμη ερωτησούλα! Αν καταφέρω και λύσω το πρόβλημα του ευρετηρίου, πώς καθιστώ μια σελίδα να εμφανίζεται πρώτη, αντί για τη λίστα των αρχείων μου; Νομίζω έπρεπε να ονομαστεί index ή κάτι τέτοιο...
Πρέπει όπως ειώθηκε και πιο πρίν να είναι το πρώτο file του site σου index.html.

Γενικά οδηγίες μπορείς να βρείς και εδώ: http://dias.aueb.gr/selida.html

Τώρα μια χαρά είναι το site απλά επειδή δεν έχεις index.html θέλει να κάνει list όλα τα files μόλις βάζεις απλά dias.aueb.gr/~p30..., αλλά έχουμε κόψει τα δικαιώματα οπότε δεν μπορεί. Βάλε την πρώτη σελίδα index.html και θα είσαι μια χαρά (δές και τις οδηγίες που παραθέτω πιο πάνω το σωστό για τα sites σας είναι να δίνετε στο public_html 711 και όχι 755 για λόγους security).

Fairy
Gbyte level
Gbyte level

Post by Fairy » Sun Jun 04, 2006 5:06 pm

HdkiLLeR wrote:Τώρα μια χαρά είναι το site απλά επειδή δεν έχεις index.html θέλει να κάνει list όλα τα files μόλις βάζεις απλά dias.aueb.gr/~p30..., αλλά έχουμε κόψει τα δικαιώματα οπότε δεν μπορεί. Βάλε την πρώτη σελίδα index.html και θα είσαι μια χαρά (δές και τις οδηγίες που παραθέτω πιο πάνω το σωστό για τα sites σας είναι να δίνετε στο public_html 711 και όχι 755 για λόγους security).
Τελικά αυτό ήταν το πρόβλημα. Ονόμασα μια σελιδούλα index.html και έφτιαξε!

Αφού προτείνετε το 711, αυτό θα κάνω. Απλά, δεν ήξερα ότι μας ενδιαφέρει το execute αντί για το read...

Ευχαριστώ, όλους ανεξαιρέτως για τη βοήθεια! Φοβεροί όπως πάντα! :smt023
HdkiLLeR
Venus Project Founder
Venus Project Founder

Post by HdkiLLeR » Mon Jun 05, 2006 12:21 pm

Μας ενδιαφέρει το execute στα directories (για να μπορείς (ο web server πιο συγκεκριμένα) να κάνει "cd" μέσα στους καταλόγους σου και να σου δώσει ένα file) και το read στα files (για να σου επιστρέψει ένα αρχείο πίσω). Εάν βάλεις +r σε ένα directory σημαίνει ότι επιτρέπεις το listing των περιεχομένων του είναι διαφορετικό απο το +r σε ένα file.

AnINffected
Gbyte level
Gbyte level

Post by AnINffected » Mon Jun 05, 2006 12:45 pm

Έχω αιώνες να χρησιμοποιήσω το Δία και έχω χάσει επεισόδια... :smt017
Ο κωδικός μας είναι ίδιος με αυτόν που έχουμε στο CSLab I;
The Analytical Engine has no pretensions to originate anything. It can do whatever we know how to order it to perform (...)
Ada Lovelace

Θέλω και εγώ να παίξω D&D λέμε!!! :-( :-(
Fairy
Gbyte level
Gbyte level

Post by Fairy » Mon Jun 05, 2006 1:32 pm

Όχι, μας τον μοιράζουν σε ένα χαρτάκι στην αρχή των σπουδών μας... (Των cslab αλλάζει κάθε τόσο, εκείνος μένει ο ίδιος...) :)
HdkiLLeR
Venus Project Founder
Venus Project Founder

Post by HdkiLLeR » Mon Jun 05, 2006 7:23 pm

Το σύστημα DIAS είναι δικαιοδωσία του Κέντρου Υπολογιστών (Κ/Υ) οπότε δεν σχετίζεται με το CSLAB.

Post Reply

Return to “Τμήμα - Πανεπιστήμιο”