Λοιπόν. Όλα τα παραπάνω ισχύουν. Αλλά ακόμα δεν μπορώ να καταλάβω πως μπορεί να βλάψει το δημόσιο πανεπιστήμιο η αναγνώριση των ιδιωτικών
Δέχομαι ότι μπορεί να μην προσφέρει τίποτα, αλλά δεν κατανοώ πως μπορεί να το βλάψει.
Όσο γι'αυτά που έγραψες PASCAL, να κάνω μερικά σχόλια:
PASCAL wrote:Πρώτα απ΄ όλα γιατί είναι κολλέγιο και όχι πανεπιστήμιο.
- Αν έχω καταλάβει καλά το κολλέγιο έξω είναι ισάξιο με το τμήμα ενός πανεπιστημίου.
Δλδ υπάρχει πχ το πανεπιστήμιο της California κι έχει ένα κολλέγιο CS. Αν κάνω λάθος διορθώστε με.
Το πανεπιστήμιο είναι ένα σύνολο τμημάτων, οπότε σαν όροι τουλάχιστον είναι τα ίδια.
PASCAL wrote:Δεύτερον γιατί στο κολλέγιο τα κριτήρια εισαγωγής είναι οικονομικά.
- Τα κριτήρια εισαγωγής σε κολλέγιο του Harvard δεν νομίζω πως είναι οικονομικά. Τα καλά ιδιωτικά πανεπιστήμια δεν έχουν ανάγκη από λεφτά, αλλά από
καλή φήμη που αποκτάται από καλούς φοιτητές και άρα θα προσπαθούν να επιλέξουν
καλούς και όχι πλούσιους.
PASCAL wrote:Τρίτον γιατί στο κολλέγιο η λήψη του "πτυχίου" εξαρτάται και πάλι από κριτήρια οικονομικα.
- Επαναλαμβάνω τα προηγούμενα σχετικά με το πόσο καλό είναι ένα πανεπιστήμιο και τι φήμη αποκτά.
PASCAL wrote:Τέταρτον γιατί στο κολλέγιο δεν παίρνεις πτυχίο αλλά bachelor ή master.
- Τώρα αν γνωρίζω καλά παίρνουμε bachelor εμείς και master οι σχολές 5ετούς φοίτησης.
Και δεν μπορώ να καταλάβω αν έχει σημασία το τι θεωρείται τυπικά το πτυχίο σου, αλλά αν έχει σημασία το να γνωρίζεις πράγματα στην επιστήμη σου.
PASCAL wrote:Πέμπτον γιατί τα "προπτυχιακό" και το "μεταπτυχιακό" πρόγραμματα σπουδών των κολεγίων είναι πολύ κατώτερο των πανεπιστημίων.
- Επαναλαμβάνω το Harvard, ή ακόμα και το ΑΙΤ που είναι στην Ελλάδα...για σύγκρινε ώρες μαθημάτων, εργασίες, προοόδους κι έλα ξαναπές περί ανωτερότητας των δικών μας.
PASCAL wrote:Έκτον γιατί πολλά κολλέγια ιδρύθηκαν από εταιρίες.
- Κακό είναι να ιδρυθούν από εταιρείες??? Και το κράτος μια εταιρεία είναι άλλωστε...το θέμα δεν είναι να προάγεται η γνώση? Σε χαλάει να έχεις μετά την αποφοίτηση σου ένα πολύ καλό γραφείο διασύνδεσης για σύνδεση του πανεπιστημίου με την αγορά?
PASCAL wrote:Και έβδομον γιατί τα περισσότερα κολέγια συνεργάζονται κερδοσκοπικά με εταιρίες.
- Από εμάς τα παίρνουν? Το κράτος δεν συνεργάζεται κερδοσκοπικά με εταιρείες?
Σχετικά με τα 2 τελευταία, να συμπληρώσω ότι τα ιδιωτικά πανεπιστήμα δεν ιδρύονται απλά από εταιρείες, αλλά είναι τα ίδια εταιρείες που ανταγωνίζονται μεταξύ τους.
Δηλαδή προσπαθούν να:
- είναι ευέλικτα
- κοιτάνε τι παίζει στην αγορά
- προσαρμόζονται κάθε χρονιά στις απαιτήσεις της κάθε χρονιάς
- καταστρώνουν Business plan για την βιωσιμότητα τους και δεν τους κόβουν το ρεύμα όπως σε ελληνικά πανεπιστήμια
- απολύουν όσους δεν δουλεύουν όπως πρέπει σε αυτά (βλ. γραμματείς, νομικές υπηρεσίες)
και επιπλέον έχουν ένα πολύ σοβαρό κίνητρο να επιλέγουν καθηγητές που θα παράγουν έργο και θα διαφημίζεται μέσα από το έργο αυτό το πανεπιστήμιο αυξάνοντας την ζήτηση που θα έχει από τους φοιτητές.
Εμένα για καλά μου ακούγονται όλα αυτά!