Η διαφωνια δεν βρισκεται στο αν πρεπει το κρατος να δινει ολες τις επιλογες στην εκπαιδευση και να "κραταει" τους φοιτητες μας εντος πραγμα απολυτως θεμιτο.Η αντιδραση βρισκεται στον αντικτυπο που θα εχει αυτο στα κρατικα πανεπιστημια.rapadder wrote:tara wrote:Απάντηση στο Maurauder
Μπορείς να μου πεις τι όφελος θα έχει η χώρα αν δημιουργηθούν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια τη στιγμή που υπάρχει κατά τη γνώμη μου ικανοποιητικός αριθμός πανεπιστημίων ήδη;
Θα σου απαντήσω αν και δεν είμαι ο Marauder. Γιατί πολύ απλά δεν είμαστε σε μια σοσιαλιστική κοινωνία. Το κράτος έχει υποχρέωση να προσφέρει παιδεία σε όλους τους πολίτες του. Δεν έχει όμως κανένα δικαίωμα να στερεί από τους πολίτες του την δυνατότητα να διεκδικήσουν καλύτερη, ποιοτικότερη παιδεία από αυτήν που είναι σε θέση να τους προσφέρει. Σε τελική ανάλυση, αν εγώ είμαι πλούσιος βιτσιόζος και θέλω να πληρώνω για να κάνω μάθημα όσες ώρες προβλέπει το ακαδημαϊκό πρόγραμμα (ούτε μια ώρα λιγότερη), να έχω το εργαστήριο μου, τις ανέσεις μου, το parking μου, το δασάκι δίπλα στη σχολή, όπου θα υπάρχει security και δεν θα μπαίνει ο κάθε ανώμαλος, όπου δεν θα υπάρχει άσυλο, όπου οι τοίχοι θα είναι καθαροί, όπου οι καθηγητές θα αξιολογούνται, όπου τα μαθήματα θα γίνονται σε κλιματιζόμενες αίθουσες, γιατί το κράτος να μου στερεί αυτήν την δυνατότητα;
Και παλι.Ο ανταγωνισμος ειναι επισης θεμιτος.Αλλα ο φοβος βρισκεται στην προσπαθεια απαξιωσης μεσα απο αυτην τη κινηση των κρατικων πανεπιστημιων.
Φυσικα και απαγορευεται να σου στερει την δυνατοτητα.Φυσικα και πρεπει να μενουν οι φοιτητες μας εδω.Φυσικα και πρεπει να παρεχουμε λυσεις που θα ελκυουν ξενους φοιτητες και κεφαλαιο.Φυσικα και πρεπει να δωσουμε ετσι και μια ωθηση στην μειωση της ανεργιας.
Αλλα τι θα απογινει η κρατικη λυση ολων των υπολοιπων που δεν μπορουν να πληρωσουν τον ιδιωτη?
Ποιος ειναι ο πραγματικος στοχος εκει?
Πιστευεις πραγματικα οτι με την καθιερωση ιδιωτικων πανεπιστημιων σκοπευει κανενας να χρηματοδοτησει την ανταγωνιστικοτητα των κρατικων?
Φερτε οσα ιδιωτικα θελετε.Γινε ακαδημαικα δυνατος στην διεθνη αγορα.
Αλλα κρατα δυνατες και τις κρατικες επιλογες.
Αναγκασε τες σε μια ποιοτικα ανοδικη πορεια ανταγωνιστικη αυτης των ιδιωτικων.
Και καλως η κακως το λαδακι σε αυτην τη μηχανη ειναι το χρημα.
Και κατ'επεκταση η αξιολογηση με ακαδημαικα κριτηρια.
Δυστυχως δεν ειναι αυτος ο στοχος.
Με κρατουμενο το γεγονος οτι η ελληνικη οικονομια δεν σηκωνει αλλα δημοσια οικονομικα αγκαθια πως θα μπορουσε κανεις να "διαβασει" το πλαισιο διαφορετικα?
Δεν ειναι οσο απλα το θετεις.
Αυτο πιστευω εκφραζουν και τα αιτηματα των καθηγητων.
Λες οτι το κρατος οφειλει να παρεχει παιδεια σε ολους τους πολιτες.Συμφωνω αλλα ρωτω : τι σοι παιδεια?
Δεν πρεπει να το εξασφαλισουμε αυτο το κομματι?
Μηπως σκοπος ειναι τελικα να πληρωνουμε ολοι?