Κατάληψη

Συζητήσεις σχετικές με την λειτουργία του Πανεπιστημίου και του Τμήματος, νέα, αποφάσεις συγκλήτου, αποφάσεις συνελεύσεων πληροφορικής. Γενικότερα ό,τι έχει σχέση με τον Πανεπιστημιακό χώρο.
Locked

Είστε ΥΠΕΡ ή ΚΑΤΑ της κατάληψης στο ΟΠΑ

ΥΠΕΡ
38
28%
ΚΑΤΑ
96
72%

Total votes: 134
Tomahawk
Mbyte level
Mbyte level

Post by Tomahawk » Wed May 31, 2006 5:22 pm

rapadder wrote:
tara wrote:Απάντηση στο Maurauder
Μπορείς να μου πεις τι όφελος θα έχει η χώρα αν δημιουργηθούν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια τη στιγμή που υπάρχει κατά τη γνώμη μου ικανοποιητικός αριθμός πανεπιστημίων ήδη;

Θα σου απαντήσω αν και δεν είμαι ο Marauder. Γιατί πολύ απλά δεν είμαστε σε μια σοσιαλιστική κοινωνία. Το κράτος έχει υποχρέωση να προσφέρει παιδεία σε όλους τους πολίτες του. Δεν έχει όμως κανένα δικαίωμα να στερεί από τους πολίτες του την δυνατότητα να διεκδικήσουν καλύτερη, ποιοτικότερη παιδεία από αυτήν που είναι σε θέση να τους προσφέρει. Σε τελική ανάλυση, αν εγώ είμαι πλούσιος βιτσιόζος και θέλω να πληρώνω για να κάνω μάθημα όσες ώρες προβλέπει το ακαδημαϊκό πρόγραμμα (ούτε μια ώρα λιγότερη), να έχω το εργαστήριο μου, τις ανέσεις μου, το parking μου, το δασάκι δίπλα στη σχολή, όπου θα υπάρχει security και δεν θα μπαίνει ο κάθε ανώμαλος, όπου δεν θα υπάρχει άσυλο, όπου οι τοίχοι θα είναι καθαροί, όπου οι καθηγητές θα αξιολογούνται, όπου τα μαθήματα θα γίνονται σε κλιματιζόμενες αίθουσες, γιατί το κράτος να μου στερεί αυτήν την δυνατότητα;
Η διαφωνια δεν βρισκεται στο αν πρεπει το κρατος να δινει ολες τις επιλογες στην εκπαιδευση και να "κραταει" τους φοιτητες μας εντος πραγμα απολυτως θεμιτο.Η αντιδραση βρισκεται στον αντικτυπο που θα εχει αυτο στα κρατικα πανεπιστημια.
Και παλι.Ο ανταγωνισμος ειναι επισης θεμιτος.Αλλα ο φοβος βρισκεται στην προσπαθεια απαξιωσης μεσα απο αυτην τη κινηση των κρατικων πανεπιστημιων.
Φυσικα και απαγορευεται να σου στερει την δυνατοτητα.Φυσικα και πρεπει να μενουν οι φοιτητες μας εδω.Φυσικα και πρεπει να παρεχουμε λυσεις που θα ελκυουν ξενους φοιτητες και κεφαλαιο.Φυσικα και πρεπει να δωσουμε ετσι και μια ωθηση στην μειωση της ανεργιας.
Αλλα τι θα απογινει η κρατικη λυση ολων των υπολοιπων που δεν μπορουν να πληρωσουν τον ιδιωτη?
Ποιος ειναι ο πραγματικος στοχος εκει?
Πιστευεις πραγματικα οτι με την καθιερωση ιδιωτικων πανεπιστημιων σκοπευει κανενας να χρηματοδοτησει την ανταγωνιστικοτητα των κρατικων?
Φερτε οσα ιδιωτικα θελετε.Γινε ακαδημαικα δυνατος στην διεθνη αγορα.
Αλλα κρατα δυνατες και τις κρατικες επιλογες.
Αναγκασε τες σε μια ποιοτικα ανοδικη πορεια ανταγωνιστικη αυτης των ιδιωτικων.
Και καλως η κακως το λαδακι σε αυτην τη μηχανη ειναι το χρημα.
Και κατ'επεκταση η αξιολογηση με ακαδημαικα κριτηρια.
Δυστυχως δεν ειναι αυτος ο στοχος.
Με κρατουμενο το γεγονος οτι η ελληνικη οικονομια δεν σηκωνει αλλα δημοσια οικονομικα αγκαθια πως θα μπορουσε κανεις να "διαβασει" το πλαισιο διαφορετικα?
Δεν ειναι οσο απλα το θετεις.
Αυτο πιστευω εκφραζουν και τα αιτηματα των καθηγητων.
Λες οτι το κρατος οφειλει να παρεχει παιδεια σε ολους τους πολιτες.Συμφωνω αλλα ρωτω : τι σοι παιδεια?
Δεν πρεπει να το εξασφαλισουμε αυτο το κομματι?
Μηπως σκοπος ειναι τελικα να πληρωνουμε ολοι?
rapadder
Gbyte level
Gbyte level
Academic status: Alumnus/a
Post by rapadder » Wed May 31, 2006 5:30 pm

Zifnab wrote:Ναι αλλά όσοι ψηφιζουν στις φοιτητικές εκλογές, δεν σημαίνει ότι ψηφίζουν και στις γενικές συνελεύσεις...
Όταν λες 20% εννοείς ότι περίπου 1400 άτομα πήραν μέρος στη γενική συνέλευση-που χώρεσαν?
Φυσικά και ψήφισαν πολύ λιγότεροι στην ΓΣ. Όσο καλή διάθεση και να υπάρχει για συμμετοχή, ποτέ δεν θα μπορεί να ψηφίσει πάνω απο ένα 10% φοιτητών (και πολύ λέω). Απλά η διαδικασία πρέπει να αντικατασταθεί από κάποια άλλη (να ψηφίζουμε στο Venus τα πλαίσια των παρατάξων :)).
... Γράφτε κώδικα όσο είναι καιρός ...
nancyk
Kilobyte level
Kilobyte level
Academic status: MSc

Post by nancyk » Wed May 31, 2006 5:40 pm

shodanjr_gr έχεις απόλυτο δίκιο !
πήγα σήμερα στη σχολή και σε πληροφορώ ότι οι φοιτητές που ήταν στην Ασοεε και <<μάχονταν>> ήταν ένα γελοίο ποσοστό.
Formax δυστυχώς έτσι σκέφτονται πολλοί σπουδαστές .
Last edited by nancyk on Wed May 31, 2006 5:42 pm, edited 1 time in total.
Formax
bit level
bit level

Post by Formax » Wed May 31, 2006 5:40 pm

Οκ, εχεις δικιο, πολλοι δεν ειναι υπερ κτλ και δεν εχω καμια προθεση να τους βγαλω τεμπεληδες! Δεν ειναι θεμα τεμπελιας, αμα ηταν τεμπεληδες δεν θα εμπεναν καν...!!!

Αυτο που θελω να πω ειναι οτι θα πρεπει να γνωριζουμε προτου λεμε κατι και το υποστηριζουμε! Δεν το λεω για ολους αλλα για μερικους που ξερουν οτι δεν το ξερουν!!!

Επισης προσψπικα ειμαι κατα των ιδιοτικων αλλα λογω της αποψης του οτι η παιδεια και η μορφωση σε ολα τα επιπεδα πρεπει να ειναι κρατικη δαπανη, δωρεαν και με ισες ευκαιριες για ολους αλλιως θα καταντησουμε μονο τα πλουσιοπαιδα να σπουδαζουν... και νομιζω οτι τα χρηματα δεν ειναι καμια ενδειξη νοημοσυνης...

Δεν ειμαι εναντιων ολων, απλα προσπαθω να πω οτι ειναι ασχημη περιοδος για καταληψεις και τετοια... ειναι ασχημο πολυ να μετακινηθει η εξεταστικη απλα... κανενα προβλημα με τα παιδια... επιλογη τους αλλα μας επηρρεαζει...
The power of the Dark Side of the Force...
rapadder
Gbyte level
Gbyte level
Post by rapadder » Wed May 31, 2006 5:48 pm

Tomahawk wrote: Δεν ειναι οσο απλα το θετεις.
Αυτο πιστευω εκφραζουν και τα αιτηματα των καθηγητων.
Λες οτι το κρατος οφειλει να παρεχει παιδεια σε ολους τους πολιτες.Συμφωνω αλλα ρωτω : τι σοι παιδεια?
Δεν πρεπει να το εξασφαλισουμε αυτο το κομματι?
Μηπως σκοπος ειναι τελικα να πληρωνουμε ολοι?
Τα δημόσια Πανεπιστήμια θα χρηματοδοτούνται από την Πολιτεία και τα ιδιωτικά από ιδιώτες (επιχειρηματίες). Η πολιτεία πρέπει να αυξήσει την χρηματοδότηση στα δημόσια Πανεπιστήμια (είτε φτιαχτούν ιδιωτικά είτε όχι). Δεν είμαι υπέρ του να δώσει χρήματα στο τάδε επιχειρηματία για να κάνει Πανεπιστήμιο. Όμως η πολιτεία τι κάνει: σπατάλες, κακοδιαχείριση, ελλείμματα, ίδρυση νέων σχολών (μικροπολιτική). Αν η πολιτεία διαθέσει τα λεφτά που πρέπει και υπάρχουν αξιόπιστοι μηχανισμοί ελέγχου, τότε δεν νομίζω ότι θα υπάρξει πρόβλημα από την ίδρυση των ιδιωτικών Πανεπιστημίων.
Εξάλλου σε πρώτη φάση θα ιδρυθούν λίγες σχολές, το μέγεθος των οποίων δεν θα μπορεί να συγκρηθεί με τις υπάρχουσες στα δημόσια Πανεπιστήμια. Το πρόβλημα είναι ότι η κατάσταση στα δημόσια Πανεπιστήμια δεν ελέγχεται. Δεν μπορούμε να επιβάλλουμε την μετριότητα στους πολίτες, ούτε να ισχυριστούμε ότι δεν θα μπορούσε να υπάρχει καλύτερο τμήμα Πληροφορικής στην Ελλάδα από τα υπάρχοντα, που να ήταν ιδιωτικό.
Last edited by rapadder on Wed May 31, 2006 5:52 pm, edited 2 times in total.
... Γράφτε κώδικα όσο είναι καιρός ...
nancyk
Kilobyte level
Kilobyte level
Academic status: MSc

Post by nancyk » Wed May 31, 2006 5:49 pm

Η κατάληψη γενικότερα δεν πιστεύω ότι θα μας βοηθήσει στο ελάχιστο.Είναι κάτι ανάλογο με τις καταλήψεις που είχαν γίνει στα σχολεία επι μεταρρύθμισης Αρσένη (θυμάστε αλήθεια?) .Δεν βοήθησαν πουθενά.
salo
byte level
byte level

Post by salo » Wed May 31, 2006 6:32 pm

nancyk wrote:Η κατάληψη γενικότερα δεν πιστεύω ότι θα μας βοηθήσει
στο ελάχιστο.Είναι κάτι ανάλογο με τις καταλήψεις που είχαν γίνει στα
σχολεία επι μεταρρύθμισης Αρσένη (θυμάστε αλήθεια?) .Δεν βοήθησαν
πουθενά.
Δεν πρέπει κάποτε όμως η γενιά μας να δηλώσει το παρόν στις
εξελίξεις;;Κάποια στιγμή θα πρέπει να ασκήσουμε ποιο δραστικά αντίμετρα
σε κάθε πεδίο που άπτεται των συμφερόντων μας, γιατί τα νέα απ'το μέλλον
μου φαίνονται λίγο σκοτεινά.
tara wrote:Όταν είσαι επαγγελματίας "παράγοντας" όπως είναι κάποιοι
συμφοιτητές μας και το κόμμα τους κόβει μισθό ,αυτοί τι είναι;Δεν παίρνουν
χρήματα του κράτους;
Θα σε μαλώσω..Μη λές ονόματα και καρφωθούμε ... ;)
fabio wrote: ρε παιδιά γιατί έχετε βαλθεί να μας βγάλετε όλους τεμπελόσκυλα?
Όντως κυκλοφορεί αρκετά αυτή η αντίληψη.Από δω και πέρα αντί για
avatar θα χουμε την αναλυτική μας μπας και αποκτήσουμε κύρος!
Marauder wrote: Περί ποίου δικαιώματος ο λόγος; Του δικαώματος διορισμού στο δημόσιο
μήπως (The Hellenic Dream - κατά το American Dream του γρήγορου
πλουτισμού).
Βλέπεις κάποιοι και γι'αυτόν τον στόχο πρέπει να παλέψουν..........
Marauder wrote: Ωστόσο αναρωτιέμαι πως είναι δυνατόν, άνθρωποι που θέλουν να ξέρουν τι
τους γίνεται, να προχωρήσουν στη ζωή τους, να εξειδικευτούν, να
σπουδάσουν, να προοδεύσουν, να γράφουν με τρόπο που θυμίζει μέτριο
συνάκτη στο Ριζοσπάστη του ' 80.
Δηλαδή για να προοδεύσω σαν άνθρωπος και επιστήμονας πρέπει να
γράφω σαν τη Μαλβίνα του ' 90 ;;
Thanks for the advice!
<<Τας λεωφόρους μή βαδίζειν>>
Fairy
Gbyte level
Gbyte level

Post by Fairy » Wed May 31, 2006 7:08 pm

rapadder wrote:Αν η πολιτεία διαθέσει τα λεφτά που πρέπει και υπάρχουν αξιόπιστοι μηχανισμοί ελέγχου, τότε δεν νομίζω ότι θα υπάρξει πρόβλημα από την ίδρυση των ιδιωτικών Πανεπιστημίων.
:shock: Εμένα ο φόβος μου είναι μην καταλήξουν τα δημόσια Πανεπιστήμια σαν τα δημόσια λύκεια. Αφενός κύρος μηδέν, αφετέρου αντί να βελτιώνονται βυθίζονται όλο και χειρότερα, γιατί οι ίδιοι οι καθηγητές και μαθητές λυκείου έμαθαν να τα αντιμετωπίζουν έτσι. Αν παίρναμε μεγαλύτερο κομμάτι του προϋπολογισμού και υπήρχε κάποια εγκύηση πως τα δημόσια πανεπιστήμια θα μπορέσουν να ανταγωνιστούν τα ιδιωτικά σαν ίσος προς ίσο, τότε ούτε εγώ θα είχα πρόβλημα.

Εντάξει , μπορεί να μην έχουν κάποιες τυχόν πολυτέλειες κάποιων ιδιωτικών, αλλά τουλάχιστον δικαιούμαστε όλοι αξιοπρεπή κτίρια, καθαριότητα, φροντισμένα συγγράματα, καινούρια έδρανα (το αμφιθέατρο Β κερδίζει το βραβείο αθλιότητας!!!), καθώς και θέρμανση / κλιματισμό. Τα απαραίτητα ζητάμε, κι άσε το ιδιωτικό να έχει και πισίνα, τι μας νοιάζει! ;)

Τέλος, στην αυριανή συνεδρίαση, θα πρότεινα (ήλπιζα) να γίνει το εξής: μιας και η πρώτη βδομάδα των εξετάσεων ήδη μισοκαταστράφηκε, ας την κολλήσουν στο τέλος, κι ας διεξαχθούν οι άλλες τρεις εκεί που προκαθορίστηκε. Και πτυχίο θα πάρουν εγκαίρως οι τελειόφοιτοι και αδιάβαστος δε θα μείνει κανείς. Άντε, να χάσουμε μια βδομάδα μπανάκια...
"Αν αυτό που έκανες χτες σου φαίνεται ακόμα μεγάλο, δεν έχεις κάνει αρκετά σήμερα."
PASCAL
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level
Post by PASCAL » Wed May 31, 2006 7:18 pm

Άκου "Τεμπελόσκυλα"! Καλό. :-D
Να ξέρατε πόσα "φυτά" είναι εναντίον της κατεύθυνσης των προωθούμενων αλλαγών στα πανεπιστήμια...
Έπειτα γιατί γυρίζουμε συνέχεια γύρω από την ΑΣΟΕΕ; Τα 167 "λουκέτα" στα άλλα Πανεπιστήμια δεν τα βλέπουμε;
Τους ανεξάρτητους φοιτητικούς συλλόγους δεν τους σκέφτεται κανείς;
Ganther
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level
Academic status: 3rd year
Post by Ganther » Wed May 31, 2006 7:37 pm

Fairy wrote: Εντάξει , μπορεί να μην έχουν κάποιες τυχόν πολυτέλειες κάποιων ιδιωτικών, αλλά τουλάχιστον δικαιούμαστε όλοι αξιοπρεπή κτίρια, καθαριότητα, φροντισμένα συγγράματα, καινούρια έδρανα
Σε αυτα βοηθουν παρα πολυ τα κομματα, και οσοι κανουν καταληψεις...
Δεν εχω δει ποτε, μετα απο καταληψη ΟΛΟΥΣ τους τοιχους γραμμενους... Γινεται πουθενα αλλου αυτο το ΑΙΣΧΟΣ??
Formax
bit level
bit level

Post by Formax » Wed May 31, 2006 7:43 pm

Παντως υπαρχουν και μερικοι που δεν νομιζω οτι τους ενδιαφερει και πολυ να τελειωσουν στα 4 χρονια κτλ κτλ... anyway...

Οι κινητοποιησεις θα μπορουσαν να γινουν και νωριτερα! Η ιστορια εχει ξεινησει απο πολυ πριν και το ιδιο και οι αντιδρασεις; Ποια η απαντηση σου PASCAL στο οτι οι καταληψεις ξεκινησαν μολις λιγο καιρο πριν τις εξετασεις; Τυχαιο ηταν ή αποφασιστικε ετσι ωστε να πονεσει περισσοτερο την κυβερνηση; Παντως αν καποιος "πονεσε" αυτος ειναι ολα τα παιδια που προκειται να τελειωσουν και τους μενουν μερικα μαθηματα και εργασιες...

Και τωρα μη μου πεις οτι ολοι μα ολοι οσοι ψηφισαν υπερ της καταληψης εχουν μεσους ορους 9! Δεν παιζει... Εγω δεν εχω! Αλλα τουλαχιστον εχω σκοπο να τελειωσω κανονικα! Επισης κανεις δεν ειπε να μην υπαρξει αντιδραση και δυναμικη. Αλλα οπως ειπε και ο shodanjr_gr, που ειναι αυτοι που τοσο "ενεργητικα" ψηφισαν υπερ των καταληψεων;

Εγω πηγα ΑΣΟΕΕ σημερα και ειδα 10 παιδια στην εισοδο!!! Που ειναι η αντιδραση δηλαδη; Απο τον καναπε γινεται; Δεν νομιζω οτι η κυβερνηση αυτη την στιγμη στεναχωριεται που γινονται καταληψεις! Θα της ιδρωνε το αυτι αν γινονταν πορειες, διαμαρτυριες, αν στις προηγουμενες εκλογες δεν την ψηφιζαν! Οντως δηλαδη, και με τον Αρσενη τι εγινε; Καταφεραν τπτ;

Η φοιτητικη ελευθερια του πνευματος εσωσε το Πολυτεχνειο και τα ιδανικα και εστρωσε κανονικα τη χουντα αλλα μην γελιομαστε, το ιδιο παθος και αισθημα θυσιας σημερα υπαρχει σε ελαχιστους! Οχι σε ολους αυτους που ψηφισαν μεν, αλλα δεν ξερουν καν γιατι!!! Ασχετα αν εχουν μεσους ορους ιδιοφυιας! Που βασικα, αν εισαι "φυτο" οπως εισαι, αυτο δεν σε κανει γνωστη των ιδεων και του γιατι ψηφιζεις! Η αντιληψη ειναι θεμα χαρακτηρα και οχι αναλυτικης βαθμολογιας!
Formax
bit level
bit level

Post by Formax » Wed May 31, 2006 7:53 pm

επισης, οι υποστηρικτες της καταληψης θα επρεπε ( οπως οφειλουν και η ιστορια εχει διδαξει ) να ηταν στην σχολη μερα νυχτα και να υποστηριζαν αυτο που ηθελαν και πιστευαν! Οχι στα μπαρακια και στα κλαμπ ή στα νησια ήδη μιας και η δικαιολογια της χαμενης εξεταστικης ηδη παιρνει εδαφος!

Αυτο ειναι το πιο εξοργιστικο! Ασχετα με το τι ψηφισαν! Αν πιστευουν τοσο πολυ στην καταληψη, γιατι δεν ειναι εκει να την υποστηριξουν; Αντιπροσωπεια μενει στην ΑΣΟΕΕ για να ξερουμε δηλαδη... Καταληψη σημαινει "καταλαμβανω" το κτιριο και το εχω υπο τις εντολες μου! Δεν σημαινει "νοικιαζω" το κτιριο με την βοηθεια του ασυλου για να διοργανωσω διαφορα κουραφεξαλα στο προαυλιο και να κολλησω αφισες και να βαψω τοιχους και στο κατω κατω, να βρω την ευκαιρια για διακοπες μια ωρα αρχιτερα!

Και δεν κοιταμε μονο την ΑΣΟΕΕ αλλα στην ΑΣΟΕΕ ειμαστε και πρωτα θα πρεπει να δουμε τι κανουμε εμεις! Γνωστοι μου στο πολυτεχνειο εχουν τα ιδια παραπονα με την αδιαφορια για την εξεταστικη κτλ κτλ...
vasvas
Kilobyte level
Kilobyte level

Οικονομικά της παιδείας και κινητοποιήσεις

Post by vasvas » Wed May 31, 2006 8:33 pm

Πρέπει να μας περνάνε μερικοί για ηλίθιους όταν λένε ότι το πρώτο τους μέλημα είναι τα οικονομικά της παιδείας, γιαυτό γίνονται οι κινητοποιήσεις. Δεν αμφιβάλλω ότι κάποιοι φοιτητές το χάβουνε αυτό το παραμύθι, διότι τα οικονομικά της παιδείας είναι πολύ προβληματικά, και δεν είναι δύσκολο να συμφωνήσει κανείς ότι είναι πολύ σοβαρό πρόβλημα. Τους(σας) καταλαβαίνω, αλλά τους(σας) ψέγω διότι δεν κάθονται να διαβάσουν και να ενημερωθούν περισσότερο για θέματα άμεσου ενδιαφέροντος -- επηρεάζουν τη ζωή μας καθημερινά.

Αντιγράφω από την απόφαση του ΓΣ, που την ψηφίσατε, και μάλιστα μαζικά (συγκριτικά με άλλες συνελεύσεις):

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μετά την ψήφιση των νομοσχεδίων της αξιολόγησης, της δια βίου μάθησης και τον ΔΟΑΤΑΠ σύμφωνα με τις συνθήκες Μπολόνιας-Πράγας των Ευρωπαίων Υπουργών Παιδείας έρχεται σήμερα να ολοκληρώσει την αναδιάρθρωση μέσα από την εξαγγελία της ψήφισης του νέου νόμου πλαίσιο και της αναθεώρησης του άρθρου 16 του Συντάγματος (ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων), κάτι που συμφωνεί και το ΠΑΣΟΚ.
Έτσι επιχειρείται μέσω των ψηφισμένων νόμων η αντικατάσταση και η αντιστοίχηση των επαγγελματικών δικαιωμάτων από το πτυχίο μέσω της αντικατάστασης αυτού από ένα ατομικό φάκελο δεξιοτήτων. Παράλληλα με τη δια βίου μάθηση επιχειρείται η μετατροπή των σημερινών φοιτητών και αυριανών εργαζομένων σε άμεσα παραγωγικούς και ευέλικτους για το κεφάλαιο απόφοιτους με λιγότερα δικαιώματα και προσδοκίες από τον εργοδότη και συγχρόνως μεταφέροντας το κόστος επανακατάρτισης σε εμάς (δίδακτρα). Με την αναθεώρηση του άρθρου 16 κατοχυρώνονται και θεσμικά τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θέτοντας τις βάσεις για τη νομιμοποίηση της ύπαρξης «κολεγίων-πανεπιστημίων» (ΚΕΣ) πολλών ταχυτήτων στο εσωτερικό της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης

<snip>

Γι΄ αυτό απαιτούμε:
Να μην εφαρμοστούν - να καταργηθούν οι νόμοι για την «Αξιολόγηση», τη «Δια βίου μάθηση» και του «ΔΟΑΤΑΠ».
Όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια και την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος.
• Όχι στην αντιδραστική αλλαγή του Νόμου-Πλαίσιο.
• Όχι στην απαξίωση των πτυχίων και των επαγγελματικών δικαιωμάτων-εργασιακή προοπτική που αυτά κατοχυρώνουν.
Όχι στις πιστωτικές μονάδες και στο «Συμπλήρωμα Διπλώματος Σπουδών». Καθιέρωση πτυχιακής εξεταστικής.
• Ενιαία πτυχία με κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα σε αυτά.
• Μία σχολή ανά γνωστικό αντικείμενο με ενιαίο πτυχίο
- καμία ειδίκευση

Δεν βλέπω τα οικονομικά της παιδείας. Βλέπω το αίτημα να μην αλλάξει τίποτα -- ούτε καν η πραγματικότητα! (η ειδίκευση είναι αποτέλεσμα της συσσώρευσης γνώσης με τα χρόνια: Επί Πλάτωνα υπήρχε μια σχολή (γενικώς)) .

Αν το πρόβλημα των φοιτητοπατέρων (γιατί αυτοί προτείνουν τα "πλαίσια") ήταν τα οικονομικά της παιδείας, θα τα διεκδικούσαν μαζί με όλη την πανεπιστημιακή κοινότητα, μαζί με τους καθηγητές και τους υπαλλήλους, και με τρόπο συντονισμένο και αποτελεσματικό. Θα τα διεκδικούσαμε πρώτα μέσα στην κοινωνία: Η κοινωνία ΔΕ ΘΕΛΕΙ να πάρει περισσότερα χρήματα η παιδεία -- δεν τη βάζει ως πρώτη προτεραιότητα. Αν την έβαζε, αν ο κόσμος ψήφιζε στις εκλογές με κριτήριο τις θέσεις των κομμάτων για τη χρηματοδότηση της παιδείας, αν έβγαιναν στους δρόμους μαζί με μας και τα συνδικάτα για αύξηση της χρηματοδότητησης για την παιδεία, νομίζετε δεν θα αυξανόταν το ποσοστό χρηματοδότησης;

Ένα τελευταίο: δικαίωμα στη δουλειά, αν υπάρχει τέτοιο πράγμα, δε σας δίνει το πτυχίο. Σας δίνει η γνώση, οι δεξιότητες (η όποια γνώση, είτε είναι πληροφορικής είτε είναι κηπουρικής) και η όρεξή σας. Όταν λέτε και ξαναλέτε για τα "δικαιώματα του πτυχίου" σε μένα ακούγεται σα να θέλετε εγγυημένο εισόδημα ξάπλας για 30 χρόνια επειδή κάνατε το κατόρθωμα να τελειώσετε το ΟΠΑ. Και δεν καταλαβαίνετε καν το πως πρέπει να ακούγεται αυτό στα παιδιά στα πομακοχώρια, στην Πίνδο ή στο Μενίδι που δεν είχαν τις δικές σας ευκαιρίες, και η κάθε μέρα που περνάει είναι πραγματικός αγώνας.

Οι πρόσφατες κινητοποιήσεις είναι βαθιά αντιδραστικές. Δεν είναι απίθανο να επιτύχουν, δηλαδή να μην έλθει/περάσει/εφαρμοστεί νέος νόμος-πλαίσιο (τα μη κρατικά πανεπιστήμια πιστεύω θα επιτραπούν.) Τι είδους επιτυχία θα είναι αυτή, εσείς ξέρετε.

[/b]
PASCAL
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level
Post by PASCAL » Wed May 31, 2006 8:35 pm

Ποια η απαντηση σου PASCAL στο οτι οι καταληψεις ξεκινησαν μολις λιγο καιρο πριν τις εξετασεις; Τυχαιο ηταν ή αποφασιστικε ετσι ωστε να πονεσει περισσοτερο την κυβερνηση; Παντως αν καποιος "πονεσε" αυτος ειναι ολα τα παιδια που προκειται να τελειωσουν και τους μενουν μερικα μαθηματα και εργασιες...
Ο φοιτητικός σύλλογος πήρε μιά απόφαση: να γίνει κατάληψη στην ΑΣΟΕΕ μέχρι τις 5 Ιουνίου. Δηλαδή μέχρι τη μέρα που αρχίζουν οι εξετάσεις. Όχι και μέσα στις εξετάσεις. Προσωπικά θεωρώ την απόφαση ορθή διότι στέλνει ένα μήνυμα προς την κυβέρνηση. Όμως μέχρι εκεί. Αν θέλουμε τις συνεχίζουμε μετά την εξεταστική. Η συνέχιση των καταλήψεων μέσα στην εξεταστική με βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετο. Αυτός είναι Formax o μέσος δρόμος. Ο δρόμος που σέβεσαι και τα δικαιώματα των τεταρτοετών που παίρνουν πτυχίο, και όσων δίνουν εργασία και όλων όσων παλεύουν για μια πραγματική δημόσια και δωρεάν παιδεία.
ailouros
Gbyte level
Gbyte level

Post by ailouros » Wed May 31, 2006 9:10 pm

Ένα τελευταίο: δικαίωμα στη δουλειά, αν υπάρχει τέτοιο πράγμα, δε σας δίνει το πτυχίο. Σας δίνει η γνώση, οι δεξιότητες (η όποια γνώση, είτε είναι πληροφορικής είτε είναι κηπουρικής) και η όρεξή σας. Όταν λέτε και ξαναλέτε για τα "δικαιώματα του πτυχίου" σε μένα ακούγεται σα να θέλετε εγγυημένο εισόδημα ξάπλας για 30 χρόνια επειδή κάνατε το κατόρθωμα να τελειώσετε το ΟΠΑ. Και δεν καταλαβαίνετε καν το πως πρέπει να ακούγεται αυτό στα παιδιά στα πομακοχώρια, στην Πίνδο ή στο Μενίδι που δεν είχαν τις δικές σας ευκαιρίες, και η κάθε μέρα που περνάει είναι πραγματικός αγώνας.
Απλά οι περισσότεροι από εμάς που κάνουμε το κατόρθωμα να τελειώσουμε κάποιο ελληνικό πανεπιστήμιο ,αξιώνουμε ένα μίνιμουμ δικαιωμάτων στην δουλειά ,το οποίο δεν έχουμε ,την στιγμή που ο βασικός μισθός αγγίζει τα 600 ευρώ για 8+ν ώρες ,ποσό που δεν επαρκεί για να καλύψει κανείς ούτε πρωτογενείς ανάγκες.Δυστυχώς η κατάσταση έτσι έχει διαμορφωθεί και η λογική "άμα δεν σου αρέσει περιμένουν άλλοι 1000 για την θέση σου" ,το άγχος ,η ανασφάλεια και ο φόβος είναι τα συναισθήματα που κυριαρχούν στις σχέσεις εργοδότη -νέου εργαζόμενου.Δεν λέμε ότι οι επιχειρήσεις πρέπει να γίνουν φιλανθρωπικά ιδρύματα ,ούτε να τους κάτσουμε στον σβέρκο για 1000 χρόνια είτε είμαστε είτε όχι παραγωγικοί επειδή έχουμε ένα χαρτι, αλλά δυστυχώς σε λίγο θα πληρώνουμε κιόλας για να ξεκινήσουμε από κάπου.Όλοι ζητάν δύο χρόνια προϋπηρεσία ,υπάρχει υπερβολική ζήτηση εργασίας από αποφοίτους και πεπερασμένη προσφορά από τον ιδιωτικό τομέα και όσο το κράτος δεν παρεμβαίνει ώστε να εξασφαλίσει ένα μίνιμουμ δικαιωμάτων και αμοιβών για νέους εργαζομένους ,τόσο θα χειροτερεύει η κατάσταση.
vasvas
Kilobyte level
Kilobyte level

Post by vasvas » Wed May 31, 2006 9:32 pm

"Απλά οι περισσότεροι από εμάς που κάνουμε το κατόρθωμα να τελειώσουμε κάποιο ελληνικό πανεπιστήμιο ,αξιώνουμε ένα μίνιμουμ δικαιωμάτων στην δουλειά ,το οποίο δεν έχουμε ,την στιγμή που ο βασικός μισθός αγγίζει τα 600 ευρώ για 8+ν ώρες ,ποσό που δεν επαρκεί για να καλύψει κανείς ούτε πρωτογενείς ανάγκες."

Την νιώθω αυτή την αγωνία, είναι ειλικρινής, και είναι πραγματικά μαρτύριο να ξεκινά κανείς την (επαγγελματική και ενήλικη) ζωή του με φόβο για την επιβίωση.

'Ομως:

α) Δυστυχώς το πρόβλημα είναι πολύπλοκο και η λύση που προτείνεις θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα απ'οσα θα λύσει. Κανείς δεν υποχρεώνει (ακόμα) κανέναν να κάνει προσλήψεις. Αν μπει (υψηλός) ελάχιστος μισθός, παραγωγικοί χώροι με μικρά περιθώρια κέρδους δε θα κάνουν καμια πρόσληψη. Φυσικά, η ιδεολογικά ορθή λύση είναι ο κομμουνισμός :-) αλλά αυτό το έχει απορρίψει ως λύση (καλώς ή κακώς είναι άλλο θέμα) το 90% της κοινωνίας, οπότε ΔΕΝ μπορεί να είναι η βάση για την επίλυση του (σοβαρού και άμεσου) προβλήματος που περιγράφεις.

β) Εκεί που οι πολλοί βλέπουν προβλήματα, ο ικανός και αισιόδοξος βλέπει ευκαιρίες. Ξεκίνα μια δική σου, μικρή, επιχείρηση: Φτιάχνε (καλά) sites, δίνε υπηρεσίες υποστήριξης δικτύου, στήσε με δυο φίλους σου ένα site και πούλα ringtones και smileys. Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλοί απόφοιτοι πληροφορικής και λίγοι (συγκριτικά) που ξέρουν τι κάνουν. Ακόμα λιγότεροι είναι αυτοί που έχουν γερά hands-on skills.

Δεν λέω ότι με ένα email μπορώ να βρω λύση. Αλλά η λύση δεν είναι στο να "διεκδικήσεις" το δικαίωμα. Από ποιόν; Στην Ελλάδα έχουμε πολλές χιλιάδες ατομικές και πολύ μικρές επιχειρήσεις (με <10 υπαλλήλους.) Ποιοί νομίζεις είναι οι σκληρότεροι εργοδότες; Η Vodaphone ή το μαγαζί με υπολογιστές της γωνίας;
tasoskar
bit level
bit level

Post by tasoskar » Wed May 31, 2006 9:51 pm

Παιδιά εγώ επιμένω:
Δε φταίνε οι φοιτητές που αποφάσισαν κινητοποιήσεις μέσα στην εξεταστική.Το σύστημα προσπαθεί να περάσει το νομοσχέδιο καλοκαιριάτικα και πρέπει να αντιδράσουμε γιατί είναι δόλιος , μη δημοκρατικός ο τρόπος αυτός.
Πείτε μου γιατί το κάνουν πάντα μέσα στο καλοκαίρι και πείστε με μόνο για αυτό(ότι τυχαίνει δηλαδή)!Επι τόπου αλλάζω άποψη...

Συγνώμη που επαναλαμβάνομαι αλλά περιμένω μία απάντηση...

ΓΙΑΤΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ???
ΓΙΑΤΙ ΟΤΑΝ ΕΧΟΥΜΕ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ???

Συμπερασματικά απλά σας λέω ότι όσο δεν μας δίνουν σαφή απάντηση σε αυτά τα "γιατί" έχω το δικαίωμα να αγανακτώ...[/quote]
fotisaueb
Kilobyte level
Kilobyte level

Post by fotisaueb » Wed May 31, 2006 9:57 pm

PASCAL wrote:
Ποια η απαντηση σου PASCAL στο οτι οι καταληψεις ξεκινησαν μολις λιγο καιρο πριν τις εξετασεις; Τυχαιο ηταν ή αποφασιστικε ετσι ωστε να πονεσει περισσοτερο την κυβερνηση; Παντως αν καποιος "πονεσε" αυτος ειναι ολα τα παιδια που προκειται να τελειωσουν και τους μενουν μερικα μαθηματα και εργασιες...
Ο φοιτητικός σύλλογος πήρε μιά απόφαση: να γίνει κατάληψη στην ΑΣΟΕΕ μέχρι τις 5 Ιουνίου. Δηλαδή μέχρι τη μέρα που αρχίζουν οι εξετάσεις. Όχι και μέσα στις εξετάσεις. Προσωπικά θεωρώ την απόφαση ορθή διότι στέλνει ένα μήνυμα προς την κυβέρνηση. Όμως μέχρι εκεί. Αν θέλουμε τις συνεχίζουμε μετά την εξεταστική. Η συνέχιση των καταλήψεων μέσα στην εξεταστική με βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετο. Αυτός είναι Formax o μέσος δρόμος. Ο δρόμος που σέβεσαι και τα δικαιώματα των τεταρτοετών που παίρνουν πτυχίο, και όσων δίνουν εργασία και όλων όσων παλεύουν για μια πραγματική δημόσια και δωρεάν παιδεία.
Δηλαδή δημιουργείται μία κατάσταση πλήρους αλαλούμ και αποσυντονισμού για μια βδομάδα η οποία λήγει αμέσως πριν την εξεταστική. Τι μήνυμα στέλνεις έτσι το μόνο που κάνεις είναι να δημιουργείς κολλήματα σε διαδικασίες(βλ. εξεταστική) χωρίς ιδιαίτερο νόημα. Με την παρούσα κατάσταση τα μαθήματα που έχουν χαθεί και η ανάλωση μας στο θέμα θα γίνει δεν θα γίνει η εξεταστική είναι προτιμότερο να συνεχιστεί και μέσα στην εξεταστική. Αλλιώς τότε αυτό που με τόσα πυροτεχνήματα παρουσιάζετΑΙ 8α είναι ένα κρύο αστείο. Να στο πω αλλιώς δημιουργήθηκε πολύ κακό για το τίποτα. Όταν ξεκινάς τέτοιες καταστάσεις ή τις πας μέχρι τέλους η καλύτερα να μην τις άρχιζες γιατί γίνεσαι γραφικός.
[Το δεύτερο πρόσωπο δεν απευθύνεται σε εσένα]
Fairy
Gbyte level
Gbyte level

Post by Fairy » Wed May 31, 2006 10:05 pm

Έτσι επιχειρείται μέσω των ψηφισμένων νόμων η αντικατάσταση και η αντιστοίχηση των επαγγελματικών δικαιωμάτων από το πτυχίο μέσω της αντικατάστασης αυτού από ένα ατομικό φάκελο δεξιοτήτων. (απόσπασμα από την απόφαση του ΓΣ)
Τι ακριβώς είναι ο ατομικός φάκελος δεξιοτήτων; Κάτι σαν αυτό που βλέπουμε στις ταινίες, όπου ο καθένας αναφέρει σε ποια club του σχολείου του είναι μέλος, αν είναι αθλητής, αν συμμετέχει σε project κτλ.;
Last edited by Fairy on Wed May 31, 2006 10:32 pm, edited 1 time in total.
"Αν αυτό που έκανες χτες σου φαίνεται ακόμα μεγάλο, δεν έχεις κάνει αρκετά σήμερα."
vasvas
Kilobyte level
Kilobyte level

Not mine...

Post by vasvas » Wed May 31, 2006 10:12 pm

Δεν ξέρω, ρώτα αυτούς που το γράψανε. Παρακαλώ όταν κάνετε copy-paste να κρατάτε τα quotes. Δεν το έγραψα εγώ αυτό, είναι στο κείμενο της απόφασης της ΓΣ.
Fairy
Gbyte level
Gbyte level

Post by Fairy » Wed May 31, 2006 10:33 pm

Συγγνώμη, το διόρθωσα αμέσως. :oops:
Maverick
byte level
byte level

Post by Maverick » Wed May 31, 2006 10:38 pm

Μία απορία σχετικά με την νοοτροπία μας. Γιατι να αγωνιζόμαστε να προσαρμόσουμε το συστημα στους ανθρώπους (βλ. να μην έχουμε όριο φοίτησης γιατί μας "κόβουν" οι καθηγητές) και να μην αγωνιζόμαστε ώστε να υπάρχουν μέτρα και συνθήκες(αξιολόγηση καθηγητών) ώστε να προσαρμόζονται οι άνθρωποι στο σύστημα. Είμαστε τόσο ανίκανοι να αλλάξουμε ως άνθρωποι και πρέπει πάντα να προσαρμόζουμε τα πάντα στα ελλατώματα μας? Νομίζω ότι όταν προγραμματίζουμε δεν κοιτάμε να γεμίσουμε σφαλματα τον κώδικα ώστε να μην βγάζει λάθη σε αυτόν που δουλεύει λάθος αλλά το φτιάχνουμε ορθα και εκπαιδεύουμε τον χρήστη για να δουλεύει σωστά πάνω σε αυτό. (ανούσια παρέμβαση)
Locked

Return to “Τμήμα - Πανεπιστήμιο”