Page 1 of 1

Πιστοποίηση επαγγελματικών δικαιωμάτων από το ΤΕΕ

Posted: Thu Mar 22, 2007 6:17 pm
by tsilochr
Πάρτε και μια ανεπιβεβαίωτη είδηση που έμαθα προχτές, αλλά δεν ξέρω πόσο ισχύει. Αν είναι αλήθεια, θα γίνει χαμός.

Προωθείται από την κυβέρνηση η πιστοποιήση των επαγγελματιών του χώρου της πληροφορικής (πληροφορικάριοι, ηλεκτρολόγοι, μηχανικοί Η/Υ κλπ). Έτσι τα επαγγελματικά δικαιώματα θα απορέουν από την πιστοποίηση και όχι από το πτυχίο. Φορέας της πιστοποίησης θα είναι το ΤΕΕ (Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος)

Τη πληροφορία μας ανακοίνωσε σε ΓΣ στο μεταπτυχιακό του ΕΚΠΑ κάποιος ΥΔ ο οποίος υποστήριξε ότι είναι στην ομάδα που συντάσει το τρόπο πιστοποίησης και ότι το μέτρο πάει για Σεπτέμβριο!!!

Δεν ξέρω πόσο αληθές μπορεί να είναι αυτό. Αν ισχύσει τότε σίγουρα είναι μια αλλαγή για μας, δεν ξέρω καλή ή κακή

Posted: Thu Mar 22, 2007 7:43 pm
by silegav
Αν πρέπει να γίνει κάτι στο θέμα αυτό είναι να λειτουργήσει κανονικά και πλήρως ένα επιμελητήριο πληροφορικής....δεν είναι δυνατόν να μην έχουμε...21st century!

Posted: Thu Mar 22, 2007 7:54 pm
by ailouros
Αυτό που λέει ότι η συμμετοχή θα απορρεέι από πιστοποίηση και όχι από το πτυχίο τι σημαίνει; Δεν το κατάλαβα!

Posted: Thu Mar 22, 2007 8:01 pm
by rapadder
Αυτό που ξέρω (και το είχα κάνει και post παλαιότερα) είναι ότι στην Ε.Ε. δεν θα υπάρχουν πλέον "κλειστά επαγγέλματα" και ότι τα επαγγελματικά δικαιώματα θα δίνονται από επιμελητήρια. Έτσι για να πάρεις άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος θα πρέπει να δώσεις εξετάσεις στο αντίστοιχο επιμελητήριο. Το πτυχίο θα σου δίνει το δικαίωμα να γραφείς στο εκάστοτε επιμελητήριο, όχι όμως και εξασφαλισμένα επαγγελματικά δικαιώματα αν δεν έχεις την πιστοποίηση.

Τα καλά νέα: Θα αποκτήσουμε επαγγελματικά δικαιώματα. Δεν ξέρω ποιά θα είναι αυτά, αυτό είναι άλλο θέμα συζήτησης.
Τα άσχημα νέα: Τα επαγγελματικά δικαιώματα θα τα δίνει το ΤΕΕ. Αυτό σημαίνει ότι οι εξετάσεις μπορεί να είναι κομμένες και ραμμένες στα μέτρα του. Η εντύπωση που έχω για το ΤΕΕ είναι ότι αποτελεί μια "κλίκα" που προσπαθεί πάση θυσία να διασφαλίσει τα δικαιώματα των μηχανικών. Για αυτούς η Πληροφορική ΑΕΙ δεν υπάρχει :).
Τέλος όλα αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο της διευκόλυνσης της ελεύθερης διακίνησης εργατικού δυναμικού στην Ε.Ε.

Posted: Thu Mar 22, 2007 8:52 pm
by Vag_plir
Παιδιά σαφώς και το ζητούμενο είναι να δημιουργηθεί ένα επιμελητήριο Πληροφορικής (άλλωστε έχουν κατατεθεί και σχετικά αιτήματα και στο παρελθόν αλλά και φέτος στη ΓΣ του τμήματος με θετική απόκριση) αλλά ακόμα και μια κάποια πιστοποίηση από το ΤΕΕ θα αποτελέσει τεράστιο βήμα προόδου και πιστεύω πως θα βάλει μια κάποια τάξη στο χαώδες τοπίο του κλάδου μας

Posted: Thu Mar 22, 2007 9:19 pm
by PaP
Κι άλλες εξετάσεις ? Κι άλλα λεφτά ?
Και φυσικά θα πρέπει να ξέρεις .ΝΕΤ άντε γ@μθ5!@#%

Posted: Thu Mar 22, 2007 9:27 pm
by mikem4600
Δεν χρειάζεται να προβαίνουμε σε συμπεράσματα χωρίς να έχουμε ιδέα του τι σχεδιάζεται και (πολύ περισσότερο...) τι τελικά θα γίνει! :-D

Πάντως thanks για την ενημέρωση tsilo!

Ακόμα κι αν οι ερωτήσεις είναι τύπου "τί είναι compiler", "τι είναι NP-complete", "τι είναι τάξη" κτλ. κτλ. από την εμπειρία μου έχω την υποψία ότι αρκετοί συμφοιτητές μας (έχοντας πάρει πτυχίο) ίσως τα βρουν σκούρα. :roll: :twisted: (Και για να μην έχουμε παρεξηγήσεις, τα άτομα που έχω υπόψιν μου δεν κοιτάνε καν το Venus. ;) )

Posted: Thu Mar 22, 2007 9:30 pm
by sudtuwup
Για να δουμε αν θα περιλαμβανει τετοια θεματα καθολου. Μηπως θα ναι ηλεκτροτεχνειες;

Posted: Thu Mar 22, 2007 10:46 pm
by debbie
rapadder wrote:Τα άσχημα νέα: Τα επαγγελματικά δικαιώματα θα τα δίνει το ΤΕΕ. Αυτό σημαίνει ότι οι εξετάσεις μπορεί να είναι κομμένες και ραμμένες στα μέτρα του. Η εντύπωση που έχω για το ΤΕΕ είναι ότι αποτελεί μια "κλίκα" που προσπαθεί πάση θυσία να διασφαλίσει τα δικαιώματα των μηχανικών. Για αυτούς η Πληροφορική ΑΕΙ δεν υπάρχει :).
Δλδ αυτά που θα είναι στις εξετάσεις υπάρχει περίπτωση να μη τα έχουμε ξαναδει?

Posted: Thu Mar 22, 2007 10:51 pm
by rapadder
Δεν μπορώ να το γνωρίζω, απλά το αναφέρω σαν πιθανότητα. Γενικά τα τμήματα Πληροφορικής ανά την Ελλάδα έχουν αρκετά διαφορετικό περιεχόμενο σπουδών. Είναι λίγο δύσκολο να βρεθεί (ειδικά από το ΤΕΕ) η χρυσή τομή.

Posted: Thu Mar 22, 2007 11:25 pm
by ailouros
Δεν νομίζω οι εξετάσεις να είναι κάτι το τραγικό. Απλά από ότι ξέρω το ΤΕΕ είναι μανούλα στα παπατζιλίκια με ότι αυτό συνεπάγεται :D

Posted: Thu Mar 22, 2007 11:32 pm
by sudtuwup
:)

Posted: Fri Mar 23, 2007 11:32 am
by silegav
Στο μεταπτυχιακό φέτος γνώρισα μερικά παιδιά από πολυτεχνικές σχολές, οι οποίοι μόλις πάρουν το πτυχίο τους περνάνε αυτές τις εξετάσεις στις οποίες αναφέρεστε, προκειμένου να γίνουν μηχανικοί, να γραφτούν δλδ στο ΤΕΕ.

Από συζητήσεις που έκανα μαζί τους, έμαθα ότι δεν είναι εξετάσεις, αλλά μια επιτροπή που πας και σου κάνουν ερωτήσεις. Μου διηγήθηκαν 2 ιστορίες. Στον έναν ρώταγαν πράγματα καθαρά πάνω στην διπλωματική του εργασία (Wi-Max) και γενικότερα σχετικά με το αντικείμενο του μηχανικού πληροφορικής, ενώ στον άλλον ρώταγαν κάτι για αντλίες και άσχετα πράγματα.

Γενικότερα είναι το που θα πέσεις...δεν βγάζεις άκρη και δεν χρειάζεται να αγχώνεσαι. Όπως και να έχει, εγώ δεν θέλω να είμαι στο ΤΕΕ. Η πληροφορική και οι εφαρμογές της είναι πλέον τόσο μα τόσο μεγάλο αντικείμενο που πρέπει να έχει ένα επιμελητήριο ξεχωριστό από τους άλλους.

Μην ξεχνάτε άλλωστε ότι για να σταθεί ένας πληροφορικός έξω πρέπει να ξέρει και θέματα σχετικά με νόμους, οικονομία, τεχνικές προδιαγραφές κτιρίων (για μεγάλες εγκαταστάσεις), κοινωνιολογία κλπ. Δεν μπορεί να καλυφθούν όλα αυτά συμπληρωματικά, εκτός κι αν γραφτούμε σε όλα τα επιμελητήρια.

Posted: Sat Mar 24, 2007 11:49 pm
by N@z_Plir
rapadder wrote: Η εντύπωση που έχω για το ΤΕΕ είναι ότι αποτελεί μια "κλίκα" που προσπαθεί πάση θυσία να διασφαλίσει τα δικαιώματα των μηχανικών. Για αυτούς η Πληροφορική ΑΕΙ δεν υπάρχει :).
δυστυχώς έτσι είναι.το τεε λειτουργεί καθαρά συντεχνιακά και σε οποιαδήποτε προσπάθεια για δημιουργία επιμελητηρίου πληροφορικής οι ηλεκτρολόγοι-μηχανικοί του ΤΕΕ βρίσκονται εκεί για να το εμποδίσουν.το θέμα είναι να υπάρξει πολιτική βούληση για να γίνει κάτι τέτοιο.βέβαια το πρόβλημα είναι που θα τη βρούμε...

Posted: Sun Mar 25, 2007 7:22 pm
by lumenintervalum
πολιτική βούληση??πώς το εννοείς??

προσωπικά θεωρώ ότι είναι από τα πιο βασικά θέματα τα οποία θα έπρεπε να μας απασχολούν, το να υπάρχει ένας φορέας που να κατοχυρώνει τα επαγγελματικά μας δικαιώματα (όπου μιλάμε από το να μπορούμε να συμμετάσχουμε σ' ένα διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, ως το να μπορέσουμε κάποια στιγμή να κάνουμε έναρξη επαγγέλματος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται). Δεν μπορει να βγαίνει κάποιος από τη σχολή και να μην ξέρει τα βασικά (και υπάρχει πολύς κοσμος σ αυτή την κατάσταση δυστυχώς). Επίσης να υπάρχει από κάπου επίσημη πληροφόρηση. Τώρα όλ' αυτά ακούγονται σα ράδιο-αρβύλα.