Page 1 of 3
Εκλογές Προέδρων 2008
Posted: Tue Jun 24, 2008 12:28 pm
by sandra
Ήρθε και σε μας η ώρα... Να δούμε αντιδράσεις
Προς: Σύλλογο Φοιτητών ΟΠΑ
Σας γνωρίζουμε ότι, βάσει της απόφασης του Πρυτανικού Συμβουλίου του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών της 10/6/2008, οι εκλογές για την ανάδειξη των Προέδρων και των Αναπληρωτών Προέδρων των Τμημάτων: α) Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών, β) Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, γ) Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας, δ) Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας και ε) Στατιστικής, για τα ακαδ. έτη 2008-2009 και 2009-2010, θα διεξαχθούν στις 30 Ιουνίου 2008, ημέρα Δευτέρα, σύμφωνα με τους ισχύοντες νόμους και τον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας του ΟΠΑ.
Οι εκλογές αυτές θα διεξαχθούν για πρώτη φορά με το σύστημα της καθολικής ψηφοφορίας, δηλ. όλα τα μέλη των διαφόρων επιμέρους κατηγοριών της πανεπιστημιακής κοινότητας θα έχουν δικαίωμα να συμμετάσχουν στην ψηφοφορία για την ανάδειξη των αιρετών Προέδρων και Αναπληρωτών Προέδρων. Θεωρώ ότι το συγκεκριμένο μέτρο, άσχετα με τα άλλα προβλήματα και τις δυσλειτουργίες που έχει δημιουργήσει ο νέος Νόμος Πλαίσιο στα Ελληνικά Πανεπιστήμια, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση της βελτίωσης του δημοκρατικού χαρακτήρα της ψηφοφορίας και της ανάδειξης της πλέον αντιπροσωπευτικής εκπροσώπησης στα όργανα διοίκησης του Πανεπιστημίου.
Ελπίζω ότι οι φοιτητές του Πανεπιστημίου μας, με την ωριμότητα που τους διακρίνει στην αντιμετώπιση κρίσιμων προβλημάτων που διέρχεται το Οικονομικό Πανεπιστήμιο ειδικότερα αλλά και η τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Ελλάδα γενικότερα και την ευαισθησία τους στη διατήρηση και ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών, θα κατανοήσουν τη σημασία της συμμετοχής τους στις εκλογές αυτές και θα προσέλθουν για την εκπλήρωση του δημοκρατικού τους δικαιώματος και την ανάδειξη των Προέδρων και Αναπληρωτών Προέδρων στα πέντε Τμήματα που αναφέρθηκαν παραπάνω.
Θα ήθελα να επισημάνω ότι στην περίπτωση που οι φοιτητές δεν θα συμμετάσχουν στην διαδικασία εκλογής των Προέδρων και Αναπληρωτών Προέδρων ή/και δημιουργηθούν προβλήματα στην ομαλή ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας, είναι πολύ πιθανόν να προκύψουν έντονα προβλήματα στην περαιτέρω ομαλή ακαδημαϊκή, οργανωτική και διοικητική λειτουργία των Τμημάτων, με απρόβλεπτες επιπτώσεις σε όλα τα μέλη των Τμημάτων αυτών.
Για τους παραπάνω λόγους ζητώ από τους φοιτητές του ΟΠΑ να δείξουν και πάλι την ωριμότητα που απαιτείται και να συμμετάσχουν μαζικά στην ψηφοφορία για την ανάδειξη Προέδρων και Αναπληρωτών Προέδρων.
Ο ΠΡΥΤΑΝΗΣ
Καθηγητής ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ Π. ΠΡΑΣΤΑΚΟΣ
Δεν βλέπω για Πληροφορική ή μου φαίνεται

Re: Εκλογές Προέδρων 2008
Posted: Tue Jun 24, 2008 12:42 pm
by proskopos
XoXo... Βλέπω μεγάλη μπόρα... Αν και το συγκεκριμένο θέμα είναι προς την σωστή κατεύθυνση (κατα την δική μου άποψη), προβλέπω το επόμενο ακαδημαικό έτος να γίνει ζηλευτό ακόμα και στην Ζιμπάμπουε....
Re: Εκλογές Προέδρων 2008
Posted: Tue Jun 24, 2008 12:46 pm
by marios
proskopos wrote:XoXo... Βλέπω μεγάλη μπόρα... Αν και το συγκεκριμένο θέμα είναι προς την σωστή κατεύθυνση (κατα την δική μου άποψη), προβλέπω το επόμενο ακαδημαικό έτος να γίνει ζηλευτό ακόμα και στην Ζιμπάμπουε....
++++++++++++++
Re: Εκλογές Προέδρων 2008
Posted: Tue Jun 24, 2008 12:58 pm
by ultimate_aektzis
Δεν βλέπω για Πληροφορική ή μου φαίνεται

Περσι εξελεγη ο Μαγειρου για δευτερη συνεχομενη φορα.Νομιζω το 2010 θα εχουμε παλι,ανα τρια χρονια πανε.Ας με διορθωσουν αν ειμαι λαθος
Re: Εκλογές Προέδρων 2008
Posted: Wed Jun 25, 2008 10:34 am
by The Punisher
Δεν είναι χαζό να με καλούν εμένα ως Πληροφορικάριο να ψηφίσω για πρόεδρο του ΔΕΤ ας πούμε? Μήπως αφορά τους φοιτητές των εκάστοτε τμημάτων ?
Re: Εκλογές Προέδρων 2008
Posted: Wed Jun 25, 2008 10:50 am
by ultimate_aektzis
Ψηφιζουμε προεδρους αλλων τμηματων

?Εχει καποιος διαθεσιμο το νομο να τσεκαρουμε?
Re: Εκλογές Προέδρων 2008
Posted: Thu Jun 26, 2008 1:06 am
by tZoLe
νομίζω δεν μπορούμε να ψηφίσουμε εμείς για τα υπόλοιπα τμήματα, όπως δεν ψηφίζουν και τα μάλη ΔΕΠ της πληροφορικής για τα άλλα τμήματα.
Re: Εκλογές Προέδρων 2008
Posted: Thu Jun 26, 2008 2:15 am
by Vag_plir
Απ' όσο ξέρω οι φοιτητές ψηφίζουν για πρόεδρο του τμήματός τους...
Στην Πληροφορική εκλογές είχαν γίνει πέρισυ όπου εκλέχθηκε για δεύτερη φορά (διετείς θητείες με μέγιστο 2 συνεχόμενες) ο κ. Μαγείρου.
Θεωρώ πάντως ότι ο νόμος κινείτε στε λάθος κατεύθυνση και εντοπίζει σε λάθος σημεία τις δυσλειτουργίες και τα κενά του ισχύοντος συστήματος
Re: Εκλογές Προέδρων 2008
Posted: Thu Jun 26, 2008 10:41 am
by tZoLe
Vag_plir wrote:
Θεωρώ πάντως ότι ο νόμος κινείτε στε λάθος κατεύθυνση και εντοπίζει σε λάθος σημεία τις δυσλειτουργίες και τα κενά του ισχύοντος συστήματος
Σε αυτό μπορεί να μην έχεις άδικο. Το πνεύμα του νόμου μπορεί να κινείται σε λάθος κατεύθυνση, αλλά το συγκεκριμένο μέτρο γιατί δεν είναι σωστό? Εμένα μου φαίνεται πολύ καλό, καθώς ενισχύει την δημοκρατία του πανεπιστημίου και ενδυναμώνει το λόγο των οργάνων διοίκησης του.
Re: Εκλογές Προέδρων 2008
Posted: Thu Jun 26, 2008 1:40 pm
by The Punisher
βασικά την παραπάνω ερω΄τηση-διαπίστωση την έγραψα γιατί το κείμενο δεν ξεκαθάριζε κάτι. Ευχαριστώ

Re: Εκλογές Προέδρων 2008
Posted: Sun Jun 29, 2008 5:27 am
by Vag_plir
@τζολε
1.Κρύβει κινδύνους στρέβλωσης της εκπαιδευτικής διαδικασίας καθώς πλέον ο καθηγητής θα κάνει μάθημα στο εκλογικό του σώμα.
2.Οι εκπρόσωποι φοιτητών είναι υποχρεωμένοι να λογοδοτούν στους συμφοιτητές τους για τις επιλογές και για την δράση τους μέσα στο Πανεπιστήμιο, ενώ ο μέσος φοιτητής κοιτάει το (καλώς εννοούμενο ή μη) συμφέρον του.
3.Η καθολική ψηφοφορία θα τοποθετεί στο "απυρόβλητο" τον εκλεγμένο πρόεδρο-πρύτανη.
4.Δεν υπάρχουν αντικειμενικά κριτήρια και αρκετές παραστάσεις στον μέσο φοιτητή για να κάνει επιλογή για την διοίκηση του Πανεπιστημίου/τμήματος. Είναι διαφορετικό πράγμα η εκπαιδευτική ικανότητα ενός καθηγητή με την διοικητική του ικανότητα.
Εν ολίγης ΝΑΙ το πρόβλημα της διαφθοράς είναι υπαρκτό ΑΛΛΑ ο νέος νόμος όχι μόνο δεν προσφέρει λύσεις αλλά μπορεί να δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα. Η λύση για εμένα είναι ενίσχυση στους θεσμούς της διαφάνειας. Ένα πιο συγκεκριμένο παράδειγμα είναι οι φάκελοι των Μεταπτυχιακών οι οποίοι παραμένουν κλειστοί με αποτέλεσμα να μην μπορεί κανένας να δει το ποιοι και με ποια κριτήρια γίνονται δεκτοί στα Μεταπτυχιακά καθώς και τους οικονομικούς απολογισμούς τους...
Re: Εκλογές Προέδρων 2008
Posted: Sun Jun 29, 2008 10:08 am
by sandra
Vag_plir wrote:4.Δεν υπάρχουν αντικειμενικά κριτήρια και αρκετές παραστάσεις στον μέσο φοιτητή για να κάνει επιλογή για την διοίκηση του Πανεπιστημίου/τμήματος. Είναι διαφορετικό πράγμα η εκπαιδευτική ικανότητα ενός καθηγητή με την διοικητική του ικανότητα.
Καλά αυτό με κάνει να νιώθω ότι οι παρατάξεις θεωρούν εντελώς καθυστερημένους τους απλούς φοιτητές. Εντελώς ανίκανους να πάρουν μια σοβαρή απόφαση. Και ίσως να είμαστε τελικά αν κρίνω από το χάλι που επικρατεί.

Re: Εκλογές Προέδρων 2008
Posted: Sun Jun 29, 2008 10:32 am
by marios
Vag_plir wrote:1.Κρύβει κινδύνους στρέβλωσης της εκπαιδευτικής διαδικασίας καθώς πλέον ο καθηγητής θα κάνει μάθημα στο εκλογικό του σώμα.
Και οι εκπρόσωποι των φοιτητών, φοιτητές δεν είναι; Δεν κάνει λοιπόν μάθημα στο εκλογικό του σώμα και σήμερα(απλά το εκλογικό σώμα είναι πολύ μικρότερο);
Re: Εκλογές Προέδρων 2008
Posted: Sun Jun 29, 2008 11:40 am
by The Punisher
Πάμε ένα ένα
Vag_plir wrote:1.Κρύβει κινδύνους στρέβλωσης της εκπαιδευτικής διαδικασίας καθώς πλέον ο καθηγητής θα κάνει μάθημα στο εκλογικό του σώμα.
Ενώ οι φοιτητικές εκλογές μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως υπόδειγμα! Καθόλου στρέβλωση, σοβαρές διαδικασίες κλπ... Άσε που μερικοί κάνουν παρέα με το εκλογικό τους σώμα. Είναι καταδικαστέοι κι αυτοί? Γιατί το ένα να θεωρείται φυσιολογικό και το άλλο όχι?
Vag_plir wrote:2.Οι εκπρόσωποι φοιτητών είναι υποχρεωμένοι να λογοδοτούν στους συμφοιτητές τους για τις επιλογές και για την δράση τους μέσα στο Πανεπιστήμιο, ενώ ο μέσος φοιτητής κοιτάει το (καλώς εννοούμενο ή μη) συμφέρον του.
Πραγματικά πιστεύεις ότι γίνεται αυτό? Πιστεύεις ότι έχει λογοδοτήσει έστω κι ένας
σοβαρά για το τι έγινε ή τι θα γίνει? Ή οι παρατάξεις είναι "ομάδες ανιδιοτέλειας" και το συμφέρον δεν υπάρχει σαν έννοια. Ίσα ίσα, το συμφέρον του φοιτητή (και μόνον) δε θα πρέπει να εξυπηρετείται στο Πανεπιστήμιο? (το ποιο είναι αυτό εξαρτάται με το πως θα ορίσεις την έννοια "φοιτητής")
Vag_plir wrote:3.Η καθολική ψηφοφορία θα τοποθετεί στο "απυρόβλητο" τον εκλεγμένο πρόεδρο-πρύτανη.
Και δε μας αρέσει αυτό? Ας τον βγάζουμε οι λίγοι-δικοί-experts-ανιδιοτελείς ψηφοφόροι. Και αν συμβεί και καμία στραβή θα έχουμε να λέμε "Ο Πρύτανης υποστηρίζει τα συμφέροντα της κυβέρνησης γιατί τον στήριξε η τάδε παράταξη". Μήπως το δικαίωμα του εκλέγειν και το ποιος το έχει είναι αυτό που ξεχωρίζει την ολιγαρχία από την δημοκρατία?
Vag_plir wrote:4.Δεν υπάρχουν αντικειμενικά κριτήρια και αρκετές παραστάσεις στον μέσο φοιτητή για να κάνει επιλογή για την διοίκηση του Πανεπιστημίου/τμήματος.
Πως το εννοείς αυτό? Τι κριτήρια δηλαδή χρειάζονται? Τι παραστάσεις?
Vag_plir wrote:Είναι διαφορετικό πράγμα η εκπαιδευτική ικανότητα ενός καθηγητή με την διοικητική του ικανότητα.
Δηλαδή το ποιόν κάποιου σαν καθηγητής, ο τρόπος που έχει διαχειριστεί το μάθημα, ο τρόπος σκέψης του, πράγματα δηλαδή τα οποία είναι προφανή για κάποιον που παρακολουθεί το μάθημα, δε μπορούν να σε προϊδεάσουν (έως και πολύ θα έλεγα) για τις ικανότητες (διοικητικές κ.α.) ενός ατόμου?
Με θλίβει που όλοι ζητούν αλλαγή (έχει πέραση στου νέους ψηφοφόρους), κανείς δε καταθέτει
σοβαρές προτάσεις αλλαγής, και στην εντέλει, όλοι είναι βολεμένοι με το υπάρχον σύστημα. Γιατί να μάχεσαι να αλλάξεις κάτι στο κάτω κάτω? Καλά δεν είμαστε και τώρα?

Re: Εκλογές Προέδρων 2008
Posted: Sun Jun 29, 2008 12:37 pm
by Costantine
.
Re: Εκλογές Προέδρων 2008
Posted: Sun Jun 29, 2008 2:29 pm
by Proxenos
The Punisher wrote:
Με θλίβει που όλοι ζητούν αλλαγή (έχει πέραση στου νέους ψηφοφόρους), κανείς δε καταθέτει
σοβαρές προτάσεις αλλαγής, και στην εντέλει, όλοι είναι βολεμένοι με το υπάρχον σύστημα. Γιατί να μάχεσαι να αλλάξεις κάτι στο κάτω κάτω? Καλά δεν είμαστε και τώρα?

Πες τα, λοιπόν. Όχι μόνο δεν έχουν σοβαρές προτάσεις, αλλά εν τέλει περνάει στους νέους το μήνυμα: "μην αλλάξετε τίποτα, γιατί ό,τι και να αλλάξουμε, χειρότερα θα είναι, αφού θα μας επιβάλλουν ό,τι θέλουν. Αφήστε τα καλύτερα όπως είναι." Αν αυτό δεν είναι ένα μήνυμα συντήρησης, ας μας πει κάποιος τι είναι. Φυσικά και έχουν ιδιοτελείς σκοπούς, πάνω απ'όλα όμως, δεν έχουν όραμα. Μόνο μπαμπούλες.
Re: Εκλογές Προέδρων 2008
Posted: Sun Jun 29, 2008 2:44 pm
by aguero88
Γιατί σε αυτήν τη χώρα όλα πρέπει να είναι άσπρο-μαύρο;
Σύμφωνοι το υπάρχον σύστημα εκλογικής προέδρων έχει κάποια προβλήματα που σχετίζονται με πιθανή δοσοληψία μεταξύ εκλεκτόρων και υποψηφίων. Και εκλέκτορες είναι και φοιτητές και καθηγητές...
Το σύστημα της καθολικής ψηφοφορίας είναι θετικό αλλά παρουσιάζει αρκετά προβλήμα...Π.χ τι παραστάσεις και πόσο "ώριμος" μπορεί να είναι ένας πρωτοετής φοιτητής; Π.χ δείτε τι έγινε στην Ιρλανδία με το δημοψήφισμα(δεν εξετάζω την ορθότητα η μη της ετυμηγορίας). Οι Ιρλανδοί είπαν ΟΧΙ χωρίς να ξέρουν(κατά μεγάλο ποσοστό) καν το περιεχόμενο της Συνθήκης...
Πρέπει να γίνει μια συζήτηση για τα υπέρ τα κατά και να βρεθεί μια μέση λύση...Π.χ ένας αλγόριθμος όπου συγκεκριμένη βαρύτητα θα έχει ενδεχομένως η καθολική ψηφοφορία οι εκπρόσωποι φοιτητών και οι καθηγητές(λέω εγώ τώρα)...
Γενικά μην τα βλέπουμε όλα άσπρο-μαύρο...
Επίσης, προς τους πραγματικά
ανεξάρτητους: Κάποιες "ανεξάρτητες" απόψεις εκφραζόμενες από "ανεξάρτητους" να ξέρετε ότι προκύπτουν από το "ανεξάρτητο" πολιτικό-κοινωνικό υπόβαθρο του κάθε "ανεξάρτητου"...Γιατί ο καθένας τα βλέπει από την δικιά του οπτική γωνία...
Φιλικά πάντα....

Re: Εκλογές Προέδρων 2008
Posted: Sun Jun 29, 2008 3:41 pm
by rapadder
Ένα σύστημα ψηφοφορίας είναι τόσο επιτυχημένο, όσο ώριμοι είναι οι ψηφοφόροι. Ο aguero88 θέτει σωστά το πρόβλημα με το παράδειγμα της Ιρλανδίας. Πρέπει οι φοιτητές να ενημερωθούν και να προσπαθήσουν να κρίνουν με βάση το (μακροπρόθεσμο) συμφέρον τους. Θα έλεγα λοιπόν ότι όλοι υποστηρίζουν το μέτρο με την προϋπόθεση ότι αυτό θα συνοδεύεται από ενέργειες που θα συντελέσουν στην ενημέρωση των φοιτητών (π.χ. ομιλίες, εκδηλώσεις, κλπ).
Υποθέτω ότι θα γίνουν τέτοιες εκδηλώσεις.
Σε σχέση με τους ανεξάρτητους, εντός ή εκτός εισαγωγικών. Κανένας δεν γεννήθηκε
tabula rasa, όλοι έχουμε επιρροές από το περιβάλλον μας κλπ. Εγώ χρησιμοποιώ τον όρο ανεξάρτητος για κάτι που δεν μπορεί να καλουπωθεί σε κάποια από τις γνωστές παρατάξεις. Σε αυτήν την περίπτωση θα ταίριαζε καλύτερα ο όρος
ανένταχτος. Από κει και πέρα το τι είναι ανεξάρτητο, "ανεξάρτητο" και τι όχι είναι στην κρίση του καθενός.
Re: Εκλογές Προέδρων 2008
Posted: Sun Jun 29, 2008 4:42 pm
by Theofaman
aguero88 wrote:Το σύστημα της καθολικής ψηφοφορίας είναι θετικό αλλά παρουσιάζει αρκετά προβλήμα...Π.χ τι παραστάσεις και πόσο "ώριμος" μπορεί να είναι ένας πρωτοετής φοιτητής; Π.χ δείτε τι έγινε στην Ιρλανδία με το δημοψήφισμα(δεν εξετάζω την ορθότητα η μη της ετυμηγορίας). Οι Ιρλανδοί είπαν ΟΧΙ χωρίς να ξέρουν(κατά μεγάλο ποσοστό) καν το περιεχόμενο της Συνθήκης...
"Υπερβολική δημοκρατία είναι ο φασισμός του λαού"

Re: Εκλογές Προέδρων 2008
Posted: Sun Jun 29, 2008 6:31 pm
by The Punisher
Π.χ τι παραστάσεις και πόσο "ώριμος" μπορεί να είναι ένας πρωτοετής φοιτητής;
Δεν καταλαβαίνω, γιατί αυτό όμως να μας ενοχλεί
μόνο για τις πρυτανικές εκλογές? Δηλαδή οι ίδιοι φοιτητές έχουν παραστάσεις για τις φοιτητικές, σωστά? Τόσα πάρτυ γίνονται, τόσες εκδρομές, πως να μην έχουν παραστάσεις
Σοβαρά τώρα, θεωρώ ότι
τα ίδια προβλήματα, που (σωστά) βρίσκεις στις προεδρικές εκλογές,
υπάρχουν (και σε αρκετά μεγαλύτερο βαθμό) και στις φοιτητικές, αλλά εκεί κανείς δεν ενοχλείται.
Re: Εκλογές Προέδρων 2008
Posted: Sun Jun 29, 2008 7:04 pm
by ultimate_aektzis
The Punisher wrote:Π.χ τι παραστάσεις και πόσο "ώριμος" μπορεί να είναι ένας πρωτοετής φοιτητής;
Δεν καταλαβαίνω, γιατί αυτό όμως να μας ενοχλεί
μόνο για τις πρυτανικές εκλογές? Δηλαδή οι ίδιοι φοιτητές έχουν παραστάσεις για τις φοιτητικές, σωστά? Τόσα πάρτυ γίνονται, τόσες εκδρομές, πως να μην έχουν παραστάσεις
Σοβαρά τώρα, θεωρώ ότι
τα ίδια προβλήματα, που (σωστά) βρίσκεις στις προεδρικές εκλογές,
υπάρχουν (και σε αρκετά μεγαλύτερο βαθμό) και στις φοιτητικές, αλλά εκεί κανείς δεν ενοχλείται.
++++
Re: Εκλογές Προέδρων 2008
Posted: Sun Jun 29, 2008 8:02 pm
by aguero88
Καταρχάς παίρνεις μια φράση μου από όλο το post και την σχολιάζεις με μανία ενώ δεν βλέπω να κάνεις το ίδιο και με την κεντρική ιδέα του post...Αν εσύ ψηφίζεις με βάση τα party δεν το ξέρω. Αν πάλι δεν ψηφίζεις στις φοιτητικές εκλογές τότε είσαι απλά επικίνδυνος για την δημοκρατία...
Οι φοιτητικές εκλογές έχουν και αυτές τα αρνητικά τους και σε καμία περίπτωση η συζήτηση για το πως θα καλυτερεύσει ο θεσμός έχει σταματήσει...Επίσης συγκρίσεις δύο ανόμοια πράγματα...Το διακύβευμα είναι διαφορετικό σε κάθε περίπτωση...
Εγώ έκανα μια πρόταση που την επεξεργάστηκα λίγα δευτερόλεπτα για το πως θα μπορούσαν να είναι οι πρυτανικές εκλογές...
Μέχρι αυτές να έρθουν(δηλαδή μέχρι αύριο) εγώ απλά θα γελάω....
Θα γελάω γιατί η αυριανή εκλογική διαδικασία στο τέλος της εξεταστικής ημέρα εξετάσεων κατακαλόκαιρο με ένα εκλογικό σώμα που προπάντων δεν έχει ενημερωθεί θα αποτελεί για κάποιους γιορτή της δημοκρατίας...
Είμαι σίγουρος ότι αύριο η κουβέντα θα αποπροσανατολιστεί και θα ψάχνουμε πάλι τις κάλπες....
Σε αυτή την χώρα τελικά εκτός από καρεκλολάγνοι και καρεκλοκεύνταυροι είμαστε και εκλογολάγνοι....