Ιδιωτικά Ξένα Πανεπιστήμια VS Ελληνικά Πανεπιστήμια

Συζητήσεις σχετικές με την λειτουργία του Πανεπιστημίου και του Τμήματος, νέα, αποφάσεις συγκλήτου, αποφάσεις συνελεύσεων πληροφορικής. Γενικότερα ό,τι έχει σχέση με τον Πανεπιστημιακό χώρο.
Post Reply
dimitra
Mbyte level
Mbyte level
Academic status: MSc
Ιδιωτικά Ξένα Πανεπιστήμια VS Ελληνικά Πανεπιστήμια

Post by dimitra » Tue Dec 07, 2004 9:34 am

Δεν ξέρω αν φαίνεται ρατσιστικό αλλά εκνευρίζομαι όταν άτομα που έχουν τελειώσει ή που σπουδάζουν σε ιδιωτικά πανεπιστήμια ή έχουν τελειώσει έξω πληροφορική φαίρονται σαν να είναι ανώτεροι από κάποιον σαν κι εμάς που του βγήκε η πίστη να περάσει σε ένα ελληνικό ΑΕΙ ή ΤΕΙ :evil: .Μπορεί να ξέρουν περισσότερα, μπορεί να είναι και καλύτεροι κάποιοι απ'αυτούς δε λέω,άλλωστε στο χώρο της πληροφορικής έχω αρχίσει να δέχομαι ότι αυτό που έχει σημασία είναι μόνο τι ξέρεις και όχι τι έχεις τελειώσει :???: .Έχω αρχίσει να νιώθω σχεδόν μειονεκτηκά, τελικά τι τους μαθαίνουν περισσότερο και έχουν όλοι τέτοιο "τουπέ" :shock: ;Δεν φαντάζεστε πόσο εκνευρίζομαι :evil: :evil: .Δηλαδή δεν μετράει καθόλου αν έχεις τελειώσει ελληνικό Πανεπιστήμιο :?: ;Αφήστε αυτή η εμμονή να χρησιμοποιούν αγγλικούς όρους για τα πάντα!!!Και άντε δέχομαι ότι η ορολογία στον συγκεκριμένο τομέα είναι κυρίως αγγλική αλλά δεν φαντάζεστε τι γέλιο ρίχνουν όλοι αυτοί αν τολμήσεις να χρησιμοποιήσεις ελληνικό όρο για οτιδήποτε για να φανταστείτε ούτε καν τους ξέρουν!!!!!Έχει αρχίσει η κατάσταση να με εξοργίζει :mad: .Δεν θέλω να μειώσω κανέναν,αλήθεια μπορεί πολλοί απ'αυτούς να είναι και καλύτεροι από εμένα αλλά ήμαρτων όχι να φέρονται λες και αν έχεις τελειώσει σε ξένο πανεπιστήμιο είσαι κορυφαίος και αν έχεις τελειώσει ελληνικό είσαι τίποτα.Νομίζω ότι είναι ο τρόπος τους να καλύπτουν το γεγονός ότι δεν κατάφεραν να περάσουν εδώ στη σχολή που ήθελαν και ο τρόπος των ιδιωτικών σχολών και των ιδιωτικών πανεπιστημίων κυρίως των ενχώριων να τους τονώνουν το ηθικό και να προβάλλονται.Δεν ξέρω αν συμφωνείται ή διαφωνείται με αυτά που λέω, δεν ξέρω αν έχετε άλλες εμπειρίες πάνω στο θέμα πάντως εμένα το θέμα έχει αρχίσει να με προβληματίζει έντονα :smt012 :smt099 !!!
Η τιμωρία του ψεύτη δεν είναι ότι δεν τον πιστεύουν, αλλά ότι αυτός δεν μπορεί να πιστέψει.

Σω, Τζορτζ Μπέρναρντ
TaRaNTuLa
Gbyte level
Gbyte level
Academic status: PhD

Post by TaRaNTuLa » Tue Dec 07, 2004 10:16 am

Ποιος σε πείραξε Δημητρούλα μου να τον δείρω;!;!;! :-D

Δεν έχεις άδικο...Σε συζητήσεις μου με άτομα που έχουν τελειώσει στο εξωτερικό,αρκετοί από αυτούς (όχι όλοι),ό,τι λέγανε το παρουσιάζαν σαν να ήταν κάτι το πρωτότυπο,το μοναδικό,κάτι το οποίο συνέλαβαν οι ίδιοι...(εν τω μεταξύ μερικά από αυτά που έλεγαν,ΔΕΝ υπάρχουν πιο απλά και κοινά πράγματα).Τίποτα μωρέ,απλά παίρνουν λίιιιγο αέρα τα μυαλά τους και αυτό μόνο.Κάποιοι σίγουρα βγαίνουν καλύτεροί μας αλλά όπως λέω και εγώ "στη δουλειά θα δούμε ποιος θα είναι ο καλύτερος",και αναφέρομαι στο θέμα της αποδοτικότητας και ευελιξίας στο χώρο εργασίας...
Tamiya rulezZz....

TL-01 Full Carbon, TL-01 Upgraded, FF-01 Upgraded, M03, CC-01, ΤΤ-01 TypeE, Volvo και Scania Trucks και η λίστα συνεχίζεται...
ttoppouzokypraios
Kilobyte level
Kilobyte level

Post by ttoppouzokypraios » Tue Dec 07, 2004 2:17 pm

Το παράπονο σου dimitra χωρίζεται σε δύο θέματα. Α) Στο "Τέλειωσα έξω και νομίζω πως κρατώ τον Θεο απ'τα @@" :lol: και Β) στην (ηλίθια κατά τη γνώμη μου) συνήθεια του κάθε καθηγητή στην ελλάδα να βαφτίζει την ξένη ορολογία της επιστήμης μας με ότι λέξη του κατεβεί.

Στο πρώτο θέμα δεν υπάρχει τίποτα να κάνεις. Απλά ένα "θα τα πούμε στον χώρο εργασία" αρκεί. Αυτά που μαθαίνουμε είναι υπεράρκετα και πολλές φορές πολύ πιο αναλυτικά από ότι διδάσκεται σε πανεπιστήμιαστο εξωτερικό (πχ στο μάθημα εκμάθησης C++ να μαθαίνουμε για λίστες και δέντρα και ουσιαστικά να κάνουμε τη μισή ύλη του μαθήματος Δομές Δεδομένων σε 2-3 μαθήματα)

Στο δεύτερο δυστυχώς συμφωνώ μαζί με τους ξιπασμένους γνωστούς σου. Οι ξένοι σεβάστηκαν την Ελληνική ορολογία στις περισσότερες επιστήμες και έτσι βλέπουμε όλη η Ιατρική και Μαθηματική ορολογία να είναι καθαρές Ελληνικές λέξεις. Αυτό ήταν λογικό αφού οποιοσδήποτε ήθελε να κάνει έρυενα σε αυτούς τους τομείς έπρεπε να ανατρέξει σε Ελληνική Βιβλιογραφεία μερικών χιλιάδω χρόνων.

Τώρα στη πληροφορική συμβαίνει το τραγελαφικό κάθε καθηγητής που ασχολείται με ένα αντικείμενο να επινοεί δικές του λέξεις με αποτέλεσμα να μαθαίνουμε το κάθε αντικείμενο της επιστήμης μας με χίλια δυό διαφορετικά και αμφιβόλου χρηστικότητας ονόματα, πράγμα που προκαλεί τρομερή σύγχιση, τόσο στα πρώτα βήματα μας όσο και όταν χρειαστεί να ανατρέξουμε σε ξένη βιβλιογραφία και δεν καταλαβαίνουμε το Χριστό μας σε τι αναφέρονται αφού δεν έχουμε συναντήσει αυτή την ορολογία. Ειδικά το τελευταίο μας καθιστά "ανάπηρους" και αντιπαραγωγικούς σε ένα πολύ συμαντικό τομέα: την έρευνα: Θα ήταν πολύ πιο απλό να σεβαστούν την ξένη ορολογία και να ελληνοποιήσουν τις ξένες λέξεις...
"I'm not smart enough to debate you
point to point but I have the feeling
that 60% of what you say is crap"
David Letterman
dimitra
Mbyte level
Mbyte level
Post by dimitra » Tue Dec 07, 2004 2:42 pm

Έτσι όπως το θέτεις έχεις δίκιο για το δεύτερο σκέλος αλλά δεν είναι μόνο στην ορολογία που συμβαίνει αυτό αλλά στα πάντα σε σχέση με την πληροφορική.Φοβάμαι πως δεν είναι όλα ορολογία!Δεν είναι αρρώστιες για να τις λέμε σωστά και να μην υπάρχει άλλη λέξη!!!Δεν είναι θέμα μετάφρασης!Είναι θέμα ότι όλοι πέφτουμε στην παγίδα να θεωρούμε ότι κάποιες λέξεις είναι ορολογία, ενώ στην ουσία δεν είναι!Ίσως και να είμαι λάθος...
Η τιμωρία του ψεύτη δεν είναι ότι δεν τον πιστεύουν, αλλά ότι αυτός δεν μπορεί να πιστέψει.

Σω, Τζορτζ Μπέρναρντ
ttoppouzokypraios
Kilobyte level
Kilobyte level

Post by ttoppouzokypraios » Tue Dec 07, 2004 3:04 pm

dimitra wrote:Έτσι όπως το θέτεις έχεις δίκιο για το δεύτερο σκέλος αλλά δεν είναι μόνο στην ορολογία που συμβαίνει αυτό αλλά στα πάντα σε σχέση με την πληροφορική.Φοβάμαι πως δεν είναι όλα ορολογία!Δεν είναι αρρώστιες για να τις λέμε σωστά και να μην υπάρχει άλλη λέξη!!!Δεν είναι θέμα μετάφρασης!Είναι θέμα ότι όλοι πέφτουμε στην παγίδα να θεωρούμε ότι κάποιες λέξεις είναι ορολογία, ενώ στην ουσία δεν είναι!Ίσως και να είμαι λάθος...
Γιατί τις ιατρικές λέξεις τις θεωρείς πιο σημαντικές από αυτές της επιστήμης μας. Αυτές όπως και να σου τις πούνε θα πας να ανοίξεις λεξικό για να δεις τι σημαίνουν. Εκτός από τους γιατρούς ο υπόλοιπος κόσμος θα δεν θα έρθει ποτέ του αντιμέτοπος με τις περισσότερες ιατρικές λέξεις.

Τις "δικές μας" όμως τις βλέπει ο μέσος άνθρωπος μερικές φορές την μέρα!
Θα σου δώσω ένα πολύ απλό και όχι τόσο σημαντικό παράδειγμα:
Γιατί όταν, σαν απλός χρήστης, θα πιάσω ένα virus (ναι virus και όχι ιό!!!) και ψάχνω στο site (ναι site και όχι ιστοσελίδα) της Symantec για τη μέθοδο αντιμετόπισης του να μην βγάζω νόημα? Γιατί το Control Panel που αναφέρει ο αμερικάνος να μην το βρίσκω πουθενά στον υπολογιστη μου? και αυτό το "Desktop" τι στο ****** είναι? My Documents? Ρε γ****ο δεν υπάρχει στοn υπολογιστή μου! ΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ!!!!

Σκέφτου τι έχει να γίνει τη πρώτη φορά που ο καημένος ο φοιτητής πληροφορικής θα προσπαθίσει να ανοίξει ένα αγγλικό βιβλίο πληροφορικής!

Σκέφτου επίσης πως ενώ ο Κάβουρας είναι μέλος της επιτροπής της ΕΛΟΤ που ασχολείτε με την Ελληνική ορολογία στη πληροφορική, όταν είμουν στο δεύτερο έτος (και ακόμα έγγραφε το βιβλίο του της Java) σε πάρα πολλές περιπτώσεις ρωτούσε την άποψη μας για το πως πρέπει να μεταφράσει κάποια λέξη από την ξένη ορολογία. Σκέφτου ακόμα τι γίνεται με τους καθηγητές που την έχουν γραμμένη την ΕΛΟΤ στα... παλιά τους τα παπούτσια :shock:

Συμφωνούμε πως δεν είναι θέμα ορολογίας! Είναι θέμα σεβασμού μιας επιστήμης η οποία σε μεγάλο βαθμό αναπτύσσεται ακόμα και στην οποία η Ελλάδα (εκτος μερικών εξαιρέσεων) προσπαθεί να ακολουθήσει. Με το να προσπαθούμε να Ελληνοποιήσουμε κάποια πράγματα καθιστούμε ακόμα πιο δύσκολη την ανάπτυξη της και την εξάπλωση της στην Ελλάδα...
"I'm not smart enough to debate you
point to point but I have the feeling
that 60% of what you say is crap"
David Letterman
ailouros
Gbyte level
Gbyte level
Academic status: Alumnus/a

Post by ailouros » Tue Dec 07, 2004 3:20 pm

Θα ξεκινήσω πρώτα από το θέμα της γλώσσας.Οι περισσότερες λέξεις είναι αγγλοσαξονικές πατέντες οπότε είναι λογικό να χρησιμοποιείται ο αγγλικός όρος.Θυμάμαι σε ένα βιβλίο του Κάβουρα(οργάνωση μάλλον) που είχε μεταφράσει τα πάντα και ομολογώ το αποτέλεσμα δεν μου άρεσει.Αν προϋπάρχει αντίστοιχη λέξη και είναι δόκιμη μπορούμε να την χρησιμοποιούμε (πχ. υπολογιστής αντί computer) αλλά να λέμε "πόσες διφυοσυλλαβές χωράει αυτός ο πτηκτός δίσκος;" ακούγεται λίγο άσχημο.
Στο δεύτερο θέμα πιστεύω dimitra δεν υπάρχει λόγος να νιώθεις μειονεκτικά.Αν κάποιος δεν έχει τελειώσει στα μεγάλα Πανεπιστήμια της Αμερικής δεν βρίσκω τον λόγο να κοκορεύεται.Δηλαδή τι;Η Αγγλία που είναι για την Πληροφορική ότι η Ρουμανία για τους γιατρούς είναι η Μέκκα της Επιστήμης επειδή κάποιοι είναι ψωναρες; Δεν θα παινέψω το σπίτι μου το οποίο και αυτό είναι λίγο ετοιμόρροπο όμως κάποιες αντικειμενικά χτυπητές διαφορές υπάρχουν.
Ξέρω μια στις διακόσιες περιπτώσεις παιδιών που πήγαν έξω χωρίς να δώσουν καν πανελλήνιες.Αυτοί προφανώς σπούδασαν σε καλό Πανεπιστήμιο και επειδή δεν είναι γεμάτοι ανασφάλεις δεν θα έρθουν ποτέ να σου πουλήσουν μούρη.Οι υπόλοιπες περιπτώσεις έχουν μια άγρια ποκιλλία αλλά ένα κοινό.Είναι αποτυχώντες των πανελληνίων( και όταν λέμε αποτυχώντες όχι σε τμήμα πρώτης επιλογής αλλά σε ΑΕΙ).Έχω συναντήσει πολλούς συμμαθητές μου οι οποίοι πάλευαν να περάσουν την τάξη κάθε χρόνο και τελείωσαν με απολυτήριο 9 και που σπουδάζουν Πληροφορική ή Οικονομικά στην Βρετανία.Και δεν είναι τυχαίο ότι ακριβώς αυτή η κατηγορία ανθρώπων ,οι αποτυχώντες έχουν και τις περισσότερες ανασφάλειες και κοιτάν να αποδείξουν ότι είναι καλύτεροι.Για μένα η αποτυχία δεν είναι ρετσινιά ούτε κακό(μάλλον καλό είναι ) γι'αυτούς είναι κατάρα.Και είναι γιατί η οικογένεια τους νιώθει ντροπή που δεν θα γίνουν επιστήμονες.Γι'αυτό πάμε στην Αγγλία να μπορούν και οι γονείς να καμαρώνουν.
Όλα αυτά εξηγούν γιατί σου την μπαίνουν dimitra ομως σε καμιά περίπτωση δεν τα δικαιολογούν.Τα πτυχία τοςυ είναι 3χρονα και τα μαθήματα που περνάν είναι το πολύ 25 ,ενώ είναι τόσο εξειδικευμένα που η λέξη επιστήμονας χάνει το νόημά της.Μπορεί να υπερτερούν σε εγκαταστάσεις,διδακτικό προσωπικό κλπ όμως σε καμία περίπτωση ένα ιδιωτικό κολλέγιο-πανεπιστήμιο δεν μπορεί να συγκριθεί με ένα κρατικό στην Ελλάδα.Όσο για το τι ξέρουν.Σε φοιτητή καλού Πανεπιστημίου της Αγγλίας είχα δείξει μια εργασία στις Δομές Δεδομένων (την εκφώνηση) και δεν καταλάβαινε τίποτα.Κάνουν επίλυση δευτοροβάθμιων εξισώσεων κλπ. στα Μαθηματικά ενώ έχω πάει σε κανά δυο να τους εγκατασήσω τους drivers του netmod και να τους περάσω την java όταν είναι ήδη τρίτο έτος.Και συνήθως αυτοί είναι οι ψωνάρες γιατί υπάρχουν και παιδιά σεμνά και ταπεινά ή που τελοσπάντων έχουν επαφή με το αντικείμενο και που δεν κοιτάν να το παίξουν ανώτεροι.Αυτά στα προπτυχιακά τους που είναι παιδικός σταθμός.
Στην αγορά πλεονεκτούν στο θέμα γλώσσας και μόνο.
Πάντως και μένα μου ανάβουν τα λαμπάκια γι'αυτό και έγραψα ολόκληρη έκθεση.(σε λίγο θα μας πουν ότι πήγαν στην καταβόθρα της αποτυχίας επειδή το ήθελαν όχι επειδή τους έστειλαν συστημένους μετά τις πανελλήνιες...)
dimitra
Mbyte level
Mbyte level
Post by dimitra » Tue Dec 07, 2004 3:39 pm

Νομίζω ότι είσαι υπερβολικός ttoppouzokypraios!Το ότι δεν ξέρουν αγγλικά δεν σημαίνει ότι το MyDocuments δεν μπορεί να είναι τα έγγραφα μου!Μην τρελαθώ ότι αυτό είναι ορολογία :???: !Ναι συμφωνώ για μερικά που όταν μεταφράζονται είναι τραγελαφικά και δεν καταλαβαίνεις τίποτα!Δεν λέω να μείνουμε πίσω αλλά μην είμαστε υπερβολικοί μόνο η υπερβολή με πειράζει!Δεν λέω να αρχίζουμε να τα λέμε όλα στα ελληνικά.
ailouros νομίζω ότι όσο αφορα το δεύτερο θέμα είσαι ακριβώς μέσα στη σκέψη μου και σ'αυτό που με εξοργίζει!!!!!!Όσο για το πρώτο δεν λέω κάτι διαφορετικό απλά η υπερβολή και από τα δύο άκρα είναι άσχημη :cool:

Σω, Τζορτζ Μπέρναρντ
silegav
Venus Project Founder
Venus Project Founder

Post by silegav » Tue Dec 07, 2004 4:49 pm

Εγώ θα σου πω το άλλο. Αν κάποια στιγμή στην ξαναπούνε για το επίπεδο σου, προκάλεσε τους και πες τους να προσπαθήσουν να σου πουν πως θα έκαναν μια από τις εργασίες που έχεις κάνει εσύ στο πρώτο έτος.
Το θεωρώ αμφίβολο να μπορούν να φτιάξουν κάτι από αυτά (πχ το φίλτρο που είχαμε φτιάξει στην C++).
Για το θέμα της ορολογίας είμαι της άποψης ότι απλά δεν χρειάζεται η ελληνική ορολογία, ή τουλάχιστον απλά να υπάρχει κι όχι να διδάσκεται σαν κύρια ορολογία.
Το να είσαι προσκολλημένος στην ορολογία που δεν χρησιμοποιείται σε όλον τον κόσμο και ειδικά σε μια επιστήμη στην οποία το κύριο εργαλείο της είναι το (αγγλόφωνο) Internet, δημιουργεί πρόβλημα.
PaP
Venus Project Founder
Venus Project Founder

Post by PaP » Tue Dec 07, 2004 6:33 pm

Παιδιά η πληροφορική είναι η πρώτη διεθνοποιημένη επιστήμη και έχει παγκόσμια βάση οπότε συνεπώς να χρησιμοποιήται και η αγγλική και πραγματικά εμένα με ξενερώνουν πολλές φορές οι ελληνικοί όροι, απλά δεν κολλανε. Φυλλομετρητής πχ. Οσο για τις σχολές τις έξω όλα είναι μύθοι. Δειτέ απλά τις εργασίες που κάνουμε. Ενδεικτικά στα καλύτερα πανεπιστήμια και όχι κάτι κωλοσχολές σε αγγλικά χωριά έχουν τις ίδιες με μας ή μάλλον εμείς έχουμε τις ίδιες με αυτούς, απλά πρέπει και εμείς οι ίδοι να δούμε πώς να φαίνεται το πανεπιστήμιο μας. Οτα λέω φαίνεται εννοώ έρευνες κλπ κλπ
Proxenos
Gbyte level
Gbyte level

Post by Proxenos » Wed Dec 08, 2004 6:43 pm

Κάνουμε όλοι σαν μικρά παιδιά... Για τα αγγλικά πανεπιστήμια δε θαπω πολλά, γιατί δε θα μου έφταναν ούτε δέκα σελίδες... Δύο πράγματα μόνο:

1. Όποιον και να πρωτογνωρίσεις που έχει σπουδάσει σε αγγλικό Πανεπιστήμιο, το πρώτο πράγμα που θα μάθεις είναι οτι το Τμήμα του ήταν από τα καλύτερα... (Και κακό να ήταν θα στο έλεγε; )

2. Σε πολλά αγγλικά Πανεπιστήμια υπάρχουν τα λεγόμενα "overseas departments". Δηλαδή ειδικά τμήματα μόνο για αλλοδαπούς, το πτυχίο των οποίων ναι μεν φέρει το όνομα του τμήματος του Πανεπιστημίου, δεν έχει όμως καμία ισχύ στη Μ. Βρετανία. (Κοινώς, παρ'το και αντε να πας απο κει που ρθες...)

Και εν τέλει, δεν μπορώ να καταλάβω τα ερωτηματικά για την ανεργία. Σε αυτή τη χώρα καλώς ή κακώς τα Πανεπιστήμια δέχονται έναν ορισμένο αριθμό φοιτητών... Όταν έρχονται και άλλοι με σταθερό ρυθμό απ' έξω...

Και όσο για την ορολογία, παν μέτρον άριστον...
sudtuwup
Mbyte level
Mbyte level

Post by sudtuwup » Wed Dec 08, 2004 9:13 pm

Καλα ο ενας απο απο ιεκ οδοντοτεχνικης γινεται φαρμακοποιος στο Λοντον. Δεν νομιζω πια να μας ξεπερνουν τοσο πολυ. Ασε που κανουν κρα για τους αριστουχους αποφοιτους μας (λογικο ειναι). Παντως πιστευω οτι για να μπορεσεις να γινεις γιατρος μηχ. κτλ ε τοτε μπορεις και να περασεις εδω εστω στην τελευταια σχολη. Εκτος κι αν ολοι θελουν τα συγκ. αλλοδαπα τμηματα...
Image
Marauder
Kilobyte level
Kilobyte level

Post by Marauder » Wed Dec 08, 2004 9:53 pm

Μου φαίνεται πώς μερικά post σε αυτό το topic προσπαθούν να διακιολογήσουν τις προσωπικές επιλογές του καθενός μειώνοντάς των αν αυτές αντίκεινται με του αλλουνού. δλδ αν ισχύουν αυτά που λέτε 100% να υποθέσω πως τα επόμενα nobel, τα επόμενα βραβεία δημοσιεύσεων και οι μελλοντικές ανακαλύψεις θα προέλθουν από τον ελλαδικό πανεπιστημιακό χώρο;;

Δεν λέω φυσικά ότι είναι καλά όλα τα αγγλικά πανεπιστήμια αλλα αν μη τι άλλο τα μη τυχαία ιδρύματα στη Μ.Βρετανία είναι σαφώς περισσότερα από εδώ right ??? (Για να μην πώ για Αμερική και χάσουμε τη μπάλα.....)Και δεν μιλάω για τα ιδρυματάκια του κ***ου. Μιλάω για το Cambridge, την Οξφόρδη, το LBS, το LSE, το warwick, το UCL, το Εδιμβούργο και αρκετά άλλα ιδρύματα που αν μη τι άλλο δεν τα έχουμε στην Ελλάδα.....Ας τα αποκτήσουμε πρώτα και μετά ας το παίξουμε αυθεντίες έτσι;
PaP
Venus Project Founder
Venus Project Founder

Post by PaP » Wed Dec 08, 2004 11:03 pm

Το θέμα με το ελληνικό πανεπιστήμιο είναι ανοργανωσία και οι πελατιακές σχέσεις. Ολοι ξέρουμε πως μερικοί γίνονται καθηγητές, ποιοι κάνουν την έρευνα και τι ποιότητα αλλά φταίμε και εμείς που απλά λέμε να περάσουμε 2-3 μαθήματα να πάρουμε πτυχίο. Αλήθεια πόσοι θέλουν να μπούνε σε ερευνητικές ομάδες. Εδώ καλά καλά η πλειοψηφία δεν κάνει ένα post στο venus για κάποιο θέμα της επιστήμης. Δε λέω ότι το venus είναι ενδεικτικό αλλά δείχνει κάποιο ενδιαφέρον για την επιστήμη
rapadder
Gbyte level
Gbyte level
Post by rapadder » Wed Dec 08, 2004 11:54 pm

Προσυπογράφω τα όσα λές. Είναι θέμα νοοτροπίας. Πρέπει να σπρώξουμε τους φοιτητές στο να αγαπήσουν την επιστήμη τους και να μην αντιμετωπίζουν τα πάντα σαν αγγαρεία. Η αυτενέργεια είναι ευεργετική για την άνοδο του επιπέδου σπουδών και χαίρομαι που υπάρχει και το venus για να συμβάλλει σε αυτήν την προσπάθεια.

Θα μπορούσαμε να φτιάξουμε ομάδες εργασίας (2-3 πάνω σε διάφορα θέματα), οι οποίες θα παρουσιάζουν τα αποτελέσματα τους ή θα έχουν άλλα καθήκοντα (πχ τεχνική ομάδα εργασίας, που θα αναφέρει απλά βλάβες υπολογιστών στα CSLAB1 και 2) ή ομάδα εργασίας σχετική με το Linux, που θα υλοποιεί κάποιο project. Βέβαια σχεδόν όλοι έχουμε βεβαρυμένο πρόγραμμα άλλα σαν ιδέα φαίνεται καλή.
... Γράφτε κώδικα όσο είναι καιρός ...
ailouros
Gbyte level
Gbyte level

Post by ailouros » Thu Dec 09, 2004 1:22 am

Δεν λέω φυσικά ότι είναι καλά όλα τα αγγλικά πανεπιστήμια αλλα αν μη τι άλλο τα μη τυχαία ιδρύματα στη Μ.Βρετανία είναι σαφώς περισσότερα από εδώ right ??? (Για να μην πώ για Αμερική και χάσουμε τη μπάλα.....)Και δεν μιλάω για τα ιδρυματάκια του κ***ου. Μιλάω για το Cambridge, την Οξφόρδη, το LBS, το LSE, το warwick, το UCL, το Εδιμβούργο και αρκετά άλλα ιδρύματα που αν μη τι άλλο δεν τα έχουμε στην Ελλάδα.....Ας τα αποκτήσουμε πρώτα και μετά ας το παίξουμε αυθεντίες έτσι;
Δεν διαφωνούμε.Απλά πιστεύω ότι τα Πανεπιστήμια που αναφέρεις(τα μεγαθήρια σε τομείς έρευνας ,επιπέδου σπουδών ,νοοτροπίας) δεν θα δεχόταν ποτέ κάποιον φοιτητή ο οποίος τελείωσε το σχολείο του με απολυτήριο 9/20.Κυρίως κριτικάρουμε (φαντάζομαι δηλαδή) μια κατάσταση που δημιουργείται σε συνθήκες ιδιωτικής παιδείας .Επίσης κυρίως μιλάμε για την τάση της ελληνικής οικογένειας να "σπουδάζει τα παιδιά" είτε "παίρνουν τα γράμματα είτε όχι"(τα λέω κάπως λαϊκά).Είμαι σχεδόν σίγουρος ότι ένας άνθρωπος που μπορεί να γίνει αποδεκτός στο LSE από πλευράς δυνατοτήτων ,θα μπορεί να γίνει και θα προτιμήσει να γίνει δεκτός σε κάποιο Ελληνικό Οικονομικό Πανεπιστήμιο(ελάχιστοι είναι αυτοί που συνειδητά φεύγουν με την μία έξω).Image
AnINffected
Gbyte level
Gbyte level

Post by AnINffected » Thu Dec 09, 2004 1:47 am

Συμφωνώ απόλυτα πρώτα απ'όλα με την άποψη η πραγματική "δύναμη" του καθενός θα φανεί στη βιοπάλη!
Αλλά ακόμη και να μην ίσχυε αυτό, ειλικρινά δεν πιστεύω σε "ανώτερους, καλύτερους" ή "κατώτερους, χειρότερους" φοιτητές, ανθρώπους, όπως θές πέσ'το.Το γιατί δε μπορώ να το εξηγήσω εδώ γιατί θα βγώ τελείως off-topic...
Το θέμα είναι ότι οι "ξιπασμένοι γνωστοί σου" (ακόμη και άν είναι όντως "καλύτεροι", με την έννοια που δίνετε στη λέξη) θα έπρεπε να σέβονται περισσότερο τους/τις συναδέλφους τους, οι οποίοι/ές στην τελική μπορεί να ενδιαφέρονται πιό πολύ για αυτό που κάνουν απ'ότι εκείνοι οι ίδιοι ("οι ξιπασμένοι").
Το ότι ολοκλήρωσαν μια πιό αναγνωρισμένη (ή ακόμη και καλύτερη) σχολή δε μου λέει και πολλά για την "αξία" τους.Μπορεί το πρόγραμμα σπουδών τους να ήταν-γενικά μιλώντας-πιο απαιτητικό ή αντικειμενικά "ποιοτικό" και να έχουν περισσότερες & καλύτερες ευκαιρίες για στο ξεκίνημα της καριέρας τους:αυτό το δέχομαι.
Δε δέχομαι όμως να κοκορεύονται οτι τάχα είναι καλύτεροι, επειδή τελείωσαν την x ή y σχολή.Διότι ένα πανεπιστήμιο δε δημιουργεί καλούς φοιτητές αλλά τους αναδεικνύει.Δήλ. δίνει στους φοιτητές τα μέσα να διεργαστούν, να εξωτερικεύσουν και να εκμεταλλευτούν τις δυνατότητες που έχουν ούτως ή αλλιώς.

Στο άλλο σκέλος τώρα, όλοι έχουμε συνηθίσει να χρησιμοποιούμε τους όρους όπως τους πρωτομάθαμε...Π.χ. εγώ το Hard Disk το έμαθα ώς σκληρό δίσκο (όχι ως "Hard Disk" ή "δευτερεύουσα μνήμη), τη main memory ως μνήμη (σκέτο, όχι "κύρια"), το browser ως "browser" και όχι "φυλλομετρητή" και τη συνουσία ώς sex!!!
Τώρα στο πώς πιστεύω οτι θα'πρεπε να τη χρησιμοποιούμε, ακόμη αμφιταλαντεύομαι...Έχει τόση σημασία τελικά;
Πάντως αυτοί που σπουδάζουν έξω μπορεί να χρησιμοποιούν τις αγγλικές λέξεις από συνήθεια...Ειδικά όσοι έρχονται από Αγγλία/Αμερική.Δέν είναι απαραίτητο να το κάνουν λόγω ψώνιου.Άν όντως νοιώθουν άνετα, πολύ καλά κάνουν!Αν όχι όμως, έ, τότε... :smt032 (την ψωνίζουν εννοώ)

Μπορεί να μην είμαι ιδιαίτερα κατανοητός αλλά ήδη επεκτάθηκα πολύ...Άν έχετε απορίες ή αντιρρήσεις, τότε να το κουβεντιάσουμε! :smt021 :smt071 :-D
rappader wrote: Πρέπει να σπρώξουμε τους φοιτητές στο να αγαπήσουν την επιστήμη τους και να μην αντιμετωπίζουν τα πάντα σαν αγγαρεία
Συμφωνώ με τη νοοτροπία σας... :smt024 :smt023
The Analytical Engine has no pretensions to originate anything. It can do whatever we know how to order it to perform (...)
Ada Lovelace

Θέλω και εγώ να παίξω D&D λέμε!!! :-( :-(
semis19
Gbyte level
Gbyte level

Post by semis19 » Thu Dec 09, 2004 2:03 am

Σε αδρές γραμμές συμφωνώ μαζί σου AnINffected.
Παιδιά μη διαιωνίζεται τον κόνωπα τα πράγματα είναι απλά μαθηματικά ... είναι θέμα το πόσα κονδύλια δίνει η εκάστοτε χώρα στο να επενδύσει στην παιδεία της ... εμείς επειδή σε αυτό το ranking είμαστε στο πάτο μοιραία θα είμαστε πολύ πίσω από Αμερική (1η χώρα στα κονδύλια του κράτους), Φιλανδία (2η χώρα κτλ) ... , Αγγλιά κοκ
Αφού ξεκινάμε από το 0 σε πόρους + την παγαποντιά των Ελλήνων, + το σύστημα που είναι σαθρό κτλ κτλ όταν κάποιος θα τελειώνει ... princeton, mit, LSE, Yale, Cambridge και δε σημαζεύται εμείς θα σκίβουμε το κεφάλι ...
υγ: και μη πάτε μακριά πάρτε για πχ τους καθηγητές του τμήματός μας πόση διαφορά υπάρχει σε εκείνους που έκαναν διδακτορικό έξω με αυτούς που έκαναν εδώ ... είναι κοινή λογική ...
"Make way for the bad guy.", Al Pacino, Playing Tony Montana in Scarface
"Elementary, my dear Watson.",The adventures of Sherlock Holmes
"A boy's best friend is his mother.", Antony Perkins, Psycho
"P.M.P. Fight Hey, Juohmaru, you are a fighter of hope, P.M.P. Fight Put your love into machines ..." - Plawres SanShiro
rapadder
Gbyte level
Gbyte level
Post by rapadder » Thu Dec 09, 2004 9:30 am

Είναι θέμα κονδυλίων μέχρι ενός βαθμού, αλλά τα μεγάλα ξένα Πανεπιστήμια αντλούν τους έξτρα πόρους τους από ιδιωτικούς φορείς και όχι δημόσιους. Τα πολλά λεφτά είναι κυρίως από ερευνητικά προγράμματα (δηλαδή: "Μέσα οι εταιρίες στις σχολές" :lol: ). Με βάση το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των ελληνικών Πανεπιστημίων που βασίζεται στην κρατικοδίαιτη και μίζερη λογική του «δώστε και άλλα λεφτά για την παιδεία» το χάσμα είναι λογικό να υπάρχει και να επεκτείνεται. Γι' αυτό και εκνευρίζομαι όταν χάνονται μαθήματα για πλάκα (δες topic Η δικτατορία της μειοψηφίας) επειδή το Πανεπιστήμιο παρουσιάζει εικόνα διάλυσης (και σε αυτό δεν φταίνε τα κονδύλια).
ailouros
Gbyte level
Gbyte level

Post by ailouros » Thu Dec 09, 2004 9:41 am

To Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο μοιραία έχει τρανταχτές διαφορές από τα Ιδιωτικά του εξωτερικού.Αυτό μπορεί να μην τον καθιστά απόλυτα ανταγωνιστικό όμως πέρα από τα μειονεκτήματα έχει και κάποια πλεονεκτήματα που ίσως δεν εκτιμάμε ή βλέπουμε.Κάποια "μοντέρνα" Πανεπιστήμια της Ευρώπης μετά από συγκλονιστικές μαρτυρίες του φίλου Παπ,λειτουργούν με σεκιούριτι ,χωρίς δωρεάν συγγράμματα ενώ το φαϊ σου κάθεται στον λαιμό με τα 4 ευρώ που πληρώνεις.Πέρα από αυτό δεν υπάρχει ίχνος συνδικαλισμού(με την καλή έννοια).Ξεχνάμε ότι το Πανεπιστήμιο παράγει επιστήμονες και επιστήμονας δεν είναι απλά ένας φύτουκλας καλός στην Επιστήμη του(με το συμπάθειο) που το μόνο που έχει δει στην ζωή του ειναι μια οθόνη.Το Πανεπιστήμιο είναι ελεύθερος χώρος σκέψης και δράσης από τους λίγους που έχουν απομείνει σε χαλεπούς καιρούς.Το οτί μπορώ να πηγαίνω στο Πανεπιστήμιο χωρίς να υφίσταμαι φεις κοντρόλ και ηλεκτρονικούς ελέγχους χτυπώντας κάρτες και το ότι η οικογένεια μου δεν πληρώνει κάθε 6 μηνο μια περιουσία για τα βιβλία και τα δίδακτρα είναι σημαντικά πλεονεκτήματα και αυτό αν θέλετε συνιστά και επίπεδο εκπαίδευσης.Τα υπόλοιπα είναι ιδιωτικές και κερδοφόρες επιχειρήσης,που θα σου φτιάξουν και γήπεδο του γκολφ ,αλλά και που αν τους πεις μα μου σου του θα σε στείλουν απο εκέι που ήρθεςImage
PaP
Venus Project Founder
Venus Project Founder

Post by PaP » Thu Dec 09, 2004 11:09 am

Παδιά εγώ το πιστεύω χωρίς υπερβολή αλλά κάποιος που πραγματικά τον ενδιαφέρει η επιστήμη του μπορεί να βγει εφάμιλλος επιστήμονας οπιουδήποτε πανεπιστημίου. αλλιώς δε θα δεχόντουσαν τα καλύτερα πανεπιστήμια τους έλληνες απόφοιτους. Ο Σταμούλης είχε πει πώς τις μ@λ@κίες που έβλεπε στα γραπτά στο ΜΙΤ δε τις έβλεπε εδώ. Βέβαια εκέι πάνε μερικοι φραγκάτοι και οι ιδιοφυίες (!) άμα και μεις κρατάγαμε τους Δερτούζους, Νεγρεπόντε και έπεφτε μια σχετική επιχορήγηση τύπου MediaLab θα κάναμε τρομερά πράματα. Μη ξεχνάτε ότι είμαστε η χώρα που δεν δέχτηκαν τον Νανόπουλο για υποψήφιο διδάκτορα (για την ιστορία είναι 4ος φυσικός σε αναφορές σε όλη την ιστορία της επιστήμης της φυσικής ! ) Τέτοιοι μ@λ@κες είμαστε...
rapadder
Gbyte level
Gbyte level
Post by rapadder » Thu Dec 09, 2004 2:44 pm

Ο καλός και άξιος φοιτητής σίγουρα δεν χάνεται και είναι ντροπή που καταξιωμένοι επιστήμονες αδυνατούν να εργαστούν σε ελληνικά Πανεπιστήμια λόγω της εκάστοτε "παράγκας". Security υπάρχει και σε ελληνικά Παν/μια που αντιμετωπίζανε σοβαρό πρόβλημα ασφάλειας (στην ΑΣΟΕΕ είμαστε ο ένας πάνω στον άλλο οπότε δεν υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα). Και στην Ελλάδα πληρώνουμε για συγγράματα και για σίτηση (το κράτος μέσο του φορολογούμενου πολίτη) οπότε το "δωρεάν" είναι σχετικό (άμα κρίνω και από το πόσα θα δώσουμε φέτος στην εφορία). Το Πανεπιστήμιο είναι ελεύθερος χώρος σκέψης και δράσης αλλά με σεβασμό στην εκπαιδευτική διαδικασία. Πχ ο Πρύτανης αύριο αποφάσισε ότι δεν θα γίνουν μαθήματα, έτσι απλά. Γίνεται (την στιγμή που γράφω αυτές τις γραμμές) Γενική Συνέλευση και στο CSLAB1 που είμαι κάνουν μάθημα. Η κατάσταση θυμίζει λίγο κρυφό σχολείο... Ακόμα και στα "μη σοβαρά" Πανεπιστήμια του εξωτερικού δεν χάνονται έτσι οι διδακτικές ώρες.
Post Reply

Return to “Τμήμα - Πανεπιστήμιο”