Βράβευση Ελληνα στην 1η Ολυμπιάδα Αστροφυσικής

Αναδημοσιεύσεις άρθρων και κειμένων που βρήκατε κάπου αλλού και θέλετε να μοιραστείτε μαζί μας .
Post Reply
User avatar
tZoLe
Venus Former Team Member
Posts: 1925
Joined: Wed Feb 22, 2006 12:21 am
Academic status: Alumnus/a
Gender:
Location: Lausanne-Pasalimani
Contact:

Βράβευση Ελληνα στην 1η Ολυμπιάδα Αστροφυσικής

Post by tZoLe » Wed Dec 19, 2007 2:38 am

Ενα χάλκινο μετάλλιο στην 1η Διεθνή Ολυμπιάδα Αστροφυσικής και Αστρονομίας κέρδισε η Ελλάδα. Μια ομάδα νέων φοιτητών και μαθητών ταξίδεψε στη μακρινή Ταϊλάνδη, μετέχοντας σε έναν θεσμό που υλοποιήθηκε για πρώτη φορά παγκοσμίως, με τη συνδρομή μάλιστα ενός Ελληνα καθηγητή που μετείχε στην ιδέα της γέννησης του νέου θεσμού.
Οι πέντε μαθητές/φοιτητές με την παρουσία τους προσέφεραν μια διεθνή επιστημονική διάκριση για τη χώρα μας, υπενθυμίζοντας άλλωστε ότι πρόκειται για επιστήμες που γεννήθηκαν και άνθησαν στην Ελλάδα πριν από χιλιάδες χρόνια.

Ο νεαρός Γιώργος Μουλαντζίκος, μαθητής της Β τάξης του 1ου Λυκείου Καρδίτσας, κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο, ο φοιτητής Ορέστης Αντωνόπουλος κατέλαβε τη 10η θέση στη συνολική κατάταξη, ενώ καλές θέσεις έλαβαν και τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας.

«Στην Ολυμπιάδα συμμετείχαν 21 χώρες, 7 από την Ευρώπη, 12 από την Ασία και 2 από τη Νότιο Αμερική. Χρυσά και αργυρά μετάλλια πήραν η Ταϊλάνδη, η Πολωνία, η Ινδία, η Κίνα κ.ά. Ο διαγωνισμός διεξήχθη σε τρεις μεγάλης διάρκειας φάσεις (Παρατηρήσεις, Ανάλυση Δεδομένων και Θεωρία).

Οι ερωτήσεις και οι ασκήσεις ήταν υψηλού επιπέδου, όπως αρμόζει σε μία Ολυμπιάδα», σημειώνει ο κ. Γιάννης Σειραδάκης, καθηγητής του Τμήματος Φυσικής στο ΑΠΘ, επικεφαλής της ελληνικής αποστολής μαζί με τον λέκτορα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Λουκά Ζαχείλα.

Πρωτεργάτης
Ο κ. Γ. Σειραδάκης μετείχε στην πρωτοβουλία για την υλοποίηση της 1ης Ολυμπιάδας Αστρονομίας και Αστροφυσικής, καθώς η ιδέα γεννήθηκε τον Αύγουστο του 2006 στη Γενική Συνέλευση της Διεθνούς Αστρονομικής Ενωσης, στην Πράγα.

Επίσης, ένα πρωτοποριακό ερευνητικό πρόγραμμα του ΑΠΘ αφορά τον Αστρολάβο των Αντικυθήρων, τον πολύπλοκο πρόδρομο των σύγχρονων υπολογιστών και αστρονομικών οργάνων.

Η ερευνητική ομάδα του ΑΠΘ μετείχε στην προσπάθεια να αποκαλυφθούν τα μυστικά του που είχαν παραμείνει στον βυθό για 2.000 χρόνια. Για το εξειδικευμένο αυτό επιστημονικό αντικείμενο το ΑΠΘ θα χορηγήσει μια διδακτορική διατριβή για να γίνει αντιληπτή η σημασία του συγκεκριμένου οργάνου στην ιστορία της τεχνολογίας.

Οι εξετάσεις

«Σκοπός είναι να δοθεί ώθηση και να αναδειχθούν οι καλύτεροι μαθητές που ασχολούνται με την Αστρονομία και την Κοσμολογία. Οι εξετάσεις είναι θεωρητικές αλλά και πρακτικές με τηλεσκοπικές παρατηρήσεις στον ουρανό, περιγραφή ουρανίων σωμάτων κ.ά. Περιλαμβάνουν ακόμα ανάλυση δεδομένων με ερμηνεία πινάκων, όπου αναζητούνται λύσεις και απαντήσεις για το εάν τα στοιχεία π.χ. αφορούν τον Αρη ή τον Δία», λέει ο κ. Σειραδάκης, που ως αστρονόμος έχει ασχοληθεί με τους αστέρες νετρονίων και έχει τιμηθεί με το ευρωπαϊκό βραβείο Ερευνας «Καρτέσιος» για την ερευνητική του δράση.

Τα πέντε «αστέρια» της Ελληνικής ομάδας

Στην ελληνική αποστολή μετείχαν 5 νέοι: Γιώργος-Ευθύμιος Γιαταγάνας από τα Φάρσαλα, φοιτητής στη Σχολή Αξιωματικών Αστυνομίας, Ορέστης-Ιωάννης Αντωνόπουλος από την Αθήνα, φοιτητής στο Μαθηματικό, Κωνσταντίνα Αναστασοπούλου από την Πάτρα, φοιτήτρια στο Φυσικό του Παν. Πατρών, Γιώργος Μπουλαντζίκος, μαθητής Λυκείου από την Καρδίτσα και Στέφανος Μαύρος, ο «Βενιαμίν» της ομάδας, 16 ετών, μαθητής του 2ου Ενιαίου Λυκείου Θεσσαλονίκης.

«Τα πέντε μέλη της ομάδας πέρυσι ως μαθητές διακρίθηκαν ανάμεσα σε 255 παιδιά που έλαβαν μέρος σε πανελλήνιες εξετάσεις που διοργάνωσε η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος στον Βόλο. Από τον διαγωνισμό οι νικητές επελέγησαν, τον περασμένο Απρίλιο, για την Ολυμπιάδα. Κάναμε ορισμένες διαλέξεις και μια μικρή προετοιμασία, αν και θα θέλαμε να είχαμε στη διάθεσή μας περισσότερο χρόνο», λέει ο επικεφαλής της ελληνικής αποστολής κ. Σειραδάκης (φωτο αριστερά) και σημειώνει ότι η επόμενη Ολυμπιάδα Αστρονομίας θα διεξαχθεί στην πόλη Bandung της Ινδονησίας, τον Αύγουστο 2008.
πηγή
Image
"αν ελευθερία σημαίνει κάτι τελικά , σημαίνει το δικαίωμα να λες στους ανθρώπους αυτό που δεν θέλουν να ακούσουν"
George Orwell (1903 - 1950)

έτσι

Θα μας λείψεις μάγκα Σισσέ...σε ευχαριστούμε για όλα...
Post Reply

Return to “Αναδημοσιεύσεις”