Οι... φοιτητοπατέρες θα χάσουν την ισχύ τους

Αναδημοσιεύσεις άρθρων και κειμένων που βρήκατε κάπου αλλού και θέλετε να μοιραστείτε μαζί μας .
The Punisher
Venus Former Team Member
Academic status: Alumnus/a

Re: Οι... φοιτητοπατέρες θα χάσουν την ισχύ τους

Post by The Punisher » Wed Feb 17, 2010 2:13 pm

1) Γενικά τα βιβλία μας είναι συγκεκριμένων εκδοτικών που, αν δεις τους καταλόγους τους, προσφέρουν σε μεγάλο ποσοστό "βιβλία σχολών". Κοινώς εκδοτικές που φτιάχτηκαν για να εξυπηρετούν τη ζήτηση των Πανεπιστημίων.

2)υπάρχει πολύ μεγάλο κενό μεταξύ των βιβλίων που μας δίνουνε (5 μαθήματα μαθηματικών εν προκειμένω) και των βιβλίων που χρειάζονται

3)ξέρω πολλά παιδιά (και μέσα στο Venus) που τα ενδιαφέροντά τους δεν περιορίζονται στην επιστήμη. Ή ακόμη ενδιαφέρονται να δουν πως μέσω της επιστήμης τους μπορούν να φτάσουν κάπου αλλού. Το κοινό είναι αρκετό, κι αυτό είναι και το υγιές. Διαφορετικά θα ήμασταν μονόχνοτοι άνθρωποι.

οσο για τα κόστη, ένα παράδειγμα:
Στο 3ο έτος όσοι επιλέξουν το μάθημα "Τεχνητή νοημοσύνη" παίρνουν αυτό το βιβλίο. Το συγκεκριμένο, όπως και πολλά άλλα που δίνονται στα 2 τελευταία έτη, είναι περισσότερο βιβλίο αναφοράς (reference book) κι όχι βιβλίο να το διαβάσεις από την αρχή ως το τέλος. Το έχω δει σε ράφια πολλών επιστημόνων. Το κόστος παραγωγής αυτού του βιβλίου είναι ελάχιστο (σκέψου πόσα παράγουν, σκέψου τι συμφωνίες έχουν κλπ). Αν αρχίσει να κυκλοφορεί σε pdf παράνομα, η ζημία είναι 108 Euro για κάθε download. Σωστά? Σε κάλυψα ?

4)δεν κατάλαβα την ερώτηση ιδιαίτερα. Ελληνικά βιβλία θέλουν γενικά οι Έλληνες (οπότε εννοείς ότι δεν τον ενδιαφέρει τον ξένο εκδότη?) Εκπλήσσομαι με το πόσοι επιλέγουν την ελληνική μετάφραση αντί του πρωτοτύπου, ειδικά όταν τα Αγγλικά είναι απαραίτητα για την επιστήμη μας
mikem4600 wrote:Καλά, μην πηγαίνετε τόσο μακριά, μπορεί να εννοούν απλώς το υλικό του μαθήματος (που καλύπτει πλήρως την ύλη), σαν το MIT OpenCourseWare. Αν γίνει ποτέ.
Μα το υλικό των μαθημάτων στην πλειοψηφία τους είναι ήδη online, οπότε τι λέμε ?
marios
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by marios » Wed Feb 17, 2010 2:14 pm

chriskin wrote:1) ναι εχεις γνωστους που χρησιμοποιουν ebooks
εγω ομως μιλησα για το ΜΕΣΟ φοιτητη. πιστευεις οτι ο μεσος φοιτητης στο μαθηματικο διαβαζει απο pdf? Σοβαρα τωρα....
Ναι, ο μέσος φοιτητής σχολής μη θεωρητικής επιστήμης(χημικός, φυσικός, μαθηματικός, γιατρός κλπ) θα διαβάσει e-book σχετικά με την επιστήμη του. Αυτή είναι η άποψη μου. Δεν είμαστε καμιά evolved φυλή εμείς που το κάνουμε ώστε να μην το κάνουν και οι υπόλοιποι.
chriskin wrote:2)Ποοοοοσο πολλα παιδια αγοραζουν βιβλια για προγραμματισμο ενω ειναι σε τελειως διαφορετικες σχολες που ΔΕΝ εχουν μεσα προγραμματισμο; (το πολυτεχνειο μαθηματικα πχ εχει, εκει θα τους τα δινουν ετσι κι αλλιως)
οι αλλοι θα ειναι ποσοι; 0.001% τα εξοδα απο το χαμενο κερδος αυτο θα τα βγαζει η εκδοτικη μονο απο το οτι δεν θα τυπωνει..
Μάλλον δεν έχεις γνωρίσει παιδιά του Λυκείου που ξέρουν προγραμματισμό. Ψάξε λίγο στην σχολή (ή στο venus) και θα εκπλαγείς με το πόσοι είναι(δεν βάζω τον εαυτό μου μεσα, προς αποφυγήν παρεξηγήσεως, αφού είχα υπερβολικά επιφανειακή, στα όρια του ανύπαρκτου, σχέση όταν μπήκα)
chriskin wrote:3)δεν νομιζω οτι καταλαβες τι ειπα για τα μεταπτυχιακα
εκει δεν εχουν και τοσο συγκεκριμενη υλη , εδω αργοτερα στις σχολες δεν εχουν :
πχ ο αδερφος μου εχει να φτιαξει μια μηχανη γραφικων - δεν εχουν συγκεκριμενο βιβλιο για αυτο η συγκεκριμενη υλη γενικοτερα. αυτο λεω.
Εξαρτάται πως ορίζεις την ύλη. Αν εννοείς ότι το μάθημα του μεταπτυχιακού λέγεται "Δίκτυα" και η ύλη τα πάντα περι δικτύων, τότε πρέπει να ξαναμιλήσεις με τον αδερφό σου(έχω και εγώ αδερφό, παρότι δεν ήταν στην Πληροφορική, και τα ξέρω).
Αν εννοείς ότι το μάθηματα λέγεται "Δίκτυα" και ασχολείται, για απλοποιημένο παράδειγμα, με TCP, UDP και CSMA και μπορεί να σου πέσει οτιδήποτε πάνω σε αυτά, τότε αυτό έχουμε και εδώ(απλά πιο "μαζεμένο"). Απλά δεν είναι σε εκείνο το επίπεδο, αλλά εχει περίπου την ίδια λογική.
chriskin wrote:(αυτο το "εισαι πρωτοετης" η το "εχεις λιγα post" μερικες φορες κατανταει κουραστικο : εχω παρατηρησει πως ειναι μια σχολη σε ολοκληρη τη λειτουργια της σε προπτυχιακο και μεταπτυχιακο μεσω αλλων, του αδερφου μου για παραδειγμα - δεν βλεπω γιατι το οτι ειναι η πρωτη μου χρονια στην ασοεε να σημαινει πως δεν ξερω πως λειτουργει μια σχολη.
οπως και να το κανουμε , οταν στην εξεταστικη πεφτει η ασκηση του εργαστηριου , η εχει καθαρη θεωρια, η εχει να γραψεις μια αποδειξη , η να θυμασαι απ'εξω τυπους αυτο ειναι παπαγαλια. ο καθαρος ορισμος της μαλιστα. δεν χρειαζεται να ειναι σαν την αοδε του λυκειου "μαθετε τα ολα λεξη προς λεξη" για να λεγεται παπαγαλια....)
Κάθε σχολή έχει τα δικά της καλά και τα δικά της κακά. Για παραδειγμα, αν πας στο Πάντειο, θα δεις ότι παίρνουν βιβλία 1,5 βδομάδα πριν τις εξετάσεις. Αυτό (ευτυχώς) δεν ισχύει σε εμάς.
Αν πας στο Ιστορικό, θα δεις ότι έχουν να μάθουν ύλη 4 βιβλία για κάθε μάθημα και στο τέλος να γράψουν ότι θυμούνται. Ούτε αυτό ισχύει σε εμάς.
Ακόμα και μέσα στην ΑΣΟΕΕ μπορείς να δεις διαφορές στην λειτουργία. Στην ΟΔΕ έχουν σε κάποια μαθήματα υποχρεωτική παρουσία(εργαστήρια κλπ) καθώς και αρκετά μαθήματα παπαγαλίας(π.χ. Αστικό, Συνταγματικό Δίκαιο).
Συνεπώς, κράτα επιφυλάξεις πάνω στο τι συμπέρασμα μπορείς να βγάλεις για την σχολή.
Έτσι κι αλλιώς, νομίζω ότι δεν μπορείς να ξέρεις περισσοτερα γύρω από την συγκεκριμένη σχολή σε σχέση με όσους έχουμε κάποια χρόνια παραπάνω ;)
Μην κλαις επειδή τελείωσε. Χαμογέλα επειδή συνέβη- G.G.M.
Η μεγαλύτερη ευτυχία είναι να ξέρεις την πηγή της δυστυχίας-F.D.
Η μουσική εκφράζει αυτά που δεν μπορούν να ειπωθούν και που είναι αδύνατο να μείνουν στη σιωπή-V.H.
Πίστη στην πρόοδο, δεν σημαίνει και πίστη στο ότι έχει συμβεί κάποια πρόοδος-F.K.
Χωρίς μουσική, η ζωή θα ήταν ένα λάθος-F.N
chriskin
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by chriskin » Wed Feb 17, 2010 2:32 pm

The Punisher wrote:1) Γενικά τα βιβλία μας είναι συγκεκριμένων εκδοτικών που, αν δεις τους καταλόγους τους, προσφέρουν σε μεγάλο ποσοστό "βιβλία σχολών". Κοινώς εκδοτικές που φτιάχτηκαν για να εξυπηρετούν τη ζήτηση των Πανεπιστημίων.

2)υπάρχει πολύ μεγάλο κενό μεταξύ των βιβλίων που μας δίνουνε (5 μαθήματα μαθηματικών εν προκειμένω) και των βιβλίων που χρειάζονται

3)ξέρω πολλά παιδιά (και μέσα στο Venus) που τα ενδιαφέροντά τους δεν περιορίζονται στην επιστήμη. Ή ακόμη ενδιαφέρονται να δουν πως μέσω της επιστήμης τους μπορούν να φτάσουν κάπου αλλού. Το κοινό είναι αρκετό, κι αυτό είναι και το υγιές. Διαφορετικά θα ήμασταν μονόχνοτοι άνθρωποι.

οσο για τα κόστη, ένα παράδειγμα:
Στο 3ο έτος όσοι επιλέξουν το μάθημα "Τεχνητή νοημοσύνη" παίρνουν αυτό το βιβλίο. Το συγκεκριμένο, όπως και πολλά άλλα που δίνονται στα 2 τελευταία έτη, είναι περισσότερο βιβλίο αναφοράς (reference book) κι όχι βιβλίο να το διαβάσεις από την αρχή ως το τέλος. Το έχω δει σε ράφια πολλών επιστημόνων. Το κόστος παραγωγής αυτού του βιβλίου είναι ελάχιστο (σκέψου πόσα παράγουν, σκέψου τι συμφωνίες έχουν κλπ). Αν αρχίσει να κυκλοφορεί σε pdf παράνομα, η ζημία είναι 108 Euro για κάθε download. Σωστά? Σε κάλυψα ?

4)δεν κατάλαβα την ερώτηση ιδιαίτερα. Ελληνικά βιβλία θέλουν γενικά οι Έλληνες (οπότε εννοείς ότι δεν τον ενδιαφέρει τον ξένο εκδότη?) Εκπλήσσομαι με το πόσοι επιλέγουν την ελληνική μετάφραση αντί του πρωτοτύπου, ειδικά όταν τα Αγγλικά είναι απαραίτητα για την επιστήμη μας
1)που σημαινει οτι αμα χασουν σαν αγοραστη το κρατος θα καταρευσουν , οχι;

3)πολλα ; αρκετα ωστε να αλλαξουν κατι μπροστα στους χιλιαδες αλλους που απλα θελουν να βγαλουν τη σχολη;

και με το αλλο, οχι , δεν με καλυψες. αντιθετα μαλιστα : μου φαινεται οτι μπαζει απο παντου αυτη η λογικη
σαν να παει κανεις να δει την οικονομια ενος ολοκληρου κλαδου και να σκεφτεσαι μερικες χαμενες χιλιαδες ευρω - μου φαινεται λιγο μυωπικη αντιληψη

4)αυτο που λεω ειναι πως θα ειναι ελαχιστοι που να θελουν να κλεψουν τα βιβλια αυτα στα ελληνικα αφου το κοινο περιοριζεται στους ελληνες (και οχι σε ολο τον κοσμο οπως γινεται με τα ξενα, γιατι αυτο το παραδειγμα παιζει συνεχεια)
----------------------------------------------------------------------------------------------------

@marios (μην γεμισουμε τα παντα με quotes)

1)νομιζα οτι ειναι προφανες πως οι φοιτητες πληροφορικης εχουν καλυτερη σχεση με τους υπολογιστες και ειναι πιο λογικο να διαβαζουν (και) απο pdf.
2)δηλαδη εσενα στο λυκειο ολοι μαθαιναν προγραμματισμο; γιατι σε μενα απο ολοκληρο σχολειο και δυο φροντιστηρια ετυχε να βρω μονο 3 παιδια που να ειχαν ασχοληθει εστω και ελαχιστα με προγραμματισμο (και οι δυο ειχαν ξαναπερασει σε σχολη πληροφορικης και ξαναδιναν...αμα ετυχα σε τοσο περιεργη γεννια δεν ξερω..)
3)ορισα την υλη πολυ συγκεκριμενα στο παραπανω μηνυμα: αποδειξεις, ασκησεις που εχουν ξαναγινει, θεωρια. μην μου πεις οτι δεν υπαρχουν αυτα γιατι τα εχω δει ηδη...
marios
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by marios » Wed Feb 17, 2010 3:18 pm

1) Έχουν καλύτερη σχέση, δεν είναι οι μόνοι με καλή σχέση.
2) Δεν είπα όλοι. Είπα ότι υπάρχει ένα ποσοστό παιδιών στο Λύκειο που μαθαίνει και ότι υπάρχουν φοιτητές από άλλες σχολές χωρίς ιδιαίτερη σχέση με τον προγραμματισμό που θα ενδιαφέρονταν για κάποια βιβλία(κυρίως εισαγωγικού τύπου). Δεν μπορώ να ξέρω τις παρέες σου :-p
3) Με τον δικό σου ορισμό ναι, η σχολή έχει παπαγαλία. Αλλά αν δεν σε εξετάζουν σε θεωρία(και πάνω σε αυτό είπα ότι δεν σου ζητάνε να ξέρεις το βιβλίο αλλά την ουσία, κάτι το οποίο για εμένα δεν είναι παπαγαλία), τότε δεν έχει σχέση η επιστήμη με την σχολή. Και εγώ προτιμάω τις ασκήσεις, αλλά αν δεν ξέρεις τι κάνει το τάδε πρωτόκολο ή τι χαρακτηριστικά έχει ο δείνα αλγόριθμος, είναι σαν να σπουδάζεις Ζωγραφική και να σου ζητάνε να βάψεις τοίχο σαν μπογιατζής(no offence προς τους ανθρώπους που κάνουν αυτή τη δουλειά, τους σέβομαι απόλυτα).
Περι ασκήσεων, ναι, αλλά στο χέρι σου είναι να καταλάβεις γιατί χρησιμοποιείται αυτή η μεθοδολογία για να λύθεί η άσκηση και όχι να μάθεις μόνο την ίδια την μεθοδολογία.
Αποδείξεις είναι σε ελάχιστα μαθήματα(μαθηματικά πρώτου έτους, Αλγόριθμους και Αυτόματα νομίζω) τα οποία είναι κυρίως μαθηματικά(ή έχουν τρομερά ισχυρό μαθηματικό υπόβαθρο), όπου στα μαθηματικά οι αποδείξεις (καλώς ή κακώς) έχουν μεγάλη σημασία.
Απο κει και πέρα, δικαίωμα σου να πιστεύεις ότι θες, απλά σε γενικές γραμμές αυτοί οι οποίοι έχουν μεγαλύτερη εμπειρία(όπως π.χ. απο εμένα μεγαλύτερη εμπειρία έχουν τα παιδιά >=4ου έτους) έχουν και περισσότερες παραστάσεις/μαθήματα, οπότε μπορούν να έχουν και πιο σφαιρική άποψη.

Roger and out από μένα, αφού πέσαμε σε infinite loop(εσύ θα συνεχίσεις να λες τα δικά σου, εγώ τα δικά μου και στο τέλος τίποτα/καμία άποψη κανενός δεν θα αλλάξει) :smt006
Μην κλαις επειδή τελείωσε. Χαμογέλα επειδή συνέβη- G.G.M.
Η μεγαλύτερη ευτυχία είναι να ξέρεις την πηγή της δυστυχίας-F.D.
Η μουσική εκφράζει αυτά που δεν μπορούν να ειπωθούν και που είναι αδύνατο να μείνουν στη σιωπή-V.H.
Πίστη στην πρόοδο, δεν σημαίνει και πίστη στο ότι έχει συμβεί κάποια πρόοδος-F.K.
Χωρίς μουσική, η ζωή θα ήταν ένα λάθος-F.N
chriskin
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by chriskin » Wed Feb 17, 2010 3:37 pm

αν και ξεφυγες/ξεφυγαμε τελειως απο το θεμα των pdf (και μιας και δεν υπαρχει και μεγαλο νοημα στην κουβεντα οπως ειπες κι εσυ) να αναφερω μονο το προφανες : το οτι προσπαθω να πω κανα δυο επιχειρηματα που πιστευω πως ειναι λογικα δεν σημαινει πως δεν καταλαβαινω την αποψη σου(/σας) πανω στο ιδιο θεμα (και στα διαφορα μικροτερα που αναφερθηκαν) - ουτε πως δεν τη σεβομαι. απλα δεν τη συμμεριζομαι και εξηγησα αρκετες φορες γιατι νομιζω.

αυτο απλα γιατι απο το μηνυμα σου φαινεται σαν να με εχεις παρει σαν καποιο θεοτρελο ψωνιο που νομιζει οτι τα ξερει ολα, κατι που εχω την (ψευδ?)αισθηση οτι δεν ειμαι

παω να δω κανα eve no jikan που το εχω στη μεση χωρις λογο τοση ωρα :)
mikem4600
Gbyte level
Gbyte level

Post by mikem4600 » Wed Feb 17, 2010 4:46 pm

The Punisher wrote:
mikem4600 wrote:Καλά, μην πηγαίνετε τόσο μακριά, μπορεί να εννοούν απλώς το υλικό του μαθήματος (που καλύπτει πλήρως την ύλη), σαν το MIT OpenCourseWare. Αν γίνει ποτέ.
Μα το υλικό των μαθημάτων στην πλειοψηφία τους είναι ήδη online, οπότε τι λέμε ?
Και το υλικό της Βιβλιοδιανομής π.χ.; Και οι σημειώσεις; Και τα παλιά θέματα (π.χ. των κομμάτων); Μπορείς να διαβάσεις όλη την ύλη για όλα τα μαθήματα on-line; Δεν εννοώ σε διαφάνειες (π.χ.) αλλά σε κανονικό κείμενο. Με σχήματα, references τα πάντα. Και προσβάσιμο από όλους, όχι μόνο τους φοιτητές. Και - γιατί όχι - βίντεο από τις διαλέξεις.

Γενικά, δεν παίζει να πηγαίνει αυτό για να περάσει από θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας - ακόμα κι αν υπάρχει τέτοια περίπτωση, θα πρέπει να δημιουργηθεί καινούρια που να ανήκει στο πανεπιστήμιο και να διατίθεται δωρεάν (τουλάχιστον αυτό κατάλαβα από αυτά που θέλει να πει ο ποιητής). Το πιθανότερο θα είναι απλώς να περάσει κανένας νόμος που υποχρεώνει τους καθηγητές (οι οποίοι ήδη πληρώνονται από το δημόσιο) να παρέχουν on-line πλήρη ύλη για το μάθημά τους.
Autocracy hates questions. Anarchy hates answers.
The Punisher
Venus Former Team Member

Post by The Punisher » Wed Feb 17, 2010 11:56 pm

α, κατάλαβα. Κάθε βήμα πάντως είναι καλό .. :smt001
jimm
Kilobyte level
Kilobyte level

Post by jimm » Sat Feb 20, 2010 6:03 am

"οι φοιτητοπατερες θα χασουν την ισχυ τους" και "δημοσιο πανεπιστημιο" ειναι δυο εντελως αντικρουομενα πραγματα.
Post Reply

Return to “Αναδημοσιεύσεις”