Διεθνές βραβείο για τον Έλληνα «εικονικό χρηματιστή» Mertacor

Αναδημοσιεύσεις άρθρων και κειμένων που βρήκατε κάπου αλλού και θέλετε να μοιραστείτε μαζί μας .
Post Reply
User avatar
Theofaman
Mbyte level
Mbyte level
Posts: 984
Joined: Sat Sep 24, 2005 1:07 am
Academic status: Alumnus/a
Gender:
Location: Running from the weak side to the low post

Διεθνές βραβείο για τον Έλληνα «εικονικό χρηματιστή» Mertacor

Post by Theofaman » Thu Jul 15, 2010 9:19 am

Θεσσαλονίκη
Ένας «πράκτορας λογισμικού», που πραγματοποιεί αυτόματα συναλλαγές στο χρηματιστήριο και ποντάρει σε ηλεκτρονικές δημοπρασίες, εξασφάλισε στην ομάδα Mertacor του ΑΠΘ το πρώτο βραβείο σε σχετικό διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε στο Χάρβαρντ.

Οι πράκτορες λογισμικού, ή software agents, είναι προγράμματα με δυνατότητες λήψης αποφάσεων και επικοινωνίας, σχεδιασμένα ειδικά για συναλλαγές στο χρηματιστήριο και γενικότερα στο Διαδίκτυο.

«Ο χρήστης ενεργοποιεί τον πράκτορα και τον εξουσιοδοτεί να δρα εξ ονόματός του» εξήγησε στο in.gr o Περικλής Μήτκας (αριστερά στη φωτογραφία κάτω), καθηγητής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και επικεφαλής της ομάδας.

Όπως επισήμανε, ο πράκτορας Mertacor αναπτύχθηκε ειδικά για τις ανάγκες του διαγωνισμού, ωστόσο ο κώδικάς του μπορεί να τροποποιηθεί ώστε να αξιοποιηθεί στην πραγματική αγορά, όπως εξάλλου έχει ήδη αρχίσει να συμβαίνει με άλλες παρόμοιες τεχνολογίες.

Τρεις διαφορετικές εκδόσεις του πράκτορα Mertacor βραβεύτηκαν στον ετήσιο Διεθνή Διαγωνισμό Πρακτόρων για Ηλεκτρονικές Συναλλαγές (TAC 2010), o οποίος ολοκληρώθηκε προ ημερών στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ:

Πρώτη θέση στο διαγωνισμό για Σχεδίαση και Βελτιστοποίηση Ηλεκτρονικών Αγορών (TAC Market Design), 3η θέση στο διαγωνισμό για Δημοπρασία Διαδικτυακών Διαφημίσεων (ΤAC Ad), και 6η θέση στον Διαγωνισμό για Διαχείριση Εφοδιαστικής Αλυσίδας (TAC Supply Chain Management).

Σε κάθε επιμέρους διαγωνισμό, ανέφερε ο Δρ Μήτκας, οι συμμετέχοντες συνδέονται σε έναν διακομιστή που βρίσκεται στη Σουηδία και προσομοιώνει τη λειτουργία των αγορών.

Με τη λήξη των συναλλαγών σε κάθε διαγωνισμό, νικητής ανακηρύσσεται «όποιος συγκέντρωσε τα περισσότερα λεφτά».

Στην ομάδα του Mertacor, από το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ, συμμετέχουν ακόμα ο μεταπτυχιακός φοιτητής του Σαουθάμπτον Λάμπρος Σταυρογιάννης, ο οποίος ξεκίνησε την ανάπτυξη του λογισμικού στο πλαίσιο της διπλωματικής εργασίας του στο ΑΠΘ πριν από τρία χρόνια.

Ακόμα, ο υποψήφιος διδάκτορας Κυριάκος Χατζηδημητρίου (ένθετη στο κέντρο), ο οποίος είχε καταλάβει το 2005 την 3η θέση στο διαγωνισμό TAC-SCM.

Τέλος, ο λέκτορας Ανδρέας Συμεωνίδης (ένθετη δεξιά), ο οποίος επέβλεψε την ανάπτυξη του λογισμικού και ήταν Game Master στο φετινό διαγωνισμό.

Αναγνωρίζοντας την επιτυχία της ομάδας, το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα και το Πανεπιστήμιο Έρασμος ζήτησαν από τους Έλληνες ερευνητές να συμμετάσχουν στην σχεδίαση του TAC Energy, ενός νέου διαγωνισμού για το χρηματιστήριο ενέργειας.

Ο διαγωνισμός TAC 2011 θα πραγματοποιηθεί στη Βαρκελώνη, στο πλαίσιο διεθνούς συνεδρίου Τεχνητής Νοημοσύνης.


http://news.in.gr/science-technology/ar ... 1231052138
Theo(pame na)fam(e mprizoles)an!
User avatar
rose
Gbyte level
Gbyte level
Posts: 1921
Joined: Sun May 20, 2007 8:59 pm
Academic status: 4th year
Gender:

Re: Διεθνές βραβείο για τον Έλληνα «εικονικό χρηματιστή» Mertacor

Post by rose » Thu Jul 15, 2010 10:19 am

Δεν ειναι αγνωστο το φαινόμενο μηχανικοι να βγάζουν πολλά λεφτά στο χρηματιστηριο. Γνωστό παράδειγμα ο μάγος των αγορών
Ed Seykota, μηχανικός, απόφοιτος του ΜΙΤ λάτρης των μαθηματικών ανέπτυξε το δικό του λογισμικο και πραγματικά εκανε πολλά λεφτά, μαλιστα ενας απο αυτους πελάτες του εβγαλε $15,000,000 απο $5,000 σε 12 χρονια.


...everyone gets what they want from the markets...
που θα πάει θα το δουμε...
thefreak
Mbyte level
Mbyte level
Posts: 720
Joined: Wed Oct 08, 2008 8:40 pm

Re: Διεθνές βραβείο για τον Έλληνα «εικονικό χρηματιστή» Mertacor

Post by thefreak » Thu Jul 15, 2010 10:55 am

Συγχαρητήρια στα παιδιά του ΑΠΘ
aquila non captat muscas. numero 5
User avatar
ventrix
byte level
byte level
Posts: 52
Joined: Thu Sep 24, 2009 1:39 pm
Academic status: MSc
Gender:
Location: Αθήνα
Contact:

Re: Διεθνές βραβείο για τον Έλληνα «εικονικό χρηματιστή» Mertacor

Post by ventrix » Fri Jul 16, 2010 8:07 am

μια πολύ ωραία ταινία με σχετικό θέμα και καταπληκτικό soundtrack είναι το pi.

http://www.imdb.com/title/tt0138704/
Post Reply

Return to “Αναδημοσιεύσεις”