Κίνδυνος διώξεων για όσους έχουν ψηφιακά αρχεία μουσικής
- PASCAL
- Wow! Terabyte level
- Academic status: Alumnus/a
Του Γιάννη Σουλιώτη από την "Καθημερινή"
Νομικές κυρώσεις κινδυνεύουν να αντιμετωπίσουν στο άμεσο μέλλον όσοι μέχρι σήμερα καμαρώνουν για τον όγκο των μουσικών αρχείων που έχουν συγκεντρώσει στον σκληρό δίσκο του υπολογιστή τους. Και τούτο διότι εάν ευδοκιμήσουν οι προσπάθειες της Ελληνικής Ένωσης Δισκογραφικών Εταιρειών (IFPI) για άρση του απορρήτου τηλεπικοινωνιών στις περιπτώσεις κλοπής πνευματικής ιδιοκτησίας μέσω του Διαδικτύου, τότε θα ανοίξει ο δρόμος για την άσκηση διώξεων κατά των μεμονωμένων χρηστών που «κατεβάζουν» δωρεάν μουσική!
Έτσι, όσοι σήμερα επισκέπτονται ιστοσελίδες ανταλλαγής μουσικών αρχείων (peer to peer) θα απειλούνται με νομικές κυρώσεις από τις δισκογραφικές εταιρείες της χώρας, καθώς θα θεωρείται ότι διακινούν δίχως εξουσιοδότηση ("κατεβάζουν» και θέτουν στη διάθεση των χρηστών του δικτύου) προϊόντα που προστατεύονται από τους νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας.
Από μια πρώτη έρευνα στις εν λόγω σελίδες του Διαδικτύου έχουν ήδη εντοπιστεί χρήστες με 3.000 έως και 5.000 τραγούδια αποθηκευμένα στον υπολογιστή τους. Αυτοί σύμφωνα με τους ανθρώπους της IFPI κινδυνεύουν να βρεθούν πρώτοι στο μάτι του κυκλώνα.
«Για να φτάσουμε στον χρήση που διαθέτει και διακινεί πειρατικά μουσικά αρχεία πρέπει να πετύχουμε την άρση του απορρήτου, κάτι που δεν προβλέπεται από τον ισχύοντα νόμο 2225/94. Σήμερα, μπορούμε να γνωρίζουμε την ηλεκτρονική διεύθυνση του χρήστη, τον πάροχο με τον οποίο συνεργάζεται, όχι όμως το ίδιο το φυσικό πρόσωπο. Πρόκειται για νομικής φύσης πρόβλημα, σύντομα όμως θα υπάρξουν εξελίξεις», εξηγεί στην «Κ» ο κ. Νίκος Στεφανάκης, υπεύθυνος για ζητήματα ψηφιακής πειρατίας της IFPI.
Ενδεικτική του τι μπορεί να επακολουθήσει είναι η εικόνα που καταγράφεται στο εξωτερικό, όπου προβλέπεται άρση του απορρήτου τηλεπικοινωνιών και για περιπτώσεις προστασίας πνευματικής ιδιοκτησίας στο διαδίκτυο. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Παγκόσμιας Ενωσης Δισκογραφικών Εταιρειών, στη διάρκεια του 2005 ασκήθηκαν περί τις 20.000 διώξεις κατά μεμονωμένων χρηστών σε 17 χώρες.
Αποτέλεσμα; Καταγράφηκε σημαντική μείωση του αριθμού μουσικόφιλων που χρησιμοποιούν τις pear to pear υπηρεσίες φοβούμενοι τις νομικές συνέπειες. Διπλασιάστηκαν ταυτόχρονα μέσα σε ένα χρόνο (από 1,5 εκατ. το 2004 σε 2,8 εκατ το 2005) οι συνδρομητές των ιστοσελίδων, που πωλούν νομίμως (με τη συγκατάθεση δηλαδή της IFPI) κάθε τραγούδι για κάτι λιγότερο από 1 ευρώ, ενώ αυξήθηκε κατά 6 (!) φορές μέσα σε ένα χρόνο ο όγκος της διαθέσιμης στο διαδίκτυο μουσικής.
Παράγοντες της μουσικής βιομηχανίας άλλωστε υποστηρίζουν ότι η ποιοτική αλλαγή που συντελείται στην on- line μουσική αγορά νομιμοποιούν πλέον τις δισκογραφικές εταιρείες να κινηθούν εναντίον όσων εξακολουθούν να προτιμούν την «μαύρη αγορά». «Εφόσον συνεχώς βελτιώνεται η νόμιμη παροχή αρχείων MP3 για ποσά κάτω του 1 ευρώ έχουμε κάθε λόγο να είμαστε πιο αδιάλακτοι», λέει ο κ. Στεφανάκης.
Αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια συνεννόησης μεταξύ όλων των φορέων που διακινούν προϊόντα που σχετίζονται με μορφές καλλιτεχνικής και πνευματικής δημιουργίας, όπως η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας Πνευματικής Ιδιοκτησίας, ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Εργων Λόγου, ο Σύνδεσμος Παραγωγών Οπτικοακουστικών Έργων κ.α. Στόχος, η από κοινού εισήγηση των τροποποιήσεων στον ισχύοντα νόμο 2225/94 (άρση απορρήτου).
Οι προτάσεις θα κατατεθούν πιθανότατα στην νομοπαρασκευαστική επιτροπή που σήμερα μελετά τροποποίηση των αρμοδιοτήτων της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών. «Πρόκειται για εμπλουτισμό και όχι αλλαγή του νόμου καθώς την εποχή που θεσπίστηκε δεν ήταν δυνατό να είχαν προβλεφθεί ζητήματα που σχετίζονταν με το διαδίκτυο. Οι αλλαγές ωστόσο δεν είναι έξω από το πνεύμα του νομοθέτη», καταλήγει ο κ. Στεφανάκης
http://portal.kathimerini.gr/4dcgi/_w_a ... 006_174355
Του Γιάννη Σουλιώτη από την "Καθημερινή"
Νομικές κυρώσεις κινδυνεύουν να αντιμετωπίσουν στο άμεσο μέλλον όσοι μέχρι σήμερα καμαρώνουν για τον όγκο των μουσικών αρχείων που έχουν συγκεντρώσει στον σκληρό δίσκο του υπολογιστή τους. Και τούτο διότι εάν ευδοκιμήσουν οι προσπάθειες της Ελληνικής Ένωσης Δισκογραφικών Εταιρειών (IFPI) για άρση του απορρήτου τηλεπικοινωνιών στις περιπτώσεις κλοπής πνευματικής ιδιοκτησίας μέσω του Διαδικτύου, τότε θα ανοίξει ο δρόμος για την άσκηση διώξεων κατά των μεμονωμένων χρηστών που «κατεβάζουν» δωρεάν μουσική!
Έτσι, όσοι σήμερα επισκέπτονται ιστοσελίδες ανταλλαγής μουσικών αρχείων (peer to peer) θα απειλούνται με νομικές κυρώσεις από τις δισκογραφικές εταιρείες της χώρας, καθώς θα θεωρείται ότι διακινούν δίχως εξουσιοδότηση ("κατεβάζουν» και θέτουν στη διάθεση των χρηστών του δικτύου) προϊόντα που προστατεύονται από τους νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας.
Από μια πρώτη έρευνα στις εν λόγω σελίδες του Διαδικτύου έχουν ήδη εντοπιστεί χρήστες με 3.000 έως και 5.000 τραγούδια αποθηκευμένα στον υπολογιστή τους. Αυτοί σύμφωνα με τους ανθρώπους της IFPI κινδυνεύουν να βρεθούν πρώτοι στο μάτι του κυκλώνα.
«Για να φτάσουμε στον χρήση που διαθέτει και διακινεί πειρατικά μουσικά αρχεία πρέπει να πετύχουμε την άρση του απορρήτου, κάτι που δεν προβλέπεται από τον ισχύοντα νόμο 2225/94. Σήμερα, μπορούμε να γνωρίζουμε την ηλεκτρονική διεύθυνση του χρήστη, τον πάροχο με τον οποίο συνεργάζεται, όχι όμως το ίδιο το φυσικό πρόσωπο. Πρόκειται για νομικής φύσης πρόβλημα, σύντομα όμως θα υπάρξουν εξελίξεις», εξηγεί στην «Κ» ο κ. Νίκος Στεφανάκης, υπεύθυνος για ζητήματα ψηφιακής πειρατίας της IFPI.
Ενδεικτική του τι μπορεί να επακολουθήσει είναι η εικόνα που καταγράφεται στο εξωτερικό, όπου προβλέπεται άρση του απορρήτου τηλεπικοινωνιών και για περιπτώσεις προστασίας πνευματικής ιδιοκτησίας στο διαδίκτυο. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Παγκόσμιας Ενωσης Δισκογραφικών Εταιρειών, στη διάρκεια του 2005 ασκήθηκαν περί τις 20.000 διώξεις κατά μεμονωμένων χρηστών σε 17 χώρες.
Αποτέλεσμα; Καταγράφηκε σημαντική μείωση του αριθμού μουσικόφιλων που χρησιμοποιούν τις pear to pear υπηρεσίες φοβούμενοι τις νομικές συνέπειες. Διπλασιάστηκαν ταυτόχρονα μέσα σε ένα χρόνο (από 1,5 εκατ. το 2004 σε 2,8 εκατ το 2005) οι συνδρομητές των ιστοσελίδων, που πωλούν νομίμως (με τη συγκατάθεση δηλαδή της IFPI) κάθε τραγούδι για κάτι λιγότερο από 1 ευρώ, ενώ αυξήθηκε κατά 6 (!) φορές μέσα σε ένα χρόνο ο όγκος της διαθέσιμης στο διαδίκτυο μουσικής.
Παράγοντες της μουσικής βιομηχανίας άλλωστε υποστηρίζουν ότι η ποιοτική αλλαγή που συντελείται στην on- line μουσική αγορά νομιμοποιούν πλέον τις δισκογραφικές εταιρείες να κινηθούν εναντίον όσων εξακολουθούν να προτιμούν την «μαύρη αγορά». «Εφόσον συνεχώς βελτιώνεται η νόμιμη παροχή αρχείων MP3 για ποσά κάτω του 1 ευρώ έχουμε κάθε λόγο να είμαστε πιο αδιάλακτοι», λέει ο κ. Στεφανάκης.
Αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια συνεννόησης μεταξύ όλων των φορέων που διακινούν προϊόντα που σχετίζονται με μορφές καλλιτεχνικής και πνευματικής δημιουργίας, όπως η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας Πνευματικής Ιδιοκτησίας, ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Εργων Λόγου, ο Σύνδεσμος Παραγωγών Οπτικοακουστικών Έργων κ.α. Στόχος, η από κοινού εισήγηση των τροποποιήσεων στον ισχύοντα νόμο 2225/94 (άρση απορρήτου).
Οι προτάσεις θα κατατεθούν πιθανότατα στην νομοπαρασκευαστική επιτροπή που σήμερα μελετά τροποποίηση των αρμοδιοτήτων της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών. «Πρόκειται για εμπλουτισμό και όχι αλλαγή του νόμου καθώς την εποχή που θεσπίστηκε δεν ήταν δυνατό να είχαν προβλεφθεί ζητήματα που σχετίζονταν με το διαδίκτυο. Οι αλλαγές ωστόσο δεν είναι έξω από το πνεύμα του νομοθέτη», καταλήγει ο κ. Στεφανάκης
http://portal.kathimerini.gr/4dcgi/_w_a ... 006_174355
Last edited by PASCAL on Fri Dec 01, 2006 12:45 am, edited 1 time in total.
-
- Kilobyte level
Re: Κίνδυνος διώξεων για όσους έχουν ψηφιακά αρχεία μουσικής
Με μια γρήγορη αναζήτηση έχω 9000 τραγούδια...βγάλε και τα λίγα διπλά που έχω επίτηδες σε δυο φακέλους βγάλε και τα νόμιμα αγορασμένα ας πούμε χοντρικά ότι μένουν 8000 τραγούδια. Ένα CD αυθεντικό έχει καμιά 20αριά ευρώ ή λιγότερο και 20 τραγούδια λέμε τώρα οπότε πάει κοντά στο ευρώ το τραγούδι. Άντε ας πούμε λιγότερο απο ευρώ. Θα χρειαζόμουνα πες 8000 ευρώ για να έχω νόμιμα τη μουσική που έχω (και εννοείται είναι επιλεγμένη δεν έχει σκουπίδια μέσα). Δεν λέω ότι είναι σωστή η κατάσταση που επικρατεί τώρα αλλά δεν βλέπω γιατί το θεωρεί λίγο το να έχει 1 ευρώ το mp3 (ο Στεφανάκης εννοείται). Επίσης ως γνωστόν είναι αδιανότητο να έχεις τόσα χρήματα όσα απαιτούνται για να ΄καλύψεις τις ανάγκες σου σε μουσική για να μη βάλουμε και τα βιβλία και τις ταινίες ... Ας ρίξουν τις τιμές τουλάχιστον και αφού θα μειωθεί κατά πολύ η πειρατεία δεν θα χάνουν αλλά θα κερδίζουν στην ουσία. Τώρα πως θα με περιορίσει εμένα να δώσω το CD το αυθεντικό στο φίλο μου δεν ξέρω και μάλλον δεν μπορεί. Στα mp3 εντάξει θα βάζει πιστοποίηση αλλά και πάλι @@ θα το ηχογραφήσεις ή θα βρεις τον τρόπο με πρόγραμμα και μετά θα μένει μόνο η δίωξη. Θα την πληρώνουν τυχαία 2-3 άσχετοι και πάλι μια τρύπα στο νερό ...PASCAL wrote: «Εφόσον συνεχώς βελτιώνεται η νόμιμη παροχή αρχείων MP3 για ποσά κάτω του 1 ευρώ έχουμε κάθε λόγο να είμαστε πιο αδιάλακτοι», λέει ο κ. Στεφανάκης.
Σκόρπιες σκέψεις (μπορούν να χαρακτηριστούν και ως spam )
edit
Ο Θεός μαζί μου κάποτε σχεδόν όλα τα λεφτά πήγαιναν σε CDs και τώρα θα μπω μέσα ! Άντε για κάτι ψαγμένο που μου αρέσει πολύ να πληρώσω αλλά για αναλώσιμα που ξεχνιούνται την επόμενη χρονιά Βισσοβανδή κλπ που χρειάζεται να κατεβάσω για τους δικούς μου ανθρώπους που τα ακούνε δεν δίνω. Είναι ιδεολογικό το θέμαPASCAL wrote: Από μια πρώτη έρευνα στις εν λόγω σελίδες του Διαδικτύου έχουν ήδη εντοπιστεί χρήστες με 3.000 έως και 5.000 τραγούδια αποθηκευμένα στον υπολογιστή τους. Αυτοί σύμφωνα με τους ανθρώπους της IFPI κινδυνεύουν να βρεθούν πρώτοι στο μάτι του κυκλώνα.
Όσες κι αν χτίζουν φυλακές
κι αν ο κλοιός στενεύει,
ο νους μας είναι αληταριό
που όλο θα δραπετεύει..
κι αν ο κλοιός στενεύει,
ο νους μας είναι αληταριό
που όλο θα δραπετεύει..
- ciao
- Wow! Terabyte level
- Academic status: PhD
Δηλαδή ρε παιδιά τι θα γίνει με όλους αυτούς που έχουν τραγούδια???
Ο μισός κόσμος θα πρέπει να μπει μέσα?
Και να κάποιος έκανε τα νόμιμα αγορασμένα cd mp3 στον υπολογιστή του...για αυτόν τι προβλέπεται?
Δεν ξέρω τι να πω για την κίνηση...ούτε πόσο αποτελεσματική θα είναι (η κίνηση)...αλλά το ίδιο δεν κινδυνεύει κάποιος με παράνομο λογισμικό...εδώ και πολύ καιρό?
Χωρίς να είμαι απόλυτος...μου φαίνεται κίνηση για να βγάλουμε χρήμα...
Ο μισός κόσμος θα πρέπει να μπει μέσα?
Και να κάποιος έκανε τα νόμιμα αγορασμένα cd mp3 στον υπολογιστή του...για αυτόν τι προβλέπεται?
Δεν ξέρω τι να πω για την κίνηση...ούτε πόσο αποτελεσματική θα είναι (η κίνηση)...αλλά το ίδιο δεν κινδυνεύει κάποιος με παράνομο λογισμικό...εδώ και πολύ καιρό?
Χωρίς να είμαι απόλυτος...μου φαίνεται κίνηση για να βγάλουμε χρήμα...
S.S.D.D.
- jimmyD
- Venus Former Team Member
- Academic status: MSc
Πρώτα θέλω να πω πόσο θετικό είναι να μπορείς να αγοράσεις κομμάτια και όχι ολόκληρους δίσκους. Σε πρώτη φάση αυτό βοήθησε πολύ την εξάπλωση της online μουσικής αγοράς αλλά και τη βελτίωση της ποιότητας των δίσκων.
Ας δούμε όμως την πειρατία από μια άλλη σκοπιά.
Έστω ότι δεν υπήρχε η πειρατία
1 : Στην ελλάδα οι τραγουδιστές βγάζουν στα μπουζούκια πόσοι από τα "δεύτερα ονόματα" έχουν γίνει γνωστοί από τα πειρατικά δισκάκια και αν δεν υπήρχαν αυτά δεν θα τους ήξερε ούτε η μαμά τους?
2. Τυπική ελληνική οικογένεια με έσοδα δύο βασικούς μισθούς = 1200 euro. Έστω ακούνε ελαφρολαικά ( ) και αγοράζουν 4 δισκάκια ή τα κατεβάζουν από το δίκτυο τα παιδία τους. Κόστος 12 euro πειρατικά 80 euro αυθεντικά . Κατα πόσο θα δίνατε εσείς 80 ευρώ για να αγοράσετε μουσική που σε δύο μήνες δε θα την ακούει κανείς??
3. Αυτή τη στιγμή γράφω το ubuntu 6.10 (κατεβάστε το λέει) το cd είναι sony. Γιατί η sony βγάζει δισκάκια με την ένδειξη audio σε τόσες μεγάλες ποσότητες , δε ξέρει ότι η έταιρη θυγατρική sony music χάνει χρήματα ή μήπως θέλει να βγάλει και από τη μύγα ξίγκι.
Αυτό που θέλω να πω είναι πως οι δισκογραφικές απλά δε σκέφτοναι κατα πόσο η κοινωνία αντέχει να αγοράζει τους εξωφρενικά ακριβούς δίσκους της . Τα κομμάτια που πωλούνται ξεχωριστά online είναι σαφής πρόοδος για διάφορους λόγους αλλά και πάλι οι τιμές είναι υψηλές. Προσωπικά πάντα αγόραζα τους δίσκους που μου άρεσαν αυθεντικούς και αν παρατηρήσετε το κοινό πάντα επιβραβεύει τις καλές δουλείες. (Πχ οι πυξ λαξ πούλαγαν σαν τρελοί ). Επίσης κάτι άλλο που δεν έχουν καταλάβει οι δισκογραφικές είναι πως η εμπορική μουσική (λαικά copy paste, σκυλοpop) δεν είχε ούτε θα αποκτήσει φανατικό κοινό όπως η ροκ σκηνή ή λιγότερο mainstream μουσικές. Το φανατικό κοινό είναι όμως αυτό που αγοράζει αυθεντικούς δίσκους και πηγαίνει στις συναυλίες και στηρίζει τη μουσική βιομηχανία . Ας μας σεβαστούν λοιπόν επιτέλους και ας αναπροσαρμόσουν την πολιτική τους. Τέλος δεν επικροτώ την πειρατία αλλά στο περιβάλλον αυτό δεν υπάρχει πιθανότητα να εκλείψει.
Υπενθύμιση
Η συζήτηση αναφέρεται στο φαινόμενο της πειρατίας στη μουσική και όχι στην προώθηση τρόπων διαμοιρασμού παράνομου υλικού και γενικά πρόωθηση της πειρατίας. Αυτό για να είμαστε και σύμφωνοι με τον κανονισμό.
Ας δούμε όμως την πειρατία από μια άλλη σκοπιά.
Έστω ότι δεν υπήρχε η πειρατία
1 : Στην ελλάδα οι τραγουδιστές βγάζουν στα μπουζούκια πόσοι από τα "δεύτερα ονόματα" έχουν γίνει γνωστοί από τα πειρατικά δισκάκια και αν δεν υπήρχαν αυτά δεν θα τους ήξερε ούτε η μαμά τους?
2. Τυπική ελληνική οικογένεια με έσοδα δύο βασικούς μισθούς = 1200 euro. Έστω ακούνε ελαφρολαικά ( ) και αγοράζουν 4 δισκάκια ή τα κατεβάζουν από το δίκτυο τα παιδία τους. Κόστος 12 euro πειρατικά 80 euro αυθεντικά . Κατα πόσο θα δίνατε εσείς 80 ευρώ για να αγοράσετε μουσική που σε δύο μήνες δε θα την ακούει κανείς??
3. Αυτή τη στιγμή γράφω το ubuntu 6.10 (κατεβάστε το λέει) το cd είναι sony. Γιατί η sony βγάζει δισκάκια με την ένδειξη audio σε τόσες μεγάλες ποσότητες , δε ξέρει ότι η έταιρη θυγατρική sony music χάνει χρήματα ή μήπως θέλει να βγάλει και από τη μύγα ξίγκι.
Αυτό που θέλω να πω είναι πως οι δισκογραφικές απλά δε σκέφτοναι κατα πόσο η κοινωνία αντέχει να αγοράζει τους εξωφρενικά ακριβούς δίσκους της . Τα κομμάτια που πωλούνται ξεχωριστά online είναι σαφής πρόοδος για διάφορους λόγους αλλά και πάλι οι τιμές είναι υψηλές. Προσωπικά πάντα αγόραζα τους δίσκους που μου άρεσαν αυθεντικούς και αν παρατηρήσετε το κοινό πάντα επιβραβεύει τις καλές δουλείες. (Πχ οι πυξ λαξ πούλαγαν σαν τρελοί ). Επίσης κάτι άλλο που δεν έχουν καταλάβει οι δισκογραφικές είναι πως η εμπορική μουσική (λαικά copy paste, σκυλοpop) δεν είχε ούτε θα αποκτήσει φανατικό κοινό όπως η ροκ σκηνή ή λιγότερο mainstream μουσικές. Το φανατικό κοινό είναι όμως αυτό που αγοράζει αυθεντικούς δίσκους και πηγαίνει στις συναυλίες και στηρίζει τη μουσική βιομηχανία . Ας μας σεβαστούν λοιπόν επιτέλους και ας αναπροσαρμόσουν την πολιτική τους. Τέλος δεν επικροτώ την πειρατία αλλά στο περιβάλλον αυτό δεν υπάρχει πιθανότητα να εκλείψει.
Υπενθύμιση
Η συζήτηση αναφέρεται στο φαινόμενο της πειρατίας στη μουσική και όχι στην προώθηση τρόπων διαμοιρασμού παράνομου υλικού και γενικά πρόωθηση της πειρατίας. Αυτό για να είμαστε και σύμφωνοι με τον κανονισμό.
Since I was born I started to decay
now nothing ever ever goes my way...
Μερικές απορίες που μου γεννούνται διαβάζοντας τα παραπάνω:
Έστω ότι αγοράζω ένα τραγούδι online με 1 ευρώ που λέμε. Έχω το δικαίωμα να το γράψω σε cd για να το ακούω π.χ. στο αυτοκίνητο; Να το μεταφέρω από το pc που το κατέβασα αλλού, π.χ. στο laptop; Πώς θα γίνεται η εξακρίβωση ότι το αγόρασα νόμιμα και δεν το κατέβασα πειρατικό; Υπάρχει/θα υπάρξει κάποιο είδος "απόδειξης αγοράς";
Κατά τα άλλα, jimmyD++ (ιδίως για το 3).
Έστω ότι αγοράζω ένα τραγούδι online με 1 ευρώ που λέμε. Έχω το δικαίωμα να το γράψω σε cd για να το ακούω π.χ. στο αυτοκίνητο; Να το μεταφέρω από το pc που το κατέβασα αλλού, π.χ. στο laptop; Πώς θα γίνεται η εξακρίβωση ότι το αγόρασα νόμιμα και δεν το κατέβασα πειρατικό; Υπάρχει/θα υπάρξει κάποιο είδος "απόδειξης αγοράς";
Κατά τα άλλα, jimmyD++ (ιδίως για το 3).
It is by will alone I set my mind in motion...
- jimmyD
Ιστορικά μιλώντας υπήρχε σε τεράστιες διαστάσεις η κασετοπειρατία. Το φαινόμενο ήταν ακόμη πιο μεγάλο γιατί έγραφαν από το ραδιόφωνο.ciao wrote:Δεν διαφωνώ απλά να προσθέσω ότι παλιότερα για την Ελλάδα τουλάχιστον, ο ιστός δεν είχε τόση απήχηση σαν εργαλείο για "κατέβασμα" τραγουδιών...τώρα αν υφίστατο κάποια άλλη μορφή πειρατείας δεν ξέρω...
- lumenintervalum
- Wow! Terabyte level
το ερώτημα παραμένει πάντως: στα cd μας που τα έχουμε κάνει mp3 μπορεί κάποιος να μας διασφαλίσει ότι δε θα διωχθούμε γι αυτό? προσωπικά το έχω κάνει για πολλά μου cd και τραγούδια, τα οποία τα μοιράζομαι με τους φίλους μου (δεν αποσκοπεί στο κέρδος μια τέτοια ενέργεια και δε μπορεί να θεωρηθεί ως πειρατεία κατά τη γνώμη μου-διορθώστε με εαν γνωρίζετε ότι το νομικό πλαίσιο διαφέρει) και τα οποία δεν μοιράζομαι σε p2p. ΤΕλικά τους ενοχλούν τα p2p, η πειρατεία, ή η τεχνολογία του mp3 αυτή καθεαυτή?Η γνώμη μου είναι ότι προσπαθούν να μεγιστοποιήσουν το κέρδος τους χωρίς να λαμβάνουν υπόψιν ότι η μουσική και τα cd δεν είναι βασικά αγαθά, αλλά αγαθά "πολυτελείας" κατά κάποιο τρόπο.
We are just a moment in time
A blink of an eye
A dream for the blind
Visions from a dying brain
I hope you don't understand
Πρακτικά να ασκηθούν διώξεις κατά παντώς υπευθύνου είναι ουτοπικό ακόμη και να το σκέφτονται. Το πιό πιθανό είναι να μπούν κάποια φίλτρα που θα εποπτέυουν τι είδους και ποιά αρχεία διακινούνται σε κάθε p2p δίκτυο και αναλογώς θα σου απαγορεύουν ή οχι την πρόσβαση. Βέβαια ακόμη και αυτό ακούγεται μάλλον ουτοπικό εκτός του ότι είναι και πολύ αυταρχικό. Πάντως το πιό πιθανό είναι στην πράξη να μην γίνει τίποτα και τα αρχεία μουσικής να διακινούνται και να αντιγράφονται ελεύθερα από υπολογιστή σε υπολογιστή όπως ακριβώς συμβαίνει με τις κασσέτες από κασσετόφωνο σε κασσετόφωνο.
Συμέρασμα: Απ' ότι φαίνεται τα κέρδη της μουσικής βιομηχανίας έχουν μειωθεί αισθητά χάρη στα p2p δίκτυα.
Συμέρασμα: Απ' ότι φαίνεται τα κέρδη της μουσικής βιομηχανίας έχουν μειωθεί αισθητά χάρη στα p2p δίκτυα.
- mikem4600
- Gbyte level
Όλα τα παραπάνω (μπορούν να) ελέγχονται με DRM, όπως έχουν τα αρχεία Windows Media και τα τραγούδια από το iTunes store (ακόμα και η "απόδειξη" - πολλά αγορασμένα τραγούδια έχουν π.χ. watermarks). Το κάθε κατάστημα απ' το οποίο αγοράζεις δικτυακά μουσική, μπορεί να κανονίσει και τα δικαιώματά σου. Συνήθως αυτό σημαίνει αντίο στο fair use.nap wrote:Έστω ότι αγοράζω ένα τραγούδι online με 1 ευρώ που λέμε. Έχω το δικαίωμα να το γράψω σε cd για να το ακούω π.χ. στο αυτοκίνητο; Να το μεταφέρω από το pc που το κατέβασα αλλού, π.χ. στο laptop; Πώς θα γίνεται η εξακρίβωση ότι το αγόρασα νόμιμα και δεν το κατέβασα πειρατικό; Υπάρχει/θα υπάρξει κάποιο είδος "απόδειξης αγοράς";
Καθόλου ουτοπικό (αλλά σαφώς απαράδεκτο)... Η Hellas On-Line κάνει ήδη traffic shaping στις P2P συνδέσεις της. Μπορεί να μην ξεχωρίζει τι κατεβάζει ο καθένας, ή να του κόβει τελείως την πρόσβαση, πάντως σίγουρα κάνει την εμπειρία μαρτύριο. Ακόμα κι αν κατεβάζεις π.χ. την τελευταία διανομή Linux.PASCAL wrote:Το πιό πιθανό είναι να μπούν κάποια φίλτρα που θα εποπτέυουν τι είδους και ποιά αρχεία διακινούνται σε κάθε p2p δίκτυο και αναλογώς θα σου απαγορεύουν ή οχι την πρόσβαση. Βέβαια ακόμη και αυτό ακούγεται μάλλον ουτοπικό εκτός του ότι είναι και πολύ αυταρχικό.
Autocracy hates questions. Anarchy hates answers.
- ailouros
- Gbyte level
Πριν κανά δύο χρόνια έπαιζα από winamp mp3 και μου ανοιγε συνέχεια μια σελίδα ο explorer "δεν έχετε δικαίωμα να παίξετε αυτό το αρχείο". Καλά έλεγα σιγά να μην.. Ώσπου ψάχνοντας είδα ότι οφειλοταν στο wmplayer το οποίο και απεγκατέστησα και η προειδοποίηση εξαφανίστηκε.
Για μένα όλα αυτά τα μέτρα και κόντρα-μέτρα δεν είναι παρά ένδειξη πανικού για κάτι που ξέρουν ότι δεν πρόκειται ποτέ να ελέγξουν
Για μένα όλα αυτά τα μέτρα και κόντρα-μέτρα δεν είναι παρά ένδειξη πανικού για κάτι που ξέρουν ότι δεν πρόκειται ποτέ να ελέγξουν
Έχουμε κοινά γούστα βλέπω.AmmarkoV wrote:Weird Al Yankovic - DON'T DOWNLOAD THIS SONG!
-
- Wow! Terabyte level
- Academic status: Professor
"Πειρατεία"
"Γαβγίζουν" γιατί δεν μπορούν να "δαγκώσουν"... Τόχουμε ξαναδεί το έργο.
Δ. Γκρ.
Δ. Γκρ.
Last edited by redlabel on Sun Dec 03, 2006 10:57 pm, edited 1 time in total.
- AmmarkoV
- Wow! Terabyte level
Δυστυχώς εγώ πάλι πιστεύω πως ενώ δεν χρειάζεται να ανησυχούμε γενικά , κάποιοι λίγοι άτυχοι μπορεί και να την πατήσουν (καθώς υποθέτω οτι κάποια προσπάθεια δημιουργίας του αντίστοιχου τρομοκρατικού κλίματος θα γίνει από τα ΜΜΕ)
Είναι πολλά τα λεφτά..
Είναι πολλά τα λεφτά..
- Spoiler: εμφάνιση/απόκρυψη
- Zifnab
Ρε παιδιά να ρωτήσω κάτι? Το παραπάνω άρθρο αναφέρει ότι οι αρχές μπορεί να ξέρουν την ηλεκτρονική διεύθυνση και τον πάροχο του ατόμου, αλλά όχι το ίδιο το φυσικό πρόσωπο...Δεν καταλαβαίνω τι γίνεται, αλλά αφού εμείς δεν έχουμε Static IP, αλλά Dynamic, πως θα ξέρουν ποιοί από μας κατέβασαν τί? Και πώς μέτρησαν σε χρήστες πόσα mp3 έχουν στον Hd? Μπήκαν στον υπολογιστή τους με κάποιο trojan ή άλλη μέθοδο?
Ας αφήσουμε το γεγονός ότι πωλούνται στην αθήνα κατά δεκάδες χιλιάδες cd αντιγραμμένα, και η αστυνομία δεν κάνει τίποτα...Να σας πώ και το άλλο, ένας φίλος έχει συγγενή αστυνομικό. Αυτός ο αστυνομικός έπιασε έναν να πουλάει CD και του πήρε τα περίπου 200 cd που κουβαλούσε. Στη συνέχεια τα χρησιμοποίησε ο ίδιος, μετατρέποντας τα σε mp3 και τα έδωσε και στον φίλο μου για να κάνει το ίδιο. Μου είπε και μένα αλλά εγώ δεν είχα χρόνο για ripping. Του είπε μάλιστα ότι μετα από 2 βδομάδες έπρεπε να τα παραδώσει στις αρχές για την συνολική καταστροφή στην πυρά, όπως έγινε και το 2001...
500.000 CD στην πυρά!
Ας αφήσουμε το γεγονός ότι πωλούνται στην αθήνα κατά δεκάδες χιλιάδες cd αντιγραμμένα, και η αστυνομία δεν κάνει τίποτα...Να σας πώ και το άλλο, ένας φίλος έχει συγγενή αστυνομικό. Αυτός ο αστυνομικός έπιασε έναν να πουλάει CD και του πήρε τα περίπου 200 cd που κουβαλούσε. Στη συνέχεια τα χρησιμοποίησε ο ίδιος, μετατρέποντας τα σε mp3 και τα έδωσε και στον φίλο μου για να κάνει το ίδιο. Μου είπε και μένα αλλά εγώ δεν είχα χρόνο για ripping. Του είπε μάλιστα ότι μετα από 2 βδομάδες έπρεπε να τα παραδώσει στις αρχές για την συνολική καταστροφή στην πυρά, όπως έγινε και το 2001...
500.000 CD στην πυρά!
- jimmyD
Κοίτα ας πούμε ότι κάποιος που ενδιαφέρεται, βλέπει ότι κατεβάζεις παράνομο υλικό από το internet, μην παει πουθενά ο νους σου απλά το κατεβάζεις από αυτόν σε ένα δίκτυο p2p ή στο bitorrent. Αυτό το βλέπει ο καθένας απλά κοιτώντας τις ενεργές συνδέσεις. Από εκεί και πέρα είναι το κόλπο. Κάθε provider κρατάει log με το πότε μπήκε ποιος και με ποια ip. Για να έχει πρόσβαση σε αυτές τις πληροφορίες κάποιος εως τώρα χρειάζοταν εισαγγελική παρέμβαση , που αυτό είναι που θέλουν οι εταιρείς να αλλάξει. Να μη χρειάζεται εισαγγελική παρέμβαση.
- lumenintervalum
- Wow! Terabyte level
κάτι το οποίο όμως κατά τη γνώμη μου καταπατά τα ατομικά μας δικαιώματα και δε θα πρέπει να επιτραπεί..
We are just a moment in time
A blink of an eye
A dream for the blind