Τα 4’ που ανατρέπουν τη Φυσική

Αναδημοσιεύσεις άρθρων και κειμένων που βρήκατε κάπου αλλού και θέλετε να μοιραστείτε μαζί μας .
Post Reply
AmmarkoV
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Τα 4’ που ανατρέπουν τη Φυσική

Post by AmmarkoV » Mon Oct 08, 2007 3:13 am

Στην καθημερινή ζωή, για μια καθυστέρηση τεσσάρων λεπτών «δεν χάνεται ο κόσμος», στον χώρο της κοσμολογίας όμως προκαλούνται σοβαρές αναταράξεις, καθώς ενδέχεται να ανατραπεί σημαντικό μέρος των επιστημονικών δεδομένων. Τον περασμένο μήνα το τηλεσκόπιο MAGIC ακτίνων γάμμα στο Λας Πάλμας των Καναρίων Νήσων κατέγραψε για πρώτη φορά μια απόκλιση τεσσάρων λεπτών στο μακρύ ταξίδι φωτονίων υψηλής και χαμηλότερης ενέργειας από τον γαλαξία Markarian 501 που απέχει από τη Γη μισό δισεκατομμύριο έτη φωτός. Τι πρακτικά σημαίνει αυτή η μικρή αργοπορία στην άφιξη των φωτονίων; Οτι η ταχύτητα του φωτός την οποία ο Αϊνστάιν θεώρησε ως σταθερή για να διατυπώσει την περίφημη εξίσωση E=mc2 μπορεί να μην είναι και τόσο σταθερή και κατά συνέπεια συνολικά η Θεωρία της Σχετικότητας που καθόρισε επί εκατό και πλέον χρόνια την εικόνα του ανθρώπου για το Σύμπαν να επιδέχεται τεκμηριωμένων, πλέον, αμφισβήσεων.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_art ... 007_244300
Spoiler: εμφάνιση/απόκρυψη
I would love to change the world, but they won't give me the source code. Οι καθηγητές πληρώνονται από το δημόσιο αρα από όλους τους Έλληνες για να κάνουν τα μαθήματα. Όλοι οι Έλληνες θα έπρεπε να μπορούν να δουν τα μαθήματα τα οποία πληρώνουν! Tο πνευματικό έργο που επιτελείται με τα χρήματα του δημοσίου ΔΕΝ είναι μόνο δικό σας Όποιος δεν δίνει πανελλήνιες έχει δικαίωμα στην γνώση που πληρώνει [url=http://ammar.gr/gddg]gddg blog[/url]
Image
sandra
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level
Academic status: Alumnus/a

Post by sandra » Mon Oct 08, 2007 9:57 am

wow! Σίγουρα όμως δεν είναι κάποια λάθος μέτρηση? Μιλάμε ότι μπορεί να ανατραπούν πολλές θεωρίες αν αποδειχθεί κάτι τέτοιο. Ammar αν μάθεις κάτι πόσταρε το είναι πολύ ενδιαφέρον :-D
Από εδώ κι εμπρός θα είσαι για πάντα υπεύθυνος για εκείνο που έχεις ημερώσει.
Είσαι υπεύθυνος για το τριαντάφυλλο σου...
barbarosa
Gbyte level
Gbyte level
Academic status: N>4
Post by barbarosa » Mon Oct 08, 2007 11:26 am

Απίστευτο! Αυτά έχει όμως η φυσική...
AnINffected
Gbyte level
Gbyte level

Post by AnINffected » Mon Oct 08, 2007 6:19 pm

Μπορεί να μην ξεκίνησαν την ίδια στιγμή, πάντως, τα φωτόνια.
Και, είναι βέβαιο οτί ξεκίνησαν από το ίδιο ακριβώς σημείο;
Τρίτον, μπορεί να ακουστεί χαζό αυτό που θα που θα πω καθώς δεν είμαι φυσικός αλλά μπορεί η δεύτερη ομάδα να συνάντησε εμπόδια στην πορεία! :-D
Τέταρτον, μπορεί όντως να είναι σφάλμα μέτρησης.
Διατηρώ τις επιφυλάξεις μου γι'αυτά που διαβάζω.
Για να δούμε...

Υ.Γ. Ο Γ.Γραμματικάκης (βλ. "Η αυτοβιογραφία του φωτός") θα αυτοκτονήσει αν επαληθευθεί κάτι τέτοιο!
The Analytical Engine has no pretensions to originate anything. It can do whatever we know how to order it to perform (...)
Ada Lovelace

Θέλω και εγώ να παίξω D&D λέμε!!! :-( :-(
The Punisher
Venus Former Team Member
Academic status: Alumnus/a

Post by The Punisher » Mon Oct 08, 2007 6:45 pm

Τρίτον, μπορεί να ακουστεί χαζό αυτό που θα που θα πω καθώς δεν είμαι φυσικός αλλά μπορεί η δεύτερη ομάδα να συνάντησε εμπόδια στην πορεία!
φωτόνιο = κύμα - σωματίδιο. Οπότε τα "εμπόδια" είναι δύσκολο να τα ορίσεις.
AnINffected
Gbyte level
Gbyte level

Post by AnINffected » Tue Oct 09, 2007 1:28 am

The Punisher wrote:φωτόνιο = κύμα - σωματίδιο
Το ξέρω. :cool: :-D

Και τα κύματα ακόμη, δεν μπορούν να απορροφηθούν από διάφορα σώματα;Και σε αυτό παίζει ρόλο η συχνότητα τους μάλιστα, απ'όσο ξέρω!
The Analytical Engine has no pretensions to originate anything. It can do whatever we know how to order it to perform (...)
Ada Lovelace

Zifnab
Venus Former Team Member
Academic status: MSc

Post by Zifnab » Tue Oct 09, 2007 2:48 pm

Δεν μπορεί η διαδρομή των φωτονίων να 'κάμψει' λόγω Ηλεκτρομαγνητικού πεδίου και να "αργήσει" στο να την διανύσει ? Άρε Χαρδαβέλλα :-D
AnINffected
Gbyte level
Gbyte level

Post by AnINffected » Wed Oct 10, 2007 3:26 am

Zifnab wrote:Δεν μπορεί η διαδρομή των φωτονίων να 'κάμψει' λόγω Ηλεκτρομαγνητικού πεδίου και να "αργήσει" στο να την διανύσει ? Άρε Χαρδαβέλλα :-D
Κάτι τέτοιο είχα στο νού μου και εγώ :-D
Ada Lovelace

Post Reply

Return to “Αναδημοσιεύσεις”