Όπως ανέφερα (αλλά ατυχώς παραλήφθηκε στο quote), δεν πρόκειται για δική μου άποψη, μια και δεν έχω σχέση με νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις. Οι αντιλήψεις αυτές προβάλλονται σήμερα - σε συνθήκες βαθειάς οικονομικής κρίσης - γιατί τα "λουλούδια" της πλουτοκρατίας και των elite, αλλά και οι λακέδες τους, τις εκφέρουν νομίζοντας ότι τώρα είναι ευκαιρία να πάρουν πίσω κάποιες από τις λιγοστές κοινωνικές εγγυήσεις που έχουν κατακτήσει οι εργαζόμενοι συνάνθρωποί μας (κάποιες εργασιακές προοπτικές, βασική εργασιακή ασφάλεια, αξιοπρεπή κοινωνική ασφάλιση, στοιχειώδη πρόνοια για την υγεία, μια σύνταξη για τα δύσκολα χρόνια κλπ.).The Punisher wrote:Να συμπληρώσω κι εγώ στην πρόταση τότε ότι.. και αν το πλήθος των φοιτητών αυτών είναι πάνω από ένα όριο, ο καθηγητής του μαθήματος να ελέγχεται και να αξιολογείται ως προς τις διδακτικές του υποχρεώσεις (δεδομένης της άρσης της μονιμότητας φυσικά)redlabel wrote:όσοι φοιτητές απορρίπτονται δύο φορές σ' ένα μάθημα να επαναλαμβάνουν όλα τα μαθήματα του έτους ...
Σε ότι αφορά την "πιπίλα" της μονιμότητας, να υπενθυμίσω - για να μην πλέουν κάποιοι σε πελάγη άγνοιας (δεν αφορά τον Punisher) - ότι η μεγάλη πλειονότητα των μελών ΔΕΠ *δεν* εκλέγεται με μονιμότητα. Ένα μέλος ΔΕΠ αποκτά μονιμότητα (όπως συμβαίνει, mutatis mutandis, στις ΗΠΑ) μετά από αρκετά χρόνια έρευνας και διδασκαλίας και αφού πρώτα υποστεί αλλεπάλληλες αξιολογήσεις, σε πολλαπλά επίπεδα (πχ. κρίσεις από εκλεκτορικά σώματα αρχαιότερων μελών ΔΕΠ, κρίσεις επιστημονικών εργασιών, κρίσεις ερευνητικών προτάσεων, κρίσεις φοιτητών για το διδακτικό έργο κλπ.).
Ο υπογράφων, για παράδειγμα, πριν εκλεγώ (μόνιμος) Επίκουρος Καθηγητής αξιολογήθηκα από 3 εκλεκτορικά σώματα (1 αξιολόγηση ανά τριετία, περίπου) και κρίθηκα από >200 ειδικούς κριτές (reviewers), προερχόμενους από πανεπιστήμια όλου του κόσμου, πριν δημοσιεύσω τα αποτελέσματα της έρευνάς μου σε επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια. Μέχρι τότε υπηρετούσα το Πανεπιστήμιό μου ως μη μόνιμος, με τρίχρονες θητείες. Ακόμη και τώρα, που είμαι Καθηγητής στην πρώτη βαθμίδα, κρίνομαι κάθε χρόνο από δεκάδες ειδικούς κριτές, που αξιολογούν τις εργασίες μου.
Συνεπώς, για τα μέλη ΔΕΠ η αξιολόγηση είναι σύμφυτη με την καριέρα μας. Ξέρουμε πολύ καλά πώς λειτουργεί, αλλά και ποιές είναι οι ενδεχόμενες παρενέργειές της και δεν είμαστε "βαθιά νυχτωμένοι", όπως διάφοροι ρητορεύοντες περί αξιολόγησης. Συνεπώς δε "μασάμε" και αποκρούουμε τα παραμύθια που εκτοξεύουν, για παράδειγμα, οι κατευθυνόμενοι κονδυλοφόροι των εκδοτικών συγκροτημάτων, τα οποία πολύ θάθελαν να ποδηγετήσουν τις απόψεις μας, αλλά σπάνε τα μούτρα τους...
Δ. Γκρ.