Πώς θα πούμε όχι στις «καταλήψεις»

Αναδημοσιεύσεις άρθρων και κειμένων που βρήκατε κάπου αλλού και θέλετε να μοιραστείτε μαζί μας .
elsupreme
Gbyte level
Gbyte level
Academic status: N>4
Post by elsupreme » Wed Feb 07, 2007 2:46 am

tical wrote:Πολύ Σωστός.Ομως προσπαθώ να καταλάβω αυτό:Γιατί να υπαρχει ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΕΝΑΣ φοιτητής ο οποίος...δεν κατεβαίνει να ψηφίσει!Μια πρόχειρη απάντηση είναι οτι είναι "ματαιόδοξος"...Με την ίδια λογική όσοι ψηφίζουν κόμματα εκτός ΝΔ κ ΠΑΣΟΚ να μην κατεβαίνουν να ψηφίσουν.
Ματαιόδοξος είμαι, για άλλους λόγους βέβαια. Δεν κατεβαίνω να ψηφίσω επειδή ουσιαστικά δεν αναγνωρίζω την Γ.Σ. ως όργανο λήψης αποφάσεων των φοιτητών. Υποκριτικό ; Τουλάχιστον όσο το να καταλαμβάνει κανείς την σχολή με απόφαση που πήρε η μειοψηφία των φοιτητών. Απλώς αυτοί αυτοδιορίζονται πλειοψηφία. Στην επόμενη Γ.Σ., αν δεν υπάρξει πρόταση, θα κάνω ό'τι μπορώ (δηλαδή θα πρέπει να πείσω όσους απαιτείται) να υπάρξει πλαίσιο (στην χειρότερη δικό μου :oops: ) "κατά της κατάληψης" και όχι "κατά της κατάληψης και υπερ της Ν.Δ.Φ.Κ.", που είναι άλλος ένας λόγος για τον οποίο δεν έρχομαι.

btw,AmmarkoV. Σεβαστός ο τρόπος με τον οποίον βλέπεις τα πράγματα, αυτό δεν μπορώ να στο αλλάξω με επιχειρήματα.
Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι ένας γονέας που διαθέτει τους πόρους θα θέλει το καλύτερο για το παιδί του, ανεξαρτήτως του τι εκπαίδευση λαμβάνουν τα άλλα παιδιά. Αν θεωρείς ότι το παραπάνω είναι λάθος, τότε η συζήτησή μας θα πρέπει να επικεντρωθεί σε άλλα πράγματα, δηλ. αν είναι δίκαια ή ηθική η ταξική και καταναλωτική κοινωνία μας. Αν θεωρήσουμε ότι είναι σωστό το παραπάνω μένει να απαντήσουμε στο εξής ερώτημα : είναι σωστό κανείς να αγοράζει την εκπαίδευσή του ;
"Must float like lotus on river... and kill old lady!"
N@z_Plir
Kilobyte level
Kilobyte level

Post by N@z_Plir » Wed Feb 07, 2007 3:02 am

red label ++
AnINffected
Gbyte level
Gbyte level

Post by AnINffected » Wed Feb 07, 2007 9:13 am

Ammarkov wrote:Aισθάνομαι όμως εμπαιγμό από τις κυβερνήσεις (πράσινες,μπλέ,κόκκινες δεν με νοιάζει) όταν τα έχουν κάνει σ$@$@ και υπόσχονται προεκλογικά X% του Α.Ε.Π για παιδεία και αντί να το αυξήσουν το μειώνουν , όταν περνάνε τα άρθρα της αναθεώρησης με διαδικασίες στις οποίες είναι απώντες όλοι (Μήπως η γενική συνέλευση είναι πιο δημοκρατική τελικά ?) , όταν οι λόγοι που βρίσκονται πίσω από όλες τις κινήσεις είναι καθαρά οικονομικοί και δεν έχουν καμμία μα καμμία σχέση με το τι είναι καλύτερο και τι χειρότερο για εμάς (BTW η Ελλάδα κατατάχτηκε από το CNN στην 36 θέση των 100 μεγαλύτερων οικονομικων γκαφατζήδων για το 2006 με την αναθεώρηση του ΑΕΠ)..
Κανένας δεν νοιάζεται για τίποτα και κοιτάξτε τις ειδήσεις και την μεσημεριανή ζώνη για να δείτε τι ενδιαφέρει τον κόσμο..
Τι να κάνουμε , οι καταλήψεις είναι ένας τρόπος..
Συμφωνώ!
Μιά και είχες το θάρρος να αναφερθείς σε αυτά πρώτος, να συμπληρώσω αυτό που έλεγα πρίν: για τους ίδιους ακριβώς λόγους πιστεύω οτί οι καταλήψεις θ'αποτύχουν!Επειδή κανείς δε νοιάζεται.
Όσο και να κλειδαμπαρωθούμε εδω μέσα χωρίς να κάνουμε τίποτα, κανείς τους δεν θα ενδιαφερθεί.
Απεναντίας, θεωρώ πως η παρούσα κατάσταση τους συμφέρει πάρα πολύ.
Είναι τυχαίο, που δε γίνεται μάθημα τόσο καιρό και δεν υπάρχει καμία υποχώρηση από μεριάς τους;
Είναι τυχαία η παρακμή της μεσημεριανής ζώνης (και όλων των ζωνών, τώρα που το σκέπτομαι);
Μόνο εαν γίνει κατάληψη στο Υπουργείο :-D (που λέει ο λόγος), θα δείτε αντίδραση.
Δεν είναι παράξενο, που έχουμε διαφορετικές απόψεις για τους ίδιους λόγους; ;)
The Analytical Engine has no pretensions to originate anything. It can do whatever we know how to order it to perform (...)
Ada Lovelace

Θέλω και εγώ να παίξω D&D λέμε!!! :-( :-(
Einherjar
Venus Project Founder
Venus Project Founder
Academic status: Alumnus/a

Re: Νόμιμο...

Post by Einherjar » Wed Feb 07, 2007 7:43 pm

redlabel wrote:(Δεν αναφέρομαι ειδικά στις καταλήψεις, αλλά) Όσοι μιλούν για το "νόμο" να μου επιτρέψουν να αμφιβάλλω αν υπήρξε κάτι πραγματικά σπουδαίο, στην παγκόσμια ιστορία, που έγινε "σύμφωνα με το Νόμο". Ετσι, για να μην επικεντρωνόμαστε μόνο στο δέντρο...

Δ. Γκρ.
1. Σας αρέσει να προβοκάρετε... αυτό είναι γνωστό :-)
2. Αφού δεν αναφέρεστε στις καταλήψεις τότε ο μόνος στόχος σας εδώ είναι να προβοκάρετε και το έχετε πετύχει
3. Έχοντας την εντύπωση ότι δε σηκώνω το γάντι, πιστεύω (και θεωρώ ότι είναι κοινή πεποίθηση) ότι δεν είμαστε στα πρόθυρα κάποιου σπουδαίου πράγματος
[Better to understand a little than to misunderstand a lot]
sudtuwup
Mbyte level
Mbyte level
Academic status: MSc

Post by sudtuwup » Wed Feb 07, 2007 8:10 pm

Καλα ναι δεν μιλαμε για κοσμοιστορικα πραγματα. Αλλα νομιζω οτι τελευταια λεμε λεμε λεμε κ εχουμε αφησει πισω την ουσια την μορφωση-εκπαιδευση. Αυτο δεν ειναι το ζουμι;
Image
vasvas
Kilobyte level
Kilobyte level

Νόμος

Post by vasvas » Wed Feb 07, 2007 11:07 pm

Μερικά παραδείγματα σπουδαίων πραγμάτων που έγιναν (ως επί το πλείστον) μέσα από νόμιμες διαδικασίες (και μάλιστα πολλά όχι σε δημοκρατικές κοινωνίες):
- Η Απολογία του Σωκράτη (και η πορεία του προς την εκτέλεσή του)
- Ο αγώνας του Γκάντι για τη λήξη της αγγλικής κυριαρχίας στην Ινδία
- Ο αγώνας για τη φυλετική ισότητα στις ΗΠΑ
- Οι κατά τόπους αγώνες για κατάκτηση πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων από τις γυναίκες
- Οι προσπάθειες των φιλανθρωπικών οργανώσεων στην Αφρική και αλλού (Γιατροί χωρίς Σύνορα, Ερυθρός Σταυρός)
- Η μεγάλη προσπάθεια ανάκαμψης από το Great Depression (The New Deal)
- H δημιουργία του κράτους πρόνοιας στη Δυτική Ευρώπη μετά το 2ο Π.Π..
- Η επιστημονική και τεχνολογική πρόοδος του 20ου αιώνα
- Η μείωση της παιδικής θνησιμότητας σε πολλές χώρες
- Η κατάργηση της ποινής του θανάτου στη Δυτική Ευρώπη

Το κράτος δικαίου είναι βασική κατάκτηση της δημοκρατίας και του διαφωτισμού. Δεν είμαι βέβαιος ότι μπορώ να σκεφτώ κάτι σπουδαίο που έγινε σε δημοκρατική χώρα από το 1945 και μετά εκτός νόμου.

Επί τη ευκαιρία, η δημόσια ανυπακοή είναι εντός νόμου διαδικασία διαμαρτυρίας, δείτε κι εδώ: http://www.medium.gr/articles/116921301110898.shtml

Σε αυτό το πλαίσιο, είναι ενδεικτικό για την κοινωνία μας το παρακάτω απόσπασμα:
"...η τυπική παρανομία των παράνομων καταλήψεων , με την οποία θεωρώ πως δεν θα έπρεπε να ασχοληθούμε κάν"

Στο βαθμό που αυτό είναι ευρέως αποδεκτό, έχουμε γίνει ζούγκλα. Και δεν αφήνει και πολλά περιθώρια συζήτησης: Όταν δεν ισχύει ο νόμος, ισχύει το δίκαιο του ισχυρότερου. Εύχομαι καλή τύχη σε όλους μας αλλά ειδικά στους πιο νέους σε μια τέτοια κοινωνία.
dimitra
Mbyte level
Mbyte level
Post by dimitra » Wed Feb 07, 2007 11:25 pm

Εμένα το άρθρο με βρίσκει απόλυτα σύμφωνη. Εκφράζει ακριβώς τις απόψεις μου... Πάντα υπάρχει άλλος τρόπος διαμαρτυρίας που δεν θίγει τα δικαιώματα των άλλων...Δεν είμαι κατά της διαμαρτυρίας κατά του τρόπου διαμαρτυρίας είμαι...
Η τιμωρία του ψεύτη δεν είναι ότι δεν τον πιστεύουν, αλλά ότι αυτός δεν μπορεί να πιστέψει.

Σω, Τζορτζ Μπέρναρντ
AmmarkoV
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by AmmarkoV » Wed Feb 07, 2007 11:41 pm

Vasvas συμφωνώ με αυτά που λές.. Απλά προσωπικά δεν βλέπω κανέναν πολιτικό ηγέτη στο προσκήνιο που να του αξίζει η θέση του και πιστεύω οτι έχουμε "δημοκρατία" που απέχει από τον κυριολεκτική σημασία του όρου..
Καλή μας τύχη λοιπόν ούτως ή άλλως..

BTW άσχετο αλλά πιστεύω οτι στο όλο thread ταιριάζει και το εξής κειμενάκι και αυτό εννοείται και για τα δικά μου λεγόμενα..
Spoiler: εμφάνιση/απόκρυψη
I would love to change the world, but they won't give me the source code. Οι καθηγητές πληρώνονται από το δημόσιο αρα από όλους τους Έλληνες για να κάνουν τα μαθήματα. Όλοι οι Έλληνες θα έπρεπε να μπορούν να δουν τα μαθήματα τα οποία πληρώνουν! Tο πνευματικό έργο που επιτελείται με τα χρήματα του δημοσίου ΔΕΝ είναι μόνο δικό σας Όποιος δεν δίνει πανελλήνιες έχει δικαίωμα στην γνώση που πληρώνει [url=http://ammar.gr/gddg]gddg blog[/url]
Image
nantia_86
Venus Former Team Member

Post by nantia_86 » Thu Feb 08, 2007 12:45 am

τα λεγόμενα του άρθρου που παρατέθηκε από τον κύριο Βασσάλο μου θύμισε τα "καλοκαιρινά" που οι καταληψίες δεν είχαν το κουράγιο να αποδεχτούν τις συνέπειες των αγώνων τους όπως η μη πραγματοποιήση της εξεταστικής του Ιουνίου.
Καλύτερα να κάνεις κάτι που τελικά μπορεί ν'αποδειχτεί ότι ήταν και λάθος, παρά να μετανιώσεις που δεν το έκανες...
Image
AnINffected
Gbyte level
Gbyte level

Re: Νόμος

Post by AnINffected » Thu Feb 08, 2007 1:08 am

vasvas wrote:Μερικά παραδείγματα σπουδαίων πραγμάτων που έγιναν (ως επί το πλείστον) μέσα από νόμιμες διαδικασίες (και μάλιστα πολλά όχι σε δημοκρατικές κοινωνίες):
- Οι κατά τόπους αγώνες για κατάκτηση πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων από τις γυναίκες
- Οι προσπάθειες των φιλανθρωπικών οργανώσεων στην Αφρική και αλλού (Γιατροί χωρίς Σύνορα, Ερυθρός Σταυρός)

Το κράτος δικαίου είναι βασική κατάκτηση της δημοκρατίας και του διαφωτισμού. Δεν είμαι βέβαιος ότι μπορώ να σκεφτώ κάτι σπουδαίο που έγινε σε δημοκρατική χώρα από το 1945 και μετά εκτός νόμου.

Επί τη ευκαιρία, η δημόσια ανυπακοή είναι εντός νόμου διαδικασία διαμαρτυρίας, δείτε κι εδώ: http://www.medium.gr/articles/116921301110898.shtml

Σε αυτό το πλαίσιο, είναι ενδεικτικό για την κοινωνία μας το παρακάτω απόσπασμα:
"...η τυπική παρανομία των παράνομων καταλήψεων , με την οποία θεωρώ πως δεν θα έπρεπε να ασχοληθούμε κάν"

Στο βαθμό που αυτό είναι ευρέως αποδεκτό, έχουμε γίνει ζούγκλα. Και δεν αφήνει και πολλά περιθώρια συζήτησης: Όταν δεν ισχύει ο νόμος, ισχύει το δίκαιο του ισχυρότερου. Εύχομαι καλή τύχη σε όλους μας αλλά ειδικά στους πιο νέους σε μια τέτοια κοινωνία.
Ο redlabel νομίζω οτί αναφέρθηκε στο γράμμα του νόμου, δηλαδή στην κατάχρησή του.Έτσι τουλάχιστον το εξέλαβα εγώ.
Και όταν γίνονται καταχρήσεις, ισχύει το δίκαιο του ισχυροτέρου, επίσης... ;)
The Analytical Engine has no pretensions to originate anything. It can do whatever we know how to order it to perform (...)
Ada Lovelace

Θέλω και εγώ να παίξω D&D λέμε!!! :-( :-(
smoky
Kilobyte level
Kilobyte level

Post by smoky » Thu Feb 08, 2007 1:18 am

καταχρήσεις γίνονται όμως και με την υπερβολική ελευθερία σε κάποιους τομείς. Ας μην τα ισοπεδώνουμε όλα... Γιατι αν αρχισει ο καθενας να σκεφτεται ποιον νομο να καταπατησει για να κανει την "επανασταση" του θα βρεθουμε σε αλλες εποχες...
Last edited by smoky on Thu Feb 08, 2007 10:45 am, edited 1 time in total.
ailouros
Gbyte level
Gbyte level

Post by ailouros » Thu Feb 08, 2007 8:22 am

Θα προσέθετα και την κατάκτηση του Euro 2004 (αποτυχημένο χιούμορ ως συνήθως)

Θα διαφωνήσω σε αρκετά σημεία της παράθεσης:
π.χ "Ο αγώνας για τη φυλετική ισότητα στις ΗΠΑ" δεν θα ξεκινούσε ποτέ αν μια μαύρη δεν αποφάσιζε να παραβιάσει τον κανόνα ή νόμο να κάθεται πίσω πίσω στο λεωφορείο.
ή
"Η κατάργηση της ποινής του θανάτου στη Δυτική Ευρώπη" αυτό δεν είναι κατάκτηση και πρόοδος αλλά αυτονόητη κατάργηση μιας αναχρονιστικής ποινής. Ας μην ξεχνάμε ότι σε πολιτείες της Αμερικής η θανατική ποινή είναι νόμιμη.

Δυστυχώς η παραπάνω λίστα και οποιαδήποτε σχετική είναι καταδικασμένες να είναι μικρές γιατί αποτελούν εξαιρέσεις του παρακάτω κανόνα. Οι μεγάλες κατακτήσεις και επαναστάσεις (εθνικές ή κοινωνικές) γίναν κόντρα στους νόμους.
Με αυτό δεν υποννοώ ότι στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή υπάρχει επαναστατική δυναμική ή ότι βρισκόμαστε λίγο πριν τον Μάη του 68.
Πέρυσι στην Γαλλία θεωρώ ότι ο αγώνας τον φοιτητών ήταν πολύ μαζικότερος και αποτελεσματικός...
Erevodifwntas
Gbyte level
Gbyte level

Post by Erevodifwntas » Thu Feb 08, 2007 9:38 am

Μήπως να κάνουμε επανάσταση παραβιάζοντας τον κ.ο.κ.? Οι επαναστάσεις δε γίνονται απλά παραβιάζοντας το νόμο (και απλά για να τον παραβιάσουμε). γίνονται γιατί υπάρχουν αιτίες οι οποίες υπερβαίνουν τους νόμους (αν δεν κάνω λάθος και το ίδιο το Σύνταγμα αναγνωρίζει αυτό το δικαίωμα –και νομίζω ότι το κατατάσσει στις υποχρεώσεις). Τώρα αν θεωρούμε ότι κάνοντας κατάληψη, μια παράνομη ενέργεια -και τελικά αποτυχημένη- και μετά να κρυβόμαστε πίσω από τους νόμους περί ασύλου (μια νόμιμη ενέργεια) είναι επανάσταση.... τι να πω... Όταν κάνεις επανάσταση πρέπει να είσαι έτοιμος να δεχθείς και τις συνέπειες. κι όχι να κρύβεσαι... και μάλιστα πίσω από αυτούς που θεωρείς ως άδικους… γιατί ξαφνικά έχουμε φτάσει στο σημείο να λέμε υπάρχουν καλοί νόμοι και κακοί νόμοι ανάλογα με το τι μας συμφέρει… κι όμως από τους 700++ φοιτητές που ψήφισαν υπέρ της κατάληψης (και άρα μάλλον επαναστατούν) δυστυχώς η πλειονότητα θα αρχίσει να βρίζει και να καταριέται τους "κακούς" καθηγητές που τους τιμώρησαν για τα πολιτικά τους φρονήματα και δρώμενα και τους έκοψαν την εξεταστική (ή ακόμα κι αν τους κόψουν το εξάμηνο).

Μου κάνει επίσης εντύπωση ότι δεν έχω δει σε τόσες σελίδες του Forum κανένα μήνυμα (από αυτά που υποστηρίζουν την κατάληψη) με επαναστατικό χαρακτήρα. Και τι θέλω να πω: όλα (αν μου έχει ξεφύγει κανένα, συγχωρήστε με) τα μηνύματα είναι άκρως συντηρητικά. «Να μην περάσει ο νόμος για τα πανεπιστήμια γι’ αυτό και εκείνον το λόγο» (οι δε λόγοι έχουν την αισθητική των 70s….). Κανένας δεν έχει μιλήσει για το τι αλλαγές θα πρέπει να γίνουν. Επανάσταση (κατά την άποψή μου τουλάχιστον) δεν γίνεται για να διατηρήσεις τα λιμνάζοντα ύδατα. Το αντίθετο, επανάσταση γίνεται για να αλλάξει η τρέχουσα κατάσταση. Και pls μη μου πείτε ότι έχουμε ως σύνθημα την «δημόσια και δωρεάν παιδεία» ή «την αύξηση των χρημάτων για την παιδεία». Δε θέλω ένα τσιτάτο, θέλω σύγχρονο και ζωντανό λόγο. Καλή η δράση, αλλά όταν είναι κενή ιδεολογίας τότε…. Αντίθετα αν ήταν καινής, τότε θα ήμουν μαζί με τους καταληψίες… (και ας διαφωνούσα)
Go To Statement Considered Harmful (Τιτλος δημοσίευσης του Edsger Dijkstra).

my personal site
dimitra
Mbyte level
Mbyte level
Post by dimitra » Thu Feb 08, 2007 9:41 am

Ποιός κρίνει ότι ένας νόμος πρέπει να "παραβιαστεί" για έναν σκοπό???
Και ποιός κρίνει ότι ο σκοπός αυτός αξίζει για να "παραβιαστεί" ο νόμος!!!
Δεν μπορούμε να επικαλούμαστε την "ιερότητα" του σκοπού μας για να αφθαιρετούμε ενάντια στους συνανθρώπους μας. Αν αρχίζουμε και καταργούμε νόμους για να πετύχουμε τους σκοπούς μας θα γίνουμε "ζούγκλα". Το έχω πει και το ξαναλέω!!!Πάντα υπάρχει και άλλος τρόπος!!!
Η τιμωρία του ψεύτη δεν είναι ότι δεν τον πιστεύουν, αλλά ότι αυτός δεν μπορεί να πιστέψει.

Σω, Τζορτζ Μπέρναρντ
vasvas
Kilobyte level
Kilobyte level

Post by vasvas » Thu Feb 08, 2007 9:57 am

"Δυστυχώς η παραπάνω λίστα και οποιαδήποτε σχετική είναι καταδικασμένες να είναι μικρές γιατί αποτελούν εξαιρέσεις του παρακάτω κανόνα. Οι μεγάλες κατακτήσεις και επαναστάσεις (εθνικές ή κοινωνικές) γίναν κόντρα στους νόμους. "

Tο ότι το γράφεις φυσικά δεν το κάνει αληθινό. Κανένα παράδειγμα; (από δημοκρατική χώρα). Σε δημοκρατικές χώρα δε γίνονται σπουδαία πράγματα εκτός νόμων, και σίγουρα όχι εκ συστήματος.

Η πράξη της Ρόζα Πάρκς ήταν πράξη δημόσιας ανυπακοής. Πριν την αναφέρεις, μπορείς να ανοίξεις μια εγκυκλοπαίδεια... Γιαυτό την ανέφερα τη δημόσια ανυπακοή άλλωστε στο κείμενο.
ailouros
Gbyte level
Gbyte level

Post by ailouros » Thu Feb 08, 2007 10:26 am

Και η Γαλλία δημοκρατική χώρα ήταν παρόλαυτα η εξέγερση τον Μάη του '68 εκτός νόμου έγινε και έφερε αλλαγές.
Δεν ισχυρίζομαι πουθενά ότι αναφέρομαι αποκλειστικά στις δυτικές και δημοκρατικές κοινωνίες και φυσικά η λίστα που αναφέρω δεν καλύπτει μόνο τον 20ο αιώνα και τα δημοκρατικά κράτη από την στιγμή που ούτε η δική σας παράθεση (απολογία Σωκράτη,Ινδία,Αφρική) το κάνει.
Η γενίκευση μου συνοψίζεται στο ότι η πρόοδος και οι μεγάλες αλλαγές ιστορικά έχουν έρθει μέσα από ρήξη με την κατεστημένη κατάσταση. Και σε αυτές τις ρήξεις περιλαμβάνεται και η δημόσια ανυπακοή για την οποία, αφού διάβασα την Πάπυρους Λάρους (ολόκληρη) κατέληξα στο εξής συμπέρασμα:
(παράθεση από το http://www.medium.gr/articles/116921301110898.shtml)
Μια από τις άγνωστες έννοιες εν Ελλάδι είναι εκείνη της «δημόσιας ανυπακοής». Οταν κάποιοι πολίτες νιώθουν ότι κάποιος νόμος προσβάλλει τα δικαιώματά τους, οφείλουν να τον παραβούν τηρώντας όμως (σύμφωνα με τον μεγάλο φιλόσοφο του Δικαίου John Rawls) τρεις προϋποθέσεις: 1) η παραβίαση του νόμου να μην εμπεριέχει βία 2) να γίνεται δημόσια 3) οι παραβάτες να πληρώνουν το τίμημα της παράβασης (μεγιστοποιώντας έτσι το επικοινωνιακό τους αποτέλεσμα).
Ίσως δεν καταλαβαίνω κάτι αλλά πως η δημόσια ανυπακοή είναι πράξη εντός νόμου;
rapadder
Gbyte level
Gbyte level
Post by rapadder » Thu Feb 08, 2007 11:09 am

Για να μην κάνουμε φιλολογική ανάλυση, εδώ μιλάμε για ένα νομοσχέδιο για την παιδεία. Δεν μιλάμε ούτε για τον φυλετικό διαχωρισμό, ούτε για το δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες που είναι πολύ σοβαρότερα θέματα. Δεν υπάρχει καμιά σύγκριση, αλλοίμονο αν ο καθένας κάνει καταλήψεις για κάθε νομοθέτημα μιας κυβέρνησης. Έχουμε δημοκρατία ή όχι; Αν έχουμε τότε υπάρχουν άλλοι τρόποι να διεκδικήσει το δίκιο του.
Επανάσταση μπορώ να ονομάσω εγώ το να φτιαχτεί νέο γήπεδο για τον Παμμηλιακό (την ομάδα του χωριού μου) και να κλείσω τους δρόμους ή να αποκλείσω το λιμάνι της Μήλου μέχρι να δεσμευτεί το κράτος ότι θα μου παραχωρήσει κάποια έκταση (όπως έκανε με τα γήπεδα του Παναθηναικού, ΑΕΚ κλπ). Νομίζω ότι ο κύριος Γκρίτζαλης το ανέφερε ξεκάθαρα, οι καταλήψεις δεν είναι αυτό που είχε στο μυαλό του όταν μίλησε για επανάσταση.
... Γράφτε κώδικα όσο είναι καιρός ...
ailouros
Gbyte level
Gbyte level

Post by ailouros » Thu Feb 08, 2007 11:27 am

Και εγω ξεκάθαρα το αναφέρω:
δεν υποννοώ ότι στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή υπάρχει επαναστατική δυναμική ή ότι βρισκόμαστε λίγο πριν τον Μάη του 68.
και για να το πω πιο ξεκάθαρα δεν θεωρώ ότι οι καταληψίες ενδιαφέρθηκαν σε κάποιο σημείο να κερδίσουν την ευρύτερη κοινωνική αποδοχή (ούτε καν της αποδοχής των συμφοιτητών τους που διαφωνούν με το νομοσχέδιο).
Σίγουρα η προπαγάνδα των Μ.Μ.Ε είναι μια άδικη κατάσταση αλλά και οι ίδιοι οι προβληματισμένοι φοιτητές αδικούν τον εαυτό τους με το να κρατάν μια κατάληψη με τριάντα άτομα που πιο πολύ μοιάζει με χαρτοπαικτική λέσχη.
Αν η κατάληψη είχε κάθε μέρα 500 άτομα και το Πανεπιστήμιο ήταν ανοιχτό για όλους και ζωντανό δεν θα είχα πρόβλημα επειδή είναι παράνομη πράξη.
Όπως δεν με ενοχλέι το άσυλο έτσι δεν με ενοχλεί και η κατάληψη και δεν ζητάω από τον νόμο να επέμβει. Με ενοχλεί όμως η καφρίλα, η επιβολή απόψεων, η έλλειψη σεβασμού ,η ένδεια ιδεών και πρακτικών, η μετατροπή του Πανεπιστημίου σε καζίνο Λουτρακίου και φυσικά με ενοχλεί η αποτελματωμένη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το δημόσιο πανεπιστήμιο.
Στην Ελλάδα του μικροσυμφέροντος και των διαφόρων μικροκόσμων πλέον κατάληψη=εσωστρέφεια.
Erevodifwntas
Gbyte level
Gbyte level

Post by Erevodifwntas » Thu Feb 08, 2007 11:33 am

rapadder wrote:Για να μην κάνουμε φιλολογική ανάλυση, εδώ μιλάμε για ένα νομοσχέδιο για την παιδεία. Δεν μιλάμε ούτε για τον φυλετικό διαχωρισμό, ούτε για το δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες που είναι πολύ σοβαρότερα θέματα.
Μιλάμε για την Παιδεία και πολλοί είναι αυτοί που θα σου πουν ότι είναι σημαντικότερο από το φυλετικό διαχωρισμό κλπ...
rapadder wrote:Νομίζω ότι ο κύριος Γκρίτζαλης το ανέφερε ξεκάθαρα, οι καταλήψεις δεν είναι αυτό που είχε στο μυαλό του όταν μίλησε για επανάσταση.
Ωστόσο οι υπόλοιποι θεωρούν ότι κατάληψη = επανάσταση (έχω αδελφό σε άλλο πανεπιστήμιο και το τι έχω ακούσει...)
Go To Statement Considered Harmful (Τιτλος δημοσίευσης του Edsger Dijkstra).

my personal site
mikem4600
Gbyte level
Gbyte level

Post by mikem4600 » Thu Feb 08, 2007 11:50 am

vasvas++
Erevodifwntas++

ΟΚ, επειδή διαβάζω διάφορα πράγματα, κάποια από τα οποία αστεία, ας γράψω κι εγώ λοιπόν τα δικά μου... :-D

α) Κάποιοι λένε ότι οι νόμοι δεν αξίζουν και προτιμούμε τις επαναστάσεις, για σοβαρές αλλαγές. Τότε προς τι οι γενικές συνελεύσεις;; Γιατί κρύβεται το σημερινό "φοιτητικό κίνημα" (πω, ρε, κάθε φορά που διαβάζω αυτή την έκφραση λύνομαι... :lol: ) πίσω από το δάχτυλό του; Γιατί θέλει να διατηρεί το προσωπείο της "δημοκρατικής διαδικασίας"; Αφού καταλήξαμε ότι όταν η επανάσταση είναι εδώ, η δημοκρατία είναι κάπου αλλού!... Μήπως διότι αν κατέβουν 30 νοματαίοι και κλείσουν με το έτσι θέλω τη σχολή, θα βγει όλος ο κόσμος να τους κράξει, ενώ τώρα και καλά όλοι οι φοιτητές είναι υπέρ της; Υποκρισία...

β) Μετά κάποιοι συνεχίζουν, τονίζοντας (σωστά) πως προφανώς δεν είμαστε μπροστά σε κάποια σοβαρή αλλαγή τώρα - το "Φ.Κ." του 2007 μικρή σχέση έχει με το Φ.Κ. του 1973. Με άλλα λόγια, η κατάληψη δεν έχει και πολύ νόημα ως προς την προώθηση αλλαγών (ή καλύτερα μη-αλλαγών) και άρα γίνεται σαφώς για άλλους λόγους (π.χ. επειδή βαριόμαστε να δώσουμε στην εξεταστική). Και ύστερα περιμένετε ο κόσμος σύσσωμος να υποστηρίξει τις καταλήψεις και τις μη-αλλαγές...

Γιατί λοιπόν πρέπει να πάρουμε ξανά στα σοβαρά τις καταλήψεις;
Autocracy hates questions. Anarchy hates answers.
ailouros
Gbyte level
Gbyte level

Post by ailouros » Thu Feb 08, 2007 12:36 pm

Φωτογραφικό το post σου mikem!Αν και θα προτιμούσα να αναφέρεσαι στο "nick" μου όπως αναφέρεσαι και σε αυτούς με τους οποίους συμφωνείς ονομαστικά έτσι και σε αυτούς με τους οποίους διαφωνείς.Παρεξηγήσεις δεν υπάρχουν.

Λοιπόν στα αστεία τώρα:

Σε έναν binary κόσμο τα πράγματα είναι η άσπρα ή μαύρα. Προφανώς σε έναν τέτοιο κόσμο τα γραφόμενα μου ότι δηλαδή μπροστά σε μεγάλες και κοινωνικές αλλαγές συγκεκριμένοι νόμοι και η τήρησή τους μπαίνουν στο περιθώριο ερμηνεύονται "όταν η επανάσταση είναι εδώ ή δημοκρατία είναι αλλού".
Με άλλα λόγια ότι κατά την διάρκεια μιας επανάστασης είμαστε ελεύθεροι να :
-περνάμε με κόκκινο
-κλέβουμε κλπ.
Το τι κάνουν οι τρίαντα νοματαίοι δεν με αφορά γιατί πολύ απλά δεν τους υπερασπίζομαι επουδενί! Το ότι είναι τριάντα ή εκατό καταδεικνύει ότι είναι μειοψηφία και προφανώς και όταν αναφέρομαι σε μεγάλες επαναστάσεις δεν επιχειρώ ταύτιση με τις καταλήψεις.
Απλά καταδεικνύω ότι το επιχείρημα περί μη νομιμότητας της κατάληψης είναι πολύ αδύναμο ελέω της σιωπηρής απουσιάς αυτών που είναι εναντίον της κατάληψης και που δεν κατεβαίνουν να ψηφίσουν στην Γ.Σ είτε επειδή φοβούνται είτε επειδή βαριούνται. Απέχουν πάντως και επιτρέπουν να υφίσταται μια κατάσταση που δεν τους αρέσει. Άρα δεν τους φταίει η μη τήρηση του νόμου τους φταίει η αδράνεια και η μη συμμετοχή τους σε δημοκρατικές διαδικασίες (εκφυλισμένες μεν αλλά που όσο η πλειοψηφία απέχει άλλο τόσο θα εκφυλίζονται).

Θα ήταν πολύ βολικό να έρθει η αστυνομία να ανοίξει την σχολή. Θα είχαμε και τον σκύλο χορτάτο και την πίτα ολόκληρη και δεν θα χαλούσαμε και την ησυχία μας. Μπροστά σε αλλαγές όμως δυναμικές καταστάσεις συμβαίνουν. Κάποιοι διαφωνούν και κάποιοι συμφωνούν και υπάρχει αυτή η "σύγκρουση". Όταν ένα από τα δύο μέρη είναι αμέτοχο και φοβάται να συγκρουστεί τότε καταντάμε σε μονόλογο της άλλης πλευράς που ενδεχομένως να είναι και μειοψηφία.
Αν για κάποιους η Γ.Σ είναι παρωδία τότε να υπενθυμίσω ότι το Πανεπιστήμιο είναι μικρογραφία της κοινωνίας. Και όπως με δημοκρατικές διαδικασίες κάποιοι επιβάλλουν κατάληψη άλλα τόσο με δημοκρατική συνείδηση (αποχή-λευκό-άκυρο,ψήφισε το τάδε κόμμα επειδή το ψήφιζε ο παππούς σου ή για να μπεις στο δημόσιο) ψηφίζουμε στις εθνικές εκλογές και άλλο τόσο οι δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις επιβάλλουν ,έχοντας ξεχάσει την λέξη διάλογο , τα νομοσχέδιά τους. Απλά η λογική βία στην βία που εκφράζεται μέσω των καταλήψεων (αφού μας έχετε γραμμένους κάνουμε και μεις το δικό μας) δεν επαρκούν πάντα και κάποιες φορές χρειάζονται πιο έξυπνες τακτικές, ειδικά όταν είσαι ο θιγμένος της υπόθεσης
Last edited by ailouros on Thu Feb 08, 2007 12:40 pm, edited 1 time in total.
Argi
byte level
byte level

Post by Argi » Thu Feb 08, 2007 12:39 pm

Πάντως κανένα από τα διάσημα και σεβαστά πανεπιστήμια όπως το MIT,Princeton κλπ δεν έφτασαν εκεί που είναι με καταλήψεις και απεργίες...
Το παραπάνω δεν ισχύει μόνο για πανεπιστήμια φυσικά, αλλά και για ολόκληρες χώρες.
Προς τους καταληψίες:
Γιατί δεν κάνετε ΑΠΟΧΗ;
Μήπως φοβάστε τις συνέπειες; (πχ χάσιμο μαθημάτων/εξεταστικής)
Ή μήπως φοβάστε ότι θα μαζέψετε μόλις 30 άτομα απο κάθε σχολή και θα γελάνε μαζί σας; Πάντως είναι αλήθεια ότι στην Ελλάδα θέλουμε να "επαναστατούμε" χωρίς να θέλουμε να αντιμετωπίσουμε και τις συνέπειες.
Έτσι, κλείνουμε τις σχολές έτσι ώστε αν χάσουμε τα μαθήματα, να τα χάσουν όλοι και να είμαστε στην ίδια μοίρα με τους μη-επαναστάτες όταν ξανανοίξει η σχολή. Οπότε ή την πληρώνουμε όλοι τη νύφη ή κανένας γιατί αρνούμαστε να αναλάβουμε την ευθύνη για τις πράξεις μας.
Τέτοιου είδους άτομα στο σχολείο τα ονομάζαμε με χαρακτηρισμούς που δεν αρμόζουν να ειπωθούν σε αυτό το forum.[/list]
Post Reply

Return to “Αναδημοσιεύσεις”