Τι γράφουν στις αγγελίες και τι εννοούν στην πραγματικότητα

Αναδημοσιεύσεις άρθρων και κειμένων που βρήκατε κάπου αλλού και θέλετε να μοιραστείτε μαζί μας .
rapadder
Gbyte level
Gbyte level
Academic status: Alumnus/a
Post by rapadder » Sun May 27, 2007 3:55 pm

Θα ήθελα και εγώ να παίρνει ο πτυχιούχος π.χ. 1300 Ευρώ καθαρά πρώτο μισθό. Απλά το θέμα των χρημάτων είναι σχετικό με το τι προσφέρεις στην εταιρία/ εργοδότη. Μετά το τέλος των σπουδών σου (πτυχίο, μεταπτυχιακό) μπορεί να είσαι επιστήμονας, αλλά (τυπικά) το επίπεδο γνώσεων σου σε αυτά που ζητάνε οι εταιρίες είναι περιορισμένο. Με ότι και να επιλέξεις να ασχοληθείς (προγραμματισμός, ERP συστήματα, κλπ) απαιτούνται 2-3 χρόνια για να φτάσεις σε ένα σοβαρό, επαγγελματικό επίπεδο.
Για να γίνει κάποιος σύμβουλος (δηλαδή να εργαστεί σε κάποια συμβουλευτική εταιρία) πρέπει να διαθέτει γνώσεις και εμπειρία. Τυπικά αυτό σημαίνει 3-5 χρόνια θητείας σε εταιρίες του χώρου από διάφορα πόστα. Δεν μπορείς να γίνεις σοβαρός σύμβουλος με 1-2 χρόνια προϋπηρεσία ως οτιδήποτε. Δεν μπορείς να είσαι σύμβουλος στα 27 σου, δεν έχεις την ηλικία, την επιβολή, το ειδικό βάρος.
Άμα πάει κάποιος σε 3-4 συνεντεύξεις και του προσφέρουν όλοι πάνω- κάτω τον ίδιο μισθό (+/-100 Ευρώ) μπορεί να σημαίνει ότι:

1. Ότι αυτά τα λεφτά αξίζει.
2. Ότι οι εργοδότες είναι συνεννοημένοι μεταξύ τους για να τον "ρίξουν".
3. Ότι έχουν κάτι προσωπικό με τον υποψήφιο και θέλουν να τον αδικήσουν σκόπιμα (π.χ. τον ζηλεύουν ;)).

Σχεδόν πάντα ισχύει το πρώτο, το δεύτερο είναι απίθανο σε μια αγορά που έχει (ακόμα) έλλειψη από στελέχη του χώρου και το τρίτο ακόμα πιο απίθανο.
Καλύτερα λοιπόν να παραδεχθούμε ότι έχουμε ακόμα πολλά να μάθουμε.
... Γράφτε κώδικα όσο είναι καιρός ...
Proxenos
Gbyte level
Gbyte level

Post by Proxenos » Sun May 27, 2007 6:34 pm

rapadder wrote: Άμα πάει κάποιος σε 3-4 συνεντεύξεις και του προσφέρουν όλοι πάνω- κάτω τον ίδιο μισθό (+/-100 Ευρώ) μπορεί να σημαίνει ότι:

1. Ότι αυτά τα λεφτά αξίζει.
2. Ότι οι εργοδότες είναι συνεννοημένοι μεταξύ τους για να τον "ρίξουν".
3. Ότι έχουν κάτι προσωπικό με τον υποψήφιο και θέλουν να τον αδικήσουν σκόπιμα (π.χ. τον ζηλεύουν ;)).

Σχεδόν πάντα ισχύει το πρώτο, το δεύτερο είναι απίθανο σε μια αγορά που έχει (ακόμα) έλλειψη από στελέχη του χώρου και το τρίτο ακόμα πιο απίθανο.
Καλύτερα λοιπόν να παραδεχθούμε ότι έχουμε ακόμα πολλά να μάθουμε.
Υπάρχουν και άλλες αγορές εργασίας, με μεγαλύτερη αγοραστική δύναμη...

Το πόσα λεφτά "αξίζει" κανείς, μάλλον δεν μπορείς να το ξέρεις, Σταμάτη:

1. Ξέρεις τι τζίρο έχει το χρόνο η εταιρεία στην οποία πας για συνέντευξη;
2. Ξέρεις τι κέρδος έχει το χρόνο η εταιρεία στην οποία πας για συνέντευξη;
3. Ξέρεις πόσο τζίρο παράγει κατα Μ.Ο. κάθε εργαζόμενος;
4. Ξέρεις πόσο κέρδος παράγει κατα Μ.Ο. κάθε εργαζόμενος;
5. Ξέρεις τι κέρδος έχει ο ιδιοκτήτης;
6. Ξέρεις πόσο κερδίζουν τα διευθυντικά στελέχη;
7. Ξέρεις τι πρόσθετες παροχές έχουν τα διευθυντικά στελέχη;
8. Ξέρεις πόσοι πέρασαν την ίδια ημέρα από συνέντευξη στην ίδια εταιρεία;
9. Έχεις κάνει σύγκριση του πόσο "αξίζει" ο πτυχιούχος Πληροφορικής στην ελληνική αγορά εργασίας και σε μια οποιαδήποτε άλλη (πάντα κοιτώντας και την αγοραστική δύναμη, το κόστος ζωής; )

Νοοτροπία καρτέλ υπάρχει δυστυχώς σε αυτή τη χώρα σε πολλούς τομείς (βλέπε βενζινάδικα, σουπερμάρκετ, γαλακτομικά). Γιατί να μην υπάρχει και στην προσφορά εργασίας;

Και όσο για την έλλειψη σε εκπαιδευμένα στελέχη, αυτή είναι μάλλον μύθος. Κυκλοφορεί και εδώ, αλλά περιλαμβάνει και τον μεγάλο αριθμό θέσεων εργασίας για ελάχιστα καταρτισμένους και χαμηλόμισθους (σε σύγκριση με το μέσο όρο ΙΤ) προγραμματιστές...
One who pays some attention to history will not be surprised if those who cry most loudly that we must smash and destroy are later found among the administrators of some new system of repression. - Noam Chomsky
silegav
Venus Project Founder
Venus Project Founder

Post by silegav » Sun May 27, 2007 7:29 pm

Είναι μάλλον θέμα οπτικής Σταμάτη...εγώ πχ πιστεύω ότι σε καμία των περιπτώσεων δεν αξίζω κάτω από 1100 ευρώ...γι'αυτό και όταν μου λένε ότι μου λένε οι υποψήφιοι εργοδότες μου τσαντίζομαι....
Swtos
Kilobyte level
Kilobyte level
Academic status: MSc

Post by Swtos » Mon May 28, 2007 12:12 am

Βαγγέλη πολλοί από εμας πιστεύουν πως αξιζουν κατι παραπάνω από λεφτά που παίζουν έξω. Ιδανικά και εγω δε θα ηθελα να ξεκινησω με λιγότερα από 1000 ευρώ. Αλλά δυστύχώς ακούς τι τιμές παίζουν έξω και συμβιβάζεσαι. Το θέμα είναι πιστεύω περισσότερο πολυπλοκο από ότι φαίνεται εξαρχής. Για να είσαι σε θέση να κάνεις παζαρια με τους υποψήφιους εργοδότες σου πρέπει να εχεις και καποιον να σε στηρίζει, δηλαδη τους γονείς σου. Για ποσο καιρό όμως θα γίνεται αυτό? Καποτε θα πρεπει να συμβιβαστείς με κατι υποδεεστερο από αυτο που θες.
Επίσης, αναφορικά με αυτό που λεγεται, οτι καλύτερα σερβιτόρος και να καθομαι και να πληρώνομαι καλα, παρά σε εταιρία να σκιζομαι για 800 ευρώ προσωπικά θα διάλεγα το 2ο, αρκεί να υπάρχουν προοπτικές για εξέλιξη στην εν λόγω εταιρία ή να είανι μια καλή προυπηρεσία για το βιογραφικό μου. Θεωρώ τα 6+ χρόνια που έχω αφιερώσει και συνεχίζω να αφιερώνω στις σπουδές παρα πολλά για να καταλήξω να γίνω σερβιτόρος για μια ζωη ή οτιδήποτε αλλο ασχετο με Πληροφορική.
Εξαρτάται και από το πόσο αγαπάς αυτό που κάνεις πιστευω. Σε ολοκληρο το thread διαβάζω μόνο για χρηματα. Στη δουλεια μεθαυριο θα περνάμε 8-10 ή και παραπάνω ώρες. Δε θα ήταν πολυ ωραία να τις περνάμε δημιουργικά κάνοντας κατι που γουστάρουμε? Εγώ αυτό θελω τουλάχιστόν, και είμαι διατεθιμένος να κάνω κάποιες παραχωρήσεις στο θεμα των χρημάτων(όχι κατω απο 850-900ευρώ) στο ξεκίνημα τις καριέρας μου.
-My father made him an offer he couldnt refuse
-What was that?
-Luca Brasi held a gun to his head and my father assured him that either his brain or his signature would be on the contract

-The Godfather
rapadder
Gbyte level
Gbyte level
Post by rapadder » Mon May 28, 2007 12:47 am

silegav wrote:Είναι μάλλον θέμα οπτικής Σταμάτη...εγώ πχ πιστεύω ότι σε καμία των περιπτώσεων δεν αξίζω κάτω από 1100 ευρώ...γι'αυτό και όταν μου λένε ότι μου λένε οι υποψήφιοι εργοδότες μου τσαντίζομαι....
Και καλά κάνεις. Για κάποιον που έχει τελειώσει στρατό και τελειώνει και το μεταπτυχακό του αυτός είναι ο τυπικός μισθός. Και εγώ εκεί αξιολογώ τον εαυτό μου. Απλά αν π.χ. δεν είχες μεταπτυχιακό τότε ίσως να άξιζε να ξεκινήσεις με αρκετά λιγότερα. Πάντα με την προοπτική να μάθεις ;).
janag79
byte level
byte level
Post by janag79 » Mon May 28, 2007 1:09 am

Να πω και γω την άποψη μου για αυτά...

Να ξέρετε ότι το μεταπτυχιακό δεν αξίζει όσο η προϋπηρεσία.....μην νομίζετε ότι όποιος έχει μεταπτυχιακό ξέρει και να γράφει κώδικα κιόλας....ενώ όποιος έχει δουλέψει κάποιο καιρό σε μία επιχείριση, κάτι θα έχει μάθει.....Εξάλλου είναι τελείως διαφορετικός ο κώδικας που γράφουμε στο προπτυχιακό και στο master και διαφορετικός αυτός που γράφεται για ένα προϊόν......

Ένας εργοδότητης κοιτάζει να πάρει κάποιον που ξέρει όχι κάποιον που έχει απαραίτητα μεταπτυχιακό...!
Proxenos
Gbyte level
Gbyte level

Post by Proxenos » Mon May 28, 2007 12:58 pm

Swtos wrote: Εξαρτάται και από το πόσο αγαπάς αυτό που κάνεις πιστευω. Σε ολοκληρο το thread διαβάζω μόνο για χρηματα. Στη δουλεια μεθαυριο θα περνάμε 8-10 ή και παραπάνω ώρες. Δε θα ήταν πολυ ωραία να τις περνάμε δημιουργικά κάνοντας κατι που γουστάρουμε? Εγώ αυτό θελω τουλάχιστόν, και είμαι διατεθιμένος να κάνω κάποιες παραχωρήσεις στο θεμα των χρημάτων(όχι κατω απο 850-900ευρώ) στο ξεκίνημα τις καριέρας μου.
Δηλαδή να δουλεύεις σε πλήρη και αποκλειστική εργασία με τελειωμένες σπουδές Πανεπιστημιακού επιπέδου χωρίς να σου φτάνουν τα λεφτά για να ζήσεις, έχοντας άμεσα ανάγκη της συνεχούς οικονομικής στήριξης των γονιών σου.

Εάν αυτό το θεωρείς φυσιολογικό, τότε πρέπει να αρχίσω να (ξανά)γελάω με εκείνους που δεν είχαν όρεξη να πάνε εθελοντές στους Ολ. Αγώνες γιατί (απ' όλους τους λόγους) δεν "μπορούν να δουλεύουν χωρίς να πληρώνονται". Χαχαχαχαχα... Καλύτερα να κάνω κάτι για το κέφι μου, παρά να με κοροϊδεύουν μες στα μούτρα μου...και να μου φαίνεται και φυσιολογικό. Ξυπνήστε και κοιτάξτε πια είναι τα πραγματικά μας προβλήματα σαν νεολαία. Εκτός αν δεν έχετε πρόβλημα να ζείτε μια ζωή (μέχρι τα 30 στην καλύτερη περίπτωση) με τα λεφτά των άλλων... τότε πάω πάσο. Για μένα όμως είναι θέμα αξιοπρέπειας.
One who pays some attention to history will not be surprised if those who cry most loudly that we must smash and destroy are later found among the administrators of some new system of repression. - Noam Chomsky
PaP
Venus Project Founder
Venus Project Founder

Post by PaP » Mon May 28, 2007 1:07 pm

παιτούνται 2-3 χρόνια για να φτάσεις σε ένα σοβαρό, επαγγελματικό επίπεδο.
Μια χαρά προγραμματιστές είμαστε στο ένα έτος... Στην Ελλάδα ποια είναι η εταιρία που κάνει παπάδες και θέλει τους Guru ? Λειτουργικά δε κάνουμε, μηχανές αναζήτησης δεν κάνουμε, ρομποτικές ελάχιστες... Δεν υπάρχει κάτι too advanced εκτός λίγων περιπτώσεων
Ε΄δω δίνουν 700 σε γραφίστες με ΤΕΒΕ για σελίδες και 750 για web developers αν είναι δυνατόν
Και ΤΕΒΕ δικό σου, και 12 μισθοί
Κοροιδία
Swtos
Kilobyte level
Kilobyte level
Academic status: MSc

Post by Swtos » Mon May 28, 2007 4:35 pm

Proxenos wrote: Δηλαδή να δουλεύεις σε πλήρη και αποκλειστική εργασία με τελειωμένες σπουδές Πανεπιστημιακού επιπέδου χωρίς να σου φτάνουν τα λεφτά για να ζήσεις, έχοντας άμεσα ανάγκη της συνεχούς οικονομικής στήριξης των γονιών σου.
Δεν ξέρω για αλλους, αλλά εμένα 900 ευρώ το μήνα μου φθάνουν για να ζω μόνος χωρις να εξαρτάμαι απο κανέναν. Εχω και φιλους που τα βγάζουν περα με τόσα και ξερω...Προφανώς όπως λες δε νοείται να δουλευεις σε πλήρη απασχόληση και να χρειαζεσαι και την υποστηριξη των γονιών σου...συμφωνω σε αυτο.
-My father made him an offer he couldnt refuse
-What was that?
-Luca Brasi held a gun to his head and my father assured him that either his brain or his signature would be on the contract

-The Godfather
Proxenos
Gbyte level
Gbyte level

Post by Proxenos » Tue May 29, 2007 11:12 am

Swtos wrote:
Proxenos wrote: Δηλαδή να δουλεύεις σε πλήρη και αποκλειστική εργασία με τελειωμένες σπουδές Πανεπιστημιακού επιπέδου χωρίς να σου φτάνουν τα λεφτά για να ζήσεις, έχοντας άμεσα ανάγκη της συνεχούς οικονομικής στήριξης των γονιών σου.
Δεν ξέρω για αλλους, αλλά εμένα 900 ευρώ το μήνα μου φθάνουν για να ζω μόνος χωρις να εξαρτάμαι απο κανέναν. Εχω και φιλους που τα βγάζουν περα με τόσα και ξερω...Προφανώς όπως λες δε νοείται να δουλευεις σε πλήρη απασχόληση και να χρειαζεσαι και την υποστηριξη των γονιών σου...συμφωνω σε αυτο.
Τους φτάνουν αυτά τα χρήματα για να ζήσουν στην Αθήνα; Πληρώνουν ενοίκιο, κοινόχρηστα, φως, νερό, τηλέφωνο; Πληρώνουν για τις μετακινήσεις τους; Πληρώνουν το φαγητό τους; Πλένουν οι ίδιοι τα ρούχα τους;
rapadder
Gbyte level
Gbyte level
Post by rapadder » Tue May 29, 2007 12:39 pm

Νομίζω ότι 900 Ευρώ σε φτάνουν (αν δεν έχεις αυτοκίνητο) και νοικιάζεις ένα δυάρι στην Αθήνα. Τόσο περίπου (υποθέτω) ότι χαλάνε και οι φοιτητές που σπουδάζουν Αθήνα και ζούνε εκτός Αθηνών.
tsilochr
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level
Academic status: PhD

Post by tsilochr » Tue May 29, 2007 12:57 pm

τσίμα τσίμα για να ζήσεις είναι αυτά. νοίκι, έξοδα σπιτιού (ρεύμα, νερό, κοινόχρηστα), φαγητό. Αν είσαι μόνος, δεν υπάρχει περίπτωση να σκεφτείς να αποταμίευση για αγορά ενός αυτοκινήτου, ένα ταξίδι ή κάτι τέτοιο.

Ο μισθός είναι 900 ευρώ και η τιμή στην αγορά είναι 50€/εργατοώα, ήτοι 400€/ημέρα από τις εταιρίες...
lumenintervalum
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by lumenintervalum » Tue May 29, 2007 3:27 pm

rapadder wrote: Επίσης στην εταιρία θα γνωρίσεις ανθρώπους που είναι πολύ ανώτεροι (σε προγραμματιστικές και άλλες δεξιότητες) από εσένα. Δίπλα σε αυτούς θα μάθεις πολλά πράγματα..........
Νομίζω ότι 900 Ευρώ σε φτάνουν (αν δεν έχεις αυτοκίνητο) και νοικιάζεις ένα δυάρι στην Αθήνα. Τόσο περίπου (υποθέτω) ότι χαλάνε και οι φοιτητές που σπουδάζουν Αθήνα και ζούνε εκτός Αθηνών.
Πού ακριβώς το νοικιάζεις το διάρι??
Οι γκαρσονιέρες που τα σκας για 350 ευρώ, μόνο ενοίκιο δε σου λένε τπτ??Φωτα, νερά, τηλέφωνα (σταθερό-κινητό), ιντερνετ(το θές κι αυτό δεν το θές?), κοινόχρηστα είναι έξτρα..(Ας μη μιλήσω γι αυτοκίνητο. Αν πρέπει να έχεις τότε δε σου φτάνουν ούτε για ζήτω!!Η βενζίνη μόνο σου κοστίζει 1ευρώ λέμε τώρα, το λίτρο, το οποίο θα καταναλώσεις περιμένοντας στην κίνηση)
Έχεις πάει τώρα τελευταία σούπερ μάρκετ να δεις που έχουν πάει οι τιμές??Τι θα τρώς και πόσο??Το λιγότερο άλλα 200-300 ευρώ το μήνα χρειάζεσαι στενά στενά. Μάνι μάνι φτάσαμε στα 800. Άρα δε θα κάνεις τπτ άλλο στη ζωή σου..

Οι εταιρείες δε ζητάνε παπάδες που λέει κ ο Pap αλλά είμαστε τρελά ψαρωμένοι για να καταλάβουμε τι αξίζουμε. Όπως θα βρεις πολύ καλύτερους έτσι θα βρεις και πολύ χειρότερους. Στην τελική αυτό που έχουμε καλύτερο από τους ιεκατζήδες είναι η ικανότητα να μαθαίνουμε ό,τι δεν ξέρουμε, αυτό ας έχουμε στο μυαλό μας..
We are just a moment in time
A blink of an eye
A dream for the blind
Visions from a dying brain
I hope you don't understand
Gbyte level
Gbyte level

Post by Proxenos » Tue May 29, 2007 4:27 pm

lumenintervalum wrote: Οι εταιρείες δε ζητάνε παπάδες που λέει κ ο Pap αλλά είμαστε τρελά ψαρωμένοι για να καταλάβουμε τι αξίζουμε. Όπως θα βρεις πολύ καλύτερους έτσι θα βρεις και πολύ χειρότερους. Στην τελική αυτό που έχουμε καλύτερο από τους ιεκατζήδες είναι η ικανότητα να μαθαίνουμε ό,τι δεν ξέρουμε, αυτό ας έχουμε στο μυαλό μας..
lumenintervalum++
rapadder
Gbyte level
Gbyte level
Post by rapadder » Tue May 29, 2007 5:12 pm

lumenintervalum wrote: Όπως θα βρεις πολύ καλύτερους έτσι θα βρεις και πολύ χειρότερους. Στην τελική αυτό που έχουμε καλύτερο από τους ιεκατζήδες είναι η ικανότητα να μαθαίνουμε ό,τι δεν ξέρουμε, αυτό ας έχουμε στο μυαλό μας..
Αυτό πράγματι ισχύει.
tsilochr wrote:Ο μισθός είναι 900 ευρώ και η τιμή στην αγορά είναι 50 Ευρώ/εργατοώρα, ήτοι 400Ευρώ/ημέρα από τις εταιρίες...
Δεν το γνωρίζω αυτό. Άμα είναι έτσι σας προσλαμβάνω όλους :).
Συμφωνώ ότι με 900 Ευρώ το μήνα φυτοζωείς (αν υπάρχει τέτοιο ρήμα). Απλά, δεν θα παίρνεις για πάντα 900 Ευρώ.
lumenintervalum
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by lumenintervalum » Tue May 29, 2007 5:30 pm

μια και τα συζητάμε αυτά τώρα εμείς, δείτε κι αυτότο άρθρο... "Study of incomes for men in 30s: Dad had it better"

ΟΚ, μπορεί εμείς να μην έχουμε δάνεια για να πληρώσουμε σπουδές κτλ (προς το παρόν), όμως το θέμα είναι ότι η ζωή έχει γίνει πάρα πολύ δύσκολη και όλο και θα δυσκολεύει..Το να έχουμε ένα Χ ποσό εισοδήματος το 1997 σε καμία περίπτωση δεν είναι το ίδιο με το να έχουμε μια μικρή προσαύξηση στο Χ ποσό το 2007.. (Όταν πχ τότε χρειαζόμαστε 50 δραχμές για μια φρατζόλα ψωμί, ενώ τώρα χρειαζόμαστε .60 λεπτά-περίπου 200 δραχμές για το βασικότερο είδος διατροφής- θα πρέπει να μας προβληματίσει. Ας μη συζητήσω για αποταμιευση που είναι πολύ δύσκολο εως αδύνατο να κάνουμε και που είναι απαραίτητο να κάνουμε τώρα που δεν έχουμε τις σοβαρές υποχρεώσεις-βλέπε οικογένεια κτλ..)

Το θέμα είναι ότι ως κλάδος γινόμαστε απαραίτητοι, κι αυτό πρέπει να διεκδικήσουμε. Δηλ, τι ακριβώς περιμένουμε?
A blink of an eye
A dream for the blind
Venus Project Founder
Venus Project Founder

Post by PaP » Tue May 29, 2007 7:31 pm

ΕΤΣΙ ΕΤΣΙ
Τι λέτε αφού δεν υπάρχει επιμελητήριο ή κάτι άλλο να φτιάξουμε ένα blog, portal ή κάτι τέτοιο όπου οι πληροφορικάριοι να ζητάμε και να συζητάμε τρόπους δράσεις όπως πχ τα ελάχιστα που θα ζητάμε και να μάθουμε να κοστολογούμε τη δουλειά μας

Και φυσικά θα το κάνουμε σε Ruby On Rails...
Καλά κάνα Joomla ή Wordpress καλά είναι
lumenintervalum
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by lumenintervalum » Wed May 30, 2007 1:28 pm

lead the way and we shall follow!!!
A blink of an eye
A dream for the blind
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level
Academic status: PhD

Post by ciao » Fri Jun 01, 2007 1:52 pm

Καθόλου άσχημη ιδέα!
S.S.D.D.
P3
Venus Project Founder
Venus Project Founder

Post by P3 » Fri Jun 08, 2007 10:45 am

"Το δικό μου το ποίημα δεν έχει ομοιοκαταληξία.", ο υπογράφων
Proxenos
Gbyte level
Gbyte level

Post by Proxenos » Fri Jun 08, 2007 12:18 pm

Από το blog αυτό:
Είμαστε η γενιά των 1000 ευρώ

Δεν αναφέρομαι μόνο στους Έλληνες. Αλλά σε όλους εμάς που ζούμε στην Ευρώπη του 21ου αιώνα. Η θεωρία μου έχει ως εξής…

Από την Ειρήνη Χειρδάρη

Ε ναι, λοιπόν, το διαπίστωσα και εγώ! Η πόλη όπου ζω και η οποία ονομάζεται Αθήνα είναι η πιο ακριβή πρωτεύουσα της Ευρώπης. Έχω μόλις παραγγείλει το ποτό μου σε κλαμπ και αναρωτιέμαι δυνατά: «έχω φουσκωμένο τραπεζικό λογαριασμό; Όχι! Έχω πλούσιο γκόμενο; Όχι! Τότε πώς να πληρώσω ένα κοκτέιλ Cosmopolitan 12 ευρώ; Παρ’ το πίσω το ποτό!»

Ο μπάρμαν με κοιτάζει περίεργα. Το άκρον άωτο του μικροαστισμού όμως είναι να ντρέπεσαι να πεις ότι βρίσκεις κάτι ακριβό. Να ντρέπονται καλύτερα μερικοί εργοδότες για τα χρήματα που δίνουν και ορισμένοι επιχειρηματίες για την αισχροκέρδεια. Σε όλα τα ταξίδια μου δεν συνάντησα άλλον λαό να παίρνει 600 ευρώ βασικό και να πληρώνει με χαμόγελο τον καφέ 5 ευρώ και το ποτό 10 ευρώ. «Μα το κλαμπ μας είναι ευρωπαϊκών προδιαγραφών!» πετάγεται το αφεντικό, ως γνήσιος βλάχος. Στο Matrix στο Άμστερνταμ του λέω που είναι κλάσεις ανώτερο και βρίσκεται σε μια πόλη όπου ο βασικός μισθός είναι 1500 ευρώ, αγοράζω ένα Cosmopolitan και ένα ποτήρι λευκό κρασί μαζί. Άρα, είστε ακριβοί».

Πολύ ακριβοί για τη γενιά του 1000. Είναι η γενιά που ακολουθεί την Generation X. Ό,τι σπουδές κι αν έκαναν, όσες υπερωρίες κι αν δουλεύουν, το καλύτερο που μπορούν να πάρουν είναι 1000 ευρώ. Πώς γίνεται να ζήσεις με 1000 ευρώ;

Τηλεφωνώ στους φίλους μου στο εξωτερικό για να μάθω τι γίνεται στον κόσμο. Εκεί λοιπόν ο καφές έχει 2 ευρώ και η μπίρα άλλα 2 ευρώ. Πρέπει να τους κόψω την επικοινωνία για να μη με φρικάρουν. Αλλά με έψησε μια ιδιωτική εταιρεία τηλεφωνίας να πάρω ένα πρόγραμμα για φτηνά τηλεφωνήματα στο εξωτερικό. Τελικά πλήρωσα όσα ακριβώς και στον ΟΤΕ, συν 200 ευρώ plus στην ιδιωτική εταιρεία!

Την ίδια στιγμή η φίλη μου η Λ. μου έλεγε ότι έκανε παράπονα στον ολλανδικό οργανισμό συγκοινωνιών επειδή το λεωφορείο άργησε 10ν λεπτά! Την αποζημίωσαν με αρκετά χρήματα – υπολογίστηκε και η ψυχική οδύνη από το στρες που τις προκάλεσαν που δεν έφτασε στην ώρα της στη δουλειά. Η Λ. παράτησε την καριέρα της εδώ για να γίνει σερβιτόρα στο Άμστερνταμ. Δουλεύοντας τρεις φορές την εβδομάδα πλήρωνε τα μεταπτυχιακά, το σπίτι και τα ταξίδια της.

Η ασφάλεια που είχε εκεί ήταν real ασφάλεια. Δεν χρειαζόταν να ξεπαραδιάζεται στον οδοντίατρο κάθε τρεις και λίγο. Η σύνταξη που θα μου δίνει εμένα το Δημόσιο Ταμείο μου δεν θα φτάνει ούτε για ντομάτες, παρ’ όλο που ο εργοδότης μου τους έχει δώσει ένα κάρο λεφτά. Πώς γίνεται να επιβιώσω εδώ υπό αυτές τις συνθήκες; Πρέπει να μεταναστέψω;

ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ, PLEEZ

Με αυτά τα δεδομένα κατέληξα στα εξής βασικά συμπεράσματα:

1. Να ζητήσω από τον εργοδότη μου να μη μου πληρώνει ασφάλιση. Με αυτά τα χρήματα καλύτερα να πληρώνω εγώ μία ιδιωτική ασφάλεια.]
2. Να μην ξαναψωνίσω ρούχα εδώ. Να ταξιδεύω μία φορά το χρόνο στο εξωτερικό και να κάνω έτσι πιο οικονομικές αγορές.
3. Να κόψω τους καφέδες και τα ποτά σε ακριβά μέρη. Καλύτερα να μαζευόμαστε όλοι οι φίλοι σε κάποιο σπίτι, βεράντα, ταράτσα, παραλία…
4. Ποτέ ξανά διακοπές στις Κυκλάδες. Τα χρήματα που μου μένουν αν δεν πληρώσω ξαπλώστρες ένα καλοκαίρι θα τα κάνω διακοπές σε Ασία και Λατινική Αμερική.
5. Να κόψω τις ιδιωτικές εταιρείες τηλεφώνου και να κατεβάσω το Skype. Με αυτό το πρόγραμμα στο pc και πληρώνοντας μόνο το πάγιο του ΟΤΕ μπορώ να τηλεφωνώ στους φίλους μου στον κόσμο και στην Ελλάδα, και να μιλάμε δωρεάν!
6. Να μην ντρέπομαι να μποϊκοτάρω όταν νιώθω πως με κλέβουν. Ας ντρέπονται καλύτερα οι πολιτικοί, που αδυνατούν να ελέγξουν την αισχροκέρδεια και μπουρδολογούν τόσα χρόνια. Enough is enough!

Το παραπάνω άρθρο της δημοσιογράφου Ειρήνης Χειρδάρη δημοσίευτηκε στο νεανικό περιοδικό Free Magazine πριν από ένα περίπου χρόνο.
vasvas
Kilobyte level
Kilobyte level

Post by vasvas » Sun Jun 24, 2007 9:06 pm

Επί του θέματος: Εδώ και 8 μήνες+ κάμποσες εταιρίες επικοινωνούν μαζί μου (και με άλλους συναδέλφους ίσως) και ζητάνε να τους βοηθήσω να βρουν εργαζόμενους, με ή χωρίς εμπειρία, με καλές γνώσεις σε Java, σε web και XML programming, σε βάσεις δεδομένων, σε επεξεργασία φωνής (μια περίπτωση). Θέλουν κόσμο πλήρους απασχόλησης, με διάθεση να μάθει. Δεν βρίσκουν καλό κόσμο... και όποιον βρούνε, σε ένα χρόνο φεύγει για καλύτερα.

Θα μου πεις, γιατί δεν αυξάνουν τους μισθούς; Ελα ντε...

Εν πάσει περιπτώσει, αυτό τον καιρό υπάρχουν δουλειές για το συνάφι μας. Θα αναφέρω δυο τρία ονόματα εταιρίων, να τις κοιτάξετε: Voiceweb, Velti, Cententia,Steficon. Στις δυο πρώτες το μεταπτυχιακό είναι αρκετά απαραίτητο.

Γία την κουβέντα περί επιχειρηματικότητας: Αν είναι να ανοίξει κανείς άλλο ένα project shop, εμπρός μαρς --- αλλά δεν είναι εκεί το ζουμί. Το ζουμί είναι να έχετε καμμιά ιδέα για προϊόν ή υπηρεσία μεγάλης εμβέλειας.... Πλέον υπάρχει και στην Ελλάδα αρκετό bandwidth σε καλούτσικες τιμές για να βγουν ιστιακές υπηρεσίες προς τα έξω. Επίσης στο security υπάρχουν μεγάλες ανάγκες, στο collaboration, στο search (πχ searching the deep web), σε προγραμματιστικά περιβάλλοντα για παράλληλους επεξεργαστές, που να απλοποιούν τον προγραμματισμό παράλληλων εφαρμογών, κλπ κλπ... Ξεζουμίστε τις πιστωτικές, αγοράστε μηχανάκια και βάλτε τις ιδέες σας μπροστά! Σε κάτι τέτοιο, θα χαρώ βοηθήσω όσο μπορώ! (και για να κάνετε την αρχή, ανάλογα με την περίπτωση έχουμε μηχανάκια και στα εργαστήρια...)
Post Reply

Return to “Αναδημοσιεύσεις”