chriskin wrote:nickpro wrote:Ε το ξαφνικά αναφέρεται στην τελευταία διετία, συγκριτικά με το 30νταετές παρελθόν του κόμματος. Μην παίρνεις τοις μετρηροίς όλες τις λέξεις και εσύ.chriskin wrote:το "ξαφνικα" στο μηνυμα σου με κανει να μην ειμαι σιγουρος αμα τα λες ειρωνικα η σοβαρα
αυτο εννοω κι εγω , δεν εννοουσα μεσα σε 2-3 μερες προφανως
το πασοκ δεν αλλαξε τα τελευταια δυο χρονια - εχει αλλαξει τουλαχιστον μια δεκαετια τωρα
Απλά αυτός ήταν ο μόνος τρόπος, αν θέλεις, να διατηρήσουν τον έλεγχο πάνω στο κομμάτι της κοινωνίας και των κρατικών δομών που ελέγχουν τόσες δεκαετίες. Προφανώς αν ξυπνούσε κάποιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ένα πρωί, έλεγε για αλλαγή νοοτροπίας και πρακτικών και το εννοούσε, θα έχανε κάθε επαφή με την κομματική πελατεία που τρέφει τόσα χρόνια=>θα πήγαινε σπίτι του και θα έπρεπε να βρει άλλη δουλειά, ίσως για πρώτη φορά στη ζωή του. Και το ίδιο ισχύει για τα περισσότερα κόμματα που έχουν καταφέρει να έχουν σταθερά ερείσματα σε κοινωνικές ομάδες, ανεξαρτήτως εποχής και αναγκών, γι'αυτό και στην ουσία αυτό εννούμε όταν μιλάμε για "συντηρητικό" κόμμα. Όταν ένα κόμμα, για λόγους πολιτικής επιβίωσης, αντιστέκεται σε οποιαδήποτε κοινωνικά αναγκαία αλλαγή, είναι εξ'ορισμού συντηρητικό. Έτσι κι αλλιώς πάντως, ο όρος δε μπορεί να αναφέρεται σε ιδέες περί οικονομίας. Αναφέρεται κυρίως σε πρακτικές στο κοινωνικό επίπεδο.
Πάντως τα test είναι fail ως προς το ότι λαμβάνουν ως μόνο κριτήριο το κατά πόσο συμφωνούν οι ιδέες μας με αυτές που δηλώνουν τα κόμματα. Δηλαδή εγώ που συμφωνώ με το "να απαλλαχτούμε απ'το κατεστημένο που 30 χρόνια τώρα μας έφερε έως εδώ" θα έπρεπε να ψηφίσω ΝΔ (το λέει στην πολιτική του διαφήμιση....ναι, ο Σαμαράς.