Page 1 of 1
Fitch: Οι κινήσεις των ΦΑΓΕ, Coca-Cola δείχνουν το μέγεθος της κρίσης
Posted: Fri Oct 12, 2012 4:24 pm
by rose
Η απόφαση της Coca-Cola Hellenic να μετακινηθεί από την Ελλάδα στην Ελβετία και η πρόσφατη παρόμοια απόφαση της ΦΑΓΕ αποτελούν «περιορισμένο προηγούμενο» προς το παρόν για άλλες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, αναφέρει σε έκθεσή της η Fitch, σύμφωνα με δημοσίευμα του Dow Jones Newswires. Και αυτό, παρά τα ισχυρά κίνητρα που έχουν οι επιχειρήσεις για μείωση του ρίσκου έναντι ενδεχόμενης ανεξέλεγκτης διάχυσης της κρίσης χρέους.
Η αλλαγή έδρας, σε αντίθεση με την απλή εισαγωγή σε ξένα χρηματιστήρια, μπορεί να μετριάσει τον αντίκτυπο μιας ενδεχόμενης εξόδου από το ευρώ, για επιχειρήσεις με σημαντικές δραστηριότητες στο εξωτερικό και ταμειακές ροές που προέρχονται από αυτές.
Μία τέτοια περίπτωση είναι αυτή της Coca-Cola Hellenic, αναφέρει η Fitch, αναφερόμενη στην απόφαση της πρώτης να μετακινηθεί στην Ελβετία και να εισαχθεί για κύρια διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, τονίζοντας ότι η εταιρεία έχει παρουσία σε 28 χώρες.
Η κίνηση της Coca-Cola Hellenic, η οποία σε κάθε περίπτωση αποτελεί μια ιδιαίτερη και ξεχωριστή περίπτωση διαφοροποίησης δραστηριοτήτων πέραν της μητρικής αγοράς, όπως και η κίνηση της ΦΑΓΕ, αντανακλούν τη σφοδρότητα της κρίσης που πλήττει την Ελλάδα, σχολιάζουν οι αναλυτές του οίκου.
Πέραν της εξαιρετικά πιεσμένης οικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα, οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις και κυρίως όσες έχουν σημαντική εγχώρια παρουσία, θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν και ισχυρές πολιτικές αντιστάσεις (σ.σ. αν επέλεγαν να μετακινηθούν εκτός Ελλάδος), αναφέρει η έκθεση. Σε ό,τι αφορά τις μικρότερες επιχειρήσεις, αυτές πιθανότατα θα είχαν περιορισμένα οφέλη από μια τέτοια κίνηση, εκτός αν κατάφερναν, όπως η ΦΑΓΕ, να δείξουν ότι το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου τους προέρχεται από αγορές εκτός της χώρας στην οποία εδρεύουν.
Πηγή:
www.capital.gr
Φευγουν εταιρείες, παιρνουν μαζι και τα μεγαλοστελέχη, περιοριζεται η κατανάλωση. 100 στελεχη της coca cola Hellenic συντηρήσουν μια κηφισια, αυτη ειναι η αληθεια και θα εχουμε και συνέχεια.
Re: Fitch: Οι κινήσεις των ΦΑΓΕ, Coca-Cola δείχνουν το μέγεθος της κρίσης
Posted: Fri Oct 12, 2012 7:29 pm
by PASCAL
Μπορούμε και χωρίς τα μεγαλοστελέχη και χωρίς Coca-Cola. Αρκεί οι εργάτες και ο λαός να βάλουν μπροστά τον εργατικό έλεγχο και την αυτοδιαχείριση. Όσο για το προϊόν...τον καρκίνο, τις χρωστικές και τα ζάχαρα τα χαρίζουμε στην πολυεθνική και τα στελέχη της.
Re: Fitch: Οι κινήσεις των ΦΑΓΕ, Coca-Cola δείχνουν το μέγεθος της κρίσης
Posted: Sat Oct 13, 2012 1:31 am
by necrofear_13
PASCAL wrote:Μπορούμε και χωρίς τα μεγαλοστελέχη και χωρίς Coca-Cola. Αρκεί οι εργάτες και ο λαός να βάλουν μπροστά τον εργατικό έλεγχο και την αυτοδιαχείριση. Όσο για το προϊόν...τον καρκίνο, τις χρωστικές και τα ζάχαρα τα χαρίζουμε στην πολυεθνική και τα στελέχη της.
Ό,τι να ναι....πραγματικά!!!!
Re: Fitch: Οι κινήσεις των ΦΑΓΕ, Coca-Cola δείχνουν το μέγεθος της κρίσης
Posted: Sat Oct 13, 2012 6:04 am
by michalis
PASCAL wrote:Μπορούμε και χωρίς τα μεγαλοστελέχη και χωρίς Coca-Cola. Αρκεί οι εργάτες και ο λαός να βάλουν μπροστά τον εργατικό έλεγχο και την αυτοδιαχείριση. Όσο για το προϊόν...τον καρκίνο, τις χρωστικές και τα ζάχαρα τα χαρίζουμε στην πολυεθνική και τα στελέχη της.
Η συγκεκριμένη εταιρεία εμφιαλώνει σχεδόν ό,τι αγοράζεις απ'το περίπτερο και πίνεται, στην Ελλάδα και στη μισή Ευρώπη. Ψιλοάκυρο το σχόλιο, μάλλον σε μπέρδεψε η επωνυμία.
Κατα τ'άλλα η μεταφορά της έδρας μου φαίνεται έχει να κάνει περισσότερο με τη διεθνοποίηση των δραστηριοτήτων και το άρθρο δίνει περισσότερη σημασία απ'όση χρειάζεται. Ο απλούστερος λόγος που μπορώ να σκεφτώ είναι ότι για να φτάσεις στην Αθήνα απ'το x αεροδρόμιο του εξωτερικού θέλει λίγα @@ περισσότερα απ'ότι σε οποιαδήποτε άλλη δυτική πρωτεύουσα. Οι δραστηριότητες δεν αλλάζουν λόγω της έδρας, αλλάζουν λόγω αγοραστικής βάσης. Κι επίσης η φορολογία θα επιβάλλεται έτσι κι αλλιώς, ακριβώς όπως και σήμερα, στο προιόν που παράγεται εντός Ελλάδος. Από κει κι έπειτα, είναι γνωστό ότι τις οικονομίες τις μεγεθύνουν τα R&D departments και οι παραγωγικές μονάδες που έτσι κι αλλιώς δεν υπάρχουν στην Ελλάδα. Οι χαρτογιακάδες υπάρχουν είτε παράγεις 1 ευρώ, είτε 100 και προσφέρουν τα ίδια στη μία περίπτωση και στην άλλη. Εκτός κι αν μεγέθυνση της οικονομίας νοείται η ανάγκη για περισσότερους ανασφάλιστους σερβιτόρους, παρκαδόρους και υπηρέτριες στα Βόρεια Προάστια.