Αγανακτισμένοι φοιτητές part2

Αναδημοσιεύσεις άρθρων και κειμένων που βρήκατε κάπου αλλού και θέλετε να μοιραστείτε μαζί μας .
Post Reply
moody
Gbyte level
Gbyte level
Αγανακτισμένοι φοιτητές part2

Post by moody » Wed Oct 16, 2013 2:40 pm

http://www.foititikanea.gr/2013/10/blog ... .html#more

Φοιτητές μαζεύουν υπογραφές στο ίντερνετ για να ανοίξουν τα Πανεπιστήμια

«Εδώ και 5 βδομάδες, η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση βρίσκεται σε διαρκή αναβρασμό. Για ορισμένα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας, όπως το ΕΚΠΑ και το ΕΜΠ, ο χρόνος έχει σταματήσει στις 10 Σεπτεμβρίου.

Ωστόσο αναφέρουν πως «δεν ξέρουμε αν θα δώσουμε μαθήματα και πότε», αλλά και πότε θα γίνουν οι εγγραφές. Την ίδια ώρα οι φοιτητές κάνουν λόγο για μία κατάσταση που δεν μπορεί να συνεχιστεί και ότι «τα πανεπιστήμια είναι χώρος ακαδημαϊκής δραστηριότητας και όχι εργαλείο για πολιτικά παιχνίδια».
-------------

1.ΔΕΚΑ,ΕΚΑΤΟ,ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ,ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΕΝΑ ΚΟΣΜΟ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗΣ ΠΛΗΞΗΣ.
2.έχει πετύχει το μάτι σας κανα page στο φβ ; Στείλτε όποιος έχει βρει :3
3.ο χρόνος έχει σταματήσει στις 10 Σεπτεμβρίου , 10/10 would cry again
modie is balanced ¯\_(ツ)_/¯
PatrickFTW
Mbyte level
Mbyte level
Academic status: N>4

Re: Αγανακτισμένοι φοιτητές part2

Post by PatrickFTW » Wed Oct 16, 2013 2:51 pm

'Έχω δει δαπητάκια να το spammaroun σε ομάδες φοιτητών (πχ τμήμα γεωλογικού ΕΚΠΑ) . Για κλάματα είναι τα παιδιά .
ΔΕΚΑ,ΕΚΑΤΟ,ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ,ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΕΝΑ ΚΟΣΜΟ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗΣ ΠΛΗΞΗΣ.
Oι άνθρωποι δεν πρέπει να φοβούνται τις κυβερνήσεις, οι κυβερνήσεις πρέπει να φοβούνται τους ανθρώπους...
MpoMp
Venus Former Team Member

Post by MpoMp » Wed Oct 16, 2013 6:19 pm

Δε ξέρω τι σκοπιμότητες έχουν τα κόμματα, όμως τα πράγματα είναι όντως πολύ δύσκολα για τους φοιτητές των σχολών αυτών. Το εξάμηνο και η εξεταστική τους πάνε για φούντο.

Με την κατάληψη τι ακριβώς πετυχαίνουμε, again? Το υπουργείο απολύει όσους θέλει να απολύσει και περνάει τα μέτρα που θέλει να περάσει. Δε λύνονται με καταλήψεις τέτοια προβλήματα. Ή τουλάχιστον όχι με καταλήψεις σε λάθος μέρη. Καταλάβετε το υπουργείο, όχι τις σχολές.
Any fool can make something complicated. It takes a genius to make it simple.
MpoMp @ Discord
PASCAL
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level
Academic status: Alumnus/a

Post by PASCAL » Wed Oct 16, 2013 10:28 pm

Η κατάληψη είναι μέσο πίεσης προς την κυβέρνηση που την αναγκάζει να δείξει το πραγματικό της πρόσωπο. Επίσης αναγκάζει όλη την πανεπιστημιακή κοινότητα να δείξει ποιοί είναι με ποιούς. Μέσα στο πανεπιστήμιο έχουμε εμφύλιο αν δεν το έχουμε καταλάβει ακόμα. Από τη μια πλευρά καθηγητές-φοιτητές φιλοκυβερνητικοί ή απολιτικ(αντιδραστικοί) και από την άλλη καθηγητές-φοιτητές αλληλέγγυοι στους διοικητικούς. Και επειδή μέσος δρόμος δεν υπάρχει σε καιρό πολέμου ο καθένας είναι ή στην μία πλευρά ή είναι στην άλλη. Ο ουδέτερος είναι απλά ένας ψεύτης που δια της σιωπής και της ανοχής στηρίζει την κυβερνητική πλευρά.

Επίσης η κατάληψη δεν κλείνει το πανεπιστήμιο. Αντιθέτως το ανοίγει στην κοινωνία και το απελευθερώνει. Το μετατρέπει από ένα χώρο εξαναγκασμού και συστημικής προπαγάνδας σε πυρήνα ελευθερίας, αυτοοργάνωσης και κριτικής σκέψης. Βάζει φραγμό στην ταξική διδασκαλία και τις ολοκληρωτικές μεθόδους ελέγχου των φοιτητών και τους εντάσει σε ένα πλαίσιο που έχουν λόγο και δύναμη. Παρακινεί στο να αναδειχθούν οι δημιουργικές τους δυνάμεις και να εκφραστούν οι ανησυχίες τους σε κάθε επίπεδο, πολιτικό, κοινωνικό, εκπαιδευτικό, πολιτιστικό. Η λασπολογία και η συκοφαντία όσο και να προσπαθήσει δυστυχώς αυτό δεν μπορεί να το κρύψει.
MpoMp
Venus Former Team Member

Post by MpoMp » Wed Oct 16, 2013 10:41 pm

PASCAL wrote:Η κατάληψη είναι μέσο πίεσης προς την κυβέρνηση που την αναγκάζει να δείξει το πραγματικό της πρόσωπο. Επίσης αναγκάζει όλη την πανεπιστημιακή κοινότητα να δείξει ποιοί είναι με ποιούς. Μέσα στο πανεπιστήμιο έχουμε εμφύλιο αν δεν το έχουμε καταλάβει ακόμα. Από τη μια πλευρά καθηγητές-φοιτητές φιλοκυβερνητικοί ή απολιτικ(αντιδραστικοί) και από την άλλη καθηγητές-φοιτητές αλληλέγγυοι στους διοικητικούς. Και επειδή μέσος δρόμος δεν υπάρχει σε καιρό πολέμου ο καθένας είναι ή στην μία πλευρά ή είναι στην άλλη. Ο ουδέτερος είναι απλά ένας ψεύτης που δια της σιωπής και της ανοχής στηρίζει την κυβερνητική πλευρά.
Δεν περιμέναμε την κατάληψη για να δούμε το πρόσωπο της κυβέρνησης. Το μέτρο κατά του οποίου διαμαρτυρόμαστε, δεν το έχει δείξει εξ' αρχής? Τα περί εμφυλίου δε τα σχολιάζω, θεωρώ πως είναι λίγο υποκειμενική η εικόνα του καθενός γι' αυτό που περιγράφεις.
Και όχι, όταν οι πλευρές παύουν να είναι πολλές και είναι απλά δύο άκρα, η ουδετερότητα (και όχι η απάθεια) είναι μια επιλογή που ίσως την καθιστά ως μια τρίτη πλευρά. Τώρα δε ξέρω εσύ ποιοι σου είπαν ότι θεωρούν τους εαυτούς τους ουδέτερους ενώ άλλα κρύβουν και εσύ τα έβαλες όλα σε ένα σακί.
PASCAL wrote: Επίσης η κατάληψη δεν κλείνει το πανεπιστήμιο. Αντιθέτως το ανοίγει στην κοινωνία και το απελευθερώνει. Το μετατρέπει από ένα χώρο εξαναγκασμού και συστημικής προπαγάνδας σε πυρήνα ελευθερίας, αυτοοργάνωσης και κριτικής σκέψης. Βάζει φραγμό στην ταξική διδασκαλία και τις ολοκληρωτικές μεθόδους ελέγχου των φοιτητών και τους εντάσει σε ένα πλαίσιο που έχουν λόγο και δύναμη. Παρακινεί στο να αναδειχθούν οι δημιουργικές τους δυνάμεις και να εκφραστούν οι ανησυχίες τους σε κάθε επίπεδο, πολιτικό, κοινωνικό, εκπαιδευτικό, πολιτιστικό. Η λασπολογία και η συκοφαντία όσο και να προσπαθήσει δυστυχώς αυτό δεν μπορεί να το κρύψει.
Ναι μωρέ, τα παιδιά που θέλουν να πάρουν το πτυχίο τους και να βγουν από το σάπιο εκπαιδευτικό (ίσως για να μπουν σε ένα επίσης σάπιο επαγγελματικό, αλλά όχι σίγουρα) σύστημα και το περιβάλλον του και δεν τους αφήνουν, απελευθερωμένοι και πιο σκεπτικοί θα βγουν από την κατάληψη.

Δε θες να καταλάβεις ότι κάποια πράγματα απέχουν πολύ στην πράξη απ' ότι στην θεωρία. Ωραία τα περί αφύπνισης των φοιτητών μέσω της αυτοοργάνωσης και των καταλήψεων, ωραίες οι ιδέες της αναρχίας, αλλά η ομορφιά μένει στη θεωρία.

Η κατάληψη του πανεπιστημίου κλείνει το πανεπιστήμιο, στην πράξη. Και απλά καθυστερεί τα κακώς κείμενα.
Η κατάληψη του υπουργείου για τις ίδιες μέρες όμως? Εκεί είναι που η κυβέρνηση ενοχλείται και θα στείλει τα ΜΑΤ εντός ωρών.
Είδες να ιδρώνει κανενός το αυτί που είναι κλειστές οι σχολές 1 μήνα περίπου?

Food for thought, οι σκοπιμότητες δεν υπάρχουν μόνο εκεί που θέλουμε να πιστεύουμε πως υπάρχουν. Πρέπει να ανοίξουν τα μάτια τους μερικοί.
MpoMp @ Discord
michalis
Gbyte level
Gbyte level

Post by michalis » Wed Oct 16, 2013 10:55 pm

Συνήθως δεν συμφωνώ με τις καταλήψεις, αλλά τώρα έχω διαφορετική άποψη.

Κατ'αρχήν να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν υπάρχει κατάληψη από φοιτητές. Το Καποδιστριακό, συγκεκριμένα, το έχουν καταλάβει οι υπάλληλοι που πρόκειται να απολυθούν. Στην πράξη υπάρχει μία τακτική της Πρυτανείας του ΕΚΠΑ που δε θέλει να δώσει στην ψύχρα τη λίστα με τους προς απόλυση και λέει ότι στην ουσία μέχρι να σταματήσετε να μας ζητάτε τη λίστα, εμείς θα είμαστε κλειστά πολύ απλά για να μην υπάρχει κάποιος εκεί να σας τη στείλει. Το κράτος έχω την αίσθηση ότι δε μπορεί να προχωρήσει το μέτρο όσο είναι κλειστό το ΕΚΠΑ γιατί οι εργαζόμενοι είναι του ΕΚΠΑ, δεν είναι του Δημοσίου και επί της ουσίας το Υπουργείο δεν ξέρει καν ποιους πρέπει να σταματήσει να πληρώνει. Ξέρει απλά (καθ'υπόδειξη της Τρόικας) ότι πρέπει να σταματήσει να πληρώνει 100-200 άτομα, οποιαδήποτε.

Από κει κι έπειτα, να επιστρέψω στο ότι αυτή τη φορά, συγκεκριμένα, έχω άλλη άποψη. Κάθομαι και σκέφτομαι απλά ότι αν αύριο το πρωί ανοίξει το πανεπιστήμιο, πούμε ΟΚ, πάμε για εξεταστική και τα ξεχάσουμε όλα, έστω και για μία, δύο ή τρεις εβδομάδες, πολύ σύντομα θα ρθει η επόμενη εξεταστική. Στην οποία δεν θα υπάρχει προσωπικό να τρέξει τις επιτηρήσεις (οι διδακτορικοί δεν φτάνουν), δεν θα υπάρχει προσωπικό γραμματείας να περάσει βαθμούς, να πάρει αιτήσεις, να δώσει πτυχία. Στη συγκεκριμένη φάση το πανεπιστήμιο δεν θα λειτουργεί, επί της ουσίας, ακριβώς όπως και στην κατάληψη. Κι αναρωτιέμαι ποιον θα πρέπει να κατηγορήσουμε τότε. Καταλαβαίνω αυτόν που θέλει να πάρει πτυχίο αύριο το πρωί, όμως κι εγώ σε 7-8 ή 10 μήνες θα θέλω να δώσω εξετάσεις και να πάρω το δικό μου. Και κάτι θα πρέπει να γίνει γι'αυτό...Δεν ξέρω τι, σίγουρα όμως όχι να κάνουμε πως δεν τρέχει τίποτα.
MpoMp
Venus Former Team Member

Post by MpoMp » Wed Oct 16, 2013 11:18 pm

michalis wrote: Από κει κι έπειτα, να επιστρέψω στο ότι αυτή τη φορά, συγκεκριμένα, έχω άλλη άποψη. Κάθομαι και σκέφτομαι απλά ότι αν αύριο το πρωί ανοίξει το πανεπιστήμιο, πούμε ΟΚ, πάμε για εξεταστική και τα ξεχάσουμε όλα, έστω και για μία, δύο ή τρεις εβδομάδες, πολύ σύντομα θα ρθει η επόμενη εξεταστική. Στην οποία δεν θα υπάρχει προσωπικό να τρέξει τις επιτηρήσεις (οι διδακτορικοί δεν φτάνουν), δεν θα υπάρχει προσωπικό γραμματείας να περάσει βαθμούς, να πάρει αιτήσεις, να δώσει πτυχία. Στη συγκεκριμένη φάση το πανεπιστήμιο δεν θα λειτουργεί, επί της ουσίας, ακριβώς όπως και στην κατάληψη. Κι αναρωτιέμαι ποιον θα πρέπει να κατηγορήσουμε τότε. Καταλαβαίνω αυτόν που θέλει να πάρει πτυχίο αύριο το πρωί, όμως κι εγώ σε 7-8 ή 10 μήνες θα θέλω να δώσω εξετάσεις και να πάρω το δικό μου. Και κάτι θα πρέπει να γίνει γι'αυτό...Δεν ξέρω τι, σίγουρα όμως όχι να κάνουμε πως δεν τρέχει τίποτα.
Από αυτή την άποψη, η κατάληψη είναι και πάλι απλά μια κατάσταση που καθυστερεί τα κακώς κείμενα, όπως είπα. Δεν είναι λύση, είναι μια καθυστέρηση προκειμένου να προγραμματιστεί να γίνει κάτι. Αυτό το κάτι, τι είναι όμως?

Προγραμματίζονται δράσεις από τους διοικητικούς υπαλλήλους? Απευθύνονται στους φοιτητές για υποστήριξη και συμμετοχή? Τι δράσεις προγραμματίζονται? Θα έχουν αποτέλεσμα? Ή ο καθένας θα συμμετάσχει ανάλογα με το προσωπικό του συμφέρον? Αύριο τι θα ψηφίσουν όλοι αυτοί?

Γενικώς δεν τάσσομαι υπέρ ή κατά των καταλήψεων, γενικά κι αόριστα. Από την εισαγωγή μου στο πανεπιστήμιο πάντα ήμουν σκεπτικός με αυτές όπως και με τις πορείες. Πρέπει να εξετάζουμε αν έχει νόημα η κάθε κίνηση και πολύ περισσότερο, αν έχει αποτέλεσμα.
MpoMp @ Discord
pgetsos
Venus Former Team Member
Academic status: MSc

Post by pgetsos » Thu Oct 17, 2013 1:29 am

michalis wrote: ότι πρέπει να σταματήσει να πληρώνει 100-200 άτομα, οποιαδήποτε.
μονο?? κοντα 700 ατομα δεν ηταν απο ΕΚΠΑ???
Όταν μια μαύρη γάτα περάσει από μπροστά σου, σημαίνει ότι το ζώο πάει κάπου.

Μην αφήνεις τα μικρά μυαλά να σε πείσουν ότι τα όνειρα σου είναι πολύ μεγάλα.
michalis
Gbyte level
Gbyte level

Post by michalis » Fri Oct 18, 2013 12:34 am

Δε θυμάμαι το νούμερο, you get my point όμως.
pgetsos
Venus Former Team Member

Post by pgetsos » Fri Oct 18, 2013 12:38 am

καλα, εννοειται... απτη μια λογικα χανουν το εξαμηνο οι μισοι κολλητοι μου και η κοπελα μου (ενας χρωσταει ενα μονο μαθημα για πτυχιο) απο την αλλη ειναι τραγικη η αποφαση του υπουργειου, απλα...

δε διαφωνω οτι ισως αρκετοι να μην ειναι αξιοκρατικα μεσα στα πανεπιστημια, οπως εχω ακουσει απο διαφορους... ομως εδω χρειαζομαστε ΠΑΡΑΠΑΝΩ, θα μειωσουν κιολας??

moody
Gbyte level
Gbyte level

Post by moody » Fri Oct 18, 2013 1:19 am

Η ακινησία σίγουρα όμως δεν θα χει κάποιο αποτέλεσμα ;)
ΔΕΚΑ,ΕΚΑΤΟ,ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ,ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΕΝΑ ΚΟΣΜΟ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗΣ ΠΛΗΞΗΣ.
pgetsos
Venus Former Team Member

Post by pgetsos » Fri Oct 18, 2013 1:27 am

παρ'ολα αυτα εμεις δεν....

theofilis
bit level
bit level

Post by theofilis » Fri Oct 18, 2013 9:28 am

Αρχικά όπως είπαν πολλοί συνάδερφοι την κατάληψη στο ΕΚΠΑ και στο ΕΜΠ δεν την κάνουν φοιτητές αλλά οι εργαζόμενοι που "τίθενται σε διαθεσιμότητα" - απολύονται. Επέλεξαν αυτήν την μορφή δράσης γιατί ο Υπουργός Παιδείας και η Κυβέρνηση δεν τους άφησαν άλλη επιλογή, με αυτό τον τρόπο καθυστερούν την απολύσει τους μιας και δεν προχωράει η αποστολή των λιστών στο υπουργείο.

Κατά την γνώμη μου το υπουργείο κλείνει τα Πανεπιστήμια και όχι οι εργαζόμενοι που αγωνίζονται για την δουλεία του - αξιοπρέπεια τους. Το υπουργείο είναι υπεύθυνο για την καθυστερήσει στον προγραμματισμό το φοιτητών(λήψη πτυχίου, διενέργεια εξεταστική, κλπ), επειδή όσα μέτρα έχει πάρει τα τελευταία χρόνια εμποδίζουν την λειτουργία του και το υποβαθμίζουν με κινήσει όπως ότι σταμάτησε να προσλαμβάνει νέους καθηγητές και όταν αρχίσουν να βγαίνουν στην σύνταξη αυτοί που υπάρχουν ήδη τότε θα έχει Πανεπιστήμια χωρίς καθηγητές, περιόρισε το δωρεάν σύγγραμμα και με την τελευταία του κίνηση κλείνει της γραμματείς, της βιβλιοθήκες και τα εργαστήρια. Αυτό είναι το ελληνικό πανεπιστήμιο του μέλλοντος και σε αυτό πρέπει να αντισταθούμε.

Η πρωτοβουλία ανοιχτές σχολές δεν είναι και το αθώα ένα απλό DNS look up να κάνεις βλέπεις ποίος είναι από πίσω και αυτός είναι η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Μια κυβερνητική παράταξη στο ελληνικό πανεπιστήμιο που πρόγραμμα της είναι η θέσεις του υπουργείο.
PASCAL
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by PASCAL » Fri Oct 18, 2013 8:47 pm

Θαυμάστε τους:
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
vasilaros69
Gbyte level
Gbyte level
Academic status: N>4

Post by vasilaros69 » Fri Oct 18, 2013 10:22 pm

μετα το Frangelico και το Καραμελα εχουν να πανε και μια σχολη να πουνε τα νεα τους! γιαυτο την θελουν ανοιχτη.
"Sometimes questions are more powerful than answers,..."
moody
Gbyte level
Gbyte level

Post by moody » Fri Oct 18, 2013 11:06 pm

Photoshopped,και επίσης οννεδ != πασπ Image
Post Reply

Return to “Αναδημοσιεύσεις”