Οι Ελληνες άλλα σπουδάζουν και άλλες δουλειές κάνουν

Αναδημοσιεύσεις άρθρων και κειμένων που βρήκατε κάπου αλλού και θέλετε να μοιραστείτε μαζί μας .
Post Reply
User avatar
Fairy
Gbyte level
Gbyte level
Posts: 1733
Joined: Tue Jan 24, 2006 4:48 pm
Academic status: Alumnus/a
Gender:
Location: Mairyland Park

Οι Ελληνες άλλα σπουδάζουν και άλλες δουλειές κάνουν

Post by Fairy » Mon Jun 05, 2006 9:06 pm

Απασχόληση - Ελλάδα :study:
Οι Ελληνες άλλα σπουδάζουν και άλλες δουλειές κάνουν

Η έρευνα με τίτλο «Η είσοδος στην αγορά εργασίας» διενεργήθηκε το τρίμηνο Μαρτίου- Απριλίου-Μαΐου 2006, σε 2.317 υποψηφίους, μεταξύ 18-35 ετών με μικρή ή καθόλου εργασιακή εμπειρία, που εισέρχονταν στα υποκαταστήματα της Adecco Ελλάδας και παρουσιάζεται σε άρθρο του Κέρδους (1/6/2006). Από αυτούς, το 58% ήταν γυναίκες και το 42% άνδρες.

Το κυρίαρχο συμπέρασμα που προκύπτει, συνίσταται στο ότι η πλειονότητα (67%) των νεοεισερχόμενων στην αγορά εργασίας δεν απασχολείται σε εργασία σχετική με το αντικείμενο σπουδών της. Επίσης, μόνο το 46,63% δήλωσε ότι οι σπουδές τους έχουν βοηθήσει ή θα τους βοηθήσουν να βρουν την πρώτη εργασία. Η πλειονότητα (53,37%) των συμμετεχόντων στην έρευνα δεν πιστεύει ότι το πτυχίο θα βοηθήσει στην εύρεση εργασίας. Επιπροσθέτως, το 50,55% υποστηρίζει πως δεν υπάρχουν θέσεις εργασίας που να αντιστοιχούν στα αντικείμενα σπουδών των νέων- ότι, δηλαδή, δεν υπάρχει καλή σύνδεση εκπαίδευσης και αγοράς εργασίας. Υπενθυμίζεται ότι εδώ και πολλά χρόνια κυρίαρχη θέση στα αιτήματα των εργοδοτικών (ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ) και συνδικαλιστικών (ΓΣΕΕ) οργανώσεων αποτελεί η περιβόητη σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας, χωρίς όμως να γίνουν ουσιαστικές ενέργειες από την πολιτεία προς αυτήν την κατεύθυνση.


Με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας, ένα ποσοστό λίγο κάτω από το 50% δήλωσε ότι βρίσκει εργασία μέσα από τον προσωπικό κύκλο επαφών. Πράγματι, το 49% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι έχει βρει την πρώτη εργασία μέσα από το δίκτυο των γνωριμιών και μόλις το 32% από αγγελία. Από εκείνους δε που δεν είχαν καμία εργασιακή εμπειρία και αναζητούσαν εργασία την περίοδο διεξαγωγής της έρευνας, 41% δήλωσε ότι ψάχνει τις αγγελίες, περίπου 35% απευθύνθηκε σε εταιρεία ανθρώπινου δυναμικού και μόλις το 24% αξιοποιεί το δίκτυο γνωριμιών του.

Σύμφωνα με τις απαντήσεις των ερωτηθέντων, ο εισαγωγικός μισθός τους κυμαινόταν μεταξύ 400-650 ευρώ μικτά, όταν η προσδοκία (που εν πολλοίς προσδιορίζει και τις ανάγκες) των περισσότερων κυμαίνεται σε ποσοστό από 15% έως 40% περισσότερο. Πράγματι το 63% επιθυμεί πρώτο μισθό μεταξύ 560-750 ευρώ μικτά, δηλαδή 15%-40% πιο πάνω από το «πραγματικό» εύρος του πρώτου μισθού της αγοράς.

Το 64% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι εργάστηκε για πρώτη φορά σε ηλικία 18-20 ετών, ενώ το 82% εξ αυτών βρήκε την πρώτη του εργασία μέσα σε διάστημα 1-3 μηνών από τη στιγμή που ξεκίνησε την αναζήτηση, αποτέλεσμα που δείχνει ότι η αγορά απορροφά ανθρώπους αρκεί να έχουν κάποια προσόντα έστω και αν αυτά δεν σχετίζονται ευθέως με το αντικείμενο σπουδών τους. Πρέπει να επισημανθεί ότι το 40% των ερωτηθέντων είναι απόφοιτοι Πανεπιστημίου, ενώ το 20% είναι κάτοχοι μεταπτυχιακού τίτλου.

Τις προοπτικές εξέλιξης φαίνεται ότι επιλέγουν ως πρώτιστη επιλογή οι νεοεισερχόμενοι. Ετσι, το 27% δηλώνει ότι ο σημαντικότερος παράγοντας για την επιλογή της πρώτης εργασίας είναι οι προοπτικές εξέλιξης, ενώ το 24% επιζητά καλό περιβάλλον εργασίας. Από την άλλη μόλις το 20% θεωρεί ως κριτήριο τη σύνδεση του αντικειμένου σπουδών με εκείνο της εργασίας.
πηγή:e-Paideia

Όχι πως δεν τα ξέρουμε, αλλά ας δούμε και τι λένε και τα επίσημα στοιχεία, δεδομένου και του αναβρασμού των ημερών.
"Αν αυτό που έκανες χτες σου φαίνεται ακόμα μεγάλο, δεν έχεις κάνει αρκετά σήμερα."
User avatar
mikem4600
Gbyte level
Gbyte level
Posts: 1363
Joined: Fri Mar 12, 2004 2:00 pm
Academic status: Alumnus/a
Gender:
Location: A Galaxy Far, Far Away
Contact:

Post by mikem4600 » Mon Jun 05, 2006 9:27 pm

Πολύ ενδιαφέρον άρθρο και site! Έχει μέχρι και reviews των Πανεπιστήμίων! Π.χ. στο δικό μας λέει:
Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών είναι ένα ταχύτατα αναπτυσσόμενο Πανεπιστημιακό Ίδρυμα και έχει να επιδείξει αξιοπρόσεκτη δραστηριότητα τόσο σε προπτυχιακό όσο και σε μεταπτυχιακό επίπεδο. Η προσαρμοστικότητα και ο δυναμισμός που έδειξε το ΟΠΑ βοήθησαν ώστε σε διάστημα ολίγων 10ετιών να μετεξελιχθεί από μια κλασική εμπορική Σχολή σε ένα σύγχρονο και δυναμικό Πανεπιστημιακό Ίδρυμα οικονομοτεχνικού χαρακτήρα (...).

Το Πανεπιστήμιο υπήρξε πρωτοπόρο στην καθιέρωση οργανωμένων Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών. Κάθε χρόνο εισέρχονται στο Πανεπιστήμιο περίπου 1800 φοιτητές, εκ των οποίων το 35% είναι μεταπτυχιακοί. Στα περίπου ογδόντα πέντε χρόνια λειτουργίας του, το Πανεπιστήμιο έχει εκπαιδεύσει πάρα πολλά από τα σημερινά ηγετικά στελέχη του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα της Ελληνικής Οικονομίας. (...)

Αυτό που χαρακτηρίζει το ΟΠΑ είναι η καλή οργάνωση και το υψηλό επίπεδο των σπουδών και της επιστημονικής έρευνας. Αξίζει να αναφερθεί ότι έρευνα που έγινε σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για λογαριασμό του περιοδικού Der Spiegel, κατατάσσει το Πανεπιστήμιο στην 25η θέση μεταξύ όλων των Πανεπιστημίων των 15 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία ξεπερνούν τα 500.

(...)
Η έρευνα, τόσο η θεωρητική όσο και η εφαρμοσμένη, ήταν πάντα ένας από τους τομείς έμφασης του Πανεπιστημίου. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο European Economic Review το Πανεπιστήμιό μας έρχεται 39ο μεταξύ των Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων στην έρευνα, ενώ στον τομέα της Οικονομετρίας κατέχει παγκοσμίως την 48η θέση σύμφωνα με το Journal of Econometric Theory. (...).
Autocracy hates questions. Anarchy hates answers.
User avatar
PaP
Venus Project Founder
Venus Project Founder
Posts: 1077
Joined: Wed Apr 21, 2004 12:06 am
Academic status: Alumnus/a
Location: San Francisco
Contact:

Post by PaP » Tue Jun 06, 2006 1:34 am

Και τι περιμένετε να κάνουν όλη τη δουλειά που σπούδασανε... Πόσους θεολόγους και πόσους τεχνολόγους υλικών και πόσους οικονομόλογους χρειάζετει η ελληνική αγόρα ??
Η μήπως όλοι οι απόφοιτοι από το τμήμα μας γουστάρουν την πληροφορική και θα τη συνέχισουν σαν επάγγελμα ? Δε νομίζω πάνω από τα 3/4.
Νομίζω ότι σπουδάζουμε για να σπουδάζουμε στην Ελλάδα απλά και το σύστημα μας ωθεί αυτό γιατί δεν εξηγείται αλλιώς παιδιά πυ θέλανε διακάως Ιατρική πχ να τυρανιούνται με προγραμματισμούς...
Από εκεί και πέρα η προσφορά θέσεων είναι υπέρμετρη μερικές φορές της ζήτησης και αφού είναι έτσι νομίζω δε μπορούμε να αξιώνουμε και επαγγελματική αποκατάσταση ...
Post Reply

Return to “Αναδημοσιεύσεις”