Page 1 of 1

Απαγορεύονται οι μεταφορές μαθημάτων

Posted: Mon Jun 05, 2006 11:30 pm
by Fairy
:study:
Σπουδές - Ελλάδα
Απαγορεύονται οι μεταφορές μαθημάτων

Μετά την κατάργηση των 'αιωνίων φοιτητών', το υπουργείο Παιδείας σχεδιάζει να απαγορευθούν οι ελεύθερες μεταφορές μαθημάτων που ισχύουν στα Πανεπιστήμια και να ισχύσουν εμβόλιμες εξεταστικές περιόδους για όσους φοιτητές δεν έχουν περάσει κάποιο βασικό μάθημα, αναφέρουν Τα Νέα (25/5/2006).

Εφόσον αυτή η πρόταση υιοθετηθεί, οι νεοεισερχόμενοι φοιτητές δεν θα μπορούν να προάγονται από το ένα εξάμηνο στο άλλο ούτε φυσικά να παίρνουν πτυχίο, αν δεν περάσουν συγκεκριμένο αριθμό βασικών μαθημάτων. Το υπουργείο Παιδείας, σύμφωνα με πληροφορίες, προτίθεται να θεσμοθετήσει συγκεκριμένους κανόνες ώστε να εφαρμόζονται οι διατάξεις του νόμου, οι οποίες υπάρχουν αλλά είναι ανενεργές επί 24 χρόνια, περί διαχωρισμού των πανεπιστημιακών μαθημάτων σε 'προαπαιτούμενα' και μη. Οι φοιτητές θα είναι έτσι υποχρεωμένοι να περάσουν τα προαπαιτούμενα μαθήματα κάθε έτους για να συνεχίσουν τις σπουδές τους και δεν θα μπορούν να τα αφήνουν για το επόμενο έτος ή ακόμη και για το τελευταίο έτος, όπως συμβαίνει σήμερα.

Εξετάζεται, επίσης, η πρόταση να θεσπισθούν και εμβόλιμες εξεταστικές περίοδοι μεταξύ εξαμήνων, για την εξέταση των κύριων ή των δευτερευόντων μαθημάτων. Τα Πανεπιστήμια θα αναλάβουν να καθορίσουν ποιά από τα μαθήματα σε κάθε Σχολη και Τμήμα χαρακτηρίζονται ως προαπαιτούμενα.

Οι ρυθμίσεις αυτές θα ισχύσουν για τους καινούριους φοιτητές, ενώ για τους φοιτούντες θα υπάρξουν μεταβατικές διατάξεις ώστε να τους δοθεί η ευκαιρία να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους σε εύλογο διάστημα, το οποίο ακόμη δεν έχει αποφασιστείο πόσο θα είναι. Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην οποία ισχύει η ελεύθερη μεταφορά μαθημάτων από έτος σε έτος.
Πηγή: e-Paideia

Posted: Mon Jun 05, 2006 11:40 pm
by PASCAL
Αυθαίρετα μαζικά κοψίματα, πελατειακές σχέσεις φοιτητών - καθηγητών, φοιτητική εργασία, απουσίες καθηγητών, διαγραφή στα ν + ν /2 χρόνια, προσωπικός προγραμματισμός και πολλά άλλα ποιός τα σκέφτεται?

Posted: Mon Jun 05, 2006 11:54 pm
by Fairy
Αν τουλάχιστον καθιερώσουν και την πτυχιακή εξεταστική μέσα σε όλο αυτό το χάος αλλαγών... να βγει και κάτι καλό... :roll:

Posted: Mon Jun 05, 2006 11:57 pm
by rapadder
PASCAL wrote:Αυθαίρετα μαζικά κοψίματα, πελατειακές σχέσεις φοιτητών - καθηγητών, φοιτητική εργασία, απουσίες καθηγητών, διαγραφή στα ν + ν /2 χρόνια, προσωπικός προγραμματισμός και πολλά άλλα ποιός τα σκέφτεται?
Κανένας :)

Posted: Tue Jun 06, 2006 1:17 am
by AnINffected
PASCAL++!

I rest my case!

Posted: Tue Jun 06, 2006 3:38 am
by tZoLe
Το θέμα δεν είναι ποιος τα σκέφτεται αλλά το πώς! Για άλλη μια φορά στη Δημοκρατια της Ελλάδας απουσιάζει ο διάλογος....

Posted: Tue Jun 06, 2006 10:22 am
by rapadder
Η ελεύθερη μεταφορά μαθημάτων από έτος σε έτος δεν είναι ότι καλύτερο (για τη σχολή και το εκπαιδευτικό σύστημα γενικά). Στη σχολή μας για παράδειγμα, ξέρω άτομα που γίνανε δεκτοί σε μεταπτυχιακά προγραμμάτα σπουδών και δεν είχαν περάσει 4 μαθήματα. Θα μου πείτε και που είναι το κακό σε αυτό; Απλά είναι άλλο να έχει περάσει κάποιος, π.χ. όλα τα υποχρεωτικά (εκτός από ένα) και να' χει 2-3 μαθήματα ελεύθερης επιλογής να πάρει πτυχίο και άλλο πράγμα να χρωστάει κάποιος 4 μαθήματα και αυτά να είναι: Εισαγωγή στον Προγραμματισμό Υπολογιστών (Ά εξάμηνο), Λειτουργικά Συστήματα, Μεταγλωττιστές και Δομές Δεδομένων.
Για να μην αναφέρω ότι έτσι κάποιος θα έχει έναν εικονικά υψηλό μέσο όρο, καθώς θα λείπουν σημαντικά μαθήματα που στους περισσότερους φοιτητές τον "κατεβάζουν". Οπότε η σύγκριση του με άλλους φοιτητές (της ίδιας σχολής) δεν θα είναι είναι δίκαιη.
Δεν έχει νόημα να περάσεις μεταγλωττιστές και να χρωστάς Java του πρώτου εξαμήνου. Αν εξαιρέσουμε την περίπτωση της αναβαθμολόγησης, δεν μπορώ να καταλάβω πως μπορεί να δυσκολεύεται κάποιος να περάσει αυτό το μάθημα και να' χει περάσει άλλα πολύ πιο δύσκολα (προγραμματιστικά). Σε ορισμένες περιπτώσεις κάτι τέτοιο δεν έχει νόημα. Αν δεν έχεις π.χ. περάσει το μάθημα &^$% Ι δεν θα μπορείς να παρακολουθήσεις το μάθημα &^$% ΙΙ (απλά δεν θα καταλαβαίνεις). Επίσης οι εμβόλιμες εξεταστικές είναι εξαιρετικό μέτρο ώστε άμα ένα μάθημα το χρωστάνε 500 φοιτητές να το παιρνάνε κάποιοι και να μην γεμίζουν ασφυκτικά τα αμφιθέατρα την επόμενη φορά που θα διδαχθεί. Διαφορετικά ορισμένοι θα παίρνουν χαριστικά 5ράκια και αυτό δεν είναι ότι καλύτερο.

Posted: Tue Jun 06, 2006 12:53 pm
by PASCAL
Επίσης δεν καταλαβαίνω τι διαφορά έχει ένας που παίρνει πτυχίο Πληροφορικής έχοντας περάσει το μάθημα JAVA 2 στο 8 εξάμηνο από αυτόν που το έχει πέρασε στο 2ο εξάμηνο.
Εσείς βρίσκεται κάποιο λογικό ειρμό σε αυτό;

Posted: Tue Jun 06, 2006 2:10 pm
by dimitra
Εγώ βρίσκω λογικό ειρμό. Στο δεύτερο εξάμηνο η επαφή που έχεις με τη γλώσσα είναι πολύ λιγότερη απο το 8ο εξάμηνο. Ένας λοιπόν φοιτητής που ακολουθεί κανονικά το πρόγραμμα σπουδών του και το περνάει στο 2ο εξάμηνο δεν κρίνεται με ίσους όρους με κάποιον που το πέρασε στο 8ο εξάμηνο. Θα σου δώσω ένα παράδειγμα ας πούμε ότι λειτουργούσε έτσι το σχολείο, με αυτή τη λογική θα θεωρούσες σωστό και αξιοκρατικό να δώσεις τα μαθηματικά της έκτης δημοτικού στην τρίτη λυκείου. Ο βαθμός σου θα είχε την ίδια αξία με τα παιδάκια που βαθμολογήθηκαν κανονικά στην ώρα τους και θα ήταν δίκαιο να συγκριθείς μαζί τους;;;

Posted: Tue Jun 06, 2006 2:27 pm
by rapadder
dimitra++

Posted: Tue Jun 06, 2006 2:40 pm
by Fairy
Παιδιά, δεν ξέρω, πείτε με λίγο εγωίστρια, αλλά από τη στιγμή που η αναλυτική του πτυχίου σου θα γράφει πχ Java I οχταράκι κι όχι πενταράκι, πού ακριβώς είναι το ενοχλητικό; Το ότι αδικώ κάποιον άλλο; Γίνομαι κυνική, αλλά σε αυτή τη ζούγκλα εκεί έξω έτσι είναι.

Γιατί να στιγματιστώ στο μέλλοντα εργοδότη μου πως ξέρω κάτι ψιλά από Java τη στιγμή που τρία χρόνια μετά μπορεί να έχω γίνει εξπέρ. Προσωπικά όταν πρωτομπήκα στη σχολή δεν ήξερα καν πως τα προγράμματα είχαν είσοδο και έξοδο. Γιατί ο εργοδότης μου να με αξιολογεί με αυτά τα πεπαλαιωμένα δεδομένα; Εμένα αυτό μου φαίνεται άδικο.

Τουλάχιστον αν μας επιτρεπόταν όπως άλλες σχολές να ακυρώνουμε όσα και όποια μαθήματα θέλουμε και να τα ξαναδίνουμε για καλύτερο βαθμό! Ο υπάρχων κανόνας - 4 μαθήματα και μόνο την επόμενη εξεταστική είναι πολύ περιοριστικός! Βέβαια αφού με το νέο νόμο θα βιάζονται να σε διώξουν από τη σχολή με πτυχίο ή άνευ μάλλον κι αυτό θα παέι σύντομα καλλιά του...

Posted: Tue Jun 06, 2006 3:13 pm
by PASCAL
dimitra wrote:Εγώ βρίσκω λογικό ειρμό. Στο δεύτερο εξάμηνο η επαφή που έχεις με τη γλώσσα είναι πολύ λιγότερη απο το 8ο εξάμηνο. Ένας λοιπόν φοιτητής που ακολουθεί κανονικά το πρόγραμμα σπουδών του και το περνάει στο 2ο εξάμηνο δεν κρίνεται με ίσους όρους με κάποιον που το πέρασε στο 8ο εξάμηνο. Θα σου δώσω ένα παράδειγμα ας πούμε ότι λειτουργούσε έτσι το σχολείο, με αυτή τη λογική θα θεωρούσες σωστό και αξιοκρατικό να δώσεις τα μαθηματικά της έκτης δημοτικού στην τρίτη λυκείου. Ο βαθμός σου θα είχε την ίδια αξία με τα παιδάκια που βαθμολογήθηκαν κανονικά στην ώρα τους και θα ήταν δίκαιο να συγκριθείς μαζί τους;;;
Δήμητρα το επιχειρημά σου είναι λάθος. Θα πρέπει να πάψουμε να σκεφτόμαστε με τη λογική της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Επιτέλους ως πότε θα είναι το σχολείο ή Πανεπιστήμιο και οι δάσκαλοι ή καθηγητές υπεύθυνοι για το διαβασμά μας; Αν στα 18 δεν ξέρεις τι γνωρίζεις και τι όχι τότε πότε θα το μάθειος στα 30; Έπειτα όπως μπορείς να κοπείς στο 2ο εξάμηνο σε ένα μάθημα έτσι μπορείς να κοπείς και στο 8ο. Είναι καθαρά θέμα διαβάσματος. Η εμπειρία παίζει κάποιο ρόλο( όπως π.χ. στο παράδειγμα μας από την εμπειρία που μπορείς να αποκήσεις από άλλες αντικειμενοστραφείς γλώσσες προγραμματισμού) αλλά όση εμπειρία και να έχεις αν δεν στρωθείς να διαβάσεις δε περνάς το μάθημα. Έπειτα ένας από τους λόγους που το Πανεπιστήμιο θεωρείται ελεύθερος χώρος μάθησης είναι και αυτός. Ότι δηλαδή δίνεις τα μαθήματά σου όποτε θέλεις εσύ και όχι όποτε σε αναγκάζουν αυτοί. Κάποιος ας πούμε, μπορεί να θέλει να ξεσκιστεί τον πρώτο χρόνο μόνο στα Μαθηματικά. Διαβάζει λοιπόν τα μαθήματικά των Α, Β και Γ εξαμήνων και πάει και γράφει. Το δεύτερο χρόνο γουστάρει γλώσσες προγραμματισμού ξεσκίζεται και πάει και γράφει Γιατί δηλαδή θα του στερήσεις αυτό το δικαίωμα.΄Και δεν είναι μόνο αυτά...

Posted: Tue Jun 06, 2006 3:58 pm
by dimitra
Ό,τι σου δίνεται το δικαίωμα δεν αντιλέγω. Όμως επέτρεψε μου να διαφωνήσω με το σύστημα αυτό γιατί για να είναι σωστό θα έπρεπε να ισχύουν και οι αναβαθμοληγήσεις κανονικά. Δεν ψάχνομαι να παρεξηγηθώ αλλά πιστεψέ με δεν σκέφτομαι με τη λογική της πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (άλλωστε έχουν περάσει ήδη 5 χρόνια από τότε) και το συγκεκριμένο με ψιλοπροσβάλλει. Επίσης μερικές προτάσεις σου που τις βάζεις σαν δεδομένες ειλικρινά δεν ξέρω κατά πόσο είναι π.χ
Έπειτα ένας από τους λόγους που το Πανεπιστήμιο θεωρείται ελεύθερος χώρος μάθησης είναι και αυτός. Ότι δηλαδή δίνεις τα μαθήματά σου όποτε θέλεις εσύ και όχι όποτε σε αναγκάζουν αυτοί.
Ας πούμε στα ΤΕΙ που υπάρχουν προαπαιτούμενα και μαθήματα αλυσίδας δεν είναι ελεύθερος χώρος μάθησης;;; Οι απόψεις σου και τα θέλω σου σε σχέση με το Πανεπιστήμιο είναι σεβαστές αλλά δεν αποτελούν κοινές αλήθειες. Καταλαβαίνω επίσης ότι με κάποιες αλλαγές θίγονται τα συμφέροντα κάποιων. Και καταλαβαίνω και τη Fairy που νομίζω ότι και αυτά που πιστεύει και ο τρόπος που τα λέει καλύπτουν την πλειοψηφία.

Posted: Tue Jun 06, 2006 7:44 pm
by PASCAL
Στο συγκεκριμένο(αλλά μόνο στο συγκεκριμένο) θέμα μερικά ΤΕΙ όπως και μερικά πανεπιστήμια έχουν μείνει πίσω.

Αλλά δεν είναι μόνο οι λόγοι που προανέφερα ικανοί να αποδείξουν το σφάλμα αυτής της επιχειρούμενης αλλάγής. Συγκεκριμένα αναφέρω ότι σχεδόν κάθε χρόνο σε ένα τουλάχιστον πανεπιστήμιο γίνονται μαζικές κοπές στις εξετάσεις. Άλλωστε το τμήμα μας έχει παράδοση σε αυτές.....
Στη συνέχεια να θυμίσω πως σε όλα τα πανεπιστήμια κάποιοι φοιτητές και καθηγητές αναπτύσουν πελατειακες σχέσεις απομίζοντας οι μεν ένα 5++ στο μαθημά τους και οι δε χρήμα, ψήφους, πελάτες και 'γω δε ξέρω τι άλλο. Έπειτα η υπερεξουσία που έχει ο κάθε καθηγητής πάνω στο φοιτητή είναι αρκετή για να σε καταστρέψει, να σε εκμεταλευτεί, γενικά να σε κάνει ότι θέλει. Τέλος τα εκατοντάδες μαθήματα που πέρασαν οι φοιτητές έπειτα από αναβαθμολόγηση δε δείχνει πως εκατοντάδες ήταν και οι αδικες βαθμολογήσεις? Και για να τα συνδέσω με τα παραπάνω, θα ήθελα πραγματικά να ζούσα και να μπορούσα να καταγράψω όλα όσα ειπώθηκαν πίσω από τις κλειστές πόρτες των γραφείων στις συζητήσεις μεταξύ καθηγητών και φοιτητών που πήγαν να ζητήσουν αναβαθμολόγηση, από τότε που ιδρύθηκαν τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ στην Ελλάδα....

Posted: Tue Jun 06, 2006 7:54 pm
by dimitra
Τέλος τα εκατοντάδες μαθήματα που πέρασαν οι φοιτητές έπειτα από αναβαθμολόγηση δε δείχνει πως εκατοντάδες ήταν και οι αδικες βαθμολογήσεις?
Το ενδεχόμενο δηλαδή να το διάβασαν καλύτερα την επόμενη φορά οι φοιτητές δεν το παίρνεις υπόψιν σου???
Εγώ πάντως σε όλη μου την πορεία στη σχολή μας δεν είχα ποτέ πρόβλημα με καμία αδικία. Δεν ένιωσα ποτέ αδικήμενη και δεν είχα κανένα πρόβλημα με κανέναν καθηγητή.Καλό είναι καμιά φορά να ψάχνουμε το φταίξιμο και στον εαυτό μας και όχι να μας φταίνε πάντα οι άλλοι.

Posted: Tue Jun 06, 2006 8:14 pm
by PASCAL
dimitra wrote:
Τέλος τα εκατοντάδες μαθήματα που πέρασαν οι φοιτητές έπειτα από αναβαθμολόγηση δε δείχνει πως εκατοντάδες ήταν και οι αδικες βαθμολογήσεις?
Το ενδεχόμενο δηλαδή να το διάβασαν καλύτερα την επόμενη φορά οι φοιτητές δεν το παίρνεις υπόψιν σου???
Εγώ πάντως σε όλη μου την πορεία στη σχολή μας δεν είχα ποτέ πρόβλημα με καμία αδικία. Δεν ένιωσα ποτέ αδικήμενη και δεν είχα κανένα πρόβλημα με κανέναν καθηγητή.Καλό είναι καμιά φορά να ψάχνουμε το φταίξιμο και στον εαυτό μας και όχι να μας φταίνε πάντα οι άλλοι.
Όταν λέμε για αναβαθμολόγηση με την οποία περνάς το μάθημα εννοούμε να έχεις γράψει π.χ. για 6, να σου βάζει 4 και μετά την αναβαθμολόγηση na παίρνεις 6. Τι εννοείς να το δίαβασαν καλύτερα οι φοιτητές τη δεύτερη φορά?

Δεύτερον δεν είπα ότι όλους πρέπει να τους βάλουμε στο ίδιο τσουβάλι. Υπάρχουν τόσο καθηγητές όσο και φοιτητές που πραγματικά αξίζουν να λέγονται έτσι γιατί είναι πραγματικά έντιμοι. Και μάλιστα είναι η πλειοψηφία. Όμως υπάρχει και η άλλη πλευρά....Κι αν δεν έχεις δικά σου παραδείγματα ,γιατί δεν θεωρείται de facto ότι θα συναντήσεις τέτοιου είδους προβλήματα σαν φοιτητής, τότε είναι δύσκολο να καταλάβεις....Αλλά εύκολο να κλείνεις τα μάτια.
[Το δεύτερο δε πάει σε σένα dimitra]. Φιλικά πάντα.

Posted: Tue Jun 06, 2006 9:40 pm
by dimitra
Αναβαθμολόγηση εννοώ την διαδικασία που έχει περαστεί ένα μάθημα και το κόβεις για να το ξαναδώσεις.Άλλο εννοούσαμε.