Τι αλλάζει σε Γυμνάσιο, Λύκειο
Posted: Sun Jul 09, 2006 1:59 pm
in.gr
................................................
«Ανοικτά» προγράμματα σπουδών στα σχολεία, τήρηση αξιολογικών «φακέλων» των μαθητών, οι οποίοι θα λαμβάνονται υπόψη για τον τελικό βαθμό τους ανά τάξη και «εικονικές εξετάσεις» ελέγχου των γνώσεών τους ζητάει το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας με 60σέλιδο πόρισμά του για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση το οποίο αποκαλύπτει Το Βήμα της Κυριακής.
Το πόρισμα, το οποίο παραδόθηκε στην υπουργό Παιδείας κυρία Μαριέττα Γιαννάκου, περιλαμβάνει και τις προτάσεις για την οικονομική αποσύνδεση των σχολείων από το κράτος, τη δυνατότητα διαμόρφωσης των προγραμμάτων σπουδών από τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς και τη σύνδεση της επαγγελματικής εξέλιξης των εκπαιδευτικών με την αξιολόγησή τους.
Ο κεντρικός άξονας της δέσμης μέτρων που περιλαμβάνει το πόρισμα του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας είναι η αναβάθμιση και η αυτονομία των σχολικών διοικήσεων, αλλά και των εκπαιδευτικών, η επιμόρφωση του κλάδου σε δύο στάδια (εισαγωγική και ενδοϋπηρεσιακή), ο συνυπολογισμός ποσοστού της βαθμολογίας και της Β', εκτός της Γ', τάξης του Λυκείου για την είσοδο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, η ενεργοποίηση σύγχρονων θεωριών της Διδακτικής, κ.ά.
Μεταξύ άλλων, το πόρισμα του ΕΣΥΠ για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση περιλαμβάνει τις εξής προτάσεις:
Oικονομική αυτονομία από το κράτος: Μεταφορά πόρων από το κράτος στα σχολεία για να κανονίζουν τα «του οίκου τους». Προτείνεται η κατά το δυνατόν «αυτόνομη» και ευέλικτη οικονομική διαχείριση των σχολικών μονάδων σύμφωνα με τον προγραμματισμό της σχολικής μονάδας.
Το πρόγραμμα μαθημάτων θα ορίζεται από τα σχολεία: Στην υποχρεωτική εκπαίδευση θα πρέπει να ορίζονται κεντρικά από το υπουργείο Παιδείας τα 2/3 του αναλυτικού προγράμματος των σχολείων. Η ανάπτυξη του υπολοίπου 1/3 του προγράμματος προτείνεται να γίνεται από το κάθε σχολείο.
«Ανοικτά» προγράμματα σπουδών στο Γυμνάσιο: Προτείνονται «ανοικτά» προγράμματα σπουδών που θα λειτουργούν σε δύο βασικούς τομείς: στο κυρίως πρόγραμμα και στην ελεύθερη ζώνη δραστηριοτήτων, με αύξηση του υπάρχοντος ωραρίου ή μείωση των ωρών διδασκαλίας κάποιων αντικειμένων.
O ρόλος του Λυκείου και «φάκελοι» μαθητών: «Το Λύκειο μπορεί και οφείλει να έχει τελείως διαφορετικό προσανατολισμό από το Γυμνάσιο» αναφέρεται στο πόρισμα. Ζητείται η θεσμοθέτηση «φακέλου» του μαθητή που θα είναι ένα από τα κριτήρια αξιολόγησής του και θα μετράει η ποιότητα και ο ελάχιστος αριθμός εργασιών για τον τελικό βαθμό του κατά τάξη. Προτείνεται ακόμη να λάβει τέλος το «μοναδικό σύγγραμμα».
Διδακτική στήριξη για τους «αδύνατους»: Για τους «αδύνατους» μαθητές και μαθήτριες προτείνεται διδακτική στήριξη, σε ένα διευρυμένο ωράριο, την οποία θα αναλάβει ο σύλλογος διδασκόντων στα σχολεία, προκειμένου να μη οδηγούνται οι μαθητές στην παραπαιδεία και να μη βρίσκονται χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα των σπουδών τους.
«Πολυτροπικά» βιβλία και εκπαιδευτικό υλικό: Προτείνεται η επιλογή νέας μορφής μάθησης μέσω «πολυτροπικών» βιβλίων, που θα περιλαμβάνουν κείμενα, εικόνες, φωτογραφίες και θα συνοδεύονται από ταινίες, video, μουσική, κτλ. Κάθε βιβλίο θα πρέπει να συνοδεύεται από εκπαιδευτικό υλικό σε φάκελο, που θα υπάρχει στο Διαδίκτυο και θα μπορεί να ανανεώνεται συχνά.
Επιλογή και συγγραφή των βιβλίων: Ανανέωση των σχολικών βιβλίων πρέπει να γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα μέσω προκηρύξεων που θα γίνονται από το υπουργείο Παιδείας. Για αυτό πρέπει να οριστούν προδιαγραφές συγγραφής και να ακολουθείται η διαδικασία αξιολόγησης παράλληλα με τη συγγραφή του σχολικού βιβλίου. Πριν ένα βιβλίο ενταχθεί στη διδακτική διαδικασία απαιτείται πιλοτική «εφαρμογή» του.
«Εικονικές» εξετάσεις διαγνωστικού χαρακτήρα: Η θεσμοθέτηση «εικονικών εξετάσεων» που δεν θα παίζουν ρόλο στην επιτυχία των μαθητών αλλά θα λειτουργούν διαγνωστικά για τον εντοπισμό των αδυναμιών της διδασκαλίας και των διδακτικών εγχειριδίων, προτείνεται για την Α' Λυκείου και σε επίπεδο Περιφέρειας.
Τα μαθήματα και οι κατευθύνσεις: Για την καλύτερη προετοιμασία των μαθητών και μαθητριών προτείνεται η διαφοροποίηση του προγράμματος σπουδών κατά κατεύθυνση από τη Β' Λυκείου σε πρώτη φάση και από τη Γ' Λυκείου σε δεύτερη φάση. Παράλληλα, οι μαθητές του Λυκείου θα πρέπει να έχουν εξασφαλίσει ένα ελάχιστο δεξιοτήτων στην Πληροφορική και την αγγλική γλώσσα για την προαγωγή τους σε ανώτερη βαθμίδα.
Συνυπολογισμός βαθμών Β' και Γ' Λυκείου: Προτείνεται ο συνυπολογισμός του γενικού βαθμού της Β' τάξης Λυκείου στην προαγωγή των μαθητών και μαθητριών στην ανώτερη βαθμίδα. Σε περιορισμένο ποσοστό (της τάξεως του 20%) θα πρέπει να συνυπολογίζεται ο γενικός βαθμός της Β' τάξης Λυκείου με τον γενικό βαθμό της Γ' Λυκείου.
Ακαδημίες επιμόρφωσης: Προτείνεται η δημιουργία επιμορφωτικών Ακαδημιών για τους πτυχιούχους Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων σε μεγαλουπόλεις της Ελλάδας, που θα στελεχωθούν με εξειδικευμένο μόνιμο προσωπικό πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, με βαθμίδες ανάλογες των Πανεπιστημίων (εκλεκτορικά σώματα, κτλ.).
«Εξετάσεις» για νέους εκπαιδευτικούς: Στο πλαίσιο των προγραμμάτων επιμόρφωσης, τους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς θα αναλαμβάνει επί ένα τετράμηνο επόπτης εκπαιδευτικός από σχολεία συνεργαζόμενα με την Ακαδημία Επιμόρφωσης.
Αξιολόγηση: Οι προτάσεις του ΕΣΥΠ προσανατολίζονται σε μια συνολική αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου και των παραγόντων που το επηρεάζουν: αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου της σχολικής μονάδας, αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, καθώς και περιγραφική αξιολόγηση των μαθητών.