Page 1 of 1

Διεκόπη η κρατική χρηματοδότηση της Εκκλησίας στην Ισπανία

Posted: Sat Sep 23, 2006 12:13 pm
by Proxenos
Απόφαση για την απεμπόληση της απευθείας κρατικής χρηματοδότησης προς την Καθολική Εκκλησία έλαβε η σοσιαλιστική κυβέρνηση της Ισπανίας υπό τον Χοσέ Θαπατέρο, σε μία προσπάθει να μειώσει την ισχύ και την επιρροή της στην κοινωνία της χώρας.

Το μέτρο, που σύμφωνα με αξιωματούχους αποφασίσθηκε να ληφθεί κατόπιν της συναίνεσης της ηγεσίας της Εκκλησίας, διαδέχεται την απόφαση του Ισπανού πρωθυπουργού να καταργηθεί η διδασκαλία των θρησκευτικών στα σχολεία.

Ο Θαπατέρο προκάλεσε οργή στις τάξεις της εκκλησιαστικής ιεραρχίας νομιμοποιώντας τους γάμους μεταξύ ομοφυλοφίλων σε μία από τις πιο συντηρητικές κοινωνίες της Ευρώπης.

Αν και 80% των Ισπανών δηλώνουν καθολικοί, μόλις το 16% εξ αυτών πηγαίνουν στις εκκλησίες τις Κυριακές και ο αριθμός των εκπαιδευομένων ιερέων μειώνεται.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα αποζημιώσει την Εκκλησία για την διακοπή της επιδότησης, που έφθασε περίπου τα 30 εκατ. ευρώ συνολικά το 2005, με την αύξηση του μέγιστου αφορολόγητου ποσού για δωρεές προς την εκκλησία στο 0,7% του εισοδήματος των πολιτών, από το 0,52%.

«Αυτό θα συνδέσει το εισόδημα της Καθολικής Εκκλησίας με άμεσο τρόπο με την βούληση των φορολογουμένων» αναφέρθηκε από την κυβέρνηση. Η Εκκλησία χάνει, επίσης, τις αφορολόγητες αγορές της.

Οι σχέσεις κράτους-Εκκλησίας στην Ισπανία εξακολουθούν να φέρουν τις πληγές της περιόδου του αιματηρού εμφυλίου πολέμου της δεκαετίας του 1930, όταν μεγάλο μέρος του κλήρου στήριξε την ακροδεξιά κυβέρνηση Φράνκο. Κατά τη δικτατορία, η Εκκλησία ανέκτησε τα προνόμιά της, που άρχισαν όμως να καταργούνται μετά το 1975 και την επαναφορά της χώρας στη δημοκρατία.

Η Εκκλησία αντιμετωπίζει πλέον έντονα οικονομικά προβλήματα. «Οι Ισπανοί καθολικοί, και όχι αυτοί που απλώς βαπτίζονται, αλλά οι πιστοί καθολικοί, δεν δείχνουν και πολύ ενθουσιασμό όσον αφορά το να στηρίξουν την Εκκλησία οικονομικά» σημειώνει η εφημερίδα El Pais.

Στην διάρκεια επίσκεψής του στην Ισπανία τον Ιούλιο, ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣτ' είχε τοποθετηθεί υπέρ της διατήρησης των παραδοσιακών αξιών -μία δήλωση που είχε ευρέως ερμηνευθεί ως αιχμή εναντίον της κυβέρνησης Θαπατέρο, η οποία το 2005 προχώρησε στη νομιμοποίηση του γάμου ομοφυλόφιλων.

Πηγή του Βατικανού ανέφερε ότι η απόφαση του Θαπατέρο να μην παραστεί στην συγκέντρωση που είχε πραγματοποιηθεί για τον προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στην Βαλένθια προκάλεσε «κάποια αναστάτωση».


Από το in.gr <http://www.in.gr/news/article.asp?lngEn ... gDtrID=245>

Posted: Sat Sep 23, 2006 1:03 pm
by mikem4600
Μακάρι να μπορούσαμε να κάνουμε κάτι τέτοιο και στην Ελλάδα... Αλλά μάλλον από τις επόμενες εκλογές (και βάλε...) θα ασχοληθούμε με τέτοια θέματα διαχωρισμού εκκλησίας/κράτους.

Posted: Sat Sep 23, 2006 2:08 pm
by PASCAL
Να και μιά ευχάριστη είδηση.

Posted: Sat Sep 23, 2006 2:20 pm
by PaP
Η Κυβέρνηση Θαπατέρο είναι αιώνες μπροστά... ¨Οχι σα τους δικούς μας "σοσιαλιστές"
Ο Θαπατέρο κατέβηκε σε πορεία κατα του πολέμου στο Λιβάνο, έφερε τα στρατεύματα από το Ιράκ, μισοί υπουργοί γυναίκες, τα εργατιικά δικαιώματα ακέραια, διευτημένη ανεξαρτησία στην Καταλωνία και και ... Και τώρα αυτό
Felicidades

Posted: Sat Sep 30, 2006 4:19 pm
by tZoLe
Θεώρησα ότι το ακόλουθω άρθρο έχει κάποια σχέση...
Λύσεις σχεδόν σε όλα τα «ακανθώδη» για την Eκκλησία και προσωπικά για τον Aρχιεπίσκοπο Xριστόδουλο, προσέφερε ο πρωθυπουργός κ. K. Kαραμανλής, ελπίζοντας σε... εκλογική ανταπόδοση στις επικείμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές.

Kατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε χθες -παρουσία της υπουργού Παιδείας κ. M. Γιαννάκου- με τον προκαθήμενο της Eλλαδικής Eκκλησίας, ο κ. Kαραμανλής είπε «ναι» σε όλα τα αιτήματα που του υπεβλήθησαν και μάλιστα προχώρησε και ένα βήμα περισσότερο θέτοντας και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για την υλοποίηση των δεσμεύσεών του.

H αποδοχή όλων των αιτημάτων της Eκκλησίας από την κυβέρνηση, συνδέεται απόλυτα με τις επικείμενες εκλογές. Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρωθυπουργός επέλεξε να δει τον Aρχιεπίσκοπο 20 ημέρες πριν από την αναμέτρηση και υπό την πίεση -όπως λένε οι πληροφορίες- υποψηφίων δημάρχων και νομαρχών που ζητούν τη στήριξη των Mητροπόλεων προκείμενου να εκλεγούν.

O κ. Kαραμανλής έκανε χθες την πρώτη αποφασιστική κίνηση και τώρα περιμένει την ανταπόδοση της Eκκλησίας, η οποία πάντα είναι πολιτικά γενναιόδωρη όταν ικανοποιούνται τα αιτήματά της.

Xθες ο πρωθυπουργός είπε «ναι»:

Στην κατασκευή συνοδικού Mεγάρου. Oπως διευκρινίστηκε, εάν δεν ξεπεραστούν τα προβλήματα που υπάρχουν με το ΣτE για την περιοχή του Kαρέα, όπου η Eκκλησία έχει δικό της χώρο, τότε θα γίνει σε άλλο οικόπεδο στην περιοχή του Παπάγου.
Στη δημιουργία νέου Mητροπολιτικού ναού στου Γουδή, όπως ακριβώς ζητά ο Aρχιεπίσκοπος.
Στη συμμετοχή της Eκκλησίας στο Δ KΠΣ, με βάση τις προτάσεις που θα καταθέσει η ίδια η Eκκλησία για την απορρόφηση των κονδυλίων.
Στη δημιουργία «ανοιχτής γραμμής» πολιτείας - Eκκλησίας για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων και την αποδοχή νέων αιτημάτων που πιθανόν θα προκύψουν στο μέλλον.
H ικανοποίηση του κ. Xριστόδουλου για τα αποτελέσματα της συνάντησης ήταν έκδηλη και πιστοποιήθηκε από τα θετικά σχόλια που έκανε για την αντιμετώπιση που είχε από τον πρωθυπουργό.
πηγή http://www.ethnos.gr/article.asp?catid= ... ubid=65794

Posted: Sat Sep 30, 2006 5:52 pm
by ciao
Ουδέν σχόλιο...

Posted: Sat Sep 30, 2006 6:15 pm
by alexo
PaP wrote:Η Κυβέρνηση Θαπατέρο είναι αιώνες μπροστά... ¨Οχι σα τους δικούς μας "σοσιαλιστές"
Ο Θαπατέρο κατέβηκε σε πορεία κατα του πολέμου στο Λιβάνο, έφερε τα στρατεύματα από το Ιράκ, μισοί υπουργοί γυναίκες, τα εργατιικά δικαιώματα ακέραια, διευτημένη ανεξαρτησία στην Καταλωνία και και ... Και τώρα αυτό
Felicidades
"μισοί υπουργοί γυναίκες" :???: ε και ;

Τα προβλήματα με τους Καταλανούς είναι άπειρα και για τις 2 πλευρές.
Αρκετοί για να προστατεύσουν "τις ρίζες τους" φτάνουν σε ακρότητες

Ευτυχώς εμείς δεν στείλαμε καν στρατεύματα για να τα φέρουμε πίσω ;)
(απ'όσο ξέρω όλα τα κόμματα διαφώνισαν σ'αυτό-αν κάνω λάθος ας με διορθώσει κάποιος)

Φυσικά και δεν είμαι ευχαριστημένος από τις κυβερνήσεις της χώρας μας,
(είτε τη μία είτε την άλλη) αλλά μην τα βλέπουμε ΟΛΑ μαύρα.

Όσο για την εκκλησία τώρα,πολύ σωστή η κίνηση τους.
Άλλωστε στην Ελλάδα με την ακίνητη περιουσία που έχει η εκκλησία
όχι να παίρνει πρέπει αλλά να δίνει.
(αυτό είναι το δόγμα που κυρήττουν άλλωστε)

Posted: Sun Oct 01, 2006 12:28 pm
by silegav
μα να παίρνουν λεφτά από το ΚΠΣ που κανονικά θα μπορούσαν να πάνε στην παιδεία???

Εξοργιστικό τουλάχιστον!Ήμαρτον!!!!!!

Λες και δεν υπάρχουν λεφτά στην αρχιεπισκοπή!!!!

Posted: Sun Oct 01, 2006 12:36 pm
by ciao
Αν υπάρχουν???
Θεωρώ ότι η Εκκλησία μπορεί άνετα να εξοφλήσει τα χρέη της Ελλάδας...
Anyway ας μην κολαζόμαστε πρωϊνιάτικα...

Posted: Sun Oct 01, 2006 4:40 pm
by tZoLe
Όποιος και αν είναι ο λόγος της χρηματοδότησης εδώ υπάρχει ένα ουσιαστικό πολιτικό ζήτημα. Λαμβάνοντας υπόψη τη χρονική στιγμή της συνάντησης αναρωτιέμαι πως είναι δυνατόν να μιλάμε για διαχωρισμό κράτους-εκκλησίας όταν οι πολιτικοί φορείς μας δείχνουν εξαρτμένοι από την εκκλησία.

Posted: Sun Oct 01, 2006 9:23 pm
by ciao
Δυστυχώς ο σκοπός φαίνεται να αγιάζει τα μέσα!

Posted: Tue Oct 10, 2006 3:46 pm
by nap

Posted: Tue Oct 10, 2006 6:32 pm
by Babedacus
"...από την ισλαμική μισαλλοδοξία, την φονταμενταλιστική θεοκρατική αντίληψη των ακραίων ισλαμικών στοιχείων περί δημοκρατίας και ελευθερίας..."
Ρε παιδιά που τα είδε ο άνθρωπος αυτά;Αλλά θα μου πεις εγώ διάβαζα αυτό τον καιρό με τη διπλή εξεταστική και δεν πήρα χαμπάρι το μένος των Ισλαμιστών.\:D/

Posted: Wed Oct 11, 2006 9:29 am
by ciao
Αυτό λες ή ότι σε λίγο θα έχουμε και live... :???: