Πηγή :http://news.contra.gr/story.aspx?sid=137349&cat=NewsΑντιδράσεις από όλο τον κόσμο κατακλύζουν τη Λιβύη, η οποία καταδίκασε την Τρίτη (19/12) στην εσχάτη των ποινών πέντε νοσοκόμες από τη Βουλγαρία και έναν παλαιστίνιο γιατρό για εκούσια μόλυνση εκατοντάδων παιδιών με HIV.
Η Λιβύη διεμήνυσε ότι δεν θα υποκύψει στη διεθνή πίεση για ακύρωση της δικαστικής απόφασης. Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Αμντουρχμάν Σαλγκάμ, δήλωσε ότι «η Λιβύη δεν θα διαπραγματευθεί ποτέ με οποιαδήποτε πλευρά, είτε πρόκειται για τις ΗΠΑ είτε για την Ευρώπη είτε από αλλού» και πρόσθεσε: «Κανείς δεν μπορεί να επεμβαίνει στη Δικαιοσύνη μας. Κανένας. Ακόμα και ο ηγέτης μας Καντάφι δεν μπορεί να επέμβει. Αυτό θα πρέπει να καταστεί σαφές».
Νωρίτερα, η Βουλγαρία καταδίκασε τη δικαστική απόφαση, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Ιβάιλο Κάλφιν τη χαρακτήρισε «ιδιαιτέρως απογοητευτική». Το βουλγαρικό κοινοβούλιο απηύθυνε έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα να απορρίψει την ετυμηγορία και να ασκήσεις πιέσεις για την απελευθέρωση των κατηγορουμένων.
Ο Ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για θέματα Δικαιοσύνης, Φράνκο Φρατίνι, δήλωσε σοκαρισμένος από την ετυμηγορία και κάλεσε τις Αρχές της Λιβύης να αναθεωρήσουν την απόφαση. Έσπευσε να προειδοποιήσει για προβλήματα στις σχέσεις Λιβύης και Ευρωπαϊκής Ένωσης, κυρίως μετά την ένταξη της Βουλγαρίας από την 1η Ιανουαρίου.
Ο Λευκός Οίκος επίσης εξέφρασε τη βαθιά του απογοήτευση, ενώ ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Φιλίπ Ντουστ-Μπλαζί δήλωσε συγκλονισμένος από τη δικαστική απόφαση και απηύθυνε έκκληση στη Λιβύη για επιείκεια.
Αντίθετα, οι γονείς των παιδιών που μολύνθηκαν με AIDS δηλώνουν από την πλευρά τους ικανοποιημένοι. «Αποδόθηκε Δικαιοσύνη. Είμαστε χαρούμενοι. Πρέπει να εκτελεστούν γρήγορα» φώναζαν έξω από το δικαστήριο, όπου είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς.
Το ιστορικό
Η πολύκροτη υπόθεση ξεκίνησε το 1999 και από τότε μέχρι σήμερα 52 από τα 426 μολυσμένα παιδιά πέθαναν από την ασθένεια.
Οι κατηγορούμενοι που εργάζονταν από το 1998 σε παιδιατρικό νοσοκομείο της Βεγγάζης συνελήφθησαν τον επόμενο χρόνο με την κατηγορία ότι μετέδωσαν εσκεμμένα τον ιό του AIDS σε περισσότερα από 400 βρέφη.
Οι ίδιοι ισχυρίζονται ότι η μόλυνση οφείλεται στις κακές συνθήκες υγιεινής στο νοσοκομείο. Παράλληλα, καταγγέλλουν ότι οι ανακριτικές μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της κράτησής τους ήταν απαράδεκτες, καθώς υπέστησαν ξυλοδαρμούς, σεξουαλικές επιθέσεις και ηλεκτροσόκ.
Το 2004 είχαν επίσης καταδικαστεί σε θάνατο, αλλά το Ανώτατο Δικαστήριο ακύρωσε την απόφαση μετά από διαμαρτυρίες σχετικά με την αμεροληψία της δίκης. Η υπεράσπιση ανακοίνωσε ότι θα υποβάλλει έφεση. Όπως αναφέρει το BBC, είναι η τελευταία που μπορεί να υποβληθεί, σύμφωνα με τη νομοθεσία της Λιβύης.
Θανατική ποινή για υπόθεση μόλυνσης με AIDS
Θανατική ποινή για υπόθεση μόλυνσης με AIDS
-
- Venus Former Team Member
- Academic status: Alumnus/a
pascal ++
Τέτοιες ενέργεις (θανατική ποινή) εξισώνουν το δικαστικό σύστημα και την κοινωνία με τους κατηγορούμενους.
Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να αφαιρεί τη ζωή του άλλου..
Το να είναι νομικά κατοχυρωμένο κάτι τέτοιο είναι μεγαλύτερο έγκλημα.
Τέτοιες ενέργεις (θανατική ποινή) εξισώνουν το δικαστικό σύστημα και την κοινωνία με τους κατηγορούμενους.
Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να αφαιρεί τη ζωή του άλλου..
Το να είναι νομικά κατοχυρωμένο κάτι τέτοιο είναι μεγαλύτερο έγκλημα.
Last edited by alexo on Wed Dec 20, 2006 1:54 am, edited 1 time in total.
- PASCAL
- Wow! Terabyte level
Όχι αλλά η ζωή στη φυλακή όσο άσχημη κι αν είναι όσο μακρά κι αν είναι είναι ΖΩΗ. Και φυσικά υπάρχουν καλύτερες ποινές από τη φυλάκιση.Ποιό παραγωγικές, ποιό ανθρώπινες. Βλέπε Ερυθρές Ταξιαρχίες.Ganther wrote:καμμια ποινη δεν ειναι "αντιστρεψιμη" ομως!
Καποιου που του πηρες 30 χρονια, μπορεις να του τα δωσεις πισω?
- Ganther
- Wow! Terabyte level
- Academic status: 3rd year
Φανταζομαι οτι θα εκλαιγα και θα ελεγα βοηθεια λυπηθειτε με ειμαι αθωος, αλλα δεν βλεπω να διαφερει σε κατι με αυτα που λεει ενας οταν ακουει οτι παει μεσα 10 φορες ισοβια π.χ. (πραγματικα ισοβια δηλαδη) γιατι τα ισοβια ειναι 20 χρονια νομιζω.PASCAL wrote:Ειλικρινά θα ήθελα να δώ έναν υποστηρικτή της θανατικής ποινής στην κρεμάλα. Να δω τι θα έλεγε πριν τον εκτελέσουν.
- ciao
- Wow! Terabyte level
- Academic status: PhD
Εννοείται ότι ο καθένας θα ήθελε να ζήσει αλλά αν είσαι ένοχος κύριε να το σκεφτόσουν διπλά πριν κάνεις κάτι τέτοιο!
Δεν διαφωνώ ότι είναι ύστατο μέτρο και μη αναστρέψιμο αλλά πιστεύω ότι θα μπορούσε να λειτουργήσει και σαν δαμόκλειος σπάθη για μερικούς.
Βέβαια θα μου πεις με τον φόβο πρέπει να ζούμε...δυστυχώς όπως βλέπεις κάποιοι γίνονται ολοένα και περισσότερο ζώα...(ας μου επιτραπεί)
Βέβαια ούτε αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ισχύσει ο νόμος της ζούγκλας...
Αλλά τελικά τι πρέπει να γίνει...σωφρονισμός? με το υπάρχον σωφρονιστικό σύστημα?
Αυτό που θέλω να πω είναι ότι είναι αρκετά περίπλοκο το θέμα...
Δεν διαφωνώ ότι είναι ύστατο μέτρο και μη αναστρέψιμο αλλά πιστεύω ότι θα μπορούσε να λειτουργήσει και σαν δαμόκλειος σπάθη για μερικούς.
Βέβαια θα μου πεις με τον φόβο πρέπει να ζούμε...δυστυχώς όπως βλέπεις κάποιοι γίνονται ολοένα και περισσότερο ζώα...(ας μου επιτραπεί)
Βέβαια ούτε αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ισχύσει ο νόμος της ζούγκλας...
Αλλά τελικά τι πρέπει να γίνει...σωφρονισμός? με το υπάρχον σωφρονιστικό σύστημα?
Αυτό που θέλω να πω είναι ότι είναι αρκετά περίπλοκο το θέμα...
S.S.D.D.
- PASCAL
- Wow! Terabyte level
Κι όμως στη φυλακή έχεις το περιθώριο να σκεφτείς τα λάθη που έκανες, να μετανοήσεις, να αλλάξεις, να ζητήσεις συγχώρεση. Και δεν είναι λίγοι που το κάνουν, που αλλάζουν πραγματικά.
Δεν θέλω να υποστηρίξω ότι η μορφή της φυλάκισης που ισχύει σήμερα είναι η καλύτερη δυνατή. Ίσα ίσα το αντίθετο. Αλλά μέσα σε αυτή την "κράτηση" μπορούν να αξιοποιηθούν παραγωγικά αυτοί οι άνθρωποι που εγκλημάτησαν. Να προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο έστω και υποχρεωτικά. Μπορούν για παράδειγμα να δουλεύουν υποχρεωτικά σε δημόσια έργα.
Δεν θέλω να υποστηρίξω ότι η μορφή της φυλάκισης που ισχύει σήμερα είναι η καλύτερη δυνατή. Ίσα ίσα το αντίθετο. Αλλά μέσα σε αυτή την "κράτηση" μπορούν να αξιοποιηθούν παραγωγικά αυτοί οι άνθρωποι που εγκλημάτησαν. Να προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο έστω και υποχρεωτικά. Μπορούν για παράδειγμα να δουλεύουν υποχρεωτικά σε δημόσια έργα.
- Ganther
- Wow! Terabyte level
- Academic status: 3rd year
Δεν καταλαβαινω πως ακριβως οριζεις το Πρεπει και δεν πρεπει και το ανθρωπινο με το μη ανθρωπινο.
Για εμενα οπως δεν εχεις δικαιωμα (κατ'εσε) να θανατωνεις νομιμα, εγω πιστευω οτι δε μπορεις να στερεις το 2ο υψιστο αγαθο την ελευθερια. Γιατι να μη μπορεις να στερησεις μονο το 3ο (την ψηφο πχ)
Ποιος τα κατεταξε σε λιστα και πρεπει να ισχυουν με αυτη τη σειρα για ολους?
Γιατι ειναι ανθρωπινο να ορισεις καποιον να δουλευει υποχρεωτικα ολη του τη ζωη σε δημοσια εργα?
Ποσο ειναι το "ανθρωπινο" ωραριο εργασιας στα δημοσια εργα? 8 Ωρες? Για εμενα ειναι απανθρωπο γιατι δεν θελω να δουλευω ουτε 2.
Καταλαβαινεις φανταζομαι το σκεπτικο.
Για εμενα οπως δεν εχεις δικαιωμα (κατ'εσε) να θανατωνεις νομιμα, εγω πιστευω οτι δε μπορεις να στερεις το 2ο υψιστο αγαθο την ελευθερια. Γιατι να μη μπορεις να στερησεις μονο το 3ο (την ψηφο πχ)
Ποιος τα κατεταξε σε λιστα και πρεπει να ισχυουν με αυτη τη σειρα για ολους?
Γιατι ειναι ανθρωπινο να ορισεις καποιον να δουλευει υποχρεωτικα ολη του τη ζωη σε δημοσια εργα?
Ποσο ειναι το "ανθρωπινο" ωραριο εργασιας στα δημοσια εργα? 8 Ωρες? Για εμενα ειναι απανθρωπο γιατι δεν θελω να δουλευω ουτε 2.
Καταλαβαινεις φανταζομαι το σκεπτικο.