Page 1 of 1

καρκινογόνος ουσία 'Ε 128' ("ανιλίνη")

Posted: Mon Jul 23, 2007 2:53 pm
by zweistein
καρκινογόνος ουσία στα χάμπουργκερ

Τα χάμπουργκερ περιέχουν μια κόκκινη χρωστική ουσία δυνητικά καρκινογόνα που κάνει το κρέας τους πιο κόκκινο και πιο ορεκτικό. Με μεγάλη καθυστέρηση η μόνιμη επιτροπή της Ένωσης για τη διατροφική ασφάλεια αποφάσισε ομόφωνα την απαγόρευση ενσωμάτωσης στον κιμά των χάμπουργκερ αυτής της χρωστικής ουσίας (RED 2G) και η Κομισιόν έσπευσε χθες να ανακοινώσει, μαζί με τη δημοσίευση στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Κοινότητας εντός των αμέσως προσεχών ημερών, την πλήρη απαγόρευση χρήσης στα τρόφιμα που παρασκευάζονται ή εισάγονται στις κοινοτικές χώρες.
Η ουσία αυτή, που αναμιγνίεται σε ποσοστό 20MG/κιλό κρέατος, μπορεί ,λέει τώρα η μόνιμη επιτροπή για τη ασφάλεια τροφίμων, να προκαλέσει καρκίνους, καθώς διασπάται κατά την πέψη της αποδεσμέυοντας μια σαφώς καρκινογόνο ουσία, την ανιλίνη.
Υποχωρώντας ως συνήθως μπροστά στα οικονομικά συμφέροντα και τα κέρδη βιομηχανιών και εμπόρων, η Κομισιόν παρά την άμεση απαγόρευση της χρήσης αυτής της ουσίας επιτρέπει την πώληση όλων εκείνων των τροφίμων που την περιέχουν και τα οποία βρήσκονται ήδη στα ράφια των καταστημάτων μέχρι την ημέρα που η απαγόρευση της θα επισημοποιηθεί.
Αυτή η χρωστική βρίσκεται επίσης και στα λουκάνικα που τρώνε στο πρωινό τους οι Βρετανοί και οι Ιρλανδοί.

Γ. Δαράτος




~~~~
πηγή: Έθνος Σάββατο 21/7/07

Posted: Thu Aug 02, 2007 3:55 pm
by zweistein
Απαγορευτικό εξέδωσε η αρμόδια Ευρωπαϊκή Αρχή για την χρωστική ουσία Ερυθρό 2G, η οποία χαρίζει το κόκκινο, πλην όμως... καρκινογόνο, όπως αποδείχτηκε πρόσφατα, χρώμα της σε λουκάνικα, ζαμπόν ακόμη και μαρμελάδες που κυκλοφορούν στην αγορά.

Παρ΄ όλα αυτά, τα προϊόντα που περιέχουν την καρκινογόνο ουσία θα συνεχίσουν να «φιγουράρουν» στα ράφια, έως ότου καταναλωθεί και το τελευταίο απόθεμα!

«Είναι λάθος να παίζουν κατ΄ αυτόν τον τρόπο με την υγεία των καταναλωτών», δηλώνει στα «ΝΕΑ» ο σύμβουλος του Δ.Σ. της Ένωσης Χημικών και μέλος του ΕΦΕΤ, δρ Μιχάλης Χάλαρης. «Η συγκεκριμένη ουσία, η χρήση της οποίας είναι ευρέως διαδεδομένη κυρίως στην Αγγλία, είναι στο στόχαστρο των επιστημόνων από το 2005. Τότε ωστόσο δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία για να ενοχοποιηθεί ως καρκινογόνος, γι΄ αυτό και δεν ανεστάλη η κυκλοφορία της».

Με τα νέα δεδομένα που ανακάλυψαν οι επιστήμονες οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της Ε.Ε. ζήτησαν να ληφθούν επείγοντα μέτρα. Σύμφωνα με τον κανονισμό 884/2007, αναστέλλεται η χρήση της χρωστικής ουσίας Ε128 και η εισαγωγή τροφίμων που την περιέχουν. Παρ΄ όλα αυτά, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΕΦΕΤ, το άρθρο 2 του κανονισμού «προβλέπει μεταβατικές περιόδους για να καλυφθούν τα προϊόντα που έχουν διατεθεί στην αγορά σύμφωνα με την έως τώρα ισχύουσα κοινοτική νομοθεσία, καθώς και τα φορτία των εμπορευμάτων που απεστάλησαν από τρίτες χώρες για την Κοινότητα πριν από την ημερομηνία εφαρμογής του παρόντος κανονισμού».

«Μόνο στα εισαγόμενα»

Έτσι, τα κατά τα άλλα... απαγορευμένα προϊόντα κρέατος που περιέχουν την επικίνδυνη χρωστική ουσία «Ερυθρό 2G», τα οποία διατέθηκαν στην αγορά πριν από την ημερομηνία έναρξης ισχύος της σχετικής απόφασης, μπορούν να πωλούνται νόμιμα στους καταναλωτές έως την τελική ημερομηνία ανάλωσης ή την ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας. «Σε αυτό ακριβώς το σημείο αναδεικνύεται και η υποκρισία των ελεγκτικών μηχανισμών. Το επιχείρημα πάνω στο οποίο στηρίζουν αυτή την απόφαση είναι πως από τη στιγμή που οι πολίτες κατανάλωναν επί χρόνια την Ε128, δεν πειράζει, ας την καταναλώσουν για μερικούς ακόμη μήνες ή χρόνια.

Και αυτό το κάνουν γιατί γνωρίζουν πως οι επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων δεν είναι άμεσες, αλλά έμμεσες. Και βέβαια οι βιομηχανίες πιέζουν από την πλευρά τους να μη χάσουν τα χρήματά τους», προσθέτει ο κ. Κατσαρός.

Ο ίδιος πάντως επισημαίνει πως η ουσία αυτή «ταξιδεύει» στη χώρα μας κυρίως από το εξωτερικό- βρίσκεται στα ράφια των σούπερ μάρκετ σε προϊόντα εισαγόμενα- καθώς οι ελληνικές βιομηχανίες τροφίμων δεν την χρησιμοποιούν.

Και άλλες ουσίες

Την προσοχή των καταναλωτών στα τρόφιμα που περιέχουν επεξεργασμένο κρέας, εφιστά και ο καθηγητής Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης κ. Αντώνης Καφάτος. «Δεν είναι μόνο οι χρωστικές ουσίες που είναι βλαπτικές για την υγεία των καταναλωτών. Τα συγκεκριμένα προϊόντα περιέχουν και νιτρώδη, τα οποία στο ανθρώπινο στομάχι μετατρέπονται σε νιτροζαμίνες που έχουν επίσης ενοχοποιηθεί για εκδήλωση καρκίνου. Δυστυχώς, οι βιομηχανίες συχνά χρησιμοποιούν χημικές ουσίες για να κάνουν ελκυστικά τα προϊόντα τους, παρά το γεγονός ότι είναι επικίνδυνες».

Μόλις χορηγήθηκε στα πειραματόζωα, ασθένησαν

Όπως αποδείχθηκε πρόσφατα από σειρά δοκιμών σε πειραματόζωα που διεξήγαγε η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλείας Τροφίμων, η χρωστική «Ερυθρό 2G», γνωστή και ως Ε 128, είναι ιδιαίτερα επιβλαβής για την ανθρώπινη υγεία. Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες... κρούουν των κώδωνα του κινδύνου, καθώς έχει την ιδιότητα να παράγει μια ελαιώδη ουσία, την ανιλίνη, την ώρα που διασπάται στο λεπτό έντερο. «Η ίδια αυτή ουσία ευθύνεται για τον καρκίνο που παρουσίασαν οι αρουραίοι και τα ποντίκια- τους χορηγήθηκε ανιλίνη με ένεση και ασθένησαν αμέσως. Έως τώρα, δεν έχει αναφερθεί σύμπτωμα σε καταναλωτή, είναι σαφές όμως πως η συγκεκριμένη χρωστική είναι επικίνδυνη για τον ανθρώπινο οργανισμό», λέει ο σύμβουλος του Δ.Σ. της Ένωσης Χημικών και μέλος του ΕΦΕΤ κ. Χάλαρης.

Το «χρώμα» του καρκίνου

Οι χρωστικές ουσίες αποτελούν συχνάπυκνά την πέτρα του σκανδάλου για τις βιομηχανίες τροφίμων. Συγκεκριμένα, το 2003 η Ε.Ε. χτύπησε... συναγερμό για τη χρωστική ουσία Sudan 1 και 4, καθώς αποδείχτηκε καρκινογόνα. Όταν μάλιστα, το 2005, εντοπίστηκαν στην ευρωπαϊκή αγορά περισσότερα από 10.000 κιλά σάλτσας στην οποία «κολυμπούσε» η Sudan, καταστράφηκαν αμέσως. Το ίδιο ακριβώς συνέβη όταν την ίδια χρονιά βρέθηκε να «κυκλοφορεί» στα ράφια των σούπερ μάρκετ και η απαγορευμένη χρωστική ουσία Ρara Red που ανιχνεύτηκε σε τρόφιμα με άρωμα... πάπρικας!

πηγή: Τα Νέα 1/8/2007

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

οι ελληνικές αρχές θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα, μετά την γνωμοδότηση της αρμόδιας ευρωπαϊκής αρχής για την ασφάλεια των τροφίμων, ανακοίνωσε ο εφετ με αφορμή σχετική έκθεση που χαρακτηρίζει καρκινογόνο τη χρωστική ε128 (ερυθρό 2g). η εν λόγω χρωστική χρησιμοποιείται ως πρόσθετο τροφίμου για να δίνει έντονο κόκκινο χρώμα σε λουκάνικα και μπιφτέκια.

στην ευρώπη, τα πρόσθετα που χρησιμοποιούνται κατά την παραγωγή τροφίμων -προσδίδοντας επιθυμητά τεχνολογικά χαρακτηριστικά, όπως για παράδειγμα χρώμα, γεύση, γλυκύτητα κ.α.- επισημαίνονται στη συσκευασία, με αναφορά στην κατηγορία του προσθέτου. αυτή συνοδεύεται είτε από τον κωδικό, που περιλαμβάνει το γράμμα ε, είτε από την ονομασία τους.

η ευρωπαϊκή αρχή για την ασφάλεια των τροφίμων Efsa έχει ξεκινήσει διαδικασίες επαναξιολόγησης των χρωστικών που είναι εγκεκριμένες και χρησιμοποιούνται στα τρόφιμα, λαμβάνοντας υπόψη νέα επιστημονικά δεδομένα. στο πλαίσιο αυτό, εξετάστηκε η ερυθρό 2g, με τον κωδικό ε128. η σχετική γνωμοδότηση έχει κοινοποιηθεί στην κομισιόν και θα συζητηθεί κατά τη συνεδρίαση της μόνιμης επιτροπής για την τροφική αλυσίδα και την υγεία των ζώων, που θα πραγματοποιηθεί στις 20 ιουλίου. στην εν λόγω συνεδρίαση θα λάβουν μέρος εκπρόσωποι όλων των κρατών μελών.

καταναλώνουμε την επικίνδυνη χρωστική ουσία από το 1981. αν και υπήρχαν υποψίες, η ε.ε. την είχε εγκρίνει οριακά. τώρα, οι επιστήμονες τη χαρακτηρίζουν καρκινογόνο και συνιστούν να απαγορευθεί, και αυτό γιατί όταν την προσλαμβάνει ο άνθρωπος μετατρέπεται σε μια άλλη ουσία, την ανιλίνη, γνωστή για την καρκινογόνο δράση της.

με ανακοίνωσή τους οι επώνυμες ελληνικές βιομηχανίες αλλαντικών και επεξεργασίας κρέατος δεν χρησιμοποιούν τη χρωστική ε 128. τα επώνυμα ελληνικά προϊόντα κρέατος είναι απόλυτα ασφαλή.

η ε128 έχει ήδη απαγορευτεί στην ιαπωνία, την αυστραλία, τον καναδά και τις ηπα. στο μικροσκόπιο της ευρωπαϊκής αρχής μπαίνουν ακόμη 44 χρωστικές ουσίες.


πηγή: εφετ




~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


Απαγόρευση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της χρωστικής ουσίας Ε 128 στα τρόφιμα - 30/7/2007 Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαγόρευσε τη χρήση της χρωστικής ουσίας Ε 128 (ερυθρό 2G) στα τρόφιμα, μετά την γνωμοδότηση της ευρωπαϊκής αρχής για την ασφάλεια των τροφίμων (EFSA) ότι, η εν λόγω χρωστική μπορεί να είναι επικίνδυνη για την ανθρώπινη υγεία, καθώς μεταβολίζεται, άμεσα και εκτεταμένα, στην αποδεδειγμένα καρκινογόνο ουσία ανιλίνη.

Παράλληλα, η Κομισιόν αποφάσισε την απαγόρευση διάθεσης στην κοινοτική αγορά τροφίμων που φέρουν τη χρωστική Ε 128, όπως επίσης και την απαγόρευση εισαγωγής στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης τροφίμων από τρίτες εκτός Κοινότητας χώρες που περιέχουν τη χρωστική Ε 128.

Με βάση τη μέχρι τώρα ισχύουσα κοινοτική νομοθεσία, η χρωστική ουσία Ε 128 (ερυθρό 2G) μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε λουκάνικα προγεύματος με περιεκτικότητα σε σιτηρά τουλάχιστον 6% και σε κιμά για μπιφτέκια με περιεκτικότητα σε λαχανικά ή και σιτηρά 4%.

Στον εκδοθέντα κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 884/2007 προβλέπονται τα παρακάτω μέτρα:

1. Σύμφωνα με το Αρθρο 1 αναστέλλεται η χρήση της χρωστικής ουσίας E 128 (Ερυθρό 2G) σε τρόφιμα και η διάθεση στην αγορά τροφίμων που περιέχουν την ανωτέρω χρωστική. Επίσης σύμφωνα με το ίδιο άρθρο αναστέλλεται η εισαγωγή τροφίμων που περιέχουν τη χρωστική E 128 (Ερυθρό 2G). Σημειώνεται ότι η χρωστική E 128 (Ερυθρό 2G) μπορούσε με την έως τώρα ισχύουσα κοινοτική και εθνική νομοθεσία να χρησιμοποιηθεί μόνο σε λουκάνικα προγεύματος με περιεκτικότητα σε σιτηρά τουλάχιστον 6% και σε κιμά για μπιφτέκια με περιεκτικότητα σε λαχανικά ή/και σιτηρά τουλάχιστον 4%.

2. Σύμφωνα με το Αρθρο 2 προβλέπονται μεταβατικοί περίοδοι για να καλυφθούν τα προϊόντα που έχουν διατεθεί στην αγορά σύμφωνα με την έως τώρα ισχύουσα κοινοτική νομοθεσία καθώς και τα φορτία των εμπορευμάτων που απεστάλησαν από τρίτες χώρες για την Κοινότητα πριν από την ημερομηνία εφαρμογής του παρόντος κανονισμού. Έτσι κατά παρέκκλιση από το Αρθρο 1 του κανονισμού, τα λουκάνικα προγεύματος και ο κιμάς για μπιφτέκια που περιέχουν τη χρωστική E 128 τα οποία διατέθηκαν στην αγορά πριν από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του παρόντος κανονισμού μπορούν να διατίθενται στην αγορά έως την τελική ημερομηνία ανάλωσης ή την ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας. Το Αρθρο 1 επίσης δεν ισχύει για παρτίδες λουκάνικων προγεύματος και κιμά για μπιφτέκια που περιέχουν τη χρωστική Ε 128 (Ερυθρό 2G) όταν ο εισαγωγέας αυτών των τροφίμων μπορεί να αποδείξει ότι τα φορτία αυτά είχαν αποσταλεί από την αφορώμενη τρίτη χώρα και ήταν καθ’ οδόν προς την Κοινότητα πριν από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του κανονισμού.

πηγή: αγροτύπος αε


~~~~

edit: άλλαξα το τίτλο του θέματος.

Posted: Fri Aug 03, 2007 12:46 am
by emperormario
Ε 100 ,101 ακίνδυνα

Ε 103 επικίνδυνο

Ε 104 ύποπτο

Ε 105 απαγορευμένο

Ε 110 επικίνδυνο

Ε 111 απαγορευμένο

Ε 120 επικίνδυνο

Ε 121 απαγορευμένο

Ε122 ύποπτο

Ε 123 πολύ επικίνδυνο

Ε 124 επικίνδυνο

Ε 125,126 απαγορευμένα

Ε 127 επικίνδυνο

Ε 130 απαγορευμένο

Ε 131 καρκινογόνο

Ε 132,140 ακίνδυνα

Ε 142 καρκινογόνο

Ε 150, 151 ύποπτα

Ε 152 απαγορευμένο

Ε 153 ύποπτο

Ε 160,161,163,170

Ακίνδυνα

Ε 171,173 ύποπτα

Ε 174 ακίνδυνο


Ε 175 ακίνδυνο

Ε 180 ύποπτο

Ε 181 απαγορευμένο

Ε 200,201,203 ακίνδυνα

Ε 210,211,212 ,213,214,

215,217 καρκινογόνα

Ε 221, εντερικές ενοχλήσεις

Ε 220 καταστροφή βιταμίνη

Ε 222,223,224,224,226,

Εντερικές Ενοχλήσεις

Ε 230,232,233 δερματικές

Διαταραχές

Ε 236, 237, 238 ακίνδυνα

Ε 239 καρκινογόνο

Ε 240,241 ύποπτα

Ε 250 διαταραχές πίεσης

Ε 251, 252 διαταραχές πίεσης

Ε 260 , 262,263,270 ,280ακίνδυνα

Ε 281,282,300,301,302,303,304

Ακίνδυνα

Ε 305, 306,307,308,309 ακίνδυνα

Ε 311, 312 έκζεμα

Ε 320, 321 χοληστερίνη

Ε 322,325,326,327 ακίνδυνα




Ε 330 καρκινογόνο

Ε 331,332,333,334,

335,336,337 ακίνδυνα

Ε 338 , 339 πεπτική διαταραχή

Ε 340,341 πεπτική διαταραχή

Ε 400,401,402,403,404 406 ακίνδυνα

Ε 407 πεπτική διαταραχή

Ε 408,410 ακίνδυνα

Ε 411,413,414 ακίνδυνα

Ε 420,421, 422 ακίνδυνα

Ε 450,461,462,463,465

Πεπτική διαταραχή

Ε 466 πεπτική διαταραχή

Ε 471 ακίνδυνο

Ε 472, 473, 474 ακίνδυνα

Ε 475 ακίνδυνο

Ε 477 ύποπτο

Ε 480 ακίνδυνο



Επίσης ένα search engine με περιγραφή του κάθε "E" :http://www.guidedways.com/halalfoodguide.php
Για να ξέρουμε κ τι τρώμε :???: