Page 1 of 1
Αθήνα: Πόλη για να (μη) ζεις
Posted: Wed Jan 20, 2010 9:07 pm
by mikem4600
Αθήνα: Πόλη για να (μη) ζεις
Αποκαλυπτικά στοιχεία της Μόνιμης Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής
20/01/2010 | 18:39 Τελευταία Ενημέρωση 18:39 20/01/2010
Πόλη για να (μη) ζεις είναι σήμερα η Αθήνα. Η ελληνική πρωτεύουσα είναι από τις πλέον υποβαθμισμένες πόλεις της Ευρώπης, ενώ το χειρότερο είναι ότι το... Αθηναϊκό πρότυπο ακολουθούν ταχέως και υπόλοιπες ελληνικές πόλεις.
Αυτό είναι το κεντρικό συμπέρασμα της Μόνιμης Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής, ενώ όπως τόνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Κώστας Καρτάλης, "τα στοιχεία αυτά αποτυπώνουν τη δυσάρεστη εικόνα των πόλεων στην Ελλάδα που αναπτύσσονται ως 'μικρές Αθήνες".
Σύμφωνα με τον κ. Καρτάλη, οι πόλεις αγνοούν τον πολεοδομικό σχεδιασμό που συχνά θεωρείται ως η εκ των υστέρων νομιμοποίηση ιδιωτικών επιλογών και των δυναμικών της αγοράς γης.
Παράλληλα, όπως τονίζει ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, το αστικό περιβάλλον και η προστασία του χρησιμοποιούνται ως το άλλοθι για οικονομικά μέτρα, όπως για παράδειγμα οι ημιυπαίθριοι χώροι και τα τέλη κυκλοφορίας.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της Επιτροπής:
- Η Αθήνα, μαζί με την Μπρατισλάβα και το Αμβούργο, βρίσκεται στις τρεις ταχύτερα "γκετοποιούμενες" πόλεις στην Ευρώπη.
- Οι έξι από τις δέκα πόλεις στην Ευρώπη με προβλήματα αέριας ρύπανσης είναι ελληνικές (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Λάρισα και Βόλος).
- Οι πόλεις στην Ελλάδα είναι από τις λιγότερο ανταγωνιστικές σε επίπεδο Ε.Ε.
- Τα ποσοστά πρασίνου στις ελληνικές πόλεις είναι από τα χαμηλότερα στην Ε.Ε.
- Από τις δύο χιλιάδες (2.000) αναγκαίες πολεοδομικές μελέτες σε επίπεδο επικράτειας, έχουν ολοκληρωθεί, την τελευταία 20ετία, οι εννιακόσιες πενήντα (950), (δηλαδή οριακά το 50%), ενώ από τις δύο χιλιάδες (2.000) πράξεις εφαρμογής που έπρεπε να έχουν εκπονηθεί και κυρωθεί, έχει ολοκληρωθεί μόλις το 20%.
- Ο συνήθης χρόνος ολοκλήρωσης μίας πολεοδομικής μελέτης και των πράξεων εφαρμογής της κυμαίνεται από 12 έως 18 χρόνια (!).
Στο μεταξύ, την πρότασή του για δημιουργία συντονιστικού οργάνου που θα αναλάβει την επίλυση των προβλημάτων του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, όπως η παράνομη μετανάστευση, τα ναρκωτικά και η εγκληματικότητα, πρότεινε μέσω του ΣΚΑΪ ο Νομάρχης Αθηνών Γιάννης Σγουρός.
http://www.skai.gr/articles/news/greece ... %B9%CF%82/
Re: Αθήνα: Πόλη για να (μη) ζεις
Posted: Wed Jan 20, 2010 9:49 pm
by PASCAL
Στην Αθήνα έχει συντελεστεί ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα κατά του ελληνικού λαού. Την υποβαθμισμένη ποιότητα ζωής τη βιώνουν 5.000.000 Έλληνες πέρα από κάθε κατηγοριοποίηση. Όμως όποιος γνωρίζει ιστορία και λίγα πολεοδομικά ξέρει πολύ καλά πως αυτό το έγκλημα είναι έργο της δεκαετίας του '50, του 60' και του '70. Και για να μιλήσουμε πιο συγκεκριμένα αυτό το έγκλημα χρεώνεται στις σάπιες και λαδωμένες μετεμφυλιακές κυβερνήσεις καθώς στην πολεοδομική μέθοδο της αντιπαροχής. Κανένα ρημοτομικό σχέδιο, καμία μέριμνα λειτουργικότητας, καμία αίσθηση αισθητικής και τέλος κανένας σεβασμός στους νόμους και το περιβάλλον. Μόνο μίζες από τον κλητήρα μέχρι τον πρωθυπουργό για να βγούν οι άδειες και έπειτα χτίσιμο όπου και όπως γούσταρε ο καθένας.
Re: Αθήνα: Πόλη για να (μη) ζεις
Posted: Wed Jan 20, 2010 10:00 pm
by mikem4600
PASCAL wrote:Όμως όποιος γνωρίζει ιστορία και λίγα πολεοδομικά ξέρει πολύ καλά πως αυτό το έγκλημα είναι έργο της δεκαετίας του '50, του 60' και του '70.
...και του '80, '90 και '00...
Re: Αθήνα: Πόλη για να (μη) ζεις
Posted: Thu Jan 21, 2010 12:14 am
by *estrngd
mikem4600 wrote:PASCAL wrote:Όμως όποιος γνωρίζει ιστορία και λίγα πολεοδομικά ξέρει πολύ καλά πως αυτό το έγκλημα είναι έργο της δεκαετίας του '50, του 60' και του '70.
...και του '80, '90 και '00...
κοκ. Και κυβερνήσεις και δημάρχους που δεν βγαίνουν μόνοι τους.
Re: Αθήνα: Πόλη για να (μη) ζεις
Posted: Thu Jan 21, 2010 12:17 am
by tZoLe
και πολίτες που τους ενδιαφέρει να έχουν ένα όμορφο διαμερισματάκι με μπαλκόνια γεμάτα γλάστρες, και ας είναι γεμάτος σκουπίδια ο δρόμος και τα πάρκα ανύπαρκτα.
Re: Αθήνα: Πόλη για να (μη) ζεις
Posted: Thu Jan 21, 2010 8:55 am
by WoLfeN Ilic
mikem4600 wrote:
Στο μεταξύ, την πρότασή του για δημιουργία συντονιστικού οργάνου που θα αναλάβει την επίλυση των προβλημάτων του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, όπως η παράνομη μετανάστευση, τα ναρκωτικά και η εγκληματικότητα, πρότεινε μέσω του ΣΚΑΪ ο Νομάρχης Αθηνών Γιάννης Σγουρός.
http://www.skai.gr/articles/news/greece ... %B9%CF%82/
Παλι οι μεταναστες φταινε για τον σκαι.Τωρα που ειδε τα ναρκωτικα και την εγκληματικοτητα στην Πλακα η στο Θησειο που εχει ανα 15 μετρα αστυνομια ειναι αποριας αξιον. Εκτος και αν θεωρει ιστορικο κεντρο την ομονοια, τη ζηνωνος και τη γερανιου.
Re: Αθήνα: Πόλη για να (μη) ζεις
Posted: Thu Jan 21, 2010 11:07 am
by rose
PASCAL wrote:Όμως όποιος γνωρίζει ιστορία και λίγα πολεοδομικά ξέρει πολύ καλά πως αυτό το έγκλημα είναι έργο της δεκαετίας του '50, του 60' και του '70.
Η Ελλαδα τότε ηταν απο τις πιο αναπτυσσόμενες χώρες του κόσμου (ρυθμός ΑΕΠ) ισως αν δεν κάνω λάθος ηταν η τρίτη χώρα. Πώς νομίζετε έγινε το Ελληνικό θαύμα? Τουρισμός, γεωργία, κατασκευές, κατι αλλο?
Re: Αθήνα: Πόλη για να (μη) ζεις
Posted: Thu Jan 21, 2010 11:12 am
by PASCAL
Έτυχε να ακούσω τη συνέντευξη του κυρίου(?) Σγουρού. Πραγματικά αηδιαστικός στις δηλώσεις του για τους μετανάστες. Αυτός λοιπόν ο κύριος, εκτός από τις άπειρες φορές που έχει κάνει τα στραβά μάτια στα εγκλήματα του Κακλαμάνη είναι και επίκινδυνος ρατσιστής όταν ουρλιάζει για τους 3.000 μετανάστες που μπαίνουν καθημερινά στη χώρα.
Στο θέμα τώρα. Μη βγάζουμε όλη την μικροαστίλα μας όταν λέμε ότι το τέρας της Αθήνας το δημιούργησε ο απλός κόσμος που ονειρευόταν ένα διαμερισματάκι. Μια δουλειά ήθελε ο κόσμος απλά. Το '50, 'το 60 και το '70 στην ελληνική ύπαιθρο γινόταν αφάνταστη τρομοκρατία και εγκατάληψη από την πολιτεία για πολιτικούς λόγους. Πέρα από τις τεράστιες αρπαχτές που έγιναν από εργολάβους και μηχανικούς, για την κυρίαρχη πολιτική ηγεσία η συγκέντρωση του 50% του ελληνικού πληθυσμού στην Αθήνα ήταν (και είναι) ζωτικής σημασίας για τον κοινωνικό έλεγχο της Ελλάδας.
Re: Αθήνα: Πόλη για να (μη) ζεις
Posted: Thu Jan 21, 2010 11:27 am
by The Punisher
Pascal, παρακαλώ αφαίρεσε τους χαρακτηρισμούς από το παραπάνω ποστ.
Όταν δεν υπάρχουν κίνητρα να πας στην επαρχία, γιατί να το κανείς; Σωστο είναι αυτό που λες για τα σπίτια. Γενικά η ιστορία της συγχρονης Ελλαδας "γλυστράει" πολύ από το πολύ το λάδι ...
Το ιστορικό κέντρο νομίζω ότι είναι όντως Ομονοια κλπ πάντως.
Re: Αθήνα: Πόλη για να (μη) ζεις
Posted: Thu Jan 21, 2010 8:48 pm
by Ganther
Την Αθηνα, την κανουν "πολη να μη ζεις" πρωτα οι κατοικοι, και μετα το "κρατος" και η ανυπαρξια πολεοδομικου σχεδιου. Ωραια ολα αυτα, αλλα υπαρχουν πολυ πιο βασικα και στοιχειωδη προβληματα απο τις πολεοδομικες παραβασεις, οπως τα σκουπιδια παντου, η κινηση, και το λογης χαος και μολυνση απο την αναρχη κινηση αλλα και σταθμευση οχηματων.
Και περισσοτερα παρκα να υπηρχαν, και αυτα παρκαρισμενα αμαξια μεσα θα χαν και τιγκα στα σκουπιδια οπως εχουν οσα εχουμε τωρα.
ΥΟ!