Κάρτα του Πολίτη αντί αστυνομικής ταυτότητας
του ΔΙΟΝΥΣΗ ΒΥΘΟΥΛΚΑ
Eντός του 2011 θα ξεκινήσει η σταδιακή αντικατάσταση των αστυνομικών ταυτοτήτων με την Κάρτα του Πολίτη. Η κάρτα αυτή θα δημιουργηθεί με υψηλές προδιαγραφές ασφαλείας για να μην μπορεί να πλαστογραφηθεί και θα έχει το μέγεθος και τη μορφή πιστωτικής κάρτας, παρόμοιας με τις ταυτότητες κατοίκων πολλών ευρωπαϊκών χωρών.
Οπως εξήγγειλε ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη, «...δικαίωμα στη σύνταξη, δικαίωμα στην εκπαίδευση, δικαίωμα στην επανακατάρτιση, στο επίδομα αναπηρίας,στο βιβλιάριο υγείας. O λα θα αποτυπώνονται στην Κάρτα του Πολίτη.Σπάζοντας τη δαιδαλώδη γραφειοκρατία,αξιοποιώντας ορθολογικά τα χρήματα αυτά, που υπάρχουν- και ναι,όταν κάνει κανείς ορθολογική διαχείριση χρημάτων,βρίσκει χρήματα και γι΄ αυτούς τους πολύ σημαντικούς στόχους- προχωράμε στην Κάρτα του Πολίτη». Και πρόσθεσε ότι ως το τέλος του 2011 «οι πολίτες θα είναι σε θέση να αντικαταστήσουν την αστυνομική τους ταυτότητα με μια κάρτα, με την οποία θα πραγματοποιείται πλήθος συναλλαγών με τη Δημόσια Διοίκηση, χωρίς να απαιτείται κανένα άλλο έγγραφο». Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, στη Διεύθυνση Διαβατηρίων της ΕΛ.ΑΣ. που θα αναλάβει την έκδοση των νέων καρτών μέχρι στιγμής δεν έχει δοθεί οδηγία για το πότε θα ξεκινήσει η διαδικασία. Στην κάρτα θα περιέχονται «όλα εκείνα τα στοιχεία που είναι απαραίτητα για τη διευκόλυνση των πολιτών στις συναλλαγές τους με το Δημόσιο ακόμη και μέσω Διαδικτύου», όπως ανέφερε στέλεχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Ανάμεσα στα άλλα θα υπάρχουν, εκτός από το ονοματεπώνυμο του κατόχου, ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ), ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) και ο Ειδικός Εκλογικός Αριθμός.
Υπενθυμίζεται ότι ύστερα από σύσκεψη που είχε πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο στο Μέγαρο Μαξίμου η τότε υπουργός Υγείας κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου τη χαρακτήρισε ως «κάρτα ηλεκτρονικού ΚΕΠ» και πρόσθεσε ότι θα περιέχει «και όλα εκείνα τα στοιχεία για να εξυπηρετείται πολύ γρήγορα ο πολίτης όταν πηγαίνει στο δημόσιο νοσοκομείο, στο Κέντρο Υγείας όταν ολοκληρωθεί η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας,και να μη χρειάζεται η γραφειοκρατία».
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2& ... 14/09/2010
- PASCAL
- Wow! Terabyte level
- Academic status: Alumnus/a
Last edited by PASCAL on Tue Sep 21, 2010 7:44 pm, edited 1 time in total.
- Zifnab
- Venus Former Team Member
- Academic status: MSc
Re: Κάρτα του Πολίτη αντί αστυνομικής ταυτότητας
Ο κ.Γκρίτζαλης είχε πει στο μάθημα ότι ναι καλό είναι το ΑΜΚΑ, αλλά η χειρότερη στιγμή θα είναι όταν σε κάποιο σύστημα είναι καταχωρημένες οι τιμές ΑΜΚΑ που αντιστοιχούν σε ΑΦΜ,Δελτίο Ταυτότητας κτλ...
PASCAL δώσε και μια πήγη
PASCAL δώσε και μια πήγη

- PASCAL
- Wow! Terabyte level
Ναι ωραίο θέμα για εργασία στην ΑσφάλειαZifnab wrote:Ο κ.Γκρίτζαλης είχε πει στο μάθημα ότι ναι καλό είναι το ΑΜΚΑ, αλλά η χειρότερη στιγμή θα είναι όταν σε κάποιο σύστημα είναι καταχωρημένες οι τιμές ΑΜΚΑ που αντιστοιχούν σε ΑΦΜ,Δελτίο Ταυτότητας κτλ...
PASCAL δώσε και μια πήγη

- ja_the_invincible
- Wow! Terabyte level
- Academic status: N>4
f**k robin and batman i'm robbin with a bat man
Γι'αυτό υπάρχουν το Kerberos, DMZ firewalls κ.τ.λ. , για να μην είναι οι διάφορες υπηρεσίες ξέφραγο αμπέλι!Zifnab wrote:Ο κ.Γκρίτζαλης είχε πει στο μάθημα ότι ναι καλό είναι το ΑΜΚΑ, αλλά η χειρότερη στιγμή θα είναι όταν σε κάποιο σύστημα είναι καταχωρημένες οι τιμές ΑΜΚΑ που αντιστοιχούν σε ΑΦΜ,Δελτίο Ταυτότητας κτλ...
Εγώ πιστεύω πώς σαν ιδέα είναι υπερβολικά καλή αλλά στη πράξη θα το δούμε... και δυστυχώς όπου εμπλέκεται το κράτος είμαι λίγο δύσπιστος!
http://foss.aueb.gr the penguin strikes back <(' ) | channel #foss-aueb @ irc.freenode.net
Play and help!

- Zifnab
Κάτσε αυτό τα μέτρα ασφαλείας είναι για να μην μπορεί να παίρνει η μία υπηρεσία στοιχεία από την άλλη? Φαντάζομαι όχι...Δεν εννοώ ότι τώρα που θα είναι όλα συγκεντρωμένα θα είναι single point of failureMaster_ex wrote:Γι'αυτό υπάρχουν το Kerberos, DMZ firewalls κ.τ.λ. , για να μην είναι οι διάφορες υπηρεσίες ξέφραγο αμπέλι!Zifnab wrote:Ο κ.Γκρίτζαλης είχε πει στο μάθημα ότι ναι καλό είναι το ΑΜΚΑ, αλλά η χειρότερη στιγμή θα είναι όταν σε κάποιο σύστημα είναι καταχωρημένες οι τιμές ΑΜΚΑ που αντιστοιχούν σε ΑΦΜ,Δελτίο Ταυτότητας κτλ...
Εγώ πιστεύω πώς σαν ιδέα είναι υπερβολικά καλή αλλά στη πράξη θα το δούμε... και δυστυχώς όπου εμπλέκεται το κράτος είμαι λίγο δύσπιστος!
Επίσης γιατί δεν έβαλαν και το δίπλωμα οδήγησης με κάποιο τρόπο...?
- PASCAL
- Wow! Terabyte level
Το θέμα είναι μην πέσει σε λάθος χέρια αυτή η κάρτα. Αλλά καλύτερα να περιμένουμε για τις τεχνικές της λεπτομέρειες. Όσες δημοσιοποιηθούν...
- Zifnab
it is like your private key! you can't lose it !! Or...PASCAL wrote:Το θέμα είναι μην πέσει σε λάθος χέρια αυτή η κάρτα. Αλλά καλύτερα να περιμένουμε για τις τεχνικές της λεπτομέρειες. Όσες δημοσιοποιηθούν...
Α οκ τότε, αν είναι έτσι συμφωνώ μαζί σου... γι'αυτό και τοZifnab wrote:Κάτσε αυτό τα μέτρα ασφαλείας είναι για να μην μπορεί να παίρνει η μία υπηρεσία στοιχεία από την άλλη? Φαντάζομαι όχι...Δεν εννοώ ότι τώρα που θα είναι όλα συγκεντρωμένα θα είναι single point of failure
Επίσης είπε ότι η ΕΛ.ΑΣ. θα τις εκδόσει. Αυτή θα είναι υπέυθυνη για τις πληροφορίες? ή Θα υπάρξει άλλη ανεξάρτητη αρχή?Master_ex wrote:και δυστυχώς όπου εμπλέκεται το κράτος είμαι λίγο δύσπιστος!
http://foss.aueb.gr the penguin strikes back <(' ) | channel #foss-aueb @ irc.freenode.net
Play and help!

- miv
- Kilobyte level
- Academic status: 2nd year
Zifnab wrote:Κάτσε αυτό τα μέτρα ασφαλείας είναι για να μην μπορεί να παίρνει η μία υπηρεσία στοιχεία από την άλλη? Φαντάζομαι όχι...Δεν εννοώ ότι τώρα που θα είναι όλα συγκεντρωμένα θα είναι single point of failureMaster_ex wrote:Γι'αυτό υπάρχουν το Kerberos, DMZ firewalls κ.τ.λ. , για να μην είναι οι διάφορες υπηρεσίες ξέφραγο αμπέλι!Zifnab wrote:Ο κ.Γκρίτζαλης είχε πει στο μάθημα ότι ναι καλό είναι το ΑΜΚΑ, αλλά η χειρότερη στιγμή θα είναι όταν σε κάποιο σύστημα είναι καταχωρημένες οι τιμές ΑΜΚΑ που αντιστοιχούν σε ΑΦΜ,Δελτίο Ταυτότητας κτλ...
Επίσης γιατί δεν έβαλαν και το δίπλωμα οδήγησης με κάποιο τρόπο...?
To δίπλωμα ακολουθεί ευρωπαικό πρότυπο οπότε φαντάζομαι δεν θα μπορούσε να μπει ΚΑΙ αυτό. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να μπορεί να χρησιμεύει και το δίπλωμα σαν στοιχείο ταυτοποίησης και γιατί είναι πιο πρακτικό και γιατί το παρόν δίπλωμα είναι πολύ πιο ασφαλές απ'την παρούσα ταυτότητα. Προσωπικά έχω σταματήσει να βγαίνω έξω με ταυτότητα.
Προτιμήστε ανοιχτές και δωρεάν λύσεις λογισμικού, σε όλα τα λειτουργικά, έναντι τις κλειστές και πειρατικές. Μπορεί να σώζουν προσωρινά την τσέπη σας, είναι εμπόδιο όμως στην ελευθερία της γνώσης.
Βρείτε εδώ με τί μπορείτε να αντικαταστήσετε το πανάκριβο πρόγραμμα το οποίο είστε έτοιμοι να κατεβάσετε παράνομα: http://www.osalt.com
Εν τέλει θα ανακαλύψετε κάτι καλύτερο, πραγματικά δωρεάν και πραγματικά ελεύθερο
Βρείτε εδώ με τί μπορείτε να αντικαταστήσετε το πανάκριβο πρόγραμμα το οποίο είστε έτοιμοι να κατεβάσετε παράνομα: http://www.osalt.com
Εν τέλει θα ανακαλύψετε κάτι καλύτερο, πραγματικά δωρεάν και πραγματικά ελεύθερο
- Zifnab
Tί έχει και είναι πιο ασφαλές? - εφόσον δεν χάσεις/σου κλέψουν κανένα από τα δύο!το παρόν δίπλωμα είναι πολύ πιο ασφαλές απ'την παρούσα ταυτότητα
Επίσης αν είναι να συνυπάρχει με την κάρτα του πολίτη σαν στοιχείο ταυτοποίησης τότε πρέπει το τωρινό δίπλωμα να είναι εξίσου ασφαλές με την κάρτα - άρα να ανασχεδιαστεί

- philimonas
- Kilobyte level
Ασφαλές με την έννοια του ότι δεν μπορεί να πλαστογραφηθεί τόσο εύκολα.
Νομίζω ότι είναι πιο δύσκολο να παραχαράξεις μια ταυτότητα παρά μια άδεια οδήγησης από τις καινούριες.
Γιατί να ανασχεδιαστεί η άδεια οδήγησης;
Νομίζω ότι είναι πιο δύσκολο να παραχαράξεις μια ταυτότητα παρά μια άδεια οδήγησης από τις καινούριες.
Γιατί να ανασχεδιαστεί η άδεια οδήγησης;
- Zifnab
Μόνο σε περίπτωση που χρησιμοποιείται σαν στοιχειο ταυτοποίησης αντί για την νέα κάρτα πολίτηphilimonas wrote:Γιατί να ανασχεδιαστεί η άδεια οδήγησης;
και αποτελεί λιγότερο ασφαλή από εκείνην

- philimonas
- Kilobyte level
Α, οκ, συμφωνώ!
Αν και λογικά είναι σχετικά εντάξει η άδεια, δεδομένου ότι βγαίνει από τη διεύθυνση διαβατηρίων της αστυνομίας!
Τα λέμε αύριο
Αν και λογικά είναι σχετικά εντάξει η άδεια, δεδομένου ότι βγαίνει από τη διεύθυνση διαβατηρίων της αστυνομίας!
Τα λέμε αύριο

- ultimate_aektzis
- Wow! Terabyte level
Δεν νομιζω οτι τιθεται τοσο θεμα φακελωματος γιατι ειμαστε ηδη πολυ φακελωμενοι.Τουλαχιστον θα γλιτωσουμε τραγικοτητες οπως το ΑΦΜ ως επαφη στο κινητο. 

- philimonas
- Kilobyte level
tip: το λέει στην άδεια οδήγησης
(τί έγινε; λάδωσες ή όχι ακόμα;
)

(τί έγινε; λάδωσες ή όχι ακόμα;

- ultimate_aektzis
- Wow! Terabyte level
- PASCAL
- Wow! Terabyte level
Επειδή ψάνοντας στο google έχω κουραστεί να διαβάζω βλακείες για το 666 και το τσιπ του αντίχριστου, υπάρχει κάποιος που να έχει βρει μια σοβαρή περιγραφή για την αρχιτεκτονική της κάρτας και το ευρύτερου πληροφοριακού συστήματος μέσα στο οποίο θα λειτουργήσει;
- nachos
- Gbyte level
Νομίζω πως σε αυτό το βίντεο εξηγούνται τα πάντα για τη λειτουργία της κάρτας του πολίτη.
Link
Αν είναι πάντως να γλυτώσω έστω και λίγη από την ελληνική γραφειοκρατία, ευχαρίστως πουλάω την ψυχή μου στο διάολο.
Link
Αν είναι πάντως να γλυτώσω έστω και λίγη από την ελληνική γραφειοκρατία, ευχαρίστως πουλάω την ψυχή μου στο διάολο.

Nothing is impossible for the man who doesn't have to do it himself
Πέρα από την πλάκα υπάρχουν αρκετοί συμπολίτες μας που τα πιστεύουν και θεωρούν τον νυν πρωθυπουργό συνεργάτη του διαβόλου ο οποίος βιάζεται να μας υποτάξει στις σκοτεινές δυνάμεις του. Έχω ακούσει κάποιους που μου είπαν όταν θα ξεκινήσει η κάρτα του πολίτη, θα φύγουν από την Αθήνα και θα κλειστούν σε ορεινές περιοχές και μετά από τρία χρόνια όταν γίνει η 2α παρουσία θα επιστρέψουν με δάφνες και τιμές. Και τότε όλοι οι άπιστοι θα πιστέψουμε!
Horrific, deplorable violence is okay, as long as people don't say any naughty words!
- PASCAL
- Wow! Terabyte level
xrokos wrote:Πέρα από την πλάκα υπάρχουν αρκετοί συμπολίτες μας που τα πιστεύουν και θεωρούν τον νυν πρωθυπουργό συνεργάτη του διαβόλου ο οποίος βιάζεται να μας υποτάξει στις σκοτεινές δυνάμεις του. Έχω ακούσει κάποιους που μου είπαν όταν θα ξεκινήσει η κάρτα του πολίτη, θα φύγουν από την Αθήνα και θα κλειστούν σε ορεινές περιοχές και μετά από τρία χρόνια όταν γίνει η 2α παρουσία θα επιστρέψουν με δάφνες και τιμές. Και τότε όλοι οι άπιστοι θα πιστέψουμε!