Προς απαγόρευση ενεργοβόρες ηλ.συσκευές από Ε.Ε.

Αναδημοσιεύσεις άρθρων και συζητήσεις με θέμα την τεχνολογία.
Post Reply
User avatar
sandra
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level
Posts: 4917
Joined: Mon Oct 02, 2006 11:37 am
Academic status: Alumnus/a
Gender:
Location: στη φωλιά μου κοιτώντας ένα χωράφι με στάρι...

Προς απαγόρευση ενεργοβόρες ηλ.συσκευές από Ε.Ε.

Post by sandra » Sun Mar 15, 2009 11:26 am

Στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης που πλήττει τον πλανήτη μας και εν όψει της Συνάντησης Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον με θέμα την κλιματική αλλαγή "United Nations Climate Change Conference" που θα διεξαχθεί στην Κοπεγχάγη από 07 έως 18 Δεκεμβρίου του 2009, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχοντας ως ουραγό τη Μεγάλη Βρετανία και την Αυστραλία και ΗΠΑ ν' ακολουθούν, έχει διαμορφώσει μία ολοκληρωμένη και αποφασιστική ενεργειακή & περιβαλλοντική πολιτική βάσει σαφών στόχων - χρονοδιαγραμμάτων με σκοπό την μείωση του διοξειδίου του άνθρακα και την εξοικονόμηση ενέργειας.

Ένας από τους στόχους αυτούς είναι η εξοικονόμηση τουλάχιστον του 20% της κατανάλωσης ενέργειας μέχρι το 2020. Ένα από τα προβλεπόμενα μέτρα είναι η καθιέρωση προτύπων και ετικετών ενεργειακής απόδοσης για όλα τα προϊόντα τεχνολογίας, αλλά και η απαγόρευση των ενεργοβόρων μοντέλων τηλεοράσεων μεταξύ των οποίων και οι Plasma σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο, δεν αποκλείεται να απαγορευτούν και τα αδηφάγα μοντέλα κι άλλων ηλεκτρικών συσκευών. Πάντως, κοινοτική οδηγία θα εκδοθεί στο τέλος της άνοιξης.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση με το μέτρο αυτό δεν «τιμωρεί» ούτε την τεχνολογία ούτε τις εταιρίες ή τις αλυσίδες & τα καταστήματα λιανικής πώλησης, αλλά ούτε και τους καταναλωτές της, όπως λανθασμένα ειπώθηκε από πολλές πλευρές στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Απλώς, αφενός, υποχρεώνει τις εταιρίες αρχής εξαρχής να κατασκευάζουν προϊόντα που σέβονται το περιβάλλον και αφετέρου, ευαισθητοποιεί τους καταναλωτές να στρέφονται σε αυτά κάνοντας ταυτόχρονα και οικονομία στο λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος.

Άλλωστε, η εφαρμογή της απαγόρευσης δεν θα αφήσει ούτε τους εμπορικούς αντιπροσώπους, αλλά ούτε και τους καταναλωτές επί ξύλου κρεμάμενους. Είτε θα υπάρξουν εθελοντικές αποσύρσεις είτε θα δοθούν επιδοτήσεις ορισμένου ποσού για την απόσυρση των μοντέλων αυτών στις αλυσίδες πώλησης είτε θα χρησιμοποιηθούν Ειδικά Δελτία για την αποκλειστική αγορά νέας τηλεόρασης με αναγραφόμενο συγκεκριμένο ποσό, τα στοιχεία και το ΑΦΜ του καταναλωτή κλπ (κουπόνι) όπως επιτυχημένα εφαρμόστηκε στις ΗΠΑ σε αντίστοιχη περίσταση.

Τα τελευταία 30 χρόνια, ο αριθμός των ηλεκτρικών συσκευών και gadgets σε μια τυπική οικογένεια 3πλασιάστηκε καθώς συσκευές όπως πολυμηχανήματα, plotters, scanners, συστήματα ασφαλείας, κλιματιστικά, μηχανές καπουτσίνο, κονσόλες παιχνιδιών, iPods κλπ ήρθαν να προστεθούν στις παραδοσιακές όπως ηλεκτρικά σίδερα, ηλεκτρικές σκούπες, κουζίνες, ψυγεία κλπ. Κατά τον ίδιο τρόπο ίσως και λόγω της ψηφιακής αλλαγής, αγοράστηκαν νέες επίπεδες τηλεοράσεις μεγαλύτερης οθόνης αντικαθιστώντας τις παλαιότερες CRT. Στη Μεγάλη Βρετανία, η αντιστοιχία των τηλεοράσεων είναι μία ανά κάτοικο. Συνεπώς, μιλάμε για 60 εκατομμύρια συσκευές σε ολόκληρη τη χώρα.

Πρόκειται για μία εκτίναξη της κατανάλωσης του ρεύματος ενώ τα ενεργειακά αποθέματα του πλανήτη μειώνονται δραστικά. Η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος θα συνεχίσει να αυξάνεται ετησίως, άρα κέρδος θα είναι για τους καταναλωτές να στραφούν σε προϊόντα χαμηλής κατανάλωσης ή εναλλακτικής ενέργειας.

ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΕΩΝ LCD, CRT με PLASMA

Όταν οι τηλεοράσεις με οθόνη Plasma και LCD πρωτοεμφανίστηκαν στην αγορά έκαναν θραύση. Ο ανταγωνισμός ήταν μεγάλος και οι καταναλωτές δεν γνώριζαν ποια να αγοράσουν. Τις οθόνες Plasma που λόγω του μεγάλου τους μεγέθους αποκαλούνταν “4x4” του σαλονιού ή τις LCD που έφεραν εξειδικευμένα χαρακτηριστικά; Σήμερα, οι Plasma εξακολουθούν να κερδίζουν το αγοραστικό ενδιαφέρον λόγω της χαμηλότερης τιμής, μεγαλύτερης οθόνης και καλύτερης ποιότητας υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Επίσης, προτιμώνται περισσότερο από επιχειρήσεις (καφέ-μπαρ, ινστιτούτα αισθητικής, super-markets, πρακτορεία τυχερών λαχείων κλπ), αεροδρόμια, οργανισμούς, οικίες κλπ. Οι LCD είναι ακριβότερες, έχουν μικρότερη κατανάλωση ενέργειας και καλύτερη απόδοση λόγω εξειδικευμένων χαρακτηριστικών.

Σε μετρήσεις που έγιναν οι τηλεοράσεις Plasma βρέθηκαν να καταναλώνουν έως και 4 φορές μεγαλύτερη ηλεκτρική ενέργεια και διοξείδιο του άνθρακα από τις παραδοσιακές τηλεοράσεις CRT (cathode ray tube) ενώ μικρότερη είναι η διαφορά με τις LCD.

Η αναφορά που γίνεται στον Τύπο ότι όσο μεγαλώνει το μέγεθος της οθόνης τόσο αυξάνεται και η κατανάλωση ενέργειας της Plasma είναι σχετική. Για παράδειγμα, η τηλεόραση Plasma, Pioneer PDP - LX609A με οθόνη 60 ιντσών καταναλώνει 499 Watts με συνεχή και μεγάλη χρήση (π.χ. Κύπελλο Ποδοσφαίρου, Ολυμπιακοί κλπ) ενώ η τηλεόραση Plasma Panasonic TH-50PZ80A με μικρότερη οθόνη 50 ιντσών καταναλώνει 555 Watts δηλαδή περισσότερη ενέργεια.

Αντίστοιχα, μία τηλεόραση LCD Samsung LA52A750 με οθόνη 52 ιντσών καταναλώνει 290 Watts με συνεχή & μεγάλη χρήση ενώ η LCD μοντέλου της Sony καταναλώνει 355 Watts. Στις οθόνες 42 ιντσών, μία Plasma Pioneer PDP-42MXE20 καταναλώνει 285 Watts με συνεχή & μεγάλη χρήση εκεί όπου η αντίστοιχων ιντσών LCD της Toshiba 42X3000A καταναλώνει 350 Watts δηλαδή περισσότερη ενέργεια. Στις οθόνες 37 ιντσών, κάποιο μοντέλο Plasma καταναλώνει 250 Watts σε συνήθη χρήση (2-3 ώρες / ημέρα), το αντίστοιχο LCD 200 Watts ενώ η τηλεόραση CRT 150 Watts κ.ο.κ.

Για να δείτε πόση ενέργεια καταναλώνει η δική σας τηλεόραση και σε ποια κατηγορία ενεργειακής απόδοσης βρίσκεται (χαμηλή ή υψηλή) μπορείτε να κοιτάξετε στην αυστραλέζικη ιστοσελίδα:

www.comparison.com.au

Στην αριστερή κάθετη στήλη προβάλλονται οι Παράμετροι της Εύρεσης (Find by) π.χ. ανά μάρκα (Brand), ανά price (τιμή), ανά μέγεθος οθόνης (screen size), ανά βαθμολόγηση κατανάλωσης ενέργειας (Energy Rating), ανά τύπο οθόνης σε LCD & Plasma (Panel Type) κλπ. Στην παράμετρο που αφορά την Βαθμολόγηση Κατανάλωσης Ενέργειας (Energy Rating) να έχετε υπόψη σας ότι οι περισσότεροι πράσινοι κύκλοι π.χ. 5, αντιστοιχούν σε μοντέλα που καταναλώνουν ελάχιστη ενέργεια ενώ όσο λιγότεροι είναι οι πράσινοι κύκλοι τόση περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια καταναλώνουν.

Εάν θελήσετε να συγκρίνετε και τιμές προχωρήστε στην αντιστοίχιση αυστραλέζικων δολλαρίων (Australian Dollars) σε Ευρώ (Euro) μέσω της ιστοσελίδος:

http://www.x-rates.com/calculator.html

Τέλος, στην πολυχρηστική ιστοσελίδα comparison.com.au μπορείτε να δείτε την ενεργειακή απόδοση κι άλλων ηλεκτρικών συσκευών όπως φωτογραφικές μηχανές, ηλεκτρικές κουζίνες, πλυντήρια, συσκευές θέρμανσης & ψύξης, GPS Navigators που κυκλοφορούν και στην ελληνική αγορά.

http://campaigns.direct.gov.uk/actonco2/home.html

Πηγές: ELANOR // Geoffrey Lean and Jonathan Owen, 11/01/2009, independent.co.uk & Matthew Humphries, 13/01/2009, geek.com
http://www.technews.gr/modules/news/art ... oryid=3035
Από εδώ κι εμπρός θα είσαι για πάντα υπεύθυνος για εκείνο που έχεις ημερώσει.
Είσαι υπεύθυνος για το τριαντάφυλλο σου...
The Punisher
Venus Former Team Member
Posts: 7561
Joined: Thu Oct 27, 2005 1:43 pm
Academic status: Alumnus/a
Gender:
Location: Boston, MA

Re: Προς απαγόρευση ενεργοβόρες ηλ.συσκευές από Ε.Ε.

Post by The Punisher » Tue Mar 17, 2009 9:04 am

ψιλοκουφό μου ακούγεται. δηλαδή επειδή η τηλεόραση μου καταναλώνει πολύ, αντί να με υποχρεώσουν ας πούμε να καλύπτω το 20% των αναγκών μου από κάποιους ηλιακούς συλλέκτες (που μπορεί να τους επιδοτούν ας πούμε) θα μου λένε να πετάξω το προϊόν? Δεν ξέρω, μου ακούγεται χαζό. Αντί να βάλουν ηλιακά πάρκα, ανεμογεννήτριες και να επενδύσουν $$$ στην εναλλακτική ενέργεια, θα αρχίσουν να υποχρεώνουν τον κόσμο να πετάει τα πράγματα? :wtf:

Περίεργα πράγματα .. :smt018
User avatar
Proxenos
Gbyte level
Gbyte level
Posts: 1095
Joined: Fri Apr 30, 2004 4:20 pm
Academic status: Alumnus/a
Gender:
Location: Κολωνία, Γερμανία
Contact:

Re: Προς απαγόρευση ενεργοβόρες ηλ.συσκευές από Ε.Ε.

Post by Proxenos » Tue Mar 17, 2009 11:18 am

The Punisher wrote:ψιλοκουφό μου ακούγεται. δηλαδή επειδή η τηλεόραση μου καταναλώνει πολύ, αντί να με υποχρεώσουν ας πούμε να καλύπτω το 20% των αναγκών μου από κάποιους ηλιακούς συλλέκτες (που μπορεί να τους επιδοτούν ας πούμε) θα μου λένε να πετάξω το προϊόν? Δεν ξέρω, μου ακούγεται χαζό. Αντί να βάλουν ηλιακά πάρκα, ανεμογεννήτριες και να επενδύσουν $$$ στην εναλλακτική ενέργεια, θα αρχίσουν να υποχρεώνουν τον κόσμο να πετάει τα πράγματα? :wtf:

Περίεργα πράγματα .. :smt018
Που διάβασες ότι θα σε υποχρεώνουν να πετάξεις τις συσκευές; Διαθέσιμες στο εμπόριο δε θα είναι.

Επίσης, οι ηλιακοί συλλέκτες - ειδικά οι μικροί που μπαίνουν στα σπίτια για την παραγωγή ρεύματος - τελικά είναι αρκετά μεγάλη επιβάρυνση για το περιβάλλον, γιατί η κατασκευή τους σπαταλάει πολλούς πόρους. Η (σε αρκετές χώρες) επιδότησή τους φαίνεται να είναι τρέλα σύμφωνα με νεότερους υπολογισμούς, διότι εκτός από την σε τελική ανάλυση περιβαλλοντική τους επιβάρυνση είναι ως γνωστόν και πολυ ακριβοί. Η αντίστοιχη νομοθεσία όμως δημιουργήθηκε με μεγάλο χρονικό ορίζοντα για να δώσει κίνητρα. Βέβαια υπάρχει δυναμικό προς τα επάνω, με τη βελτίωση της αποδοτικής τους ικανότητας.
One who pays some attention to history will not be surprised if those who cry most loudly that we must smash and destroy are later found among the administrators of some new system of repression. - Noam Chomsky
The Punisher
Venus Former Team Member
Posts: 7561
Joined: Thu Oct 27, 2005 1:43 pm
Academic status: Alumnus/a
Gender:
Location: Boston, MA

Re: Προς απαγόρευση ενεργοβόρες ηλ.συσκευές από Ε.Ε.

Post by The Punisher » Tue Mar 17, 2009 11:55 am

Ok, μάλλον δεν το πρόσεξα

Πέρα από αυτό όμως, σχετικά με τους ηλιακούς συλλέκτες, έχουν ξεκινήσει αρκετές startup με νέες ιδέες και τεχνολογίες που υπόσχονται πολύ καλύτερη απόδοση, πολύ πιο φτηνό προϊόν και πιο απλά παραγωγή. Οπότε γιατί να μη βάλεις λεφτά σε αυτές?

ένα πρόχειρο παράδειγμα: http://www.nanosolar.com/
την παρακολουθώ καιρό, κι ακόμη δεν έχει κάνει καποιο κίνηση για να μπει στην αγορά. το ερώτημα είναι γιατί δε βρίσκει το budget να παράξει σε mass scale? :-(
User avatar
Proxenos
Gbyte level
Gbyte level
Posts: 1095
Joined: Fri Apr 30, 2004 4:20 pm
Academic status: Alumnus/a
Gender:
Location: Κολωνία, Γερμανία
Contact:

Re: Προς απαγόρευση ενεργοβόρες ηλ.συσκευές από Ε.Ε.

Post by Proxenos » Tue Mar 17, 2009 1:07 pm

The Punisher wrote:Ok, μάλλον δεν το πρόσεξα

Πέρα από αυτό όμως, σχετικά με τους ηλιακούς συλλέκτες, έχουν ξεκινήσει αρκετές startup με νέες ιδέες και τεχνολογίες που υπόσχονται πολύ καλύτερη απόδοση, πολύ πιο φτηνό προϊόν και πιο απλά παραγωγή. Οπότε γιατί να μη βάλεις λεφτά σε αυτές?

ένα πρόχειρο παράδειγμα: http://www.nanosolar.com/
την παρακολουθώ καιρό, κι ακόμη δεν έχει κάνει καποιο κίνηση για να μπει στην αγορά. το ερώτημα είναι γιατί δε βρίσκει το budget να παράξει σε mass scale? :-(
Άλλο η επένδυση σε κάτι και άλλο η περιβαλλοντική του επιβάρυνση ;) Μέχρι να βγουν στην άγορα πιο σύγχρονα προϊόντα, θα είναι σε λειτουργία ένας μεγάλος αριθμός "παλαιάς τεχνολογίας" panel και αυτό μακροπρόθεσμα.

Όσο για τους λόγους που νέα προϊόντα δεν βγαίνουν στην αγορά οι λόγοι μπορεί να είναι πολλοί: το προϊόν δεν είναι ώριμο, η διαδικασία παραγωγής του δεν είναι ώριμη, οι εταιρείες που κατασκευάζουν πιο ακριβά panel το πολεμούν ή και όλα τα παραπάνω. Μόνο όταν ένα προϊόν γίνει οικονομικό και εξορθολογιστεί η παραγωγή του θα το πάρουμε κάποια στιγμή στα χέρια μας. Δυστυχώς η έρευνα από μόνη της δεν φτάνει γι αυτό.
One who pays some attention to history will not be surprised if those who cry most loudly that we must smash and destroy are later found among the administrators of some new system of repression. - Noam Chomsky
redlabel
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level
Posts: 2057
Joined: Tue Jun 27, 2006 12:32 pm
Academic status: Professor
Gender:

Re: Προς απαγόρευση ενεργοβόρες ηλ.συσκευές από Ε.Ε.

Post by redlabel » Tue Mar 17, 2009 7:37 pm

Proxenos: Είχα την εντύπωση ότι το "quick and dirty" ήταν βασικός κανόνας... Ποια είναι η γνώμη σου;

Δ. Γκρ.
User avatar
Proxenos
Gbyte level
Gbyte level
Posts: 1095
Joined: Fri Apr 30, 2004 4:20 pm
Academic status: Alumnus/a
Gender:
Location: Κολωνία, Γερμανία
Contact:

Re: Προς απαγόρευση ενεργοβόρες ηλ.συσκευές από Ε.Ε.

Post by Proxenos » Wed Mar 18, 2009 12:54 am

redlabel wrote:Proxenos: Είχα την εντύπωση ότι το "quick and dirty" ήταν βασικός κανόνας... Ποια είναι η γνώμη σου;

Δ. Γκρ.
Όπως θα έλεγε και ο καθηγητής Μακροοικονομίας μου, "clean and elegant"... Εάν έαν προϊόν μπορεί να βγάλει άμεσα κέρδος θα βγει στην αγορά. Αλλά ποιος βγάζει κέρδος απ την πρώτη μέρα; Και γιατί να βγάλει κάποιος ένα προϊόν στην αγορά όταν με μαθηματική ακρίβεια θα μπει μέσα; Ίσως γιατί αγαπάει αυτό που κάνει και αυτό που έχει φτιάξει, βέβαια. Το έχουν κάνει αρκετοί και κατά κανόνα έκλεισαν σχετικά σύντομα. :roll:
One who pays some attention to history will not be surprised if those who cry most loudly that we must smash and destroy are later found among the administrators of some new system of repression. - Noam Chomsky
Post Reply

Return to “Τεχνολογικά Νέα”