Fractal Patterns May Be Key to Semiconductor Magnetism

Αναδημοσιεύσεις άρθρων και συζητήσεις με θέμα την τεχνολογία.
Post Reply
AnINffected
Gbyte level
Gbyte level

Fractal Patterns May Be Key to Semiconductor Magnetism

Post by AnINffected » Thu Feb 11, 2010 12:55 am

ScienceDaily wrote:ScienceDaily (Feb. 10, 2010) — Just as the heartbeats of today's electronic devices depend on the ability to switch the flow of electricity in semiconductors on and off with lightning speed, the viability of the "spintronic" devices of the future -- technologies that manipulate both the flow and magnetic "spin" of electrons -- will require similarly precise control over semiconductor magnetism.
[...]
... in results published Feb. 5 in the journal Science, a Princeton-led team of scientists has observed electrons in a semiconductor on the brink of the metal-insulator transition for the first time. Caught in the act, the electrons formed complex patterns resembling those seen in turbulent fluids, confirming some long-held predictions and providing new insights into how semiconductors can be turned into magnets. The work also could lead to the production of smaller and more energy-efficient computers.
Πηγή:
http://www.sciencedaily.com/releases/20 ... 091840.htm
The Analytical Engine has no pretensions to originate anything. It can do whatever we know how to order it to perform (...)
Ada Lovelace

Θέλω και εγώ να παίξω D&D λέμε!!! :-( :-(
The Punisher
Venus Former Team Member
Academic status: Alumnus/a

Re: Fractal Patterns May Be Key to Semiconductor Magnetism

Post by The Punisher » Thu Feb 11, 2010 2:30 am

πολύ καλή φάση. Είναι εκπληκτικό το ότι έχουμε atomic microscopy. Να μπορούμε να μετρήσουμε ακόμη και το spin.

Γενικά τα fractals τα συναντάμε παντού στη φύση. Πολύ δυνατό εργαλείο (ξεκινάτε με διάβασμα δυναμικών συστημάτων, θεωρία χάους και τα βρίσκετε στην πορεία, για όποιον ενδιαφέρεται) :-D
AnINffected
Gbyte level
Gbyte level

Post by AnINffected » Fri Feb 12, 2010 1:39 am

Ενδιαφέρομαι!!!!!!!!!!! (βλ. spoiler παρακάτω)
Παρεπιπτόντως δεν πρόλαβα να διαβάσω ολόκληρο το ίδιο το άρθρο που αναδημοσίευσα!Μόνο ένα μέρος του.
Νόμιζα πάντως οτί τους "κατείχαμε" πλήρως αυτούς τους ημιαγωγούς.Και μόνο αυτό με κάνει να ενδιαφέρομαι.Περισσότερα αύριο που θα το διαβάσω όλο (μπας και το καταλάβω και καλύτερα).
Spoiler: εμφάνιση/απόκρυψη
Απορίες: Τα δυναμικά συστήματα λογικά έχουν σχέση με την Θεωρία/Επιστήμη συστημάτων (με την οποία έχω φάει κόλλημα το τελευταίο καιρό), σωστά; Απ'ότι ξέρω, τα δυναμικά είναι μη-γραμμικά συστήματα ενώ η γενικότερη θεωρία έχει να κάνει με όλα τα συστήματα;Και η θεωρία του χάους, ασχολείται με την έννοια του determinism σε τέτοια συστήματα; (Σημ. διαβάζω από το βιβλίο του [url=http://en.wikipedia.org/wiki/William_Ross_Ashby]Ashby[/url] της [url=http://en.wikipedia.org/wiki/Cybernetics]Κυβερνητικής[/url] μια και [url=http://pespmc1.vub.ac.be/books/IntroCyb.pdf]το βρήκα ελεύθερο[/url]-πολύ user (reader) friendly και εισαγωγικό-δεν ξέρω κατά πόσο είναι παρωχημένο). Υ.Γ. Πόσο "μάγκας" στα Μαθηματικά πρέπει να είναι κάποιος για να καταπιαστεί με αυτά τα θέματα;
The Analytical Engine has no pretensions to originate anything. It can do whatever we know how to order it to perform (...)
Ada Lovelace

The Punisher
Venus Former Team Member

Post by The Punisher » Fri Feb 12, 2010 2:29 am

Το άρθρο ήταν αρκετά δύσκολο και εξειδικευμένο πάντως
AnINffected wrote:Τα δυναμικά συστήματα λογικά έχουν σχέση με την Θεωρία/Επιστήμη συστημάτων (με την οποία έχω φάει κόλλημα το τελευταίο καιρό), σωστά;
δεν την ξέρω. Λογικά ναι

Δυναμικό σύστημα είναι ένα σύστημα που εξετάζει μια ιδιότητα (θέση πχ) στην πορεία του χρόνου. Κυριαρχούνται από ντενερμινισμό, δηλαδή η επόμενη τιμή της ιδιότητας καθορίζεται αυστηρά και πλήρως από την τωρινή της τιμή.

Απλά παραδείγματα των γραμμικών δυναμικών συστημάτων είναι τα παρακάτω
Image
όπου με το vector field γίνεται εμφανής ο ντετερμινισμός (σε κάθε σημείο του επιπέδου αντιστοιχεί ένα διάνυσμα που δείχνει προς τα που θα κινηθείς)
AnINffected wrote:Υ.Γ. Πόσο "μάγκας" στα Μαθηματικά πρέπει να είναι κάποιος για να καταπιαστεί με αυτά τα θέματα;
Στη βράση κολλάει το σίδερο ... :-D

ΥΓ: Δεν ευθύνομαι για όποια λάθη/ανακρίβειες διαβάσατε μόλις. I am still an apprentice :think:
AnINffected
Gbyte level
Gbyte level

Post by AnINffected » Sat Feb 13, 2010 1:32 am

Το διάβασα το αρθράκι!Δύσκολο αλλά και πολύ επεξηγηματικό, μου'δωσε να καταλάβω κάποια πράγματα.Είχα ακούσει ήδη οτί εμπλουτίζουν το υλικό με άλλα στοιχεία για να γίνει αγωγός.Δεν ήξερα όμως οτί δεν γνωρίζουμε ακριβώς κάτω από ποιές συνθήκες γίνεται η αλλαγή, ωστέ να μπορούμε να την ελέγξουμε.Οπότε μας λέει οτί δεν είναι άμεσα υπεύθυνα τα στοιχεία για την αγωγιμότητα του υλικού, αλλά οι fractal σχηματισμοί που παίρνουν τα ηλεκτρόνια;Και προσπαθούμε να συσχετίσουμε τους σχηματισμούς με μεγέθη αγωγιμότητας, ωστέ να βρούμε (και να διατηρήσουμε) ένα μέγιστο;
Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι η παρατήρηση οτί
Manganese-doped gallium arsenide has been at the heart of many recent technological advances, and a precise understanding of what causes magnetism in these semiconductors -- and how to control it -- will be necessary for the realization of one of the most promising applications of the material: computer chips able to both process and store information. In current devices, chips made of semiconductors, such as silicon, are used to process information, which is then stored in hard drives made out of magnetic materials, such as iron. If the magnetism of a material could be switched on and off, the same chip could be used for both purposes, paving the way for smaller and more energy-efficient computers.
Αυτό δεν το κατάλαβα καλά, έχω ξεχάσει και πως δουλεύει το flip-flop :oops: :-D .Η διαφορά του με τα σημερινά είναι οτί δεν θα χρειάζεται "feedback" για να διατηρεί το bit, θα είναι δλδ "πραγματική αποθήκευση" πληροφορίας;
Τέλος: αν το υλικό γίνει (και παραμείνει) υπεραγώγιμο, αυτό σημαίνει οτί ο μόνος περιορισμός στις επιδόσεις θα είναι η ταχύτητα του φωτός;
Sorry για τον βομβαρδισμό ερωτήσεων και την... apprenticeness μου ;) αλλά... δεν μπορούσα ν'αντισταθώ.

Όσο για τα συστήματα, apprentice/ξε-apprentice/Lord, αλλά την παρουσίαση μια χαρά την κάνεις, με τις εικόνες, την επεξήγηση... τέλεια!
Κοίτα, επειδή δεν τα γνωρίζω πολύ καλά ακόμη, δεν είμαι 100% σίγουρος οτί η θεωρία του χάους+τα δυναμικά συστήματα έχουν κάποια σχέση με τη θεωρία συστημάτων.Όπως και να έχει πάντως, τα συστήματα είναι τρελή πώρωση, αν θέλησεις κάποια στιγμή να ασχοληθείς με τις γενικές θεωρίες μη διστάσεις να ρωτήσεις (μάλλον θα ξέρω και περισσότερα απ'ότι τώρα).
Ada Lovelace

The Punisher
Venus Former Team Member

Post by The Punisher » Sat Feb 13, 2010 2:22 am

ομολογώ ότι κάπου πελάγωσα :lol: Γενικά κατάλαβα ότι η "μικροδομή" του υλικού παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στις φυσικές του ιδιότητες. Τώρα το θέμα που ανέφερες ούτε εγώ το έπιασα...
AnINffected
Gbyte level
Gbyte level

Post by AnINffected » Sat Feb 13, 2010 12:49 pm

Το καταλαβαίνει κανείς αυτό αλήθεια;any1?
Spoiler: εμφάνιση/απόκρυψη
Που'σαι ρε hdKiLLeR να μας φωτίσεις... :p
Ada Lovelace

The Punisher
Venus Former Team Member

Post by The Punisher » Sat Feb 13, 2010 1:08 pm

Α, νομίζω κατάλαβα τι εννοεί ..

Λέει ότι το ίδιο chip θα μπορεί να χρησιμοποιείται είτε για αποθήκη είτε για επεξεργασία, καθώς θα μπορούμε να έχουμε silicon chips (semiconductors) που θα τους "ενεργοποιούμε" και θα τους "απενεργοποιούμε" τη μαγνητική τους δυνατότητα. Όταν αυτή είναι ενεργοποιημένα, αντί για processor chips θα είναι storage chips
AnINffected
Gbyte level
Gbyte level

Post by AnINffected » Sat Feb 13, 2010 3:44 pm

Ναι, αλλά και η επεξεργασία των δεδομένων δεν απαιτεί μαγνητισμό;Ή κάτι δεν καταλαβαίνω καλά;
Ada Lovelace

elsupreme
Gbyte level
Gbyte level
Academic status: N>4

Post by elsupreme » Sun Feb 14, 2010 1:34 am

Η επεξεργασία δεδομένων δεν απαιτεί μαγνητισμό αλλά μόνο ηλεκτρισμό, απ'ό'τι μπορώ να θυμηθώ...
Ενδιαφέρον πάντως, :smt023
"Must float like lotus on river... and kill old lady!"
Post Reply

Return to “Τεχνολογικά Νέα”