Diaspora

Αναδημοσιεύσεις άρθρων και συζητήσεις με θέμα την τεχνολογία.
Post Reply
The Punisher
Venus Former Team Member
Academic status: Alumnus/a

Diaspora

Post by The Punisher » Thu Sep 16, 2010 12:24 pm

Από το καλοκαίρι έχει γίνει τρελο buzz γύρω από αυτό το Startup. Τα παιδιά σκεφτήκανε ότι θα μπορούσε να υπάρξει ένα social network τύπου facebook το οποίο να είναι open-source και να μην κρατάει τις πληροφορίες κεντρικά (ο λόγος ήταν τα διάφορα θέματα ιδιωτικότητας που προέκυψαν με το facebook). Εδώ θα βρείτε ένα από τα πρώτα post που έκαναν στο blog τους, εξηγώντας την ιδέα τους. Μάλιστα ζήτησαν λεφτά για να μπορέσουν να στηρίξουν την προσπάθειά τους, και τελικά κατέληξαν να πάρουν το 2006% αυτών που ζήτησαν! Η αντίδραση του κόσμου για το project αυτό ήταν εντελώς απρόσμενη.

Σήμερα διάβασα ότι μόλις βγήκε το πρώτο developer release. Αξίζει να το παρακολουθήσουμε αυτό το project, γιατί έχει καταρρίψει κάθε προσδοκία και κατεστημένο μέχρι τώρα.
StormRider
Gbyte level
Gbyte level
Re: Diaspora

Post by StormRider » Thu Sep 16, 2010 2:08 pm

Χρησιμοποιεί Ruby + MongoDB (noSQL). Δεν έχω ιδέα πόσο μπορεί να επεκταθεί αυτό. Από τη στιγμή που το όλο concept είναι πιο κατανεμημένο τότε ίσως κάθε server θα έχει λίγα seeds (από ό,τι έχω καταλάβει αυτά είναι τα user profiles).

Εδώ, τα βήματα για εγκατάσταση. Και ένα screenshot. Ήδη παρατήρησα ότι ένα template λείπει και δεν μπορώ να αλλάξω profile picture. Ενδιαφέρον έχει ότι μπορείς να ταξινομήσεις σε κατηγορίες τις επαφές σου (δεν ξέρω αν γίνεται αυτό στo fb) και ίσως έτσι να αποφασίζεις για τα δεδομένα που επιτρέπονται να δει κάθε κατηγορία. Πάντως τη λειτουργικότητα αυτή δεν την έχω δει ακόμη. Τους φίλους τους βρίσκεις μέσω mail (πάλι, αν κατάλαβα καλά), έτσι στο search μάλλον ψάχνεις για πράγματα που έχουν συμβεί μεταξύ φίλων.

Θα εστιάσουν λέει σε: Facebook Integration, Internationalization, Data Portability. Θέλει δουλειά πάντως. feedback.
Image
Ισοβίτης
Venus Former Team Member

Post by Ισοβίτης » Thu Sep 16, 2010 4:39 pm

Διακρίνω ένα λάθος στον τρόπο προώθησης: Τονίζουν το privacy και το open source (που ο μέσος χρήστης δεν έχει ιδέα τι σημαίνει). Όσο σημαντικό κι αν είναι αυτό το θέμα, ο χρήστης ενδιαφέρεται μόνο για το user experience και για τίποτε άλλο. Το facebook έχει γίνει κατεστημένο. Αν αρχίσει να χάνει πελάτες λόγω privacy (που δεν το νομίζω), θα αλλάξει πολιτική μόνο του. Με μια πρώτη ματιά, δεν είδα κάτι τρομερά καινοτόμο στο Diaspora. Φυσικά, το ότι έχει ελληνικό όνομα είναι ένα ατού :-D :-D :-D
Συγχώρα με που δεν καταλαβαίνω τι λένε τα κομπιούτερς κι οι αριθμοί...

Image

Find me: Image Image Image Image Image
mikem4600
Gbyte level
Gbyte level

Post by mikem4600 » Thu Sep 16, 2010 4:47 pm

Το πρόβλημα με τα social networks είναι ότι λόγω του network effect είναι δύσκολο να αποκτήσουν critical mass. Αν δεν πάνε πρώτα όλοι οι φίλοι σου, δεν έχει νόημα να πας κι εσύ - κι αντίστροφα.
Autocracy hates questions. Anarchy hates answers.
chriskin
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by chriskin » Thu Sep 16, 2010 5:12 pm

mikem4600 wrote:Το πρόβλημα με τα social networks είναι ότι λόγω του network effect είναι δύσκολο να αποκτήσουν critical mass. Αν δεν πάνε πρώτα όλοι οι φίλοι σου, δεν έχει νόημα να πας κι εσύ - κι αντίστροφα.

τοτε πως περασαν ολοι απο το myspace στο facebook?
απλα θα εχει κατι καλυτερο, θα πανε αρκετοι απο περιεργια γιατι θα ειναι το νεο trendy και θα μαζεψει κοσμο μεσα σε λιγοτερο απο χρονο
Spoiler: εμφάνιση/απόκρυψη
σχολιο χωρις κακια για να μην χανεις χρονο : αμα δεν ξερει κανεις τι ειναι το network effect, μπορει απλα να κανει ενα google search

Ισοβίτης wrote:Διακρίνω ένα λάθος στον τρόπο προώθησης: Τονίζουν το privacy και το open source (που ο μέσος χρήστης δεν έχει ιδέα τι σημαίνει). Όσο σημαντικό κι αν είναι αυτό το θέμα, ο χρήστης ενδιαφέρεται μόνο για το user experience και για τίποτε άλλο. Το facebook έχει γίνει κατεστημένο. Αν αρχίσει να χάνει πελάτες λόγω privacy (που δεν το νομίζω), θα αλλάξει πολιτική μόνο του. Με μια πρώτη ματιά, δεν είδα κάτι τρομερά καινοτόμο στο Diaspora. Φυσικά, το ότι έχει ελληνικό όνομα είναι ένα ατού :-D :-D :-D
μα ο λογος για τον οποιο φτιαχνεται το diaspora ειναι για τα προσωπικα δεδομενα. αμα δεν τονισουν τον ιδιο τον λογο που το εφτιαξαν, τι θα τονισουν;
Ισοβίτης
Venus Former Team Member

Post by Ισοβίτης » Thu Sep 16, 2010 5:42 pm

chriskin wrote:μα ο λογος για τον οποιο φτιαχνεται το diaspora ειναι για τα προσωπικα δεδομενα. αμα δεν τονισουν τον ιδιο τον λογο που το εφτιαξαν, τι θα τονισουν;
Χεχεε, σωστό, αλλά τη θεωρώ λάθος επιχειρηματική κίνηση. Δεν γίνεσαι facebook στη θέση του facebook αν δεν έχεις κάτι πραγματικά καινοτόμο. Το facebook δεν προσπάθησε να γίνει myspace ή hi5. Έφερε μια (υποτυπώδη) σοβαρότητα που έλειπε από τις άλλες πλατφόρμες, έφερε μία consistent αισθητική, έφερε πολλά applications, διέθεσε ολόσωστα τον κατάλληλο χώρο στους διαφημιστές. Και, κυρίως, έκανε το social networking ΕΥΚΟΛΟ για ΟΛΟΥΣ.

Συγκρίνετε τα "why us" του facebook...
facebook wrote: Millions of people use Facebook everyday to keep up with friends, upload an unlimited number of photos, share links and videos, and learn more about the people they meet.
... και του Diaspora:
Diaspora wrote: The privacy aware, personally controlled, do-it-all, open source social network.
Το πρώτο σου λέει ΓΙΑΤΙ να χρησιμοποιήσεις το facebook. Το δεύτερο λέει "τα κάνω όλα", "έχω προστασία προσωπικών δεδομένων" (άρα, "μου δίνεις τα προσωπικά σου δεδομένα") και "είμαι open source" (who really cares?). Ποιο από τα δύο αποπνέει περισσότερη αυτοπεποίθηση;
Συγχώρα με που δεν καταλαβαίνω τι λένε τα κομπιούτερς κι οι αριθμοί...

Image

Find me: Image Image Image Image Image
chriskin
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by chriskin » Thu Sep 16, 2010 5:58 pm

δεν εχεις αδικο - η μαλλον δεν θα ειχες αμα δεν ειχες ξεχασει το βασικο στοιχειο:

ο κοσμος που θελει να μαζεψει στην αρχη το diaspora ΕΙΝΑΙ ανθρωποι που ενδιαφερονται για τον ανοιχτο κωδικα και τα προσωπικα δεδομενα τους.
μετα θα μαζευτουν γνωστοι τους κτλ λογω καποιων ωραιων στοιχειων που εχουν προετοιμασει να βαλουν και κουτσα κουτσα ελπιζουν να φτασουν αρκετα ψηλα στο ποσοι θα μαζευτουν εκει.

τουλαχιστον ετσι το βλεπω εγω και - απ'οτι φαινεται - οι ιδρυτες του.

δεν νομιζω να αποτυχει ομως . μπορει να μην φτασει στην πρωτη θεση αλλα σιγουρα θα μαζεψει αρκετο κοσμο.

-------
επισης δεν ξερω αμα ειναι ιδεα μου αλλα βλεπω μια μικρη ταση φυγης απο το facebook τελευταια. παλιοτερα σε καθε βολτα ακουγα απο τους περισσοτερο "trendy" της παρεας "ελατε να βγαλουμε καμια φωτογραφια για το facebook" - τωρα φαινεται σαν να εχουν βαρεθει και δεν ακουγεται συχνα το facebook.
Loner
Venus Former Team Member
Academic status: N>4

Post by Loner » Thu Sep 16, 2010 6:25 pm

chriskin wrote: επισης δεν ξερω αμα ειναι ιδεα μου αλλα βλεπω μια μικρη ταση φυγης απο το facebook τελευταια. παλιοτερα σε καθε βολτα ακουγα απο τους περισσοτερο "trendy" της παρεας "ελατε να βγαλουμε καμια φωτογραφια για το facebook" - τωρα φαινεται σαν να εχουν βαρεθει και δεν ακουγεται συχνα το facebook.
Παίζει να έχεις μεγαλώσει κιόλας και μαζί η παρέα σου :smt016
You either die a Spongebob or live long enough to see yourself become the Squidward.
chriskin
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by chriskin » Thu Sep 16, 2010 7:17 pm

Loner wrote:
chriskin wrote: επισης δεν ξερω αμα ειναι ιδεα μου αλλα βλεπω μια μικρη ταση φυγης απο το facebook τελευταια. παλιοτερα σε καθε βολτα ακουγα απο τους περισσοτερο "trendy" της παρεας "ελατε να βγαλουμε καμια φωτογραφια για το facebook" - τωρα φαινεται σαν να εχουν βαρεθει και δεν ακουγεται συχνα το facebook.
Παίζει να έχεις μεγαλώσει κιόλας και μαζί η παρέα σου :smt016
οταν λεω παρεα το εννοω με τον τελειως γενικο τροπο , πες το "γνωστοι" (διαφορων ηλικιων δηλαδη)

οσο για το αμα εχουμε μεγαλωσει (/εχουν βασικα, εγω δεν το χρησιμοποιω ετσι κι αλλιως) δεν νομιζω, δεν εχει περασει και τοσος καιρος
thefreak
Mbyte level
Mbyte level

Post by thefreak » Thu Sep 16, 2010 10:19 pm

Ένα ακόμη social network, απλώς τα συγκεκριμένα παιδιά χρησιμοποιούν το μαγικό "χάπι" που λέγεται open source και privacy για να διαφημίσουν το προϊόν τους.
aquila non captat muscas. numero 5
HdkiLLeR
Venus Project Founder
Venus Project Founder

Post by HdkiLLeR » Wed Oct 27, 2010 5:58 am

"Given a choice between dancing pigs and security, users will pick dancing pigs every time."

-Ed Felten
-----BEGIN GEEK CODE BLOCK-----
Version: 3.12
GCS d-->--- s+:+ a- C++(+++) BILS++++$ P--- L++++>+++++ E--- W+++ N+ o+ K w--
O M+ V-- PS++>+++ PE- Y++ PGP++ t+ 5+ X+ R* tv b++ DI- D+ G+++ e+++>++++ h r++ y++
------END GEEK CODE BLOCK------

"UNIX is basically a simple operating system, but you have to be a genius to understand the simplicity." -- Dennis Ritchie
chriskin
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by chriskin » Wed Oct 27, 2010 7:07 am

σε αυτην την περιπτωση ομως θελουν να κανουν την επιλογη να ειναι αναμεσα σε dancing pigs και dancing pigs with security οποτε δεν ξερω κατα ποσο μετραει - αν και ειναι κορυφαια ατακα.
HdkiLLeR
Venus Project Founder
Venus Project Founder

Post by HdkiLLeR » Wed Oct 27, 2010 7:12 am

chriskin wrote:σε αυτην την περιπτωση ομως θελουν να κανουν την επιλογη να ειναι αναμεσα σε dancing pigs και dancing pigs with security οποτε δεν ξερω κατα ποσο μετραει - αν και ειναι κορυφαια ατακα.
dancing pigs are always dancing pigs...there is no security there :)
-----BEGIN GEEK CODE BLOCK-----
Version: 3.12
GCS d-->--- s+:+ a- C++(+++) BILS++++$ P--- L++++>+++++ E--- W+++ N+ o+ K w--
O M+ V-- PS++>+++ PE- Y++ PGP++ t+ 5+ X+ R* tv b++ DI- D+ G+++ e+++>++++ h r++ y++
------END GEEK CODE BLOCK------

"UNIX is basically a simple operating system, but you have to be a genius to understand the simplicity." -- Dennis Ritchie
Post Reply

Return to “Τεχνολογικά Νέα”