Εκτεταμένη δικτυακή επίθεση έπληξε αμερικανικούς οργανισμού

Αναδημοσιεύσεις άρθρων και συζητήσεις με θέμα την τεχνολογία.
Post Reply
AnINffected
Gbyte level
Gbyte level

Εκτεταμένη δικτυακή επίθεση έπληξε αμερικανικούς οργανισμού

Post by AnINffected » Thu May 12, 2005 1:56 pm

Venus Portal wrote:Δεκάδες επιθέσεις που καταγράφηκαν πέρυσι σε υπολογιστές του αμερικανικού στρατού, της NASA και εταιρειών που υποστηρίζουν τη βασική δομή του Διαδικτύου φαίνεται ότι εξαπολύθηκαν από μια μικρή ομάδα χάκερ, ίσως και από ένα άτομο, εκτιμά τώρα το FBI.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ των Times της Νέας Υόρκης, οι αρχές που ακολούθησαν τα ίχνη της υπόθεσης στις ΗΠΑ και την Ευρώπη από τον περασμένο Απρίλιο έως σήμερα θεωρούν ότι στην υπόθεση εμπλέκεται ένας 16 χρονος στην Ουψάλα της Σουηδίας, καθώς και ένας χάκερ με το παρατσούκλι Στακάτο.

Το FBI εκτιμά ότι ο μαθητής χρησιμοποίησε το υπολογιστικό δίκτυο του τοπικού πανεπιστημίου για να εξαπολύσει μια συντονισμένη επίθεση, καθοδηγώντας χιλιάδες παγιδευμένα συστήματα σε επτά χώρες.

Δρώντας εξ αποστάσεως, οι χάκερ εγκατέστησαν την παραποιημένη έκδοση ενός προγράμματος (SSH) που χρησιμοποιείται για διάφορες εργασίες σε μεγάλα ιδρύματα. Το πρόγραμμα αυτό τους επέτρεπε να υποκλέπτουν κωδικούς από χιλιάδες PC στο δίκτυο των προσβεβλημένων συστημάτων.

Οι επιθέσεις ξεκίνησαν τον Απρίλιο του 2004, όταν αρκετά ερευνητικά ιδρύματα των ΗΟΑ κατέγραψαν εισβολή σε υπολογιστές του ερευνητικού δικτύου υψηλής ταχύτητας TeraGrid.

Στη συνέχεια, το Μάιο του 2004, καταγράφηκαν, χωρίς να είναι δυνατό να αποτραπούν, επιθέσεις κατά της εταιρείας Cisco, η οποία παράγει εξοπλισμό που χρησιμοποιείται στη ραχοκοκκαλιά του Διαδικτύου.

Οι χάκερ κατάφεραν να υποκλέψουν εντολές προγραμματισμού για δρομολογητές και διακομιστές που διευθετούν την κίνηση στο Διαδίκτυο.

Το ίδιο διάστημα, έρευνα στη NASA αποκάλυπτε παραβιάσεις στα συστήματα αρκετών εργαστηρίων της υπηρεσίας, συμπεριλαμβανομένου του γνωστού Εργαστηρίου Αεριώθησης JPL, ενώ και δύο τουλάχιστον αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις παραδέχονται εμμέσως ότι δέχτηκαν επιθέσεις.

Την ευθύνη για τις επιθέσεις αυτές ανέλαβε ο μυστηριώδης Στακάτο, ο οποίος υπερηφανευόταν για τη δράση του σε απειλητικά email που έστελνε πέρυσι σε μια μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο Μπέρκλεϊ, αφού πρώτα μόλυνε τον υπολογιστή της.

Ο Στακάτο, που φαινόταν να γνωρίζει λεπτομέρειες για την υπόθεση, θεωρείται τώρα ότι ήταν ο πρωταρχικός εισβολέας στη σειρά των επιθέσεων.

Πάντως, μετά τον εντοπισμό του 16χρονου στη Σουηδία, η υπόθεση φαίνεται να οδηγείται σε διαλεύκανση.
«Ως αποτέλεσμα πρόσφατων ενεργειών», αναφέρει ανακοίνωση του FBI, «η εγκληματική δραστηριότητα φαίνεται να σταμάτησε».

Πηγή:
Pathfinder.gr
:shock: Επιτέθηκαν στη Cisco;;;
Αυτοί οι τύποι έχουν <λογοκρίθηκε>!
Τρελαίνομαι να διαβάζω τέτοιες ιστορίες, είναι μεγάλη πώρωση.
Πώς γίνεται κάτι 16χρονα να κάνουν τέτοια πράγματα;
Προσωπικά νοιώθω πολύ ταπεινωμένος.
The Analytical Engine has no pretensions to originate anything. It can do whatever we know how to order it to perform (...)
Ada Lovelace

Θέλω και εγώ να παίξω D&D λέμε!!! :-( :-(
nap
Kilobyte level
Kilobyte level

Post by nap » Thu May 12, 2005 2:43 pm

Εγώ διάβασα όχι απλά ότι "επιτέθηκε" στη Cisco, αλλά ότι πήρε ολόκληρο το source-code απο το IOS 12.x (~ 800ΜΒ) και το δημοσίευσε σε ένα ρώσικο site!!!

Πάντως αν σου αρέσουν τέτοιες ιστορίες, προτείνω να διαβασεις τα 2 βιβλιαράκια "Stealing the Network", εκδόσεις Syngress. Γραμμένα από ειδικούς στην ασφάλεια και χάκερς, έχουν ιστορίες από διαφόρων ειδών "χακέματα". Φανταστικές μεν (απ'οτι λένε :smile: ), αλλά βασισμένες σε πραγματικές τεχνικές χάκινγκ. ΠΜ για περισσότερα όποιoς ενδιαφέρεται...
It is by will alone I set my mind in motion...
AnINffected
Gbyte level
Gbyte level

Post by AnINffected » Thu May 12, 2005 11:11 pm

Εγώ διάβασα όχι απλά ότι "επιτέθηκε" στη Cisco, αλλά ότι πήρε ολόκληρο το source-code απο το IOS 12.x (~ 800ΜΒ) και το δημοσίευσε σε ένα ρώσικο site!!!
:smt103 :smt103 :smt103
Δε του λέμε να μας δώσει και το κώδικα για τα windows;;
piece of cake θα είναι για τον τύπο!
Ρώσος να είναι άραγε;

Θα κάνω μια αναζητησούλα για το βιβλίο αυτό, μη σε ταλαιπωρώ με pm.
The Analytical Engine has no pretensions to originate anything. It can do whatever we know how to order it to perform (...)
Ada Lovelace

HdkiLLeR
Venus Project Founder
Venus Project Founder
Academic status: Alumnus/a

Post by HdkiLLeR » Fri May 13, 2005 2:19 pm

Είναι εύκολο εάν με πιστεύεις ;) :)
-----BEGIN GEEK CODE BLOCK-----
Version: 3.12
GCS d-->--- s+:+ a- C++(+++) BILS++++$ P--- L++++>+++++ E--- W+++ N+ o+ K w--
O M+ V-- PS++>+++ PE- Y++ PGP++ t+ 5+ X+ R* tv b++ DI- D+ G+++ e+++>++++ h r++ y++
------END GEEK CODE BLOCK------

"UNIX is basically a simple operating system, but you have to be a genius to understand the simplicity." -- Dennis Ritchie
AnINffected
Gbyte level
Gbyte level

Post by AnINffected » Sat May 14, 2005 3:12 pm

HdkiLLeR wrote:Είναι εύκολο εάν με πιστεύεις ;) :)
Για εσένα δεν αμφέβαλλα ποτέ Βασίλη.

Μια και το'φερε η κουβέντα, δε κάνεις το ψυχικό εσύ ρε hd, να μην υποχρεωνόμαστε και στο ξένο παιδί;
Ada Lovelace

HdkiLLeR
Venus Project Founder
Venus Project Founder
Academic status: Alumnus/a

Post by HdkiLLeR » Sat May 14, 2005 7:35 pm

Μπά είμαι καλό παιδί εγώ...αλλά το IOS δεν είναι και τπτ το ιδιαίτερο καλύτερα να αφιερώσεις τον χρόνο σου να διαβάσεις κώδικα NetBSD ή κάτι παρόμοιο που κάθε γραμμή είναι έργο τέχνης.
-----BEGIN GEEK CODE BLOCK-----
Version: 3.12
GCS d-->--- s+:+ a- C++(+++) BILS++++$ P--- L++++>+++++ E--- W+++ N+ o+ K w--
O M+ V-- PS++>+++ PE- Y++ PGP++ t+ 5+ X+ R* tv b++ DI- D+ G+++ e+++>++++ h r++ y++
------END GEEK CODE BLOCK------

"UNIX is basically a simple operating system, but you have to be a genius to understand the simplicity." -- Dennis Ritchie
Post Reply

Return to “Τεχνολογικά Νέα”