Το ρομπότ-αστερίας μαθαίνει να κινείται δημιουργώντας ένα υπολογιστικό μοντέλο του εαυτού του
Όταν ένας άνθρωπος τραυματιστεί στο πόδι μπορεί να περπατά κουτσαίνοντας ή με πατερίτσες για να αντισταθμίσει τη βλάβη. Τώρα υπάρχει και ένα ρομπότ που μπορεί να προσαρμόσει τη συμπεριφορά του για να αντιμετωπίσει τους τραυματισμούς.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου Κορνέκ στη Νέα Υόρκη παρουσιάζουν στο περιοδικό Science ένα τετράποδο ρομπότ, σαν αστερία, που μπορεί να αντιλαμβάνεται τις βλάβες του και να εξετάζει πώς μπορεί να προσαρμόσει την κίνησή του ώστε να συνεχίσει να προχωρά. Αν για παράδειγμα ένα από τα μοτέρ του χαλάσει, το ρομπότ μαθαίνει μόνο του να περπατά κουτσαίνοντας.
Όλα τα υπόλοιπα σημερινά ρομπότ μπορούν να αντιδράσουν σε τυχόν απρόοπτα μόνο αν έχουν προγραμματιστεί με εναλλακτικές ενέργειες. Αν όμως τα ρομπότ βγουν κάποτε από τα εργοστάσια και λειτουργούν στο καθημερινό περιβάλλον, θα πρέπει να μάθουν να αντιμετωπίζουν τις ξαφνικές μεταβολές, εξηγεί ο Χοντ Λίπσον, μέλος της ερευνητικής ομάδας.
Η έρευνα έχει και φιλοσοφικές προεκτάσεις, καθώς το νέο ρομπότ δημιουργεί μόνο του μια εικόνα για τον εαυτό του. Αυτού του είδους η αυτο-επίγνωση είναι το πρώτο βήμα για την εμφάνιση ενός είδους συνείδησης στις μελλοντικές γενιές μηχανών.
Το ρομπότ-αστερίας ξεκινά τη ζωή του χωρίς να γνωρίζει τη δομή του σώματός του και πώς να κινείται. Είναι όμως εξοπλισμένο με αισθητήρες κλίσης και αισθητήρες γωνίας στις οκτώ αρθρώσεις του και χρησιμοποιεί τις μετρήσεις για να δημιουργήσει ένα υπολογιστικό μοντέλο του εαυτού του.
Με βάση αυτό το μοντέλο, το ρομπότ προβλέπει τα αποτελέσματα διαφορετικών υποθετικών κινήσεων και τις δοκιμάζει, όπως κάποιος που έχει τραυματιστεί στο πόδι προσπαθεί να δει πόσο βάρος μπορεί το πόδι αυτό να αντέξει.
Αν εμφανιστεί κάποια βλάβη, οι κινήσεις του ρομπότ παύουν να ανταποκρίνονται στο μοντέλο. Σε αυτή την περίπτωση δημιουργείται αυτόματα ένα νέο μοντέλο ώστε η μηχανή να συνεχίσει να περπατά. Όταν για παράδειγμα οι ερευνητές κόντυναν το ένα πόδι, το ρομπότ έμαθε να κινείται με διαφορετικό «βάδισμα», σαν να κουτσαίνει.
Οι ερευνητές προσπαθούν τώρα να αυξήσουν την ευελιξία του συστήματος, ενώ αργότερα ίσως πειραματιστούν με ρομπότ που δημιουργούν μοντέλα του περιβάλλοντος και «σκέφτονται» στατηγικές για να υπερβούν τυχόν εμπόδια.
news.in.gr, με πληροφορίες από Associated Press
Πρωτοποριακό ρομπότ μαθαίνει να ξεπερνά τις βλάβες του
-
- Venus Former Team Member
- Academic status: Alumnus/a
Πρωτοποριακό ρομπότ μαθαίνει να ξεπερνά τις βλάβες του
- AnINffected
- Gbyte level
Η "αυτό-επίγνωση" είναι πολύ βαριά κουβέντα...
Αλλά πραγματικά εντυπωσιακό επίτευγμα!!!
If I had a wish... I'd wish to be human.

edit Μάλλον ναι.
Εκτός και αν το έχουν εφοδιάσει με backup μοντέλο ή κάτι παρόμοιο.
Όλοι έχουμε τα αδύνατα μας σημεία!
Αλλά πραγματικά εντυπωσιακό επίτευγμα!!!
If I had a wish... I'd wish to be human.

edit Μάλλον ναι.

Εκτός και αν το έχουν εφοδιάσει με backup μοντέλο ή κάτι παρόμοιο.
Όλοι έχουμε τα αδύνατα μας σημεία!
The Analytical Engine has no pretensions to originate anything. It can do whatever we know how to order it to perform (...)
Ada Lovelace
Θέλω και εγώ να παίξω D&D λέμε!!!

Ada Lovelace

-
- crash_override
- Wow! Terabyte level
- AnINffected
- Gbyte level
Στα λόγια μου είσαι, Punisher!
Αν και μόνο ο θάνατος μπορεί να αχρηστεύσει τον άνθρωπο, πίστεψε με!
Babedacus, η ατέλεια δεν ήταν σκόπιμη.Ίσως η ατέλεια είναι έμφυτη σε όλα τα πράγματα.
Εγώ πάλι θα ήθελα να συνεχίσω να ζώ για πολύ όπως είμαι τώρα, να δω πως θα φτάσουμε μέχρι εκεί.
Αν και μόνο ο θάνατος μπορεί να αχρηστεύσει τον άνθρωπο, πίστεψε με!

Babedacus, η ατέλεια δεν ήταν σκόπιμη.Ίσως η ατέλεια είναι έμφυτη σε όλα τα πράγματα.

Εγώ πάλι θα ήθελα να συνεχίσω να ζώ για πολύ όπως είμαι τώρα, να δω πως θα φτάσουμε μέχρι εκεί.
The Analytical Engine has no pretensions to originate anything. It can do whatever we know how to order it to perform (...)
Ada Lovelace

Ada Lovelace

-
- AnINffected
- Gbyte level
The Punisher wrote:σε καταλαβαίνω και με καταλαβαίνειςΑν και μόνο ο θάνατος μπορεί να αχρηστεύσει τον άνθρωπο, πίστεψε με!![]()

Σωστά, έτσι όπως πάμε θα έχουν λιώσει οι πάγοι που θα σε συντηρούν στα 50 χρόνια!zzweistein wrote:αν υπάρχει η γη ακόμα μέχρι τότε....crash_override wrote:Ρε παιδιά , ξέρετε ποιό είναι το όνειρό μου?
Να με παγώσουνε και να με ξυπνήσουν μετά από 100 χρόνια (το λιγότερο..) και να δω τότε μέχρι που έχει φτάσει η επίστήμη.....
γιατί όπως πάμε....

Άν πιστεύεις πάντως στις επόμενες ζωές, μάλλον θα βρεθείς σε άλλον πλανήτη.Θα δείς πως εξελίχθηκαν τα πράγματα εκεί!

Εγώ πιστεύω!
Ερώτηση κρίσης: μπορεί μία μηχανή να έχει αυτό-επίγνωση; (300-600 λέξεις

Ada Lovelace

Ada Lovelace

- AmmarkoV
- Wow! Terabyte level
Τα ρομπότ είναι φοβερά!!!
Πάντως τα γιαπωνέζικα είναι τα πιο προχωρημένα..
Κοιτάξτε εδώ και εδώ (Jumaru like)

Πάντως τα γιαπωνέζικα είναι τα πιο προχωρημένα..
Κοιτάξτε εδώ και εδώ (Jumaru like)

- Spoiler: εμφάνιση/απόκρυψη

-
- Gbyte level
http://www.forth.gr/onassis/lectures/20 ... ramme.html
Κατεβάστε αν θέλετε τα Pdfs του Kanade... Αυτό θα πει έρευνα....
Κατεβάστε αν θέλετε τα Pdfs του Kanade... Αυτό θα πει έρευνα....
- AmmarkoV
- Wow! Terabyte level
Δείτε εδώ άλλο ένα 'Robot" , πως είναι ο Robocop , αυτό θα έπρεπε να λέγεται Roboroach.. 

- AnINffected
- Gbyte level
Εγώ το λυπήθηκα το κακόμοιρο το ζωντανό!
Στην ουσία αυτό δεν είναι "ρομπότ" με τη διαδεδομένη έννοια του όρου, καθώς δεν κινείται αυτόνομα-εκτός και αν δεν το κατάλαβα καλά φυσικά.Και βέβαια αυτό εξαρτάται από το τί εννοούμε με τη λέξη "ρομπότ".
Στην ουσία αυτό δεν είναι "ρομπότ" με τη διαδεδομένη έννοια του όρου, καθώς δεν κινείται αυτόνομα-εκτός και αν δεν το κατάλαβα καλά φυσικά.Και βέβαια αυτό εξαρτάται από το τί εννοούμε με τη λέξη "ρομπότ".
Ada Lovelace

Ada Lovelace

- AnINffected
- Gbyte level

Πολλές εντυπώσεις για το mule video...
Πρώτον, η κίνηση του robot μου φάνηκε τόσο φυσιολογική που-σε συνδιασμό με τον ήχο-στην αρχή τρόμαξα (νόμιζα προς στιγμήν οτί είχανε πάρει μουλάρι, το είχαν αποκεφαλίσει και είχαν αφήσει τα πόδια του, τα οποία συνέχιζαν να κινούνται!)!
Δεύτερον, φαίνεται να έχει εκπληκτική ισορροπιστική (να το κλωτσάνε και να μη σωριάζεται, είναι πραγματικό κατόρθωμα).Μου έκαναν μεγάλη εντύπωση οι κλειδώσεις του-δεν είμαι ειδικός, αλλά υποθέτω οτί τις έχουν κάνει έτσι ώστε το βάρος να πέφτει πάντα ανάμεσα στα πόδια και όχι εκτός (Γιατί όμως ένοιωθα άσχημα όποτε το κλωτσούσαν;

edit Τώρα συνειδητοποιώ οτί και τα μουλάρια έτσι τα έχουν τα πόδια τους

Τρίτον, με εκνευρίζουν αφάνταστα οι στρατιωτικές εφαρμογές-όχι το robot αυτό καθ'εαυτό, το οποίο θεωρώ εκπληκτικό δημιούργημα, αλλά ο σκοπός για τον οποίο κατασκευάστηκε.
Βασικά, με εκνευρίζει αφάνταστα ο Στρατός.
Τέταρτον, τα σχόλια των θεατών.
Freak of nature?Χαλαρώστε λίγο ρε παιδιά.Εντάξει, μπορεί να είναι ασυνήθιστο θέαμα, ακόμη και ανατριχιαστικό για κάποιούς, αλλά ότ(αν) εμφανιστεί το πρώτο πραγματικό (100%) ανθρωποειδές τί θα γίνει;Αυτό είναι βέβαια ακόμη επιστημονική φαντασία, αλλά σας δίνω τροφή για σκέψη (και συζήτηση).
Πέμπτον: Ammarkov, "έγραψες" για ακόμη μία φορά!Και το topic είναι εξαιρετικό!Keep up!

Code: Select all
Ammarkov++;
(Δε μπόρεσα να μπώ πιο "βαθιά" μέσα στο site, ώστε να βρώ πληροφορίες για το mule, επειδή αυτή την στιγμή δεν έχω bandwidth.)
Και το cockroach robot video είναι εκπληκτικό, αλλά έγραψα αρκετά για τώρα.
Ada Lovelace

Ada Lovelace

- AmmarkoV
- Wow! Terabyte level
Thanx AnINffected
Βασικά με ενδιαφέρει γενικότερα ο τομέας και επειδή σε κάποια φάση θα φτιάξω και εγώ και κοιτάω για να βάλω υψηλούς στόχους!
Έχει παραγγείλει και έχει φτιάξει ένας φίλος μου ένα BoeBot από την Parallax , είναι σχετικά εύκολο και η γλώσσα προγραμματισμού υψηλού επιπέδου (BASIC / C )..
Το είχε κάνει να μαθαίνει χώρους και να υπολογίζει την θέση του..
Από μηχανική άποψη είναι πολύ καλά τα πραματάκια στο site (η Parallax φτιάχνει κομμάτια για δορυφόρους της NASA)
Αν σου αρέσει πάντως ο τομέας κοίτα το , έχει πολλά πράματα και μπορείς να φτιάξεις ότι θές..
Βέβαια θα απέχει κάπως από το RoboMule
αλλά ωραίο δεν θάναι να φτιάξεις ένα κατοικίδιο robotακι να τρυγιρνάει στο σπίτι?
Τα μόνο που δεν αξίζει να αγοράσεις είναι η κάμερα (80x143 resolution , 17fps και κάνει 140$
)
Το πρόβλημα γενικότερα είναι χρήμα και ο χρόνος (γ@#^ τις εργασίες και τις εξεταστικές)..

Βασικά με ενδιαφέρει γενικότερα ο τομέας και επειδή σε κάποια φάση θα φτιάξω και εγώ και κοιτάω για να βάλω υψηλούς στόχους!

Έχει παραγγείλει και έχει φτιάξει ένας φίλος μου ένα BoeBot από την Parallax , είναι σχετικά εύκολο και η γλώσσα προγραμματισμού υψηλού επιπέδου (BASIC / C )..
Το είχε κάνει να μαθαίνει χώρους και να υπολογίζει την θέση του..

Από μηχανική άποψη είναι πολύ καλά τα πραματάκια στο site (η Parallax φτιάχνει κομμάτια για δορυφόρους της NASA)
Αν σου αρέσει πάντως ο τομέας κοίτα το , έχει πολλά πράματα και μπορείς να φτιάξεις ότι θές..
Βέβαια θα απέχει κάπως από το RoboMule

Τα μόνο που δεν αξίζει να αγοράσεις είναι η κάμερα (80x143 resolution , 17fps και κάνει 140$

Το πρόβλημα γενικότερα είναι χρήμα και ο χρόνος (γ@#^ τις εργασίες και τις εξεταστικές)..

- AnINffected
- Gbyte level
Ναι, το θυμάμαι, είχαμε ξαναμιλήσει γι'αυτό εδώ στο forum!
Και'γώ είμαι τρελός για αυτά τα πράγματα, πολύ θα ήθελα να έφτιαχνα ένα Sentinel (βλ. The Matrix)!
Κοίταξε να δείς, για προγραμματιζόμενα ρομποτάκια πολύ φθηνά μου φαίνονται, παρ'όλο που για εμένα-προσωπικά-είναι κάπως ακριβά.
Εκτός αυτού, απ'το το εξωτερικό παρήγγειλε ο φίλος σου, ε;
Χρειάζεται απαραίτητα πιστωτική δλδ; Εγώ δεν έχω...
Το τρίτο κάκο (γιατί έπρεπε σώνει και καλά να τριτώσει
) είναι οτί "δεν πιάνουν τα χέρια μου", όπως λέμε!Ελπίζω να είναι πολύ εύκολο στην συναρμολόγηση (και θα μου πείς, λές και παίζω στα δάκτυλα τον προγραμματισμό για ρομπότ, αλλά τεσπα)!
Πάντως ακούγονται τέλεια!Και το ότι δουλεύουν για τη NASA σίγουρα λέει πολλά.Κοιτάζω το site τώρα...
Υ.Γ. Απ'ότι έχω δεί, δεν σε φοβάμαι εσένα!Μία χαρά θα τα πήγαινες στην Ρομποτική πιστεύω!
Και'γώ είμαι τρελός για αυτά τα πράγματα, πολύ θα ήθελα να έφτιαχνα ένα Sentinel (βλ. The Matrix)!

Κοίταξε να δείς, για προγραμματιζόμενα ρομποτάκια πολύ φθηνά μου φαίνονται, παρ'όλο που για εμένα-προσωπικά-είναι κάπως ακριβά.
Εκτός αυτού, απ'το το εξωτερικό παρήγγειλε ο φίλος σου, ε;
Χρειάζεται απαραίτητα πιστωτική δλδ; Εγώ δεν έχω...
Το τρίτο κάκο (γιατί έπρεπε σώνει και καλά να τριτώσει

Πάντως ακούγονται τέλεια!Και το ότι δουλεύουν για τη NASA σίγουρα λέει πολλά.Κοιτάζω το site τώρα...
Υ.Γ. Απ'ότι έχω δεί, δεν σε φοβάμαι εσένα!Μία χαρά θα τα πήγαινες στην Ρομποτική πιστεύω!

Ada Lovelace

Ada Lovelace