Ανασυγκρότηση δίσκων
- crash_override
- Wow! Terabyte level
Ανασυγκρότηση δίσκων
Σε τί βοηθάει η ανασυγκρότηση των σκληρών δίσκων?
Εγώ έχω δύο σκληρούς, έναν 80 giga και έναν 280 giga.
Αξίζει να το κάνω ή θα πάρει πολλή ώρα?
Εγώ έχω δύο σκληρούς, έναν 80 giga και έναν 280 giga.
Αξίζει να το κάνω ή θα πάρει πολλή ώρα?
What to say man...what to say....
- P3
- Venus Project Founder
- Academic status: Alumnus/a
Τα αρχεία δεν αποθηκεύονται στο δίσκο ενιαία. Ανάλογα με το access σου σε αυτά, και το ποια κομμάτια τους ζητάς, φορτώνονται κατά chunks στη μνήμη προκειμένουν να τα επεξεργαστεί η ΚΜΕ. Όταν εσύ, λοιπόν, για αρκετό καιρό κάνεις access πολλά αρχεία τότε αυτά κόβονται σε κομμάτια και φορτώνονται στη μνημη προς χρήση, κάθε φορά σε διαφορετικά σημεία. Ειδικά όταν εσύ κάνεις και modify κάποιο αρχείο τότε το σημείο του αρχείου που άλλαξες αποθηκευεται αλλού στο δίσκο σου, σε σχέση με το σημείο που ήταν πριν. Ο δίσκος σου τώρα κρατάει ευρετήρια που δείχνουν σε ποια σημεία του σκληρού είναι τα κομμάτια των αρχείων και πως αυτά μπαίνουν στη σωστή σειρά. Μετά από καιρό φυσιολογικό είναι πολλά αρχεία να έχουν κατακερματιστεί μέσα στο σκληρό και τα ευρετήρια να έχουν μεγαλώσει, με αποτέλεσμα όταν κάνεις access ένα αρχείο να αργεί να ανοιξει, γιατί κάνει ώρα ο σκληρός να βρει τα κομμάτια που ζητάς και να τα φορτώσει στη μνήμη. Με την ανασυγκρότηση, ξαναενώνονται τα κομματιασμένα αρχεία και αποθηκευονται σε πλήρη μορφή στο σκληρό. Επίσης αναδιοργανώνονται, και ως επι το πλήστον μικραίνουν, τα ευρετήρια. Έτσι το access time μειώνεται σε σχέση με πριν. Ένα παράδειγμα που σίγουρα θα έχεις δει κι εσύ είναι όταν έχεις ένα φάκελο στα win με πολλά αρχεία και υποφακέλους όταν τον ανοίγεις μπορεί να αργεί περισσότερο να ανοιξει σε σχέση με κάποιο φάκελο που έχεις 2 (πχ) αρχεία μέσα.
Η ανανσυγκρότηση γενικά κάνει καλό και ανάλογα το ποσο fragmented ειναι τα αρχεία σου, ανάλογος είναι και ο χρόνος που κάνει το defragmentation. Εγώ σε ένα σκληρό 80GB, που έχω μόνο λίγα και μεγάλα αρχεία κάνει λιγότερη ώρα από ένα 40GB που έχει εκατομμύρια αρχεία και φακέλους! Ο δευτερος έχει κάνει και 4 ώρες!
Η ανανσυγκρότηση γενικά κάνει καλό και ανάλογα το ποσο fragmented ειναι τα αρχεία σου, ανάλογος είναι και ο χρόνος που κάνει το defragmentation. Εγώ σε ένα σκληρό 80GB, που έχω μόνο λίγα και μεγάλα αρχεία κάνει λιγότερη ώρα από ένα 40GB που έχει εκατομμύρια αρχεία και φακέλους! Ο δευτερος έχει κάνει και 4 ώρες!
"Το δικό μου το ποίημα δεν έχει ομοιοκαταληξία.", ο υπογράφων
- HdkiLLeR
- Venus Project Founder
To πόση ώρα θα πάρει όπως είπε και ο Jim παραπάνω έχει να κάνε με το τι αρχεία έχεις μέσα και πως έχουν κατανεμηθεί. Επίσης εξαρτάται απο το file system (υποθέτω NTFS λόγο μεγέθους) και τις παραμέτρους του τελευταίου.
-----BEGIN GEEK CODE BLOCK-----
Version: 3.12
GCS d-->--- s+:+ a- C++(+++) BILS++++$ P--- L++++>+++++ E--- W+++ N+ o+ K w--
O M+ V-- PS++>+++ PE- Y++ PGP++ t+ 5+ X+ R* tv b++ DI- D+ G+++ e+++>++++ h r++ y++
------END GEEK CODE BLOCK------
"UNIX is basically a simple operating system, but you have to be a genius to understand the simplicity." -- Dennis Ritchie
Version: 3.12
GCS d-->--- s+:+ a- C++(+++) BILS++++$ P--- L++++>+++++ E--- W+++ N+ o+ K w--
O M+ V-- PS++>+++ PE- Y++ PGP++ t+ 5+ X+ R* tv b++ DI- D+ G+++ e+++>++++ h r++ y++
------END GEEK CODE BLOCK------
"UNIX is basically a simple operating system, but you have to be a genius to understand the simplicity." -- Dennis Ritchie
- crash_override
- Wow! Terabyte level
- P@radox
- Kilobyte level
Συμφωνώ απόλυτα σε ότι αφορά το Diskeeper, είναι μακράν το καλύτερο εργαλείο για αυτή την υπόθεση..!xrokos wrote:Εγώ για defragmentation χρησιμοποιώ Diskeeper και κλείνω antivirus, screensavers κλπ. Αν το κάνεις μία φορά το μήνα θα κρατήσει σε "φόρμα" το σκληρό σου.
Μόνο να αναφέρω οτι εν συγκρίσει με άλλα defrag tools ειναι πολύ ελαφρύ και αξιόπιστο και δέν υπάρχει η ανάγκη να σταματήσεις τα πάντα στο pc σου..!
Να σημειώσω πως πρίν απο κάποια ανασυγκρότηση του σκληρού σου καλό θα είναι να έχεις αφαιρέσει όλα τα περιττά αρχεία/προγράμματα απο τον σκληρό σου ωστέ να επωφεληθείς στο έπακρο..!
Επίσης θα πρέπει να έχεις πάνω απο το 10% (..και παραπάνω..) ελέυθερο για να έχεις ένα επιτυχήμένο defragmentation (αν και το Dikskeeper δεν μασάει και πολύ..)
Αρνητικό της όλης υπόθεσης .. το Diskeeper ειναι με πληρωμή.. (..αλλα κ με torrent..!)