AmmarkoV wrote:Ήδη από ότι έχω διαβάσει οι dudes του ffmpeg θα ξεκινήσουν ένα εντελώς ξεχωριστό plugin το οποίο θα βασίζεται στο VP8 το οποίο βασίζεται στο VP7 που βασίζεται ... στο VP3 και θα είναι γραμμένο from scratch με τα standards τους (
το οποίο btw θα συμμετέχει και στο google summer of code 2010 , οπότε λογικά θα έχει αρκετά γρήγορα κάποιο stable implementation ) και από εκεί και εμπρός αυτοί που έχουν κάνει implement όλα τα υπόλοιπα codecs ( πολλές φορές και με reverse engineering ) πιστεύω θα έχουν ένα πολύ καλό αποτέλεσμα και άμεσα..
Αυτό θα κάνει provide την libvp8 πχ και αυτό θα είναι το opensource standard ( πχ το dreambox έτσι θα κάνει decode )
Τώρα σχετικά με bugs κτλ προφανώς και θα υπάρχουν αλλά σε video codecs αν καταφέρει κάποιος να σταθεροποιήσει το decoding ( με ένα set από standard operations ) μπορεί να πετύχει πολύ καλό compatibility και με μελλοντικές εκδόσεις από encoders ( όπως με το divx πχ )
Συνεχίζεις να τα κρίνεις ως ιντερνετικά codecs. Για content providers, CDNs κτλ. το αν είναι open-source ή όχι το tool έχει μικρή σημασία - αφού ούτως ή άλλως το αγοράζουν ως μέρος μεγαλύτερου συστήματος και δεν πρόκειται να το ακουμπήσουν ποτέ οι ίδιοι. Αυτοί παίρνουν ακριβές hardware κάρτες και κάνουν μαζικά encodings, είτε live είτε για VoD, και πακέτο με αυτά πάνε ολόκληρα headends για τη διαχείριση των καναλιών και του stored περιεχομένου. Συχνά για να τα φτιάξουν αυτά θέλουν να συνδυάζουν λύσεις από διαφορετικούς hardware vendors.
Σημασία λοιπόν δεν έχει το πόσες open source βιβλιοθήκες θα υλοποιήσουν το εκάστοτε codec αλλά α) πόσοι hardware vendors και system integrators και β) πόσο διαλειτουργικές θα είναι αυτές οι υλοποιήσεις (σε hardware και software) μεταξύ τους. Άλλωστε αυτά όλα είναι κυρίως στο hardware - αφού ο κυρίως επεξεργαστής μιας cutting-edge τηλεόρασης ή ενός STB τρέχει max. στα 300 MHz - άρα τι decoding να κάνεις και τι HD να δείξεις με αυτό?...
Άρα είναι πολύ βασικό να υπάρχει
standard, δηλαδή ένα
κείμενο που να περιγράφει το codec. Προσοχή: ο κώδικας που έχει πετάξει στον κόσμο το Google
δεν είναι κείμενο. Άρα
δεν είναι standardized spec.

Τράβα πες σε ένα μηχανικό να υλοποιήσει ένα κομμάτι software χρησιμοποιώντας ως spec ένα
άλλο κομμάτι software (έστω και open source) και θα σε μουτζώνει μέχρι πρωίας.
Για τα περί ποιότητας δεν έχω ιδιαίτερη άποψη. Από θεωρητική άποψη το H.264 είναι πιο ώριμο και έχει πιο πολλά features αλλά δεν ξέρω αν έχουν όλα νόημα. Άλλωστε, από ένα bitrate και απάνω (π.χ. αυτό του Blu-Ray) δεν θα έχει ιδιαίτερη διαφορά είτε το μεν είτε το δε.
BTW
εννοείται ότι δεν μπορείς να συγκρίσεις τόσο παραπλήσια codecs από μερικά screenshots

εδώ στήνονται ολόκληρα εργαστήρια που κάνουν πειράματα με δεκάδες test users για να μπορέσουν να εξάγουν συμπεράσματα... Να 'ταν MPEG 1 με MPEG 4, να πω ΟΚ...
AmmarkoV wrote:Επίσης προφανώς δεν χρειάζεται να αναλύσω τα άπειρα πλεονεκτήματα ενός foss decoder.. ( του οποίου το firmware θα μπορεί να ανανεωθεί χωρίς νομικές περιπλοκές )
Όπως προείπα, σπάνια το codec είναι στο software ή firmware μιας embedded συσκευής. Εξαίρεση το Xbox 360. Κι αυτό γιατί κληρονόμησε τα Windows 2000 ως βάση για firmware.
AmmarkoV wrote:το γεγονός οτι δεν υπάρχουν software patents στην ευρώπη (και να αποδείξω οτι η Αθήνα δεν είναι στην Αμερική) και το γεγονός οτι οι
software patents είναι παράλογες κτλ κτλ ..
Για το ότι τα software pattents είναι εντελώς παράλογα και άδικα, ουδέν αντεπιχείρημα.
Αλλά αυτό αφορά ιδεολογία κυρίως, και δυστυχώς σε αυτό το σύμπαν, τα software pattents αποτελούν μια πραγματικότητα (που ούτε το VP8 φαίνεται να αποφεύγει). Η Αθήνα δεν έχει καμία - μα καμία - σχέση (δεν νομίζω καν οι 300 μας να ξέρουν τι είναι πατέντα στα υλικά αγαθά - πόσο δε μάλλον στα άυλα). Η Ελλάδα δεν έχει συνεισφέρει κάτι θετικό στην ανθρωπότητα εδώ και καμιά 25αριά αιώνες. Όλες οι εταιρίες και τα ιδρύματα που αναπτύσσουν τεχνολογία έχουν κατά βάση την έδρα τους στο Αμέρικα, οπότε επειδή
εκεί υπαρχουν software pattents, επηρεάζουν και τον υπόλοιπο πλανήτη.
Αν είμασταν μάγκες εμείς οι Ευρωπαίοι, θα είχαμε βγάλει το επόμενης γενιάς codec (μετά το H.264/VP8) και θα το βγάζαμε public domain. Κάτι πήγε να κάνει το BBC με το
Dirac, αλλά δεν φαίνεται να έχει κι αυτό ιδιαίτερη αποδοχή.
AmmarkoV wrote:Επίσης δεν ξέρω αν έχει κάπου κάποιος specs για το σε τι ανάλυση θα εκπέμπουν τελικά..
Το "High definition" είναι πολύ ωραία καραμέλα , και ατάκα για marketing τηλεοράσεων / αποκωδικοποιητών , αλλά πάω στοίχημα οτι κανείς δεν έχει ιδέα του πόσο high definition είναι ( για μια οθόνη κινητού πχ και η κανονική εικόνα high definition είναι)..
Τσου, στα digital media η έννοια του HD είναι πολύ καλά ορισμένη και αναφέρεται σε αναλύσεις 720i/p και 1080i/p. Εγώ πάντως στην 32 ιντσών τηλεόρασή μου βλέπω αρκετή διαφορά στο HD άμα είμαι σε απόσταση ~2 μέτρα. Με HD content βλέπω την εικόνα σε σχεδόν φυσική μορφή (δηλαδή σαν να την έβλεπα σχεδόν πραγματική μπροστά μου). Όταν βάλω DVD βίντεο, είναι όπως πριν αλλά λες και έχει πέσει μπροστά ένα θολό σεντόνι. Σε ψηφιακή τηλεόραση SD αρχίζω να βλέπω μεγάλα τετράγωνα artifacts - κληρονομιά του MPEG. Στην αναλογική τηλεόραση με χιόνια, είδωλα κτλ. απλώς κλείνω τα μάτια μου.
AmmarkoV wrote:Επίσης τα Ελληνικά τηλεοπτικά σκουπίδια σε οτι ανάλυση και αν προβάλονται δεν θα είναι καλύτερα..
Αυτό ξαναπέστο. Εγώ είμαι excited μόνο για το ΣΚΑΙ και το prisma+ (και το τελευταίο είναι ήδη ψηφιακό!).