Επαγγελματική απορία
- PASCAL
- Wow! Terabyte level
- Academic status: Alumnus/a
Επαγγελματική απορία
Θα ήθελα αν ξέρει κάποιος να εξηγήσει τι είναι ο "Μηχανικός Λογισμικού" και τι είναι ο "Αναλυτής". Τι δουλειά κάνουν δηλαδή. Και πώς αποκτάει κάποιος πληροφορικός αυτούς τους "τίτλους"; Χρειάζεται κάποιο μεταπτυχιακό; Τους παίρνεις μαζί με το πτυχίο; Είναι σε κάποιο κύκλο;
- koki
- Kilobyte level
- Academic status: N>4
Δεν έχει να κάνει τόσο με διαφορετικά πτυχία (εκτός εάν μιλάμε για πολύ εξειδικευμένα πτυχία, τα οποία συνήθως βρίσκεις στο εξωτερικό, και σπανιότερα σε νεώτερα ελληνικά τμήματα), όσο σε διαφορετικούς τίτλους θέσεων εργασίας.
Συγκεκριμένα για τα δύο που ανέφερες, δεν θεωρώ πως υπάρχει και τόσο μεγάλη διαφορά. Πολύ λίγες εταιρείες έχουν τόσες πολλές θέσεις εργασίας που να κάνουν τόσο μεγάλες διακρίσεις, και σε κάθε περίπτωση η ερμηνεία αυτών των τίτλων, όπως και οι υποχρεώσεις ενός εργαζόμενου είναι καθαρά υποκειμενικές και σχετίζονται με την επιχείρηση.
Και για τα δύο θα ωφελούσε το μεταπτυχιακό Πληροφοριακών Συστημάτων (και της Επιστήμης Υπολογιστών, αλλά έχω την εντύπωση πως ειδικά για το "αναλυτής" κομμάτι το 1ο είναι καταλληλότερο), αλλά σίγουρα μπορείς να διεκδικήσεις μια τέτοια θέση και μόνο με το πτυχίο του τμήματος.
Σχετικά με την ερμηνεία, τώρα -και πάλι, ο Μηχανικός Λογισμικού συνήθως μπορεί να είναι ένας τίτλος που αφορά κάποιον σε διάφορα στάδια του προγραμματισμού, ενώ ο Αναλυτής έχει περισσότερο σαν τίτλος να κάνει με τις προηγούμενες φάσεις παραγωγής του λογισμικού (βλ. μαθήματα κων Κωνσταντόπουλο και Γιακουμάκη). Βέβαια, όπως είπαμε αυτά είναι σχετικά... :> Αλλά πρέπει γενικά να ισχύει ότι κάποιος που εργάζεται ως Αναλυτής σπανιώς θα βρεθεί να γράφει (σοβαρό -σε ποσότητα, κυρίως) κώδικα.
Συγκεκριμένα για τα δύο που ανέφερες, δεν θεωρώ πως υπάρχει και τόσο μεγάλη διαφορά. Πολύ λίγες εταιρείες έχουν τόσες πολλές θέσεις εργασίας που να κάνουν τόσο μεγάλες διακρίσεις, και σε κάθε περίπτωση η ερμηνεία αυτών των τίτλων, όπως και οι υποχρεώσεις ενός εργαζόμενου είναι καθαρά υποκειμενικές και σχετίζονται με την επιχείρηση.
Και για τα δύο θα ωφελούσε το μεταπτυχιακό Πληροφοριακών Συστημάτων (και της Επιστήμης Υπολογιστών, αλλά έχω την εντύπωση πως ειδικά για το "αναλυτής" κομμάτι το 1ο είναι καταλληλότερο), αλλά σίγουρα μπορείς να διεκδικήσεις μια τέτοια θέση και μόνο με το πτυχίο του τμήματος.
Σχετικά με την ερμηνεία, τώρα -και πάλι, ο Μηχανικός Λογισμικού συνήθως μπορεί να είναι ένας τίτλος που αφορά κάποιον σε διάφορα στάδια του προγραμματισμού, ενώ ο Αναλυτής έχει περισσότερο σαν τίτλος να κάνει με τις προηγούμενες φάσεις παραγωγής του λογισμικού (βλ. μαθήματα κων Κωνσταντόπουλο και Γιακουμάκη). Βέβαια, όπως είπαμε αυτά είναι σχετικά... :> Αλλά πρέπει γενικά να ισχύει ότι κάποιος που εργάζεται ως Αναλυτής σπανιώς θα βρεθεί να γράφει (σοβαρό -σε ποσότητα, κυρίως) κώδικα.
``Άναρθρες κραυγές τύπου απόλυσης από στρατό' ' + ``'Άναρθρες κραυγές τύπου θα πάω στο Παρίσι' ' + ``Άναρθρες κραυγές τύπου μαμά μου φοβάμαι' '
Τα βλογς είναι σαν τις ********, όλοι έχουν από μία
Death By Popcorn : Η απάντηση σε κάθε εσωτερική και εξωτερική σινε/σειρο-αναζήτηση. :D

Death By Popcorn : Η απάντηση σε κάθε εσωτερική και εξωτερική σινε/σειρο-αναζήτηση. :D
- koki
- Kilobyte level
- Academic status: N>4
Ε ανάλογα την πορεία σου..
Όταν πρωτοβγαίνεις από τις σπουδές σου συνήθως δεν έχεις κάποια μεγάλη εξειδίκευση, σίγουρα όχι τόση που να μπορείς να αποδώσεις τίτλους και περιορισμούς στον εαυτό σου, τις περισσότερες φορές.
Σε μια θέση που θα σε προσλάβουν, πιθανώς να έχει κάποιον συγκεκριμένο τίτλο από αυτούς.. δεν θα γράφουν στην πρόσληψή σου "Πληροφορικός" ούτε "το παιδί για τα computer"
Αν με τον καιρό, έχεις μια καριέρα η οποία σε κάνει ειδικό πχ ως Αναλυτή, θα τον φέρεις και ασχέτως της συγκεκριμένης θέσης.. αλλά μέχρι τότε θα έχουν ξεκαθαρίσει πολλά στο μυαλό σου.
Όπως σου είπα και πιο πάνω, δεν είναι τόσο σαφώς διαχωρισμένες οι έννοιες.. όπως και οι περισσότεροι τίτλοι (εντάξει ο Τεχνικός Δικτύου είναι εντελώς διαφορετικός από τον Αναλυτή Συστημάτων... αλλά you get the picture) Στο περίπου είναι αυτά που έγραψες.. αν και γενικά ο Μηχανικός Λογισμικού είναι μια κάπως ευρύτερη έννοια.
Δεν θα έπρεπε να σε απασχολούν οι τίτλοι, πιστεύω :>
Όταν πρωτοβγαίνεις από τις σπουδές σου συνήθως δεν έχεις κάποια μεγάλη εξειδίκευση, σίγουρα όχι τόση που να μπορείς να αποδώσεις τίτλους και περιορισμούς στον εαυτό σου, τις περισσότερες φορές.
Σε μια θέση που θα σε προσλάβουν, πιθανώς να έχει κάποιον συγκεκριμένο τίτλο από αυτούς.. δεν θα γράφουν στην πρόσληψή σου "Πληροφορικός" ούτε "το παιδί για τα computer"

Αν με τον καιρό, έχεις μια καριέρα η οποία σε κάνει ειδικό πχ ως Αναλυτή, θα τον φέρεις και ασχέτως της συγκεκριμένης θέσης.. αλλά μέχρι τότε θα έχουν ξεκαθαρίσει πολλά στο μυαλό σου.
Όπως σου είπα και πιο πάνω, δεν είναι τόσο σαφώς διαχωρισμένες οι έννοιες.. όπως και οι περισσότεροι τίτλοι (εντάξει ο Τεχνικός Δικτύου είναι εντελώς διαφορετικός από τον Αναλυτή Συστημάτων... αλλά you get the picture) Στο περίπου είναι αυτά που έγραψες.. αν και γενικά ο Μηχανικός Λογισμικού είναι μια κάπως ευρύτερη έννοια.
Δεν θα έπρεπε να σε απασχολούν οι τίτλοι, πιστεύω :>
``Άναρθρες κραυγές τύπου απόλυσης από στρατό' ' + ``'Άναρθρες κραυγές τύπου θα πάω στο Παρίσι' ' + ``Άναρθρες κραυγές τύπου μαμά μου φοβάμαι' '

- tsilochr
- Wow! Terabyte level
- Academic status: PhD
το τίτλο θα στον φορέσει λογικά ο οργανισμός που θα δουλέψεις. μιας και μιλάμε για software development μπορείς να σκεφτείς όντως ότι ο software engineer γράφει κώδικα ενώ ο αναλυτής σχεδιάζει τη λειτουργικότητα του όλου συστήματος. φυσικά υπάρχουν και άλλοι τίτλοι, από απλούς -junior/senior developer - μέχρι πιο όμορφους - solution architect/designer 

- silegav
- Venus Project Founder
Παιδιά ο s/w engineer δεν γράφει απαραίτητα κώδικα. O developer γράφει κώδικα.
O s/w engineer κάνει αναλύσεις με χρήση UML/UP (Γιακουμμάκης για το τμήμα μας), ενώ ο αναλυτής σχεδιάζει ΔΡΔ, Warnier - orr (δεν θυμάμαι αν γράφονται έτσι) (Κιουντούζης, Κωνσταντόπουλος, Γκρίτζαλης)
Στην Ελλάδα δεν νομίζω πως υπάρχει κάποιος που κάνει ανάλυση Π.Σ. σε εταιρεία, αλλά δεν νομίζω πως γίνεται σοβαρά σε κάποια εταιρεία s/w engineering. Ας με διαψεύσει κάποιος.
Το θέμα είναι πως με το πτυχίο του τμήματος (προπτυχιακό) μπορείς να κάνεις αίτηση και για τις δύο θέσεις. Βέβαια, ισχυροποιείς την υποψηφιότητα σου κάνοντας ένα μεταπτυχιακό σε s/w enginering ή ακόμα και αυτό των πληροφοριακών συστημάτων του τμήματος.
O s/w engineer κάνει αναλύσεις με χρήση UML/UP (Γιακουμμάκης για το τμήμα μας), ενώ ο αναλυτής σχεδιάζει ΔΡΔ, Warnier - orr (δεν θυμάμαι αν γράφονται έτσι) (Κιουντούζης, Κωνσταντόπουλος, Γκρίτζαλης)
Στην Ελλάδα δεν νομίζω πως υπάρχει κάποιος που κάνει ανάλυση Π.Σ. σε εταιρεία, αλλά δεν νομίζω πως γίνεται σοβαρά σε κάποια εταιρεία s/w engineering. Ας με διαψεύσει κάποιος.
Το θέμα είναι πως με το πτυχίο του τμήματος (προπτυχιακό) μπορείς να κάνεις αίτηση και για τις δύο θέσεις. Βέβαια, ισχυροποιείς την υποψηφιότητα σου κάνοντας ένα μεταπτυχιακό σε s/w enginering ή ακόμα και αυτό των πληροφοριακών συστημάτων του τμήματος.
- mikem4600
- Gbyte level
Σε εμάς πάντως, τόσο τους συναδέλφους μου όσο και εμένα μας έχουν βαφτίσει επίσημα όλους software engineers. Όλοι μας έχουμε τουλάχιστον μεταπτυχιακό (3-4 έχουν και PhD), έστω και από "ιδιωτικά πανεπιστήμια" (π.χ. ΑΙΤ), αν αυτό έχει σχέση. Μερικοί είμαστε από πολυτεχνεία και μερικοί από πανεπιστήμια, αλλά κάνουμε την ίδια δουλειά: και ανάλυση, και κώδικα, και συγγραφή proposals/papers/... κτλ., ανάλογα με το project. Βέβαια οι του πολυτεχνείου μάλλον πληρώνονται λίγο περισσότερο λόγω ΤΕΕ, αλλά απ' ότι είδα έχουν και μεγαλύτερες κρατήσεις οπότε τελικά η διαφορά είναι μικρή. Επίσης, παρ' όλο που το job title μου είναι s/w engineer, στο δελτίο αποδοχών λέει ότι είμαι με την ΣΣΕ* Αναλυτών Η/Υ, μάλλον επειδή είμαι από πανεπιστήμιο.
* Συλλογική Σύμβαση Εργασίας
* Συλλογική Σύμβαση Εργασίας
Autocracy hates questions. Anarchy hates answers.
- AmmarkoV
- Wow! Terabyte level
Εμένα πάντως ο πλήρης τίτλος μου είναι Lord AmmarkoV von Braun Duke of C++/Freepascal Count of Linux and Developer of the royal class .. Και για αυτό δέχομαι μισθούς μόνο από 20000 ευρώ και πάνω το μήνα ανεξάρτητα από το αν δουλεύω ή κάθομαι..

- Spoiler: εμφάνιση/απόκρυψη

- mikem4600
- Gbyte level
Συγχαρίκια, Ammar!AmmarkoV wrote:Εμένα πάντως ο πλήρης τίτλος μου είναι Lord AmmarkoV von Braun Duke of C++/Freepascal Count of Linux and Developer of the royal class .. Και για αυτό δέχομαι μισθούς μόνο από 20000 ευρώ και πάνω το μήνα ανεξάρτητα από το αν δουλεύω ή κάθομαι..![]()
![]()

Autocracy hates questions. Anarchy hates answers.
- gasparosoft
- Gbyte level