Γενική Συνέλευση τμήματος Πληροφορικής
- komatoskilo
- byte level
Είμαι κατά κάτι τέτοιου...
Βεβαίως και κάθε τμήμα έχει τις δικές του ανάγκες αλλά νομίζω ότι πολλοί από εσάς ξεχνάτε κάτι πολύ σημαντικό
Υπάρχει και το ΔΣ κάθε τμήματος όπου εκεί οι εκπρόσωποι των φοιτητών συζητούν για τα προβλήματα κάθε τμήματος...
Η ΑΣΟΕΕ είναι ένα πανεπιστήμιο...
Άρα οι αποφάσεις που παίρνονται πρέπει να αφορούν όλο το πανεπιστήμιο και όχι ένα μέρος του...
Ο Σύλλογος Φοιτητών ΑΣΟΕΕ Σωτήρης Πέτρουλας έχει βγάλει αποφάσεις που έκαναν το πανεπιστήμιο μας καλύτερο πολλές φορες...
Αυτά...
Βεβαίως και κάθε τμήμα έχει τις δικές του ανάγκες αλλά νομίζω ότι πολλοί από εσάς ξεχνάτε κάτι πολύ σημαντικό
Υπάρχει και το ΔΣ κάθε τμήματος όπου εκεί οι εκπρόσωποι των φοιτητών συζητούν για τα προβλήματα κάθε τμήματος...
Η ΑΣΟΕΕ είναι ένα πανεπιστήμιο...
Άρα οι αποφάσεις που παίρνονται πρέπει να αφορούν όλο το πανεπιστήμιο και όχι ένα μέρος του...
Ο Σύλλογος Φοιτητών ΑΣΟΕΕ Σωτήρης Πέτρουλας έχει βγάλει αποφάσεις που έκαναν το πανεπιστήμιο μας καλύτερο πολλές φορες...
Αυτά...
- PASCAL
- Wow! Terabyte level
- Academic status: Alumnus/a
Θέματα όπως είναι για παράδειγμα τα συγγράμματα, η υποδομή των εργαστηρίων, η αξιολόγηση, το περιεχόμενο και ο τρόπος διδασκαλίας κάθε τμήματος δεν μπορούν συζητούνται από μία γενική συνέλευση όλου φοιτητικού συνόλου. Πρώτον γιατί δεν είναι κοινά και επομένως δεν υπάρχει κοινή κατανόηση των προβλημάτων, δεύτερον γιατί δημιουργούν λειτουργικά προβλήματα στη λήψη των αποφάσεων και επομένως οι αποφάσεις πολλές φορές είναι δύσκολες και εσφαλμένες, τρίτον γιατί η γενική συνέλευση γίνεται πιο συγκεντρωτική και έτσι χάνει το δημοκρατικό χαρακτηριστικό της πανεπιστημιακής αποκέντρωσης και τέταρτον γιατί δημιουργείται ευκολότερα χώρος για κομματικές αντιπαραθέσεις καθώς οι διατμηματικές-κομματικές παρατάξεις βρίσκονται συμμετέχουσες στο σύνολό τους. Βέβαια σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να σταματήσουν οι γενικές συνελεύσεις όλων των φοιτητών της σχολής. Τα θέματα της σίτισης, της στέγασης, της υποδομών, του γενικού προσανατολισμού των σπουδών καθώς και αυτά των κινητοποιήσεων είναι κοινά και επομένως επιβάλλεται να συζητούνται διατμηματικά.
- rapadder
- Gbyte level
PASCAL το θέτεις σωστά. Μια τμηματική Γ.Σ. δεν θα είναι "απολιτίκ". Σκοπός δεν είναι να μην συζητάμε για το Πανεπιστήμιο ευρύτερα και για νομοσχέδια, αφού και αυτά επηρεάζουν την πορεία ενός τμήματος. Απλά το κλίμα θα είναι καλύτερο για ουσιαστική συζήτηση και όχι απλά για παραταξιακή αντιπαράθεση.
Θα φτιάξουμε έναν σύλλογο φοιτητών Πληροφορικής ΟΠΑ (που θα έχει και την αντίστοιχη Γ.Σ.). Ο σύλλογος φοιτητών Πληροφορικής ΟΠΑ θα διοργανώνει τις εκλογές για τους εκπροσώπους στη Γ.Σ. του τμήματος και στη Σύγκλητο.
Θα φτιάξουμε έναν σύλλογο φοιτητών Πληροφορικής ΟΠΑ (που θα έχει και την αντίστοιχη Γ.Σ.). Ο σύλλογος φοιτητών Πληροφορικής ΟΠΑ θα διοργανώνει τις εκλογές για τους εκπροσώπους στη Γ.Σ. του τμήματος και στη Σύγκλητο.
Last edited by rapadder on Sat Mar 24, 2007 3:17 pm, edited 1 time in total.
... Γράφτε κώδικα όσο είναι καιρός ...
- PASCAL
- Wow! Terabyte level
Επαναλαμβάνω για να μην δημιουργούνται παρεξηγήσεις ότι θέματα όπως η σίτιση, η στέγαση, οι υποδομές, ο γενικός προσανατολισμός των σπουδών και κυρίως αυτά των κινητοποιήσεων είναι κοινά και πρέπει να συζητούνται διατμηματικά. Επιπλέον οι αποφάσεις σε αυτά τα θέματα πρέπει να είναι διατμηματικές δηλαδή να πέρνονται μέσα από συνελεύσεις σαν τις σημερινές*. Εκείνο που πρέπει να αλλάξει είναι η συζήτηση και λήψη των αποφάσεων σε επιμέρους τμηματικά ζητήματα και όχι π.χ. σε ζητήματα όπως οι καταλήψεις**.
*με κάποια σχετική κάθαρση που πρέπει να επέλθει...
**οι ψηφοφορίες για τέτοια θέματα να είναι σε απόλυτους αριθμούς φοιτητών από όλα τα τμήματα και όχι στο τι ψήφισαν για παράδειγμα τα 5 στα 8 τμήματα του ΟΠΑ
*με κάποια σχετική κάθαρση που πρέπει να επέλθει...
**οι ψηφοφορίες για τέτοια θέματα να είναι σε απόλυτους αριθμούς φοιτητών από όλα τα τμήματα και όχι στο τι ψήφισαν για παράδειγμα τα 5 στα 8 τμήματα του ΟΠΑ
- Silver
- Kilobyte level
Θυμάμαι πέρυσι που συζητούσα με 1 παιδί από την ΠΑΣΠ και μου είχε πει ότι δεν ανοίγουν τις κάλπες για το ΔΣ του τμήματος (αυτό δεν είναι το δεύτερο ψηφοδέλτιο στις φοιτητικές εκλογές;) και είναι αίτημα της παράταξης του κάποια στιγμή να ανοίξουν.Υπάρχει και το ΔΣ κάθε τμήματος όπου εκεί οι εκπρόσωποι των φοιτητών συζητούν για τα προβλήματα κάθε τμήματος...
Μάλλον θα ήταν καλύτερο να δωθούν περισσότερες αρμοδιότητες στο ΔΣ του κάθε τμήματος. Όχι ότι θα με χάλαγε μια ανεξάρτητη ΓΣ για το τμήμα μας.
Η κατάληψη, έτσι όπως το βλέπω, δεν είναι κλείσιμο της σχολής, αλλά σταμάτημα της εκπαιδευτικής διαδικασίας και των διοικητικών υπηρεσιών που τη συνοδεύουν. Αν μπορούμε αυτό το σταμάτημα να είναι πρακτικά εφαρμόσιμο για κάθε τμήμα από μόνο του, τότε θεωρώ πως είναι καλύτερο να αποφασίζει κάθε τμήμα ξεχωριστά.
Ο λόγος είναι ότι θα είναι πολύ πιο αμεσοδημοκρατικές οι διαδικασίες σε αντίθεση με γενικές συνελεύσεις που είτε θα έχουν πολυκοσμία με τα γνωστά προβλήματα να εκφράσει κανείς την άποψη του, είτε πολύ λίγο κόσμο σε σημείο να τίθεται θέμα αμφισβήτησης του οποιοδήποτε αποτελέσματος.
Πάντως συμφωνώ ότι από τη στιγμή που η κατάληψη προτάθηκε ως μέτρο απέναντι στο νόμο πλαίσιο και τα σχέδια αναθεώρησης, ότι αφορά όλους τους φοιτητές είτε συμφωνούμε είτε όχι. Αλλά τότε γιατί να μην κάνουμε μια τεράστια γενική συνέλευση με όλα τα τμήματα σε όλη την Ελλάδα; Προφανώς θα είναι τεράστια τα πρακτικά προβλήματα για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο. Επίσης η μη ιδεολογική ομοιογένεια στους φοιτητές θα δημιουργούσε τεράστιο θέμα αποδοχής του αποτελέσματος ακόμα και σε ένα 60-40 που θα άνοιγε ή θα έκλεινε όλες τις σχολές.
Από την άλλη η κατάληψη είναι αποδοτικός μοχλός πίεσης όταν εφαρμόζεται μαζικά και όχι μεμονωμένα. Όμως δεν είναι καλύτερα η μαζικότητα να προέρχεται από όσο το δυνατόν περισσότερο δημοκρατικές διαδικασίες; Και για μένα είναι περισσότερη δημοκρατία να αποφασίζω πρώτα για το ατομό μου, κατά δεύτερον για το τμήμα μου, κατά τρίτον για τη σχολή μου και έπειτα για όλους τους συμφοιτητές μου.
Ο λόγος είναι ότι θα είναι πολύ πιο αμεσοδημοκρατικές οι διαδικασίες σε αντίθεση με γενικές συνελεύσεις που είτε θα έχουν πολυκοσμία με τα γνωστά προβλήματα να εκφράσει κανείς την άποψη του, είτε πολύ λίγο κόσμο σε σημείο να τίθεται θέμα αμφισβήτησης του οποιοδήποτε αποτελέσματος.
Πάντως συμφωνώ ότι από τη στιγμή που η κατάληψη προτάθηκε ως μέτρο απέναντι στο νόμο πλαίσιο και τα σχέδια αναθεώρησης, ότι αφορά όλους τους φοιτητές είτε συμφωνούμε είτε όχι. Αλλά τότε γιατί να μην κάνουμε μια τεράστια γενική συνέλευση με όλα τα τμήματα σε όλη την Ελλάδα; Προφανώς θα είναι τεράστια τα πρακτικά προβλήματα για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο. Επίσης η μη ιδεολογική ομοιογένεια στους φοιτητές θα δημιουργούσε τεράστιο θέμα αποδοχής του αποτελέσματος ακόμα και σε ένα 60-40 που θα άνοιγε ή θα έκλεινε όλες τις σχολές.
Από την άλλη η κατάληψη είναι αποδοτικός μοχλός πίεσης όταν εφαρμόζεται μαζικά και όχι μεμονωμένα. Όμως δεν είναι καλύτερα η μαζικότητα να προέρχεται από όσο το δυνατόν περισσότερο δημοκρατικές διαδικασίες; Και για μένα είναι περισσότερη δημοκρατία να αποφασίζω πρώτα για το ατομό μου, κατά δεύτερον για το τμήμα μου, κατά τρίτον για τη σχολή μου και έπειτα για όλους τους συμφοιτητές μου.
"With soap, baptism is a good thing"
@silver
Η ΠΑΣΠ ανοίγει τις τμηματικές όταν κερδίζει την σχολή ενώ η ΔΑΠ θεωρεί ότι το τμηματικό ΔΣ είναι απλά κενό του καταστατικού (το οποίο βέβαια δεν υπάρχει).Βέβαια πέρισυ η τμηματική κάλπη της Πληροφορικής είχε χαθεί και ήταν η μόνη που δεν άνοιξε.
Τώρα όσο αναφορά το σύλλογο θεωρώ ότι ναι μεν αντιμετωπίζονται πιο άμεσα τα προβλήματα του τμήματος αλλά ένας τέτοιος σύλλογος δεδομένου της ιδιομορφίας του Πανεπιστημίου μας θα είχε μικρή δύναμη και επί της ουσίας συνολικά τα τμήματα θα έμεναν πίσω σε θέματα αιτημάτων ιδιαίτερα αν σκεφτούμε ότι πολλά από αυτά θα είναι αντικρουόμενα (βλ. κατοχύρωση αιθουσών)
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι σύλλογοι με επιρροή στα πανεπιστήμια τους αλλά και στην κοινωνία είναι ενιαίοι σύλλογοι Πανεπιστημίων και όχι τμημάτων (ΑΣΟΕΕ,ΠΑΠΕΙ,Πάντειος,ΠΑΜΑΚ,κτλ...)
Η ΠΑΣΠ ανοίγει τις τμηματικές όταν κερδίζει την σχολή ενώ η ΔΑΠ θεωρεί ότι το τμηματικό ΔΣ είναι απλά κενό του καταστατικού (το οποίο βέβαια δεν υπάρχει).Βέβαια πέρισυ η τμηματική κάλπη της Πληροφορικής είχε χαθεί και ήταν η μόνη που δεν άνοιξε.
Τώρα όσο αναφορά το σύλλογο θεωρώ ότι ναι μεν αντιμετωπίζονται πιο άμεσα τα προβλήματα του τμήματος αλλά ένας τέτοιος σύλλογος δεδομένου της ιδιομορφίας του Πανεπιστημίου μας θα είχε μικρή δύναμη και επί της ουσίας συνολικά τα τμήματα θα έμεναν πίσω σε θέματα αιτημάτων ιδιαίτερα αν σκεφτούμε ότι πολλά από αυτά θα είναι αντικρουόμενα (βλ. κατοχύρωση αιθουσών)
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι σύλλογοι με επιρροή στα πανεπιστήμια τους αλλά και στην κοινωνία είναι ενιαίοι σύλλογοι Πανεπιστημίων και όχι τμημάτων (ΑΣΟΕΕ,ΠΑΠΕΙ,Πάντειος,ΠΑΜΑΚ,κτλ...)