Λοιπόν καλά κατάλαβα οτι έγω είμαι ο υπερβολικός
tZoLe wrote:Καταρχήν για μένα ταιριάζει παρπάνω φίλε nada ο όρος φυσικός πόρος σχετικά με τον τρόπο που βλέπω τα ζώα.
Όταν μιλάμε για αυθαίρετες πεποιθήσεις δεν τίθεται θέμα αξιολόγησης ή κριτικής όλες πρέπει να είναι σεβαστές.Οι Ινδοί λατρέβουν τις αγελάδες σαν θεούς και κάποιοι λαοί θεωρούσαν τα ζώα "αυτόματα" δηλαδή συσκευές.(Το θέμα είναι φιλοσοφικό αλλά επιδέχεται συζήτησης)
tZoLe wrote: Έκανα μία παρατήρηση και δεν την αναιρώ.
Δεν νομίζω άλλωστε οτι το ζήτησε κανείς... απλά η παρατήρησή σου φάνηκε να υποβιβάζει το θέμα της συζήτησης συγκρίνωντάς το με ένα πολύ σημαντικότερο όταν αυτή η σύγκριση δεν έγινε με τόσα άλλα πολύ λιγότερο σημαντικά θέματα απο αυτό που συζητάμε.
tZoLe wrote:Για αυτό εγώ απλά δήλωσα πως προτιμώ να εστιάζω στον άνθρωπο, γιατί για μένα κανένα άλλο έμψυχο ον δεν είναι εξίσου σημαντικό
Άν αυτό ήταν το νόημα της παρατήρησής σου,μάλλον σε εκφράζει αυτό που είχα ήδη παρατηρίσει...
nada wrote:ΥΓ1 Αλλά τι να περιμένει κανείς όταν ο άνθρωπος σκοτώνει τον συνάνθρωπό του στον βωμό του κέρδους...να σεβαστεί το ζώο;
Δήλωση που υποστιρίζει σαφώς ότι ο άνθρωπος είναι ανώτερος απο το ζώο.
tZoLe wrote:Δεν ξέρω αν έπιασες τη σκέψη μου, αλλά για μένα το πρόβλημα δεν είναι να μάθεις να σέβεσαι τα ζώα, αλλά τον άνθρωπο. Κάποιος που μαθαίνει να σέβεται τον άνθρωπο συνήθως (επειδή υπάρχουν και λαμπρές εξαιρέσεις) σέβεται και τη φύση.Πάρε παράδειγμα τον αγαθό πλανητάρχη μας που έχει 2 αξιολάτρευτα σκυλάκια.
Αν αυτό είναι το απόσταγμα της σκέψης σου,
χαίρομαι που συμφωνούμε, καθώς από ότι βλέπω καταλήγουμε όλοι ότι πρόκειται για το ίδιο πρόβλημα στην ουσία.
Όσο για το παράδειγμά σου,από αυτό συμπεραίνω οτι μάλλον εσύ παρεξήγησες την θέση μου (φαίνεται δίνουμε διαφορετική έννοια στην λέξη σεβασμός), καθώς σε καμία περίπτωση δεν πιστεύω ότι ο πρόεδρος της Αμερικής σέβεται τα ζώα και ας έχει κατοικίδιο,ούτε ότι όποιος έχει κατοικίδιο (και ειδικά σε κλουβί) σέβεται τα ζώα ακόμα και αν αγαπάει τα συγκεκριμένα όσο τίποτα και θα έδινε την ζωή του (λέμε τωρα) για αυτά. Και οι ηγέτες που σκοτώνουν τους λαούς προσφέρουν τα πάντα στην γυναίκα τους και στα παιδία τους... αυτό όμως δεν σημαίνει ότι σέβονται τον άνθρωπο.
(πάντως απο όσα λες ακόμα δεν κατάλαβα ποιά είναι η υπερβολή στην συζήτηση μας, υποθέτω οτι εννούσες την θέση μου για τα πειραματόζωα (όταν δεν είναι αναγκαία) και το κυνήγι (όταν είναι καθαρά για διασκέδαση),δηλαδή το μόνο σημείο διαφωνίας μας,στο οποίο η διαφωνία είναι λογική μιάς και ξεκινάμε απο διαφορετική βάση.
Σέβομαι την άποψη σου η οποία μάλλιστα είναι και η επικρατούσα (απλά δεν τη δέχομαι) όσο για το αν η δική μου είναι
υπερβολική μπορεί να
έχεις δίκιο για τα πλαίσια της
σημερινής κοινωνίας. απλά εγώ την τοποθέτησα σε ένα θεωρητικό πλαίσιο αναφερόμενος στην κατεύθυνση που κατ'εμέ πρέπει να πάρει ο άνθρωπος που θέλει να ολοκληρώσει την εξανθρώπισή του και ξέρω ότι δεν είμαστε σε θέση να υιοθετίσουμε σαν ανθρωπότητα αυτή την άποψη (και πιστεύω οτι δεν θα βρεθούμε ποτέ σε αυτή την θέση γιατί δεν είμαι τόσο αισιόδοξος) αυτό ,όμως, δεν μου απαγορεύει να
διαπιστώνω την αλήθεια που κατ'εμέ δείχνει.)
ΥΓ1:Ζητώ συγνώμη απο όλους που είμαι τόσο εκτενής και θα προσπαθήσω να γίνω λακονικότερος στο μέλλον.
"Σ'όποιον αρέσουμε, για τους άλλους δεν θα μπορέσουμε...
πως να χωρέσουμε τόσοι άνθρωποι στο κενό;"
Λίνα Νικολακοπούλου