Proxenos wrote:philimonas wrote:
Το ξέρω, το έχω δοκιμάσει κι όλας (στη Γερμανία πάντα)

.
Όσο για την Ελλάδα, πιστεύω ότι τα 130 είναι εντάξει σαν όριο. Βέβαια από την άλλη πρέπει να γίνει και κάποιος εξορθολογισμός των ορίων. Ειδικά σε σημεία που τα όρια έχουν μπει καθαρά για να εισπράττονται κλήσεις!
To γεγονός των ορίων ταχύτητας εξοργίζει τους πάντες. Το γεγονός ότι κανείς δε λαμβάνει μια στοιχειώδη εκπαίδευση σαν υποψήφιος οδηγός (βλέπε οδήγηση σε αυτοκινητόδρομο, νυχτερινή οδήγηση) και ότι μόνο αδιάβλητες δεν μπορούν να χαρακτηριστούν οι εξετάσεις για το δίπλωμα δεν κάνει κανέναν να χάσει τον ύπνο του. Και μπορεί τα όρια ταχύτητας να φαίνονται συχνά μικρά, είναι όμως αυτά που αρμόζουν τις περισσότερες φορές στον εκάστοτε δρόμο. Πάρτε παράδειγμα, για όσους τον γνωρίζουν, τον "Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης" - ΒΟΑΚ, τρομάρα του, ο οποίος ενώνει πόλεις μερικών δεκάδων χιλιάδων κατοίκων, αλλά θα νόμιζε κανείς ότι ενώνει κωλοπετινίτσες, αφού έχει και πολλά όρια 50-60kmh, τα οποία δυστυχώς είναι ανάλογα της ποιότητάς του. Όποιος θέλει δρόμους, πρέπει να κοιτάξει αλλού...
Προφανώς και ένα από τα κυριότερα προβλήματα είναι η εκπαίδευση των οδηγών.
Για τον ΒΟΑΚ δεν ξέρω, γιατί δεν έχω περάσει από εκεί. Αλλά όταν βλέπεις στη Λαυρίου μετά το αεροδρόμιο, που είναι -σχετικά- κλειστός δρόμος με 2+2 λωρίδες και γενικό όριο 80, το οποίο λίγα μέτρα πριν από μια γέφυρα γίνεται 40 για να κάθεται το όργανο στη σκιά και να γράφει, κάπου υπάρχει πρόβλημα.
Επίσης, επειδή είναι πολλά τα σημεία που τα όρια δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, ο οδηγός 'μαθαίνει' ότι πολύ χαμηλά όρια = λάθος όρια. Και όταν όντως χρειάζεται να μπει χαμηλό όριο δεν το εμπιστεύεται, με πολύ άσχημα αποτελέσματα...