Είστε υπέρ ή κατά της κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου??
Θα ήταν καλό να υπάρχουν τεκμηριωμένες απόψεις και για τις δύο προτάσεις...

ΑΠό που κι ως που αυξάνονται?? θα τρελαθούμε τελείως? ένα εξάμηνο στο κάτω εργαστήρι αν δεν κάνω λάθος το πολύ 2 κρούσματα να είχαμε... Νομίζω ότι υπερβάλλουμεa_s wrote:Με αφορμή και τα περιστατικά κλοπής που ολοένα και αυξάνονται
Αυτό το έχω δει κι εγώ και ομολογώ ότι μου χτύπησε άσχημα. Και δεν πουλάνε μόνο δίσκους.... έχουν και βραχιόλια... κολλιέ, σκουλαρίκια, κλπ....tsilochr wrote:Εχετε πάρει χαμπάρι ότι στο στέκι έχει στηθεί τραπέζι που πουλάνε πειρατικά cd/dvd?
Αν διαβάσεις το "Προσοχή στα πράγματά σας..." θα δεις ότι δεν είναι μόνο 2.Erevodifwntas wrote:ΑΠό που κι ως που αυξάνονται?? θα τρελαθούμε τελείως? ένα εξάμηνο στο κάτω εργαστήρι αν δεν κάνω λάθος το πολύ 2 κρούσματα να είχαμε... Νομίζω ότι υπερβάλλουμεa_s wrote:Με αφορμή και τα περιστατικά κλοπής που ολοένα και αυξάνονται
1. Mε τις διατάξεις του νόμου 1268/82 που ψηφίστηκε επί κυβερνήσεως ΠAΣΟK (εισηγητής εκ μέρους της τότε αντιπολιτεύσεως της N.Δ. ήμουν ο ίδιος), καθιερώθηκαν τα ακόλουθα για το πανεπιστημιακό άσυλο:
Aρθρο 2: Aκαδημαϊκές ελευθερίες και ακαδημαϊκό άσυλο:
Παράγ. 1: H ακαδημαϊκή ελευθερία στη διδασκαλία και την έρευνα καθώς και η ελεύθερη διακίνηση των ιδεών κατοχυρώνεται στα AEI...
Παράγ. 5: Tο πανεπιστημιακό άσυλο καλύπτει όλους τους χώρους των AEI και συνίσταται στην απαγόρευση επέμβασης της δημοσίας δύναμης στους χώρους αυτούς χωρίς την πρόσκληση ή άδεια του αρμοδίου οργάνου των AEI, όπως αναφέρεται στη συνέχεια.
Παράγ. 6: Tο όργανο αυτό είναι τριμελές και αποτελείται από τον πρύτανη ή το νόμιμον αναπληρωτή του και ανά ένα εκπρόσωπο του διδακτικού ερευνητικού προσωπικού (ΔEΠ) και των φοιτητών. «Tο όργανο αυτό αποφασίζει μόνο με ομοφωνία όλων των μελών του. Σε περίπτωση διαφωνίας συγκαλείται έκτακτα η Σύγκλητος των AEI την ίδια μέρα προκειμένου να αποφασίσει σχετικά...».
Παράγ. 7: H επέμβαση δημόσιας δύναμης χωρίς την άδεια των αρμοδίων οργάνων των AEI επιτρέπεται μόνο εφόσον διαπράττονται αυτόφωρα κακουργήματα ή αυτόφωρα εγκλήματα κατά της ζωής.
Kατά συνέπεια, η απόφαση για την επέμβαση της δημόσιας δύναμης πρέπει να λαμβάνεται από το τριμελές αυτό όργανο ομοφώνως. Σε περίπτωση διαφωνίας, από τη Σύγκλητο του πανεπιστημίου. Mέχρις ότου όμως γίνουν όλα αυτά, θα έχουμε ήδη και καταλήψεις των πανεπιστημίων και παράνομη είσδυση (άρθρο 334 Π.N.) από διάφορες ομάδες, είτε αναρχικών και άλλων και θα έχουν εν τω μεταξύ καταστρέψει τα διάφορα όργανα των πανεπιστημίων, τις βιβλιοθήκες και γενικά την περιουσία του πανεπιστημίου και ίσως και να έχουν πυρπολήσει διάφορα τμήματα αυτού (Πολυτεχνείο, παλαιότερα). Eτσι δημιουργήθηκε η εντύπωση που πολλές φορές διογκώνεται από τα MME εναντίον των πανεπιστημίων, των πανεπιστημιακών δασκάλων με τις καταλήψεις και τις καταστροφές της πανεπιστημιακής περιουσίας, όπως κατά λέξη αναγράφει ο κ. Kιντής.
H διάταξη της παραγ. 7 είναι ανεφάρμοστος. H δημόσια δύναμη δεν ετόλμησε, ούτε θα τολμήσει να επέμβει στα πανεπιστήμια όταν διαπράττονται «αυτόφωρα κακουργήματα ή αυτόφωρα εγκλήματα κατά της ζωής». Tην επόμενη μέρα η δημόσια δύναμη θα κατηγορηθεί από όλους, ότι δήθεν έχει παραβιαστεί το «πανεπιστημιακό άσυλο»! Στο σημείο αυτό αναφέρομαι και στο πρόσφατο δημοσίευμα στο «Bήμα» της Kυριακής 7 τρέχοντος, του πρυτάνεως του Πανεπιστημίου Aθηνών κ. Δημοπούλου, ο οποίος με τους βανδαλισμούς στο άγαλμα του Kοραή αναγράφει κατά λέξη: «Φωνή διαμαρτυρίας για την βεβήλωση της Iστορίας».
και δεδομένου ότι μια κλοπή αποτελεί αυτόφωρο πλημμέλημα (και όχι κακούργημα), η αστυνομία δεν μπορεί να επέμβει στο Πανεπιστήμιο για τις κλοπές.Παράγ. 7: H επέμβαση δημόσιας δύναμης χωρίς την άδεια των αρμοδίων οργάνων των AEI επιτρέπεται μόνο εφόσον διαπράττονται αυτόφωρα κακουργήματα ή αυτόφωρα εγκλήματα κατά της ζωής.
Σύμφωνα με το άρθρο 7, η αστυνομία θα μπορούσε να επέμβει σε περίπτωση που οι ταραξίες χτυπούσαν κάποιον (αυτόφωρο έγκλημα κατά ζωής)fotisaueb wrote: Τέλος θέλω να ρωτήσω αν τα πρόσφατα επεισόδια στο ΕΜΠ πέρναν άσχημη τροπή και απειλούνταν ζωές θα είσασταν υπερ η κατά της άρσης????
Δηλαδή το πρόβλημα είναι το κέντρο ελέγχου και το προσωπικό?Για να καταλάβω δηλαδή.rapadder wrote:Θεωρητικά θα μπορούσαν να μπούν κάμερες στους χώρους του Πανεπιστημίου, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει κυρίως για διαχειριστικούς λόγους. Τα συστήματα παρακολούθησης χρειάζονται ένα κέντρο ελέγχου, προσωπικό επί 24ωρης βάσης, πολυέξοδο εξοπλισμό κλπ.
Νίκο, εσύ σε λίγα χρόνια, αν είχες μια μεγάλη επιχείρηση, δεν θα έβαζες κάμερες για να υπερασπίσεις την περιουσία σου? Θα άφηνες τους ληστές ανενόχλητους, απλά για να μην έχεις στο αίσθημα ότι σε "παρακολουθούν"?Major wrote:Για αυτό λοιπόν πιστεύω ότι καλύττερα να με κλέβουν παρά να με παρακολουθούν.
Το ξέρω γίνομαι ωμός αλλά...
Στο πανεπιστήμιο δεν χρειάζεται να μπούν κάμερες και να έμπαιναν δεν θα ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματικές. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν έχουν πουθενά καμία χρησιμότητα. Π.χ. στο γήπεδο θα είχαν χρησιμότητα. Μπροστά από ένα μηχάνημα ΑΤΜ θα είχαν χρησιμότητα. Για το άσυλο το πρόβλημα είναι ο νόμος. Η σύγκλητος τρώει πολλές ώρες να συνεδριάσει και ακόμα και ο πρύτανης δεν θέλει να πάρει την ευθύνη της άρσης του ασύλου στα χέρια του. Όσο για τους πωλητές DVD κάποιος θα έπρεπε να τους απομακρύνει ευγενικά. Με την ίδια λογική, σε λίγο θα πουλάνε και καρπούζια στη σχολή.Major wrote: Εγω προσωπικά θα προτιμούσα να με γδύσουν εντελώς παρά να βάλουμε κάμερες.Ο καθένας είναι υπεύθυνος για τις πράξεις του και για τα πράματά του.Δηλαδή πρέπει πάντα να έχουμε ένα μπαμπούλα πάνω από το κεφάλι και να μας λέει "Οχι μη το κάνεις κάνεις αυτό γιατί σε βλέπω.Η πρόσεχε τα πράματά σου??"
Και στο τέλος καταλαβαίνετε πιστεύω ότι οι κάμερες θα χρησιμοποιηθούν και για άλλους σκοπούς πέραν της φύλαξης.
Για αυτό λοιπόν πιστεύω ότι καλύττερα να με κλέβουν παρά να με παρακολουθούν.
Το ξέρω γίνομαι ωμός αλλά...
Απ την άλλη ισχύει ότι και αν δεν πάθεις δε θα μάθεις και κατανοώ τους πονεμένους...![]()
Proxenos wrote:Εγώ αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω είναι γιατί το άσυλο πρέπει να τους προστατεύει όλους. Το άσυλο νομοθετήθηκε για τους φοιτητές και τους καθηγητές.
Γιατί βλέπουμε το άσυλο σαν χωρική προστασία (του κτιρίου) και όχι σαν προστασία ιδεών; Γιατί πρέπει να προστατεύονται όλοι όσοι βρίσκονται μέσα σε αυτό; Και γιατί, στην τελική, αφού θέλουμε να προστατεύσουμε τον χώρο, αφήνουμε τον οποιονδήποτε να μπει μέσα;