Page 1 of 1

Δουλεια δεν ειχαμε... Τσενταρ να μετραμε..

Posted: Fri Jun 20, 2008 6:25 pm
by ~~Wind~~
Το «τσενταρόμετρο» φέρνει την επιστήμη στη γαστρονομία Μπρίστολ
912283_b.jpg
Βρετανοί ερευνητές ανακάλυψαν έναν μαθηματικό τύπο για το τέλειο σάντουιτς με τυρί και δημιούργησαν ένα διαδικτυακό εργαλείο που υπολογίζει τη βέλτιστη αναλογία συστατικών.

Οι γκουρμέ χρήστες μπορούν να επιλέξουν το είδος του ψωμιού, τον όγκο της μαγιονέζας και άλλες παραμέτρους και το εργαλείο τους προτείνει το ιδανικό πάχος της φέτας του τυριού τσένταρ που πρέπει να χρησιμοποιήσουν.

Ο Τζεφ Νιούτ του Τμήματος Επιστήμης Ζώων Εκτροφής στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, επικεφαλής της μελέτης, εξηγεί:«Χρησιμοποιήσαμε ειδικά εκπαιδευμένους δοκιμαστές για να εξετάσουμε μια ποικιλία τυριών τσένταρ σε ένα προσεκτικά ελεγχόμενο περιβάλλον, και συνδυάσαμε τα αποτελέσματα των δοκιμών αυτών με δεδομένα από χρωματόμετρα και αισθητήρες πίεσης, ώστε να καταλήξουμε σε ακριβείς μετρήσεις μεταβλητών όπως το κίτρινο χρώμα, ο θρυμματισμός, η κρεμώδης υφή και η ένταση της γεύσης».

Ο μαθηματικός τύπος είναι: W = [1 + ((bd)/6.5)) - s + ((m-2c)/2) + ((v+p)/7t)] (100 + l/100)

w είναι το πάχος του τσένταρ σε χιλιοστά
b το πάχος του χωμιού
d το είδος της ζύμης (άσπρο, ολικής άλεσης κλπ)
s το πάχος του βούτυρου ή της μαργαρίνης
m το πάχος της μαγιονέζας
c ο συντελεστής κρεμώδους υφής
v το πάχος της ντομάτας
p το πάχος της πίκλας
t ο συντελεστής έντασης γεύσης
l το πάχος του στρώματος μαρουλιού

Το διαδικτυακό «τσενταρόμετρο» στο cheddarometer λειτουργεί με βάση το τυρί τσένταρ των τυροκομείων West Country Farmhouse.

Το τυρί τσένταρ είναι το αγαπημένο της Βρετανίας -αντιστοιχεί στο 50% της συνολικής κατανάλωσης.

Newsroom ΔΟΛ

Re: Δουλεια δεν ειχαμε... Τσενταρ να μετραμε..

Posted: Fri Jun 20, 2008 6:31 pm
by crash_override
Ο Χριστός και η Παναγία!!!

Βρέθηκε η χρυσή τομή για το τέλειο τοστ!!!

Re: Δουλεια δεν ειχαμε... Τσενταρ να μετραμε..

Posted: Sun Jun 22, 2008 11:50 am
by tsilochr
crash_override wrote:Ο Χριστός και η Παναγία!!!

Βρέθηκε η χρυσή τομή για το τέλειο τοστ!!!
αν το τρως με τσένταρ, εγώ το τρώω με γκούντα :-p