@ultimate:
Από εξεγερμένοι και κολασμένοι, μέχρι φετιχιστές της βίας και τροχοπέδη -αναγκαία ίσως- ενός κινήματος που ξεπέρασε πολλούς χώρους και εξέφρασε πολλούς περισσότερους απ' όσους έλαβαν μέρος σ' αυτό.
Όλοι έχουμε κάτι κοινό: είμαστε καταπιεσμένοι/εκμεταλλευόμενοι/αβέβαιοι για το μέλλον. Το έχω πει πολλές φορές -ακούγεται πολύ ενωτικό και το χουν κάνει καραμέλα πολλοί: στα συλλογικά προβλήματα δεν υπάρχουν ατομικές λύσεις, μόνο συλλογικές. Κάθε ατομικότητα όμως αποφασίζει για τον εαυτό της και για τη δράση της. Εσύ λες για πορείες, άλλος λέει ότι είναι μάταιο να κάνεις πορείες/καταλήψεις/απεργίες γιατί μας κυβερνούν 300 και δεν θα αλλάξει τίποτα. Δε συνεχίζω, μπορεί κανείς να πει πολλά πάνω σ' αυτά.
@rose: ποτέ δεν είναι αργά για τον αγώνα προς μια δικαιότερη κοινωνία. Δε θέλω να την ονομάσω κομμουνιστική, γιατί καθείς ξέρει ό,τι να 'ναι για τον κομμουνισμό και εγώ μαθαίνω καθημερινά. Όσο για τις μορφές που παίρνει στην πράξη μια ιδεολογία, έχεις δίκιο μπορεί να είναι πολλές. Το είδαμε με το σταλινισμό, το βλέπουμε με τον νεοφιλελευθερισμό (δεν επεκτείνομαι, αλλά θυμίζω τον "καπιταλισμό με ηθική").
@proskopos: Πραγματικά δεν άκουσα αν κάηκαν διαμερίσματα, αλλά και να κάηκαν δε θα πω κάτι διαφορετικό. Δεν είναι λογικό -για πολλούς λόγους- να επικροτούμε ενέργειες που θέτουν σε κίνδυνο ζωές ανθρώπων, πόσο μάλλον τώρα. Τώρα, που αρκετοί τρομοκρατημένοι και φοβισμένοι πολίτες -χθεσινοί υπήκοοι- θέλουν να ακουστούν κι αυτοί. Άλλοι πάλι θέλουν να ξεχάσουν και επιδίδονται
σε shopping τις Κυριακές. Το "αφήσατε τα δάση να καούν για πλάκα, και τώρα φυλάτε το δέντρο του μαλ...", που ακούστηκε μετά τη λήξη όλων των καταλήψεων (στις 24/12) στην πορεία της Ερμού, μπορεί να επεκταθεί. Αρκεί να δούμε τη συμπεριφορά του κράτους απέναντι στους καμένους (Πελοπόννησος, Εύβοια) και στις "καμένους" μαγαζάτορες, από το πιο απλό: την αποζημίωση. Οι μαθητές έδειξαν έναν δρόμο οργής, υπάρχουν πολλοί. Θα μείνουμε στην οργή όμως ή θα προσπαθήσουμε να κάνουμε κάτι δημιουργικό;
mikem4600 wrote:StormRider wrote:...retour a la normale, c'est ne pas possiple!
Θες απάντηση; Για την ΑΣΟΕΕ ειδικά, ΝΑΙ. Το μόνο ουσιαστικό ήταν αυτό. Το παραμύθι το έχω δει αρκετές φορές. Και το γαλλικό μην το κουράζεις, δεν το κατέχεις το άθλημα.
XAXAXA! Έχω να κάνω γαλλικά από το γυμνάσιο, λες να φάνηκε; (Αν έχεις χρόνο στείλε ένα pm, με κάτι πιο δόκιμο). Στην ΑΣΟΕΕ η κατάσταση ήταν διαφορετική από κάθε άλλη φορά. Οι καθημερινές συνελεύσεις γέμιζαν το αμφιθέατρο Α, που μαρτυρά μια δυναμική συμμετοχής αναρχικών στεκιών του κέντρου.
@rulller: Όταν βγαίνει ένα κείμενο, συνήθως, δεν περνάει πλειοψηφικά από κάποιο στέκι, αλλά ομόφωνα (!). Δεδομένου των αναλογιών, των προσωπικών εμπειριών, αναγνωσμάτων και δράσης της κάθε ατομικότητας, είναι σχεδόν αδύνατο να βγάλεις σαφές πολιτικό πρόταγμα που θα τους εκφράζει όλους. Επειδή δεν υπάρχουν ηγετικοί ρόλοι (γιατί δεν είσαι σε προεπαναστατική περίοδο, που με μαζικότητα προωθείται ένα πρόταγμα έναντι κάποιου άλλου), και δε μπορούν να παρθούν ούτε καν πλειοψηφικές αποφάσεις -τη στιγμή μάλιστα που υπάρχουν μανιχαϊστικού τύπου διαφορές στις πρακτικές των μελών του χώρου- το αποτέλεσμα ενός κειμένου δε προσδοκά να είναι ξεκάθαρο πολιτικά, αλλά έχει κύριο σκοπό να αποτελέσει το μέσο που θα φέρει κόσμο κοντά στο εκάστοτε εγχείρημα.
Στην κατάληψη, από όσο γνωρίζω, γιατί δε μπόρεσα για προσωπικούς λόγους να συμμετέχω, δε βρίσκονταν μόνο φοιτητές. Υπήρχαν εργαζόμενοι και μετανάστες. Συμμετείχαν ενεργά στο πιο κρίσιμο -κατ' εμέ- σημείο της εξέγερσης: την κατάληψη της ΓΣΕΕ. Όλες αυτές τις στιγμές υπάρχει καταστολή από παντού. Αν πήγατε για να "διώξετε τους αναρχικούς από την ΑΣΟΕΕ" όπως έλεγε το τοπικ, περιμένατε να σας κέρναγαν μπύρες;
@Punisher, face contol; το ότι καταγραφόμαστε καθημερινά το ξεχάσαμε; ότι περνάμε face control κάθε φορά που "διασκεδάζουμε" από τον κάθε μπράβο το λησμονούμε; Την εξακρίβωση και τις προσαγωγές επειδή "φόραγες μαύρα" ή "περπατούσες στα Εξάρχεια" ή "
Βαβυλωνία είναι αυτή;"; Αυτή η βία είναι "θεσμική" και δε μας ενοχλεί, ενώ τη στιγμή που μετά από 20 χρόνια υπήρξε κατασταλτική "μη θεσμική" βία νιώθουμε ότι βιαστήκαμε;
Για το γεγονός, δεν έχω κανέναν λόγο να μην σας πιστέψω. Οι
νετσαγιεφικές απόψεις και πράξεις είναι γνωστές στο χώρο, αλλά ίσως κι εγώ αν ήμουν πίσω από τα κάγκελα τότε, να μην άνοιγα (αν δεν σ' ήξερα). Αλλά, επιτέλους, συζητάμε κι έχουμε αιτήματα ο ένας από τον άλλο, υπάρχουν προβλήματα -τα βλέπουν πλέον όλοι- και δεν είμαστε τα αποβράσματα της κοινωνίας που τόσο η πολιτική, όσο και η μηντιακή εξουσία διαμηνύουν.
@orismenous:
- Ναι, έγινε εξέγερση, το 'γραψαν από την καθημερινή μέχρι στη liberation. Δεν περιμένουμε αυτούς για να ξέρουμε, αλλά περιμένετε να σας το γνωστοποιήσουν. Ο Στόχος και ο Ριζοσπάστης, μιλούν για ξένους δακτύλους και πεμπτοφαλαγγίτες, όταν ο δεύτερος έκανε λόγο για "εξέγερση και αλληλεγγύη στους Γάλλους το 2005".
- Δεν έχω πρόβλημα να χαθεί το εξάμηνο, το 'λεγα όταν ήμουν στο 1ο έτος, το λέω και στο 3ο. Τα συλλογικά προβλήματα που αντιμετωπίζω και θα αντιμετωπίσω "αύριο", είναι και δικά μου.
- Δεν ψηφίζω, δεν ελπίζω στις (συν)κυβερνήσεις, είμαι ελεύθερος (;) να ασκήσω και εγώ βία ενάντια στα αφεντικά, στις αυθεντίες, στους "επιστήμονες του γενικού τίποτα" (aka πολιτικούς), στους μονόδρομους που μου παρουσιάζουν ως λύσεις και σ' όσους με καπελώνουν. Την απάντηση θα την δώσω με την αυτοοργάνωσή μου σε συνδικάτα, με τη συμμετοχή μου σε φοιτητικούς συλλόγους, σε συμβούλια γειτονιάς, σε εγχειρήματα από εμάς για εμάς. Νομίζω η περίοδος αυτή είναι στο νου πολλών ανθρώπων, διαδηλωτών ή μη.
Η τμηματοποίηση του χρόνου, είναι μια απάτη -κερδοφόρα τα μάλα θα 'λεγα- αλλά θα σας ευχηθώ με τη σειρά μου πάνω απ' όλα υγεία and a Happy New Fear, no more...
edit: πολλαπλά edit για διορθώσεις, μπας και βγει νόημα