Καλησπέρα,
Είμαι το άτομο που αναφέρει ο rapadder, άργησα λίγο να απαντήσω αλλά τα κατάφερα
Λοιπόν, καταρχάς να σου πω ότι έχουμε ακριβώς το ίδιο background καθώς έχω τελειώσει κι εγώ το Οικονομικό του ΑΠΘ με κατεύθυνση Οικονομική των Επιχειρήσεων (Πετρίδου, Σπαθής κλπ. τι θυμάμαι τώρα

) το 2003. Στη συνέχεια έκανα το MSc in Information Technology στο
University of Glasgow/Department of Computing Science και από το 2006 εργάζομαι ως μηχανικός λογισμικού (στην Αθήνα). Όταν έψαχνα κι εγώ για μεταπτυχιακό είχα τους ίδιους προβληματισμούς με εσένα, οπότε ίσως να μπορέσω να σε βοηθήσω έστω και λίγο βλέποντας όλα αυτά από απόσταση εκ των υστέρων.
Με δύο λόγια, αυτό που έχω να πω είναι ότι εάν νομίζεις ότι σου αρέσει πραγματικά ο χώρος της Πληροφορικής απλά κάνε το switch και δε θα χάσεις! (Σημειώνω οτι ως πληροφορική εννοώ επιστήμη υπολογιστών, αλγόριθμους, τεχνολογία λογισμικού κι όλα αυτά τα ωραία πράγματα και όχι σερφάρω στο internet/παίζω παιχνίδια/γράφω μουσική μέσω υπολογιστή έτσι;) Σε σχέση με φίλους και συμφοιτητές από το οικονομικό που καλώς ή κακώς έμειναν στα οικονομικά, αισθάνομαι πολύ τυχερός που τελικά έκανα αυτή την επιλογή. Τόσο όσον αφορά την ικανοποίηση που αποκομίζω από την εργασία μου, όσο και μισθολογικά. Τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια που υπάρχουν λεφτά στην αγορά λόγω κονδυλίων ΚΠΣ κλπ. βρίσκεις σχετικά εύκολα δουλειά εάν είσαι ικανός και με μισθούς πολύ καλύτερους από αυτούς που θα έπαιρνες αν ξεκινούσες π.χ. σαν λογιστής. Ο rapadder τα λέει πολύ καλά. Φυσικά κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει με την οικονομική κρίση που διανύουμε, αν και απ' ότι διαβάζω δεν θα έχει τραγικό αντίκτυπο στο χώρο μας, τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον. Από την άλλη μεριά, η Ελλάδα είναι λίγο περίεργη σε αυτά οπότε ποτέ δεν ξέρεις....
Πιο αναλυτικά, με βάση πάντα την
προσωπική μου εμπειρία, σε γενικές γραμμές (φαντάζομαι όλο και κάποια εξαίρεση θα υπάρχει) στον ιδιωτικό τομέα δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία εάν έχεις πρώτο πτυχίο πληροφορικής ή όχι. Αυτό που μετράει είναι εάν μπορείς να ανταπεξέλθεις στις απαιτήσεις της εκάστοτε θέσης και φυσικά αυτό στο χέρι σου είναι να το αποδείξεις. Πώς; Δείχνοντας ότι έχεις πραγματικό μεράκι και αγάπη για τη δουλειά αυτή και ότι δεν την αντιμετωπίζεις σαν ένα απλό βιοποριστικό μέσο. Έχοντας κάτι στο βιογραφικό σου που θα σε κάνει να ξεχωρίζεις από τη μάζα όπως π.χ. συμμετοχή σε ένα open source project. Εξάλλου, το ότι κάποιος έχει ένα πτυχίο πληροφορικής στα χέρια του δεν μου λέει απολύτως τίποτα, εξαρτάται καθαρά από το άτομο. Έχω δει αρκετούς συναδέλφους με πτυχία και μεταπτυχιακά στην πληροφορική που στην ουσία είναι άσχετοι με το αντικείμενο, απλά έτυχε να κάνουν αυτη τη δουλειά γιατί έτσι τα έφερε η μοίρα. Βέβαια δεν σου κρύβω ότι σε πολλές περιπτώσεις θα αντιμετωπίσεις την καχυποψία των αμιγώς πληροφορικάριων, αλλά στο χέρι σου είναι πάντα να αποδείξεις ότι είσαι αντάξιος ή ακόμα και καλύτερος από αυτούς. Επίσης, δεν σου κρύβω ότι αρκετές φορές έχω αισθανθεί ότι υπάρχουν κενά στις γνώσεις μου, τα οποία όμως προσπαθώ συνεχώς να τα καλύπτω αφιερώνοντας σχεδόν ολόκληρο τον ελεύθερο χρόνο μου. Από τη στιγμή που τελείωσα το μεταπτυχιακό, δεν έχω σταματήσει να διαβάζω βιβλία και να πειραματίζομαι με νέες τεχνολογίες μετά τη δουλειά στο σπίτι. Δεν το κάνω όμως από υποχρέωση, αλλά γιατί απλά μου αρέσει.
Τώρα όσον αφορά το συγκεκριμένο μεταπτυχιακό που θα επιλέξεις, θα σου πρότεινα να κάνεις κάτι που είναι καθαρά hardcore επιστήμη υπολογιστών και όχι αχταρμάδες
τύπου Management Information Systems, Πληροφοριακά Συστήματα και τα συναφή. Τονίζω ότι δεν αναφέρομαι στο μεταπτυχιακό του ΟΠΑ συγκεκριμένα μιας και δεν ξέρω τι ακριβώς κάνουν εκεί (το είχα τσεκάρει παλιότερα), αλλά γενικά σε μεταπτυχιακά που μπερδεύουν management με πληροφορική. Αυτά ίσως είναι πιο κατάλληλα εάν έχεις πρώτο πτυχίο στην πληροφορική. Καθώς σε ένα μεταπτυχιακό έχεις λίγα μαθήματα σε σχέση με το πρώτο πτυχίο, φρόντισε να το εκμεταλλευθείς όσο το δυνατό περισσότερο κάνοντας αποκλειστικά μαθήματα πληροφορικής και όχι λίγο απ' όλα. Εξάλλου τα άλλα τα έκανες τέσσερα χρόνια!
Για την Επιχειρηματική Πληροφορική που αναφέρεις στο ΠΑΜΑΚ, κάτι που μου έκανε πολύ κακή εντύπωση και το έμαθα από φίλο που το έχει τελειώσει, είναι ότι στα εργαστήρια σε κάθε υπολογιστή καθόταν 3 άτομα (δεν ξέρω αν ισχύει ακόμα)! Αν είναι δυνατόν! Και μόνο γι αυτό το λόγο προσωπικά δεν θα πήγαινα...Πάντως αν έχεις τη δυνατότητα, καλό θα ήταν να κοιτάξεις και κανένα μεταπτυχιακό στο εξωτερικό περά από αυτά που προτείνει ο rapadder για ΕΚΠΑ.
Όμως δεν μας είπες, με ποιό ακριβώς κομμάτι της πληροφορικής ΝΟΜΙΖΕΙΣ ότι θα σε ενδιέφερε να ασχοληθείς; Με κάτι καθαρά τεχνικό (π.χ. προγραμματιστής/μηχανικός λογισμικού), με κάτι λιγότερο τεχνικό αλλά εξίσου challenging (π.χ. αναλυτής συστημάτων - αυτό είναι και ένα κομμάτι του software engineer) ή με κάτι πιο managerial (π.χ. software project management); Και λέω νομίζεις, γιατί δε μπορείς πραγματικά να ξέρεις τι ΘΑ σου αρέσει να κάνεις μέχρι να το κάνεις.
Αυτά προς το παρόν, ότι άλλο θέλεις εδώ είμαστε.