Πληροφοριακά Συστήματα Μετά Από Πτυχίο Οικονομικού/Διοίκησης

Συζητήσεις σχετικά με τα μαθήματα του μεταπτυχιακού προγράμματος Πληροφοριακά Συστήματα.
Post Reply
imf
bit level
bit level

Πληροφοριακά Συστήματα Μετά Από Πτυχίο Οικονομικού/Διοίκησης

Post by imf » Wed Oct 29, 2008 7:47 pm

Για χαρα σε ολους, γραφτηκα στο φορουμ σας για να ζητησω την αποψη σας για ενα θεμα που με προβληματιζει. :smt024

Τελειωσα το οικονομικο του ΑΠΘ κατευθυνση διοικηση επιχειρησεων και επειδη η πληροφορικη ειναι το χομπυ μου απο μικρο παιδι σκεφτομαι να συνδυασω τα δυο αντικειμενα και να κανω ενα μεταπτυχιακο πανω στα πληροφοριακα συστηματα.

Ο προβληματισμος μου ομως αφορα στο αν θα εχω επαγγελματικο μελλλον με ενα τετοιο μεταπτυχιακο την στιγμη που το πρωτο μου πτυχιο αφορα οικονομια/διοικηση περνοντας παντα υποψη την ελληνικη πραγματικοτητα.
Παρ'οτι γουσταρω παρα πολυ την πληροφορικη πολυ φοβαμαι οτι στην ελλαδα παντα θα εχουν μελλον μονοι οσοι εχουν και πρωτο πτυχιο πληροφορικη κσι πως οι υπολοιποι θα εχουμε μια "φανταζι" ειδικοτητα ΙΤ αλλα καθολου δουλεια. :???:

Θα χαιρομουν παρα πολυ να ακουσω τις αποψεις σας! :-)
Last edited by maria_ on Wed Oct 29, 2008 10:32 pm, edited 1 time in total.
Reason: title edited
rapadder
Gbyte level
Gbyte level
Academic status: Alumnus/a
Re: Πληροφοριακά Συστήματα Μετά Από Πτυχίο Οικονομικού/Διοίκησης

Post by rapadder » Thu Oct 30, 2008 11:29 am

Γνωρίζω άτομο το οποίο έχει τελειώσει το Οικονομικό της Θεσσαλονίκης συγκεκριμένα και έχει κάνει μεταπτυχιακό στην Πληροφορική και τώρα κάνει μια καριέρα στην Πληροφορική με αξιώσεις. Του έστειλα e-mail για να σου απαντήσει και μέσα από το forum.
Για να έχεις μια πρώτη απάντηση από εμένα, φυσικά και μπορείς να ασχοληθείς με την Πληροφορική. Απλά θα πρέπει να προσπαθήσεις πολύ για να καλύψεις τα όποια κενά έχεις. Γενικά εξαρτάται από το πόσο εσύ θα θέλεις να ασχοληθείς με το αντικείμενο ;).
... Γράφτε κώδικα όσο είναι καιρός ...
imf
bit level
bit level

Post by imf » Thu Oct 30, 2008 4:26 pm

rapadder wrote:Γνωρίζω άτομο το οποίο έχει τελειώσει το Οικονομικό της Θεσσαλονίκης συγκεκριμένα και έχει κάνει μεταπτυχιακό στην Πληροφορική και τώρα κάνει μια καριέρα στην Πληροφορική με αξιώσεις. Του έστειλα e-mail για να σου απαντήσει και μέσα από το forum.
Για να έχεις μια πρώτη απάντηση από εμένα, φυσικά και μπορείς να ασχοληθείς με την Πληροφορική. Απλά θα πρέπει να προσπαθήσεις πολύ για να καλύψεις τα όποια κενά έχεις. Γενικά εξαρτάται από το πόσο εσύ θα θέλεις να ασχοληθείς με το αντικείμενο ;).
Eυχαριστω για το ενδιαφερον σου, αναμενω και την αποψη του φιλου σου με μεγαλο ενδιαφερον!

Οσο αναφορα τα υπολοιπα εχω σιγουρα την διαθεση και την ορεξη να ασχοληθω, αυτο που με απασχολει και με προβληματιζει κυριως ειναι η επαγγελματικη αποκατασταση.

Δεν θελω να το κανω μονο επειδη μου αρεσει το μεταπτυχιακο και μετα να το κρεμασω στον τοιχο, αν υπαρχει τετοιος κυνδινος θα ηταν καλυτερα να κανω ενα καθαρα business μεταπτυχιακο.
rapadder
Gbyte level
Gbyte level

Post by rapadder » Thu Oct 30, 2008 4:46 pm

Για άτομα που δεν έχουν 1ο πτυχίο Πληροφορικής, θα συνιστούσα να κάνουν μεταπτυχιακό στην Πληροφορική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών ή στο εξωτερικό, άντε και στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. Εκεί υπάρχουν μεταπτυχιακά που είναι σχεδιασμένα για αποφοίτους του μαθηματικού, του φυσικού και γενικά σχολών θετικών επιστημών.
Αντίθετα, η κατάσταση με τους μη - πτυχιούχους Πληροφορικής είναι λίγο τραγική στο Ο.Π.Α. Στο Πανεπιστήμιο Αθηνών τους βάζουν να περάσουν 8 μαθήματα επιπλέον από το προπτυχιακό, οπότε (επειδή αυτά τα 8 μαθήματα είναι δύσκολα και σοβαρά) καλύπτουν σημαντικά κενά. Έτσι μπορεί να κάνουν να τελειώσουν σχεδόν ενα έτος παραπάνω, αλλά μαθαίνουν 5 πράγματα και δεν έχουν τραγικά κενά.
Στο μεταπτυχιακό Πληροφοριακά Συστήματα το 95%* όσων δεν έχουν πρώτο πτυχίο Πληροφορικής απλά περνάει κάποια δύσκολα μαθήματα αντίγραφοντας τις εργασίες από άλλους. Νομίζω ότι είναι χαζομάρα να πληρώσεις ένα μεταπτυχιακό, να μπείς στην όλη διαδικασία για να αντιγράφεις εργασίες ή να ζητάς εργασίες από τους συμφοιτητές σου. Αναφέρομαι κυρίως σε προγραμματιστικές εργασίες. Άμα δεν έχεις λερώσει τα χέρια σου με κώδικα (π.χ. Java) δεν μπορείς να το κάνεις σε 1 εξάμηνο. Άρα ή θα αντιγράψεις ή θα το παρατήσεις και οι περισσότεροι προτιμούν το πρώτο ;).
Δεν θέλω να σε αποθαρρύνω απλά θέλω να σου πώ την άποψη μου, όπως παρακολουθώ την κατάσταση από το 2004. Αντίστοιχα συμβαίνει και στο μεταπτυχιακό Επιστήμης Υπολογιστών, μόνο που εκεί αυτοί που δεν έχουν πρώτο πτυχίο Πληροφορικής είναι πολύ λίγοι και έτσι δεν πέφτει το επίπεδο (ένα ποσοστό 10-15%). Αντίθετα στο Πληροφοριακά Συστήματα αυτό το ποσοστό μπορεί να είναι και 35-40% και εκεί το φαινόμενο είναι πιο χτυπητό.
Νομίζω λοιπόν ότι το Πανεπιστήμιο Αθηνών έχει μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση σε σχέση με όσους δεν έχουν πρώτο πτυχίο Πληροφορικής οπότε και θα σου το συνιστούσα σε σχέση με το ΟΠΑ.

*Εξαίρεση αποτελούν κάποιοι π.χ. απόφοιτοι του Μαθηματικού που είναι σχετικά μεγαλύτερης ηλικίας και είτε έχουν καταπιαστεί από μόνοι τους είτε εργαζόμενοι σε εταιρίες, δηλαδή 1-2 πορωμένα άτομα...
imf
bit level
bit level

Post by imf » Thu Oct 30, 2008 6:10 pm

rapadder wrote:Για άτομα που δεν έχουν 1ο πτυχίο Πληροφορικής, θα συνιστούσα να κάνουν μεταπτυχιακό στην Πληροφορική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών ή στο εξωτερικό, άντε και στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. Εκεί υπάρχουν μεταπτυχιακά που είναι σχεδιασμένα για αποφοίτους του μαθηματικού, του φυσικού και γενικά σχολών θετικών επιστημών.
Αντίθετα, η κατάσταση με τους μη - πτυχιούχους Πληροφορικής είναι λίγο τραγική στο Ο.Π.Α. Στο Πανεπιστήμιο Αθηνών τους βάζουν να περάσουν 8 μαθήματα επιπλέον από το προπτυχιακό, οπότε (επειδή αυτά τα 8 μαθήματα είναι δύσκολα και σοβαρά) καλύπτουν σημαντικά κενά. Έτσι μπορεί να κάνουν να τελειώσουν σχεδόν ενα έτος παραπάνω, αλλά μαθαίνουν 5 πράγματα και δεν έχουν τραγικά κενά.
Στο μεταπτυχιακό Πληροφοριακά Συστήματα το 95%* όσων δεν έχουν πρώτο πτυχίο Πληροφορικής απλά περνάει κάποια δύσκολα μαθήματα αντίγραφοντας τις εργασίες από άλλους. Νομίζω ότι είναι χαζομάρα να πληρώσεις ένα μεταπτυχιακό, να μπείς στην όλη διαδικασία για να αντιγράφεις εργασίες ή να ζητάς εργασίες από τους συμφοιτητές σου. Αναφέρομαι κυρίως σε προγραμματιστικές εργασίες. Άμα δεν έχεις λερώσει τα χέρια σου με κώδικα (π.χ. Java) δεν μπορείς να το κάνεις σε 1 εξάμηνο. Άρα ή θα αντιγράψεις ή θα το παρατήσεις και οι περισσότεροι προτιμούν το πρώτο ;).
Δεν θέλω να σε αποθαρρύνω απλά θέλω να σου πώ την άποψη μου, όπως παρακολουθώ την κατάσταση από το 2004. Αντίστοιχα συμβαίνει και στο μεταπτυχιακό Επιστήμης Υπολογιστών, μόνο που εκεί αυτοί που δεν έχουν πρώτο πτυχίο Πληροφορικής είναι πολύ λίγοι και έτσι δεν πέφτει το επίπεδο (ένα ποσοστό 10-15%). Αντίθετα στο Πληροφοριακά Συστήματα αυτό το ποσοστό μπορεί να είναι και 35-40% και εκεί το φαινόμενο είναι πιο χτυπητό.
Νομίζω λοιπόν ότι το Πανεπιστήμιο Αθηνών έχει μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση σε σχέση με όσους δεν έχουν πρώτο πτυχίο Πληροφορικής οπότε και θα σου το συνιστούσα σε σχέση με το ΟΠΑ.

*Εξαίρεση αποτελούν κάποιοι π.χ. απόφοιτοι του Μαθηματικού που είναι σχετικά μεγαλύτερης ηλικίας και είτε έχουν καταπιαστεί από μόνοι τους είτε εργαζόμενοι σε εταιρίες, δηλαδή 1-2 πορωμένα άτομα...
Καταρχην να σε ευχαριστισω ξανα για το ενδιαφερον σου, οι πληροφοριες που μου εδωσες ειναι πραγματικα πολυ χρησιμες και ενδιαφερουσες! :-)
Μετα νσ σου πω οτι πραγματικα δεν με ενδιαφερει να βγαλω καποιο μεταπτυχιακο αντιγαφοντας, θελω να κανω μια συνειδητη επιλογη που θα με βοηθησει να εχω ενα οσο το δυνατον πιο ευχαριστω επαγγελματικο μελλον.
Ξερω οτι θα χρειαστει δουλεια και ειμαι ετοιμος γι' αυτο, απλα θελω να ψαξω αν αξιζει να μπω στην διαδικασια αυτη, αν θα εχω μελλον, παντα περνωντας υποψην την τραγικη ελληνικη πραγματικοτητα.

Θα με υποχρεωνες να μου πεις την αποψη σου(αν εχεις) και για τα μεταπτυχιακα του Πα.Μακεδονια που μπορω να τα παρακολουθησω απο φετος

1.Πληροφοριακά Συστήματα http://www.uom.gr/modules.php?op=modloa ... gorymenu=3
Εχει εξετασεις που περιλαμβανουν και java ωστε να ξεκαθαρισουν ποιοι εχουν καποιο σχετικο υποβαθρο.

2.Εφαρμοσμενη Πληροφορικη, ειδικευση Επιχειρηματικη Πληροφορικη http://www.uom.gr/modules.php?op=modloa ... gorymenu=3
Εδω σου βαζουν 3 μαθηματα απο το προπτυχιακο. Εδω πριν το πολυσκεφτω προλαβα κ εκανα αιτηση κ περιμενω αποτελεσματα! ;)
rapadder
Gbyte level
Gbyte level

Post by rapadder » Thu Oct 30, 2008 11:25 pm

Δεν έχω εικόνα για τα μεταπτυχιακά του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, οπότε δεν είμαι ο κατάλληλος για να σου απαντήσω. Το 2ο μου φαίνεται πιο ενδιαφέρον ;). Για την ιστορία και το μεταπτυχιακό Πληροφοριακά Συστήματα έχει εξετάσεις για όσους δεν έχουν πτυχίο Πληροφορικής. Είναι μια 3ωρη εξέταση με ερωτήματα πολλαπλής επιλογής πάνω σε γενικά θέματα (δίκτυα υπολογιστών, λειτουργικά, βάσεις δεδομένων κλπ). Για να μην αναφερθώ πάλι στην αντιγραφή (που γίνεται εύκολα όταν οι ερωτήσεις είναι πολλαπλής επιλογής) και που τυπικά κάθε χρόνο είναι ίδιες, θεωρώ τελείως πρόχειρο το να προσπαθήσεις να αξιολογήσεις σε 3 ώρες ένα τόσο ευρύ φάσμα διαφορετικών γνωστικών πεδίων. Είναι η (δημοφιλής) λογική του "λίγο απ' όλα και τίποτα".
Θα ήθελα να προσθέσω 2 πράγματα. Επειδή γνωρίζω άτομα που είναι από Θεσσαλονίκη και εργάζονται στην Αθήνα, υπάρχει μια σημαντική διαφορά στις ευκαιρίες επαγγελματικής αποκατάστασης και στις οικονομικές απολαβές. Συγκεκριμένα, στην Αθήνα υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες εργασίας (εώς τραγικά περισσότερες ευκαιρίες εργασίας) και οι μισθοί είναι σημαντικά υψηλότεροι (20-30% υψηλότεροι). Θα μπορούσες λοιπόν να κάνεις ένα μεταπτυχιακό στην Αθήνα και να προσπαθήσεις στην συνέχεια να βρεις μια εργασία εδώ. Νομίζω ότι θα σου είναι πολύ πιο εύκολο απ' ότι στην Θεσσαλονίκη, έτσι ακούω τουλάχιστον. Βέβαια θα πρέπει να υπολογίσεις ότι η ζωή στην Αθήνα είναι (10-15%) ακριβότερη σε σχέση με την Θεσσαλονίκη. Όλα τα παραπάνω είναι εμπειρικά ποσοστά, δεν τα πήρα από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία :-).
Το 2ο πράγμα που ήθελα να γράψω είναι ότι (στην Αθήνα) ο τυπικός μισθός με μεταπτυχιακό είναι γύρω στα 1.100 Ευρώ (καθαρά). Ακόμα και προϋπηρεσία να μην έχεις, δεν θα πέσεις κάτω από 1.000 Ευρώ. Με πτυχίο είναι 100-120 Ευρώ λιγότερα. Άμα πληρώνεις νοίκια θα βγαίνεις ίσα - ίσα αλλά αυτά είναι μόνο για αρχή. Δεδομένου ότι οι προοπτικές στην Αθήνα είναι σημαντικά πιο θετικές σε σχέση με οπουδήποτε αλλού, θα μπορούσες να σχεδιάσεις να έρθεις εδώ για τα επόμενα 2-3 χρόνια. Αν δουλέψεις για 1-2 χρόνια στην Αθήνα μετά θα έχεις επαρκή εμπειρία για να διεκδικήσεις μια θέση στην Θεσσαλονίκη ή αλλού (όπου ο συναγωνισμός είναι μεγαλύτερος).
Τέλος να σημειώσω ότι το Πανεπιστήμιο Αθηνών έχει σημαντικά χαμηλότερα δίδακτρα σε σχέση με τα άλλα μεταπτυχιακά. Νομίζω ότι είναι 600 Ευρώ το εξάμηνο (συνολικά 600*3 = 1.800 Ευρώ) και μπορείς να μην πληρώσεις προσφέροντας κάποιο έργο στο τμήμα Πληροφορικής (επιτηρήσεις σε διαγωνίσματα, εργαστήρια κλπ). Επίσης έχει όριο αποφοίτησης τα 3+ χρόνια (επαρκές χρονικό διάστημα αν δυσκολευτείς), έχει μαθήματα το απόγευμα, εξεταστική Σεπτεμβρίου και γενικά είναι πιο χαλαρό σε σχέση με τα αντίστοιχα του Ο.Π.Α (που έχουν υποχρεωτικές παρουσίες και πιο στενά χρονικά περιθώρια). Τα μεταπτυχιακά του ΟΠΑ (στην Πληροφορική) στοιχίζουν (νομίζω γύρω στα) 4.500 Ευρώ (για όλη την διάρκεια).
Αυτά τα λίγα από μένα.
slowdive
Buffer underflow exception

Post by slowdive » Fri Oct 31, 2008 12:53 am

Καλησπέρα,

Είμαι το άτομο που αναφέρει ο rapadder, άργησα λίγο να απαντήσω αλλά τα κατάφερα :)

Λοιπόν, καταρχάς να σου πω ότι έχουμε ακριβώς το ίδιο background καθώς έχω τελειώσει κι εγώ το Οικονομικό του ΑΠΘ με κατεύθυνση Οικονομική των Επιχειρήσεων (Πετρίδου, Σπαθής κλπ. τι θυμάμαι τώρα :-D ) το 2003. Στη συνέχεια έκανα το MSc in Information Technology στο University of Glasgow/Department of Computing Science και από το 2006 εργάζομαι ως μηχανικός λογισμικού (στην Αθήνα). Όταν έψαχνα κι εγώ για μεταπτυχιακό είχα τους ίδιους προβληματισμούς με εσένα, οπότε ίσως να μπορέσω να σε βοηθήσω έστω και λίγο βλέποντας όλα αυτά από απόσταση εκ των υστέρων.

Με δύο λόγια, αυτό που έχω να πω είναι ότι εάν νομίζεις ότι σου αρέσει πραγματικά ο χώρος της Πληροφορικής απλά κάνε το switch και δε θα χάσεις! (Σημειώνω οτι ως πληροφορική εννοώ επιστήμη υπολογιστών, αλγόριθμους, τεχνολογία λογισμικού κι όλα αυτά τα ωραία πράγματα και όχι σερφάρω στο internet/παίζω παιχνίδια/γράφω μουσική μέσω υπολογιστή έτσι;) Σε σχέση με φίλους και συμφοιτητές από το οικονομικό που καλώς ή κακώς έμειναν στα οικονομικά, αισθάνομαι πολύ τυχερός που τελικά έκανα αυτή την επιλογή. Τόσο όσον αφορά την ικανοποίηση που αποκομίζω από την εργασία μου, όσο και μισθολογικά. Τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια που υπάρχουν λεφτά στην αγορά λόγω κονδυλίων ΚΠΣ κλπ. βρίσκεις σχετικά εύκολα δουλειά εάν είσαι ικανός και με μισθούς πολύ καλύτερους από αυτούς που θα έπαιρνες αν ξεκινούσες π.χ. σαν λογιστής. Ο rapadder τα λέει πολύ καλά. Φυσικά κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει με την οικονομική κρίση που διανύουμε, αν και απ' ότι διαβάζω δεν θα έχει τραγικό αντίκτυπο στο χώρο μας, τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον. Από την άλλη μεριά, η Ελλάδα είναι λίγο περίεργη σε αυτά οπότε ποτέ δεν ξέρεις....

Πιο αναλυτικά, με βάση πάντα την προσωπική μου εμπειρία, σε γενικές γραμμές (φαντάζομαι όλο και κάποια εξαίρεση θα υπάρχει) στον ιδιωτικό τομέα δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία εάν έχεις πρώτο πτυχίο πληροφορικής ή όχι. Αυτό που μετράει είναι εάν μπορείς να ανταπεξέλθεις στις απαιτήσεις της εκάστοτε θέσης και φυσικά αυτό στο χέρι σου είναι να το αποδείξεις. Πώς; Δείχνοντας ότι έχεις πραγματικό μεράκι και αγάπη για τη δουλειά αυτή και ότι δεν την αντιμετωπίζεις σαν ένα απλό βιοποριστικό μέσο. Έχοντας κάτι στο βιογραφικό σου που θα σε κάνει να ξεχωρίζεις από τη μάζα όπως π.χ. συμμετοχή σε ένα open source project. Εξάλλου, το ότι κάποιος έχει ένα πτυχίο πληροφορικής στα χέρια του δεν μου λέει απολύτως τίποτα, εξαρτάται καθαρά από το άτομο. Έχω δει αρκετούς συναδέλφους με πτυχία και μεταπτυχιακά στην πληροφορική που στην ουσία είναι άσχετοι με το αντικείμενο, απλά έτυχε να κάνουν αυτη τη δουλειά γιατί έτσι τα έφερε η μοίρα. Βέβαια δεν σου κρύβω ότι σε πολλές περιπτώσεις θα αντιμετωπίσεις την καχυποψία των αμιγώς πληροφορικάριων, αλλά στο χέρι σου είναι πάντα να αποδείξεις ότι είσαι αντάξιος ή ακόμα και καλύτερος από αυτούς. Επίσης, δεν σου κρύβω ότι αρκετές φορές έχω αισθανθεί ότι υπάρχουν κενά στις γνώσεις μου, τα οποία όμως προσπαθώ συνεχώς να τα καλύπτω αφιερώνοντας σχεδόν ολόκληρο τον ελεύθερο χρόνο μου. Από τη στιγμή που τελείωσα το μεταπτυχιακό, δεν έχω σταματήσει να διαβάζω βιβλία και να πειραματίζομαι με νέες τεχνολογίες μετά τη δουλειά στο σπίτι. Δεν το κάνω όμως από υποχρέωση, αλλά γιατί απλά μου αρέσει.

Τώρα όσον αφορά το συγκεκριμένο μεταπτυχιακό που θα επιλέξεις, θα σου πρότεινα να κάνεις κάτι που είναι καθαρά hardcore επιστήμη υπολογιστών και όχι αχταρμάδες τύπου Management Information Systems, Πληροφοριακά Συστήματα και τα συναφή. Τονίζω ότι δεν αναφέρομαι στο μεταπτυχιακό του ΟΠΑ συγκεκριμένα μιας και δεν ξέρω τι ακριβώς κάνουν εκεί (το είχα τσεκάρει παλιότερα), αλλά γενικά σε μεταπτυχιακά που μπερδεύουν management με πληροφορική. Αυτά ίσως είναι πιο κατάλληλα εάν έχεις πρώτο πτυχίο στην πληροφορική. Καθώς σε ένα μεταπτυχιακό έχεις λίγα μαθήματα σε σχέση με το πρώτο πτυχίο, φρόντισε να το εκμεταλλευθείς όσο το δυνατό περισσότερο κάνοντας αποκλειστικά μαθήματα πληροφορικής και όχι λίγο απ' όλα. Εξάλλου τα άλλα τα έκανες τέσσερα χρόνια!

Για την Επιχειρηματική Πληροφορική που αναφέρεις στο ΠΑΜΑΚ, κάτι που μου έκανε πολύ κακή εντύπωση και το έμαθα από φίλο που το έχει τελειώσει, είναι ότι στα εργαστήρια σε κάθε υπολογιστή καθόταν 3 άτομα (δεν ξέρω αν ισχύει ακόμα)! Αν είναι δυνατόν! Και μόνο γι αυτό το λόγο προσωπικά δεν θα πήγαινα...Πάντως αν έχεις τη δυνατότητα, καλό θα ήταν να κοιτάξεις και κανένα μεταπτυχιακό στο εξωτερικό περά από αυτά που προτείνει ο rapadder για ΕΚΠΑ.

Όμως δεν μας είπες, με ποιό ακριβώς κομμάτι της πληροφορικής ΝΟΜΙΖΕΙΣ ότι θα σε ενδιέφερε να ασχοληθείς; Με κάτι καθαρά τεχνικό (π.χ. προγραμματιστής/μηχανικός λογισμικού), με κάτι λιγότερο τεχνικό αλλά εξίσου challenging (π.χ. αναλυτής συστημάτων - αυτό είναι και ένα κομμάτι του software engineer) ή με κάτι πιο managerial (π.χ. software project management); Και λέω νομίζεις, γιατί δε μπορείς πραγματικά να ξέρεις τι ΘΑ σου αρέσει να κάνεις μέχρι να το κάνεις.

Αυτά προς το παρόν, ότι άλλο θέλεις εδώ είμαστε.
imf
bit level
bit level

Post by imf » Fri Oct 31, 2008 2:16 am

Eυχαριστω και εσενα slowdive για την ανταποκριση σου και τον κοπο να βοηθησεις! :-)

Το εχω μελετησει το θεμα Αθηνα-Θεσ/νικη και ομολογω οτι εχεις δικιο rapadder.

Να σας πω οτι την πηρα την αποφαση μου μετα απο σκεψη και αποφασισα να το κανω επειδη πραγματικα θα το γουσταρω και στην τελικη πολυ απλα υπαρχει το πρωτο πτυχιο απο πισω! :)

Τωρα υπαρχει καινουργιος προβληματισμος(μην κραξετε :roll: ), με πηραν κατα τις 8 απο το ΠΑ.ΜΑΚ. και μου ειπαν οτι εγινα δεκτος στο ΠΜΣ της Εφαρμοσμενης Πληροφορικης! :) Εχω λοιπον να αποφασισω μεχρι αυριο το μεσημερακι αν θα παω!

Σκεφτομαι να παω καθως γιατι ειναι δελεαστικο να ξεκινησω απο φετος κιολας το μεταπτυχιακο αντι να περιμενω ενα χρονο για τον επομενο Σεπτεμβρη, πρεπει να πω επισης οτι παροτι εχω καλο βαθμο πτυχιου 8 τελειωσα στα 6 χρονια :oops: οποτε υπαρχει μια σχετικη χρονικη πιεση!
Οσο ναναι τα υπολοιπα εχουν και εξετασεις ή εστω μια διαδικασια επιλογης(εξωτερικο) οποτε τιποτα δεν ειναι σιγουρο.
Το παμακ εχει τσιμπημενα διδακτρα 1500/εξαμηνιο=6000/2 χρονια αλλα δεν θα εχω εξοδα ενοικιου κτλ
Το θεμα ειναι να αξιολογησω το προγρμμα σπουδων του μεχρι αυριο, φενεται πιο δελεαστικο απο Πληροφοριακά Συστήματα αλλα δεν πρεπει να ειναι πολυ hardcore!

Αν δειτε το ποστ μου μεχρι αυριο και θελετε να μου πειτε καποια σκεψη θα ηθελα να την διαβασω!
slowdive

Post by slowdive » Fri Oct 31, 2008 9:14 am

Κοίτα αν πιέζεσαι χρονικά κάντο. Απλά μην περιμένεις και πολλά, θα πρέπει να ασχοληθείς από μόνος σου αν θέλεις να φτάσεις σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο.
Σημειωτέον, προσωπικά θα επέλεγα την κατεύθυνση Συστήματα Υπολογιστών αντί για Επιχειρηματική Πληροφορική
rapadder
Gbyte level
Gbyte level

Post by rapadder » Fri Oct 31, 2008 9:35 am

Καταρχάς συγχαρητήρια για την επιλογή σου! Θα σου έλεγα και εγώ να πάς. Από την στιγμή που έχεις την διάθεση να ασχοληθείς και από μόνος σου με το αντικείμενο, νομίζω ότι είναι μια αξιόλογη επιλογή. Πέρα από το γεγονός ότι ξεκινάει άμεσα και σε βολεύει χρονικά, είναι σημαντικό να ξεκινήσεις κάτι τώρα για να διατηρήσεις την δυναμική που έχεις αναπτύξει. Για τα υπόλοιπα (επαγγελματική αποκατάσταση) μην αγχώνεσαι, θα βρείς τον δρόμο σου, διάθεση να υπάρχει. Καλό ξεκίνημα λοιπόν!
imf
bit level
bit level

Post by imf » Fri Oct 31, 2008 11:37 am

Λοιπον τα ζυγισα τα πραγματα και θα παω τελικα! :smt024
Ξεκιναω με θετικη διαθεση πιστευοντας οτι θα ειναι αξιο των ευρω το μεταπτυχιακο, αν δεν ειναι θα τους παρει και θα τους σηκωσει :-D !
Θα μου μεινει ισως η σκεψη στο πισω μερος του μυαλου για σπουδες στο εξωτερικο, αλλα παντα υπαρχει και το διδακτορικο(λεμε τωρα :smt005 ).
Να τα βλεπουν αυτα οι πιο νεοι και να τελειωνουν λιγο πιο γρηγορα το πτυχιο αντι να καλοπερνανε σαν και εμενα για να μην στριμωχτουν μετα!

Ευχαριστω για την βοηθεια rapadder k slowdive και σορυ στους υπολοιπους που εκανα το φορουμ του ΟΠΑ προσωπικο σαιτ συμβουλων :smt002 , ισως βοηθηθει καποια στιγμη και κανας αλλος συναδελφος που εχει παρομοιους προβληματισμους!
redlabel
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level
Academic status: Professor

Post by redlabel » Fri Oct 31, 2008 6:20 pm

Προς αποκατάσταση της αλήθειας, το ποσοστό όσων παρακολουθούν το ΜΠΣ στα Πληροφοριακά Συστήματα και δεν έχουν πτυχίο Πληροφορικής δεν έχει σχέση με αυτό που ανακριβώς γράφτηκε παραπάνω.

Για παράδειγμα, στο φετεινό τμήμα, από τους 30 φοιτητές οι 28 (93%) είναι πτυχιούχοι Τμημάτων Πληροφορικής. Η πλειονότητα, μάλιστα, έχει πολύ καλούς ή εξαιρετικούς βαθμούς πτυχίου.

Δ. Γκρ.

ΥΓ. rapadder, μήπως πρέπει να ελέγχεις καλύτερα τις πηγές σου;
rapadder
Gbyte level
Gbyte level

Post by rapadder » Tue Nov 04, 2008 1:11 pm

Αν συμβαίνει αυτό, τότε η φετινή χρονιά είναι η εξαίρεση. Δηλαδή το να υπάρχουν 28 φοιτητές από τμήματα Πληροφορικής ΑΕΙ/ΤΕΙ και ΗΜΜΥ και μόλις 2 από άλλα τμήματα (π.χ. Μαθηματικό, Ναυτικών Δοκίμων). Να σημειώσω ότι το ΔΕΤ (Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας) και το τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών Κρήτης δεν είναι τμήματα Πληροφορικής. Από το 2004 και μετά που παρακολουθώ, το ποσοστό όσων δεν έχουν πρώτο πτυχίο Πληροφορικής είναι σημαντικό και υπήρχαν και χρονιές που ξεπέρασε το 20%. Παραθέτω πάντα τις εμπειρικές μου παρατηρήσεις καθότι δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία για να τα παραθέσω.
redlabel
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level
Academic status: Professor

Post by redlabel » Tue Nov 04, 2008 2:15 pm

Η δική μου εμπειρία στο συγκεκριμένο ΠΜΣ (διδάσκω επί 13 χρόνια, συνεχώς) δείχνει το εντελώς αντίθετο. Ό,τι, δηλαδή, κατά κανόνα οι απόφοιτοι των Τμημάτων Πληροφορικής είναι η μεγάλη - έως συντριπτική - πλειονότητα, χωρίς να ισχυρίζομαι ότι αυτό λέει - από μόνο του - κάτι ιδιαίτερα σημαντικό. Σε κάθε περίπτωση, τα (όποια) συμπεράσματα (που) εξάγουμε πρέπει να διατυπώνονται με τη δέουσα προσοχή, για να μην παραπληροφορούν ή παρασύρουν.

Δ. Γκρ.
*estrngd
Mbyte level
Mbyte level
Academic status: N>4

Post by *estrngd » Wed Nov 05, 2008 2:33 am

Τότε ένα καλό ρώτημα για την συζήτηση, είναι όχι μόνο το ποσοστό αυτών που προέρχονται από πτυχίο Πληροφορικής παρακολουθούν το Μεταπτυχιακό των Συστημάτων (πληροφορικής) αλλά και το ποσοστό των αιτούντων στο μεταπτυχιακό αυτό αλλά με πτυχίο άσχετο. Αλλά και γιατί το ποσοτό είναι 98%; Επειδή όλοι οι άλλοι κόπηκαν στην διαδικασία επιλογής; Ή απλά δεν ενδιαφέρθηκαν ή φοβήθηκαν;
Τέλος, προσωπική μου άποψη και μερική είναι ότι ένα μεταπτυχιακό "συστημάτων" σίγουρα ξεφεύγει από την αμιγώς κατάσταση λερωμένων χεριών (τι χαζός όρος!) με κώδικα και μάλλον πηγαίνει προς το διοικητικό κλπ.
dimitra
Mbyte level
Mbyte level
Academic status: MSc

Post by dimitra » Thu Nov 06, 2008 1:21 pm

Μέρος ενός πληροφοριακού συστήματος είναι και το λογισμικό. Κώδικα θα χρειαστεί να γράψεις και μάλιστα ακολουθόντας όλη τη διαδικασία για να φτάσεις μέχρι εκεί όπως προστάζουν οι αρχές της Τεχνολογίας Λογισμικού.
Οφείλω να πω επίσης σχετικά με αυτά που είχε αναφέρει ο rappader πιο πάνω ότι επειδή στη χρονιά που έκανα εγώ το μεταπτυχιακό υπήρχε άτομο το οποίο δεν είχε τελειώσει πληροφορική είναι τουλάχιστον άδικο να λέμε ότι τα άτομα αυτά περνάνε με το να αντιγράφουν.
Η τιμωρία του ψεύτη δεν είναι ότι δεν τον πιστεύουν, αλλά ότι αυτός δεν μπορεί να πιστέψει.

Σω, Τζορτζ Μπέρναρντ
rapadder
Gbyte level
Gbyte level

Post by rapadder » Thu Nov 06, 2008 2:04 pm

Για να μείνουμε λίγο στην ουσία:
Αν κάποιος ξέρει (στοιχειωδώς) να γράφει κώδικα και δεν έχει κάνει μεγάλα/ δύσκολα project σε προπτυχιακό/ χώρο εργασίας τότε δεν θα του μάθει το μεταπτυχιακό (Πληροφοριακά Συστήματα/ Επιστήμης Υπολογιστών) να το κάνει. Αυτό είναι το σημαντικό. Οπότε είναι καλύτερα να πάει σε ένα μεταπτυχιακό που θα μπορεί να εξασκηθεί πρακτικά (π.χ. +1 έτος στα αντίστοιχα του ΕΚΠΑ) και να καλύψει και αρκετά από τα (θεωρητικά) κενά του.
Swtos
Kilobyte level
Kilobyte level
Academic status: MSc

Post by Swtos » Fri Nov 14, 2008 9:43 pm

Εγώ είμαι της άποψης πως είναι ανούσιο να πάει καποιος σε ένα μετ/κο για να μάθει να προγραμματίζει. Αυτά τα μαθαίνει κανεις σε προπτυχιακό επίπεδο. Τωρα εάν κάποιος έχει πρώτο πτυχίο από άλλο γνωστικό αντικείμενο και επιθυμεί να αποκατασταθεί επαγγελματικά στο χώρο της Πληροφορικής μπορεί να μάθει μόνος του προγραμματισμό αν επιθυμεί και έπειτα να κανει αίτηση σε ενα μετ/κο Πληροφοριακών Συστημάτων ή Εφαρμοσμένης Πληροφορικής.

Επίσης, δύο χρόνια πριν που ήμουν φοιτητής στο μεταπτυχιακό των Πληροφοριαακών Συστημάτων είχαμε μόνο μία κοπελά που είχε τελειώσει ΟΔΕ στην ΑΣΟΕΕ. Όλοι οι άλλοι, οι υπολοιποι 25, ειμασταν της Πληροφορικής.
-My father made him an offer he couldnt refuse
-What was that?
-Luca Brasi held a gun to his head and my father assured him that either his brain or his signature would be on the contract

-The Godfather
Post Reply

Return to “Μεταπτυχιακό Πληροφοριακών Συστημάτων”