Απορίες από νεοεισακτέο
Απορίες από νεοεισακτέο
Θα μπορούσε ένας απόφοιτος ή τελειόφοιτος του μεταπτυχιακού να μου λύσει τις παρακάτω απορείες για το Msc IS
1) Η παρακολούθηση των φροντιστηρίων είναι υποχρεωτική? Σαφώς και είναι ουσιαστική η παρακολούθηση τους, αλλά αν κάποιος λήψει χρεώνεται ως κανονική απουσία?
2) Όλα τα μαθήματα από ότι είδα είναι 3ώρα. Εξαντλείται όλο το τρίωρο στα μαθήματα ή πολλές φορές το μάθημα έχει ολοκληρωθεί σε 2.5 ας πούμε ώρες?
3) Το κόστος των βιβλίων που θα πρέπει να αγοράσουμε πόσο περίπου είναι?
Ευχαριστώ!
1) Η παρακολούθηση των φροντιστηρίων είναι υποχρεωτική? Σαφώς και είναι ουσιαστική η παρακολούθηση τους, αλλά αν κάποιος λήψει χρεώνεται ως κανονική απουσία?
2) Όλα τα μαθήματα από ότι είδα είναι 3ώρα. Εξαντλείται όλο το τρίωρο στα μαθήματα ή πολλές φορές το μάθημα έχει ολοκληρωθεί σε 2.5 ας πούμε ώρες?
3) Το κόστος των βιβλίων που θα πρέπει να αγοράσουμε πόσο περίπου είναι?
Ευχαριστώ!
- Swtos
- Kilobyte level
- Academic status: MSc
Καταρχάς συγχαρητηρια και καλο κουραγιο...
1)Βασικά δεν υπάρχουν φροντιστήρια...τουλαχιστόν περισυ δεν είχαμε σε κανενα μάθημα. Μόνο κατι εκτακτα αλλα και αυτά σπάνια.
2)Σχεδον πάντα είναι 3 ωρες, με 1 ή 2 διαλείματα. Ένας καθηγητής ξεκίναγε 9:45 αντι για 9:15. Ένας αλλος ξεκιναγε 5:30 αντι για 5:15...οι αλλοι κανονικά.
3) Αν πας και τα αγοράσεις θα δώσεις περίπου 50 ευρώ για καθε βιβλιο. Καποια κανουν 50-55, καποια αλλα 30-40. Βεβαια υπάρρχουν και αλλοι τρόποι να τα παρεις αλλα ας μην επεκταθώ...

1)Βασικά δεν υπάρχουν φροντιστήρια...τουλαχιστόν περισυ δεν είχαμε σε κανενα μάθημα. Μόνο κατι εκτακτα αλλα και αυτά σπάνια.
2)Σχεδον πάντα είναι 3 ωρες, με 1 ή 2 διαλείματα. Ένας καθηγητής ξεκίναγε 9:45 αντι για 9:15. Ένας αλλος ξεκιναγε 5:30 αντι για 5:15...οι αλλοι κανονικά.
3) Αν πας και τα αγοράσεις θα δώσεις περίπου 50 ευρώ για καθε βιβλιο. Καποια κανουν 50-55, καποια αλλα 30-40. Βεβαια υπάρρχουν και αλλοι τρόποι να τα παρεις αλλα ας μην επεκταθώ...
-My father made him an offer he couldnt refuse
-What was that?
-Luca Brasi held a gun to his head and my father assured him that either his brain or his signature would be on the contract
-The Godfather
-What was that?
-Luca Brasi held a gun to his head and my father assured him that either his brain or his signature would be on the contract
-The Godfather
Θα επεκταθώ εγώ:
Την χρονιά 04-05 το 95% των βιβλίων που χρειάστηκαν τα βρήκα στο eMule! Ανάλογα έγινε και την επόμενη (από φίλους το ξέρω αυτό). Οπότε ξεκίνα να ψάχνεις!! (ή ζήτησε τα σε ηλεκτρονική μορφή από παλιότερους)
Αν τα τυπώσεις κιόλας (με εξώφυλλο κλπ για την βιβλιοθήκη σου) δεν θα σου πάει πάνω από 20 το κομμάτι (και μιλάμε για βιβλία που πάνε πάνω από 60 ευρώ στην αγορά)
Την χρονιά 04-05 το 95% των βιβλίων που χρειάστηκαν τα βρήκα στο eMule! Ανάλογα έγινε και την επόμενη (από φίλους το ξέρω αυτό). Οπότε ξεκίνα να ψάχνεις!! (ή ζήτησε τα σε ηλεκτρονική μορφή από παλιότερους)
Αν τα τυπώσεις κιόλας (με εξώφυλλο κλπ για την βιβλιοθήκη σου) δεν θα σου πάει πάνω από 20 το κομμάτι (και μιλάμε για βιβλία που πάνε πάνω από 60 ευρώ στην αγορά)
- tsilochr
- Wow! Terabyte level
- Academic status: PhD
αν και άσχετος με το συγκεκριμένο ΠΜΣ μπορώ να πω κάτι σχετικά με τα βιβλία?
πολλά βιβλία που προτείνονται, αν τα ψάξετε στο web θα τα βρείτε με κάτι εξωπραγματικές τιμές στα 100+€.
Πηγαίνωντας όμως σε σχετικά βιβλιοπωλεία στην Αθήνα, στο ράφι υπήρχαν τα βιβλία με τιμές 40-50€ και μια πολύ ωραία ετικετούλα από τον εκδοτικό οίκο "international edition, not for sale in the us or canada".
πολλά βιβλία που προτείνονται, αν τα ψάξετε στο web θα τα βρείτε με κάτι εξωπραγματικές τιμές στα 100+€.
Πηγαίνωντας όμως σε σχετικά βιβλιοπωλεία στην Αθήνα, στο ράφι υπήρχαν τα βιβλία με τιμές 40-50€ και μια πολύ ωραία ετικετούλα από τον εκδοτικό οίκο "international edition, not for sale in the us or canada".
- HdkiLLeR
- Venus Project Founder
- Academic status: Alumnus/a
Επίσης για όποιον θέλει να έχει κάτι στην βιβλιοθήκη του, και δεν είναι διατεθιμένος να σκάει 50-60/book, μπορεί να κοιτάξει και χρησιμοποιημένα (second hand). Υπάρχουν αρκετά στην αθήνα αλλά και on-line με πολύ καλές τιμές.
-----BEGIN GEEK CODE BLOCK-----
Version: 3.12
GCS d-->--- s+:+ a- C++(+++) BILS++++$ P--- L++++>+++++ E--- W+++ N+ o+ K w--
O M+ V-- PS++>+++ PE- Y++ PGP++ t+ 5+ X+ R* tv b++ DI- D+ G+++ e+++>++++ h r++ y++
------END GEEK CODE BLOCK------
"UNIX is basically a simple operating system, but you have to be a genius to understand the simplicity." -- Dennis Ritchie
O M+ V-- PS++>+++ PE- Y++ PGP++ t+ 5+ X+ R* tv b++ DI- D+ G+++ e+++>++++ h r++ y++
"UNIX is basically a simple operating system, but you have to be a genius to understand the simplicity." -- Dennis Ritchie
- tsilochr
- Wow! Terabyte level
πέρυσι στο παζάρι βιβλίου πέτυχα το βιβλίο βάσεων που κάνουν σχεδόν όλα τα τμήματα πληροφορικής (εκτός από μας) με 10€HdkiLLeR wrote:Επίσης για όποιον θέλει να έχει κάτι στην βιβλιοθήκη του, και δεν είναι διατεθιμένος να σκάει 50-60/book, μπορεί να κοιτάξει και χρησιμοποιημένα (second hand). Υπάρχουν αρκετά στην αθήνα αλλά και on-line με πολύ καλές τιμές.
-
- Buffer underflow exception
Γεια χαρά σε όλους και από εμένα.Καινούργιος στο τμήμα ελπίζω όλα να πάνε καλά αυτή τη χρονία για όλους μας!
Θα ήθελα να ρωτήσω τους πιο παλιούς γενικά πραγματάκια. Θέλω να μάθω αν και κατά πόσο πιστεύετε ότι θα μένει χρόνος για καθημερινό διάβασμα (φαντάζομαι ότι χρειάζεται!).Βασικά είδα πολλές εργασίες ομαδικές, πράγμα πολύ καλό αλλά δεν ξέρω αν στο τέλος βαίνει σε βάρος του θεωρητικού διαβάσματος ή αν ουσιαστικά οι εργασίες βοηθάνε πολύ και στο να είσαι έτοιμος στις εξετάσεις.
Επίσης αν μπορείτε πείτε λίγο τι παίζει με τις απουσίες και με το αν αργήσεις λίγο σε ένα μάθημα. (δε σκοπεύω να λουφάρω βέβαια!!! απλά με τις συγκοινωνίες παίζει ένα θέμα και δύσκολα γίνεσαι άγγλος!!)
Ευχαριστώ και ελπίζω να σας γνωρίσω από κοντά!
ΥΓ: ωραία τα info για τα βιβλία!
ΥΓ2:Είμαι απόφοιτος ΕΜΠ.Όποιος είναι συνάδελφος (:twisted:) ή ξέρει κανέναν που φοίτησε στο ΜΠΣ ας δώσει καμία πληροφορία παραπάνω για το τι δυσκολίες αντιμετωπίζουμε οι μηχανικοί σε σχέση με τα παιδία που τελείωσαν οικονομικές σχολές.
Θα ήθελα να ρωτήσω τους πιο παλιούς γενικά πραγματάκια. Θέλω να μάθω αν και κατά πόσο πιστεύετε ότι θα μένει χρόνος για καθημερινό διάβασμα (φαντάζομαι ότι χρειάζεται!).Βασικά είδα πολλές εργασίες ομαδικές, πράγμα πολύ καλό αλλά δεν ξέρω αν στο τέλος βαίνει σε βάρος του θεωρητικού διαβάσματος ή αν ουσιαστικά οι εργασίες βοηθάνε πολύ και στο να είσαι έτοιμος στις εξετάσεις.
Επίσης αν μπορείτε πείτε λίγο τι παίζει με τις απουσίες και με το αν αργήσεις λίγο σε ένα μάθημα. (δε σκοπεύω να λουφάρω βέβαια!!! απλά με τις συγκοινωνίες παίζει ένα θέμα και δύσκολα γίνεσαι άγγλος!!)
Ευχαριστώ και ελπίζω να σας γνωρίσω από κοντά!
ΥΓ: ωραία τα info για τα βιβλία!
ΥΓ2:Είμαι απόφοιτος ΕΜΠ.Όποιος είναι συνάδελφος (:twisted:) ή ξέρει κανέναν που φοίτησε στο ΜΠΣ ας δώσει καμία πληροφορία παραπάνω για το τι δυσκολίες αντιμετωπίζουμε οι μηχανικοί σε σχέση με τα παιδία που τελείωσαν οικονομικές σχολές.
- Einherjar
- Venus Project Founder
Γεια χαρά!
Οι ομαδικές εργασίες βοηθούν σημαντικά στην ανάπτυξη του team spirit. Σίγουρα απαιτούν το σημαντικότερο ποσοστό χρόνου στο πρόγραμμα. Δε νομίζω ότι σε βοηθάνε στην προετοιμασία για τις εξετάσεις. Γενικότερα είναι βαρύ το πρόγραμμα.
Με τις παρουσίες(στην προ-προηγούμενη φουρνιά τουλάχιστον) δεν υπάρχει συνήθως πρόβλημα. Αλλού είναι τελείως χαλαρά και αλλού όχι. Πάντως ο έλεγχος γίνεται συνήθως στο τέλος του μαθήματος.
Οι ομαδικές εργασίες βοηθούν σημαντικά στην ανάπτυξη του team spirit. Σίγουρα απαιτούν το σημαντικότερο ποσοστό χρόνου στο πρόγραμμα. Δε νομίζω ότι σε βοηθάνε στην προετοιμασία για τις εξετάσεις. Γενικότερα είναι βαρύ το πρόγραμμα.
Με τις παρουσίες(στην προ-προηγούμενη φουρνιά τουλάχιστον) δεν υπάρχει συνήθως πρόβλημα. Αλλού είναι τελείως χαλαρά και αλλού όχι. Πάντως ο έλεγχος γίνεται συνήθως στο τέλος του μαθήματος.
[Better to understand a little than to misunderstand a lot]
- silegav
- Venus Project Founder
Σχετικά με τους μηχανικούς που ήταν μαζί μου στο ΜΠΣ, μάλλον τις ίδιες δυσκολίες με τους υπολοίπους εμάς αντιμετώπισαν.
Ίσως να δυσκολεύτηκαν λίγο στα δίκτυα, όταν έπρεπε να μάθουν να κόβουν υποδίκτυα και να μοιράζουν IP addresses σε αυτά, αλλά είναι κάτι που μαθαίνεται.
Από εκεί και πέρα, όλα είναι βατά αλλά αρκετούτσικα. Φέτος ίσως δυσκολευτείτε και με το data mining του Βαζιργιάννη. Δεν ξέρω αν έχετε κάνει τέτοια στο ΕΜΠ.
Οπότε ξεκουράσου λίγο και έχε ανοιχτό βλέμμα για να μπορείς να δεις κι άλλη μια πλευρά της επιστήμης. Τώρα που μόνο εσείς οι μηχανικοί θα μπορείτε να υπογράφετε έργα πληροφοριακών συστημάτων, καλό θα είναι να υπάρχουν και 2-3 που ξέρουν ΤΙ είναι τα πληροφοριακά συστήματα!
Ίσως να δυσκολεύτηκαν λίγο στα δίκτυα, όταν έπρεπε να μάθουν να κόβουν υποδίκτυα και να μοιράζουν IP addresses σε αυτά, αλλά είναι κάτι που μαθαίνεται.
Από εκεί και πέρα, όλα είναι βατά αλλά αρκετούτσικα. Φέτος ίσως δυσκολευτείτε και με το data mining του Βαζιργιάννη. Δεν ξέρω αν έχετε κάνει τέτοια στο ΕΜΠ.
Οπότε ξεκουράσου λίγο και έχε ανοιχτό βλέμμα για να μπορείς να δεις κι άλλη μια πλευρά της επιστήμης. Τώρα που μόνο εσείς οι μηχανικοί θα μπορείτε να υπογράφετε έργα πληροφοριακών συστημάτων, καλό θα είναι να υπάρχουν και 2-3 που ξέρουν ΤΙ είναι τα πληροφοριακά συστήματα!
- tsilochr
- Wow! Terabyte level
ρε συ τελικά, μόνο εμείς κάνουμε ΙΡ? βέβαια οι άλλοι κάνουν τα μοντέλα αναμονής και όλο το θεωρητικό μαθηματικό κομμάτι που εμείς ούτε που το πιάνουμεsilegav wrote:Σχετικά με τους μηχανικούς που ήταν μαζί μου στο ΜΠΣ, μάλλον τις ίδιες δυσκολίες με τους υπολοίπους εμάς αντιμετώπισαν.
- Sreak
- Venus Project Founder
Απλά στην πράξη το θεωρητικό κομμάτι θα σου χρειαστεί σπάνια. Εκτός αν μιλάμε μόνο για έρευνα και επιστημονικότητα. Με παιδιά από uoa και ntua ενώ είχαν πολύ καλό υπόβαθρο, στα δίκτυα είχαν ένα πρόβλημα. Κυρίως σε επίπεδο IP και πάνωρε συ τελικά, μόνο εμείς κάνουμε ΙΡ? βέβαια οι άλλοι κάνουν τα μοντέλα αναμονής και όλο το θεωρητικό μαθηματικό κομμάτι που εμείς ούτε που το πιάνουμε
- HdkiLLeR
- Venus Project Founder
Ναι δεν έχεις και άδικο αλλά εάν σκάσει ένα άιτημα πχ θέλω απο αυτό το vpn να περνάω πέρα απο όλο το υπόλοιπο traffic και voice η κάτι άλλο το οποίο με κάποιο μαγικό τρόπο να το κάνεις να έχει guaranteed delay τόσα ms τότε μάλλον η απάντηση μαντεύω θα είναι:silegav wrote:sreak++
δουλεύω πλέον σε εταιρεία που ασχολείται και με δικτυακές λύσεις σε μερικά θέματα.
Είμαι σε ένα datacenter γεμάτο "δικτυάδες". Δεν έχω δει κανένα να φτιάχνει μαθηματικά μοντέλα, όλοι subnets και vpns φτιάχνουν.
1)εμ δεν γίνεται (junior network engineer)
2)γίνεται αλλά χρειάζεται να πάρεις την τάδε SDSL, leased line και δεν ξέρω και εγώ τι άλλο (κοινώς βάλε bw να περάσουν όλα

Το ίδιο μπορεί να γίνει για το decongestion σε έναν web server (δεν είναι προφανώς η λύση να βάλεις μεγαλύτερη γραμμή όταν το bottleneck είναι η database απο πίσω).
Μετά βλέπεις τον τάδε network expert να γράφει τρείς γραμμές στον router για έναν classifier, να τσεπώνει 2000e και να γίνεται καπνός...και εσύ κλαίς με τα 800 μηνιάτικα. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι η λογική "αυτά είναι advanced και άχρηστα" ποτέ δεν δούλεψε και ούτε πρόκειται. Εάν έχει κάποιος σκοπό να είναι ανταγωνιστικός αυτά πρέπει να πουλήσει, το know-how που έχει σε ένα κομμάτι. Το πως βάζεις subnets, στήνεις ένα vpn με το openvpn (ssl based) ή με το openswan (IPSec based) βουήζει ο τόπος στο internet απο tutorials. Απλά αυτός που γνωρίζει και τι πραγματικά κάνει μια τεχνολογία η τουλάχιστον τι γίνεται στην πραγματικότητα μετά το config (απο πίσω) είναι κερδισμένος.*
*: Το ίδιο ισχύει και για το programming γενικότερα που οι περισσότεροι πιστεύουν ότι οι κινέζοι τα κάνουν όλα με 200e και ότι μέλλον στο θέμα αυτό δεν υπάρχει. Εξαρτάται πάντα απο το τι programmer θα είσαι. Εάν κάποιος γράφει κλασικά php+mysql (άντε και html, css) και δυσκολεύεται ε τότε σίγουρα δεν μπορεί να καταλάβει (γιατί αντιμετώπισε με την ίδια λογική) έννοιες όπως loop unrolling, alignment optimization, inline functions και διάφορα άλλα...
- HdkiLLeR
- Venus Project Founder
Lol o τεχνικός είναι ο mr super expert που αναφέρω παραπάνω;silegav wrote:Στα συγκεκριμένα ερωτήματα, η απάντηση μου θα ναι "μισό λεπτάκι να επικοινωνήσω με τους τεχνικούς".
Το θέμα είναι απλά να καταλαβαίνεις τι σου λένε κι όχι να σου μιλάνε για VPN και DMZ και να σου είναι άγνωστες λέξεις.

- Sreak
- Venus Project Founder
Βασικά για μένα είνα θέμα προσέγγισης.
Top-down or Bottom-up???
Ψηφίζω το πρώτο με διαφορά.
Αν δεν ξέρεις γιατί μαθαίνεις κάτι, πρακτικά που μπορεί να εφαρμοστεί τότε ποτέ δεν θα το κατανοήσεις.
Σκέψου hdkiller το ανάποδο.
Θα μπορούσε κάποιος να κάνει μετρήσεις lost packets κτλ αν δεν μπορούσε να δώσει 10 IPs σε ένα υποδύκτιο?
Κατά τα άλλα συμφωνώ απόλυτα.
Top-down or Bottom-up???
Ψηφίζω το πρώτο με διαφορά.
Αν δεν ξέρεις γιατί μαθαίνεις κάτι, πρακτικά που μπορεί να εφαρμοστεί τότε ποτέ δεν θα το κατανοήσεις.
Σκέψου hdkiller το ανάποδο.
Θα μπορούσε κάποιος να κάνει μετρήσεις lost packets κτλ αν δεν μπορούσε να δώσει 10 IPs σε ένα υποδύκτιο?
Κατά τα άλλα συμφωνώ απόλυτα.
- HdkiLLeR
- Venus Project Founder
Ναι μαθησιακά δεν μπορείς να πας bottom-up αλλά δεν είπα ή υπονόησα κάτι τέτοιο (σχετικά με τον τρόπο εμβάθυνσης δηλαδή). Απλά υποτηριξα ότι όσο περισσότερη γνώση υπάρχει τόσο το καλύτερο, προσέγγιση του τύπου είναι κάτι που δεν θα σου χρειαστεί στην πράξη δεν υπάρχει. Το τι χρησημοποιείς και τι όχι στην πράξη εξαρτάται απο εσένα και μόνο, συνεπώς ακόμη και traffic models να μελετάς μετά εαν δεν τα "πουλάς" είναι δικό σου πρόβλημα και όχι μειονέκτημα ή τσάμπα χρόνος.
Αυτό στην ουσία παρομοίασα παραπάνω με το παράδειγμα που έδωσα στον silegav.
Αυτό στην ουσία παρομοίασα παραπάνω με το παράδειγμα που έδωσα στον silegav.
Γεια σας και από εμένα.
Ουσιαστικά θέλω να απαντήσω στους φίλους janag79 και pakisantreas.
Καταρχάς, παιδιά, συγχαρητήρια και καλή αρχή στο μεταπτυχιακό. Ας δώσω κι εγώ τα φώτα μου σαν παλιός.
Το συγκεκριμένο μεταπτυχιακό, κατά τη γνώμη μου, είναι γενικά μια πολύ καλή εμπειρία για κάποιον με τεχνικό υπόβαθρο που θέλει να ανοίξει τους ορίζοντές του στον τομέα των πληροφοριακών συστημάτων. Το πλήθος των μαθημάτων είναι αρκετά ευρύ και δίνεται η δυνατότητα μέσω των μαθημάτων επιλογής που διατίθενται να το διαμορφώσεις όπως θέλεις.
Οι παρουσίες ειναι υποχρεωτικές, οι εργασίες αρκετές και απαιτητικές, αλλά διάθεση να υπάρχει και ο χρόνος βρίσκεται. Το παν είναι να σου αρέσει αυτό που κάνεις, right?
Ένα καλό που έχει το μεταπτυχιακό είναι οι περισσότερες εργασίες είναι ομαδικές. Αυτό τονώνει το ομαδικό πνεύμα και σε βοηθάει να συμπεριφέρεσαι μέσα σε ομάδα.
Καθώς είμαι κι εγώ απόφοιτος ΕΜΠ και συνάδελφός σου, φίλε pakisantreas, μπορώ να σου απαντήσω το 2ο σου υστερόγραφο. Λοιπόν, θεωρώ πως δε θα αντιμετωπίσεις κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα (είπαμε, θέληση και διάθεση να υπάρχει...) σε σχέση με τα παιδιά από ΑΣΟΕΕ που ίσως να ξέρουν περισσότερο τι ζητούν περίπου οι καθηγητές.
Εν τροχάδην, θα πω δυο πράγματα για τα μαθήματα που θα έχεις στο πρώτο εξάμηνο.
Τεχνολογία Λογισμικού: Αν ξέρεις να χειρίζεσαι μια αντικειμενοστραφή γλώσσα προγραμματισμού και όρεξη να μάθεις UML (γλώσσα μοντελοποίησης), no prob.
Βάσεις Δεδομένων: Εμείς πέρυσι είχαμε άλλον καθηγητή, που μάλλον διαφορετικά θέματα έκανε από τον φετινό, οπότε... Τεσπα, μάλλον εξόρυξη δεδομένων θα κάνετε, που εγώ στο ΕΜΠ δεν είχα κάνει (και στενοχωρήθηκα που έχασα την ευκαιρία).
Δίκτυα Υπολογιστών: Ωραίο μαθηματάκι, μαθαίνεις αρκετά από δίκτυα και όχι μαθηματικοποιημένα - στυλ δικό μας. Διαρθρώνεις και routerάκι - καλή εμπειρία κατ'εμέ.
ΤΠΕ στην ΟΔΕ: Θα μάθεις νέες έννοιες, όπως BPR, SCM, VMI, κτλ (μη βιάζεσαι, θα τα μάθεις με τον καιρό). Προφανώς και δεν είχα ξανακούσει κάτι παρόμοιο. Καιρός ήταν όμως...
Λοιπόν, ελπίζω να βοήθησα. Για οποιαδήποτε άλλη απορία, είτε ποστάρετε, είτε στέλνετε pm. Θα τα πούμε και τη Δευτέρα από κοντά.
Ουσιαστικά θέλω να απαντήσω στους φίλους janag79 και pakisantreas.
Καταρχάς, παιδιά, συγχαρητήρια και καλή αρχή στο μεταπτυχιακό. Ας δώσω κι εγώ τα φώτα μου σαν παλιός.
Το συγκεκριμένο μεταπτυχιακό, κατά τη γνώμη μου, είναι γενικά μια πολύ καλή εμπειρία για κάποιον με τεχνικό υπόβαθρο που θέλει να ανοίξει τους ορίζοντές του στον τομέα των πληροφοριακών συστημάτων. Το πλήθος των μαθημάτων είναι αρκετά ευρύ και δίνεται η δυνατότητα μέσω των μαθημάτων επιλογής που διατίθενται να το διαμορφώσεις όπως θέλεις.
Οι παρουσίες ειναι υποχρεωτικές, οι εργασίες αρκετές και απαιτητικές, αλλά διάθεση να υπάρχει και ο χρόνος βρίσκεται. Το παν είναι να σου αρέσει αυτό που κάνεις, right?
Ένα καλό που έχει το μεταπτυχιακό είναι οι περισσότερες εργασίες είναι ομαδικές. Αυτό τονώνει το ομαδικό πνεύμα και σε βοηθάει να συμπεριφέρεσαι μέσα σε ομάδα.
Καθώς είμαι κι εγώ απόφοιτος ΕΜΠ και συνάδελφός σου, φίλε pakisantreas, μπορώ να σου απαντήσω το 2ο σου υστερόγραφο. Λοιπόν, θεωρώ πως δε θα αντιμετωπίσεις κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα (είπαμε, θέληση και διάθεση να υπάρχει...) σε σχέση με τα παιδιά από ΑΣΟΕΕ που ίσως να ξέρουν περισσότερο τι ζητούν περίπου οι καθηγητές.
Εν τροχάδην, θα πω δυο πράγματα για τα μαθήματα που θα έχεις στο πρώτο εξάμηνο.
Τεχνολογία Λογισμικού: Αν ξέρεις να χειρίζεσαι μια αντικειμενοστραφή γλώσσα προγραμματισμού και όρεξη να μάθεις UML (γλώσσα μοντελοποίησης), no prob.
Βάσεις Δεδομένων: Εμείς πέρυσι είχαμε άλλον καθηγητή, που μάλλον διαφορετικά θέματα έκανε από τον φετινό, οπότε... Τεσπα, μάλλον εξόρυξη δεδομένων θα κάνετε, που εγώ στο ΕΜΠ δεν είχα κάνει (και στενοχωρήθηκα που έχασα την ευκαιρία).
Δίκτυα Υπολογιστών: Ωραίο μαθηματάκι, μαθαίνεις αρκετά από δίκτυα και όχι μαθηματικοποιημένα - στυλ δικό μας. Διαρθρώνεις και routerάκι - καλή εμπειρία κατ'εμέ.
ΤΠΕ στην ΟΔΕ: Θα μάθεις νέες έννοιες, όπως BPR, SCM, VMI, κτλ (μη βιάζεσαι, θα τα μάθεις με τον καιρό). Προφανώς και δεν είχα ξανακούσει κάτι παρόμοιο. Καιρός ήταν όμως...
Λοιπόν, ελπίζω να βοήθησα. Για οποιαδήποτε άλλη απορία, είτε ποστάρετε, είτε στέλνετε pm. Θα τα πούμε και τη Δευτέρα από κοντά.